Suhteet & seksi

Näytetään kirjoitukset heinäkuulta 2015.

Pikkulapsiperheen loukussa  4

Arviolta kolmannes avioliitoista päättyy eroon. Naiset hakevat eroa miehiä useammin. Yhä useammin eroa hakee pienten lasten äiti.

Pitkään pariterapiatyötä tehnyt psykoterapeutti Annikki Kaikkonen väitteli uskottomuudesta Lapin yliopistossa 5.6.2015. Kaikkosen mukaan petetyksi tulee useimmiten pikkulasten äiti.

Pettäjä on usein reissutyöläinen tai johtaja. Pettämistä perustellaan vahingolla tai juopumuksella. Kaikkosen mukaan pettäminen on yleensä täysin harkittua. Myös maksulliseen seksiin turvautujia on paljon.

Erilaisissa kotimaisissa tutkimuksissa ja kyselyissä miehet kertovat pettäneensä naisia useammin. Miehillä on myös naisia useammin myönteinen asenne omia syrjähyppyjä kohtaan.

Asennetutkimuksissa on selvinnyt, että ilmeisesti tutkittavat naiset vaikenevat pettämisestään miehiä useammin. Nainen harvoin kertoo edes ystävilleen syrjähypyistään. Naisten petollisuuteen on suhtauduttu erittäin negatiivisesti, ja naisten uskottomuuden ajatellaan raunioittavan perheen lopullisesti.

Oli pettäjä kumpi tahansa, yleensä hän ei paljasta syrjähyppyään kumppanilleen.

Seksuaalisen käyttäytymisen muutokset ovat todellisuudessa johtaneet aiempaa "tasa-arvoisempaan" pettämiseen. Monilla naisilla on yhtäläiset valmiudet pettämiseen kuin miehillä. Yhdysvaltalaistutkimuksissa on todettu aseman vaikuttavan pettämisintoon, ei sukupuolen. Eli korkean statuksen ihmiset pettävät muita useammin.

"Syrjähyppyjen tasa-arvo" ei koske pikkulasten äitejä. He tulevat petetyiksi, mutta he harvemmin itse haluavat tai pystyvät pettämään miestään.

Kaikkosen väitöksen mukaan pettäminen jättää uskottua syvemmät jäljet petetyn mieleen. Trauma voi olla elinikäinen.

Suomalaiset pikkulasten vanhemmat tarvitsevat kaiken tuen perhe-elämälleen. Mistä vanhemmat saisivat uskoa siihen, että kohta elämä helpottaa?

Isät, älkää olko rintamakarkureita!

Jos ei arki pikkulapsiperheessä miellytä, älä pakene paikalta, vaan mieti miten saatte homman toimimaan. Jaa koti- ja kasvatustöitä, osta ulkopuolista apua, satsaa parisuhteeseen. Kaikkosen väitöksen mukaan paras tapa tuhota liiton tunne- ja seksielämä on vaimon pettäminen.

Äidit, älkää sulkeko isiä pois pyhästä perheestänne.

Älä karkota miestäsi kotoa. Muista huomioida myös kumppaniasi, vaikka olisit miten väsynyt lastenhoitoon. Työnnä miehelle osuus kotihommista. Irtoa arjesta ja lähde miehen kanssa viikonloppulomalle.

Yleensä asiantuntijat sanovat, ettei uskottomuuden syynä ole seksin, vaan rakkauden puute. Huomioikaa toisianne.

Annikki Kaikkonen: Tarinallisen tutkimuksen näkökulma suomalaiseen uskottomuuteen. Acta Universitatis Lapponiensis 302. 2015.


Varo huijaria! Uusi persoonallisuustesti paljastaa epärehellisyyden

Ihmissuhteissa ehkä tärkein asia on luottamus. Mitä iloa on komeasta ja älykkäästä kumppanista, jos hän on petollinen?

Useimmat eivät haluaisi ystäväkseen valehtelevaa lurjusta, vaikka hän olisi muuten hauskaa seuraa.

Työntekijän hyvät ominaisuudet vaihtelevat työtehtävien mukaan, mutta aika harvassa työssä työnantaja toivoo palkkalistoilleen mahdollisimman epärehellistä ihmistä.

Psykologit ovat käyttäneet ihmisen persoonallisuuden arvioimiseen ns. Big Five -teoriaa, jossa viiden piirteen avulla yritetään kuvailla luonnetta.

Ongelmana BF-testeissä ovat olleet epärehelliset ihmiset. He osaavat huijata olevansa muka tunnollisia ja miellyttäviä, vaikka olisivat todellisuudessa patologisia valehtelijoita ja törkeitä oman edun tavoittelijoita.

Nyt uudessa saksalais-tanskalaisessa tutkimuksessa on kehitetty uudentyyppinen persoonallisuustesti ja kuudes luonteenpiirre: rehellisyys/nöyryys, joka testeissä erottelee oikeasti kivat ja rehelliset ihmiset kusipäistä.

Työntekijöitä testataan kallein testein yhtenään, mutta harvemmin kukaan kumppania etsivä haluaa tai voi testauttaa potentiaalisen partnerinsa.

Rakkausrintamalla kumppanin rehellisyys ja mukavuus tulee ilmi seurustelun aikana. Jääkö kumppani kiinni valehtelusta, kohteleeko hän kylmästi muita ihmisiä, saatko hänet kiinni epärehellisyydestä, varastamisesta tai muiden hyväksikäytöstä?

Toista ei ole mukava kyttäillä ja jatkuvasti arvioida tarkalla silmällä. Useimmiten ihan normaali silmät auki maailmassa -rehellisyys itseä kohtaan riittää. Moni kiltti ihminen huijaa itseään ja yrittää uskotella sikamaisen kumppanin unelmapariksi.

Toisaalta, asiassa on toinenkin puoli: aina löytyy epärehellisiä, muiden kustannuksella keinottelevia ihmisiä, jotka toivovat parikseen toista samanlaista.

Tässä lisää aiheesta:
http://finance.yahoo.com/news/personality-trait-predicts-tendency-lie-194027309.html


Suopeus seksismille saattaa heikentää liittoa  33

Parisuhteen tasa-arvoisuudesta on tehty erilaisia tutkimuksia. Joissakin tutkimuksissa yhdessä tekeminen ja asioiden jakaminen tasaveroisesti on näyttänyt lisäävän parisuhdetyytyväisyyttä ja hyvää seksiä. Toisissa on huomattu perinteisemmän roolituksen tuovan etuja ainakin makuuhuoneessa. Varsinkin jälkimmäisiä tuloksia on innolla uutisoitu Suomessa.

Suopea seksismi tai hyväntahtoinen seksismi (benevolent sexism) on käsite, jonka mukaan naisen kuuluu olla miehensä erityisessä suojeluksessa ja rakkaudenosoitusten jatkuvassa keskiössä. Tausta-ajatuksena on miehen yleisen dominanssin ehdoton hyväksyminen. Perheen pää, eli mies, antaa naiselle tässä vaihtokaupassa erityishuomiota ja suojelusta. (Naisen ei esimerkiksi tarvitse ajaa autoa tai ymmärtää pankkiasioita.)

Tämä suopean seksismin tarjoama arvostetun henkilön asema horjuu kuitenkin helposti avioliiton pienimpienkin kurttujen ilmaantuessa. Naisen korkeat odotukset rakastettuna ja huolehdittuna olosta eivät toteudukaan.

Matthew D. Hammond ja Nickola C. Overall Aucklandin yliopiston psykologian laitokselta keräsivät heteroparien raportteja parisuhdeongelmista ja -tyytyväisyydestä kahdessa eri tutkimuksessa.

Naisten suhtautuminen suopeasti seksismiin ennusti suurempia romahduksia parisuhdetyytyväisyyteen, kun pari kohtasi isoja ongelmia suhteessaan, tai jos kumppani käyttäytyi loukkaavasti. Pitkissä parisuhteissa pettymys oli erityisen voimakasta.

Tutkijoiden mukaan tämä osoittaa suopeaa seksismiä kannattaneiden naisten olevan erityisen herkkiä kaikille parisuhdeongelmille; he ovat tavallaan sijoittaneet niin paljon panoksia suhteeseensa ja elättelevät uskomusta naisen erityistarpeesta tulla suojelluksi ja huomioiduksi. Romanttiset haaveet kariutuvat parisuhteen realismiin.

Kumppaneiden ajoittaiset erimielisyydet ovat täysin normaali ilmiö, eikä kukaan pysty saavuttamaan epärealistisia naisen ja miehen ideaaleja. Parisuhdetyytyväisyyttään voi helpommin nostaa suhteuttamalla omia odotuksiaan todellisuuteen.

Onko meillä Suomessa tällaista ongelmaa lainkaan?

Matthew D Hammond and Nickola C. Overall: When relationships do not live up to benevolent ideals: Women´s benevolent sexism and sensitivity to relationship problems. European Journal of Social Psychology , April 2013.


Miesten kokemaa parisuhdeväkivaltaa tutkitaan Jyväskylässä  1

Media on täynnä väkivaltaa. Aiemmin vain näkyvä väkivalta sai huomiota, mutta nyt yhä useammin myös kotona tapahtuva väkivalta nostetaan esiin.

Lähisuhdeväkivalta on noussut keskustelun aiheeksi mm. siksi, että Suomi on saanut EU:lta ja ihmisoikeuksia valvovilta kansainvälisiltä toimijoilta huomautuksia törkeistä väkivaltaluvuista.

Suomi on yksi läntisten maiden väkivaltaisimmista maista. Yhtenä suurena syynä ikäviin tilastoihin on pidetty runsasta alkoholin käyttöä. Suuri osa henkirikoksista tehdäänkin päihtyneenä.

Lähisuhdeväkivalta herättää valtavasti intohimoja. Netistä löytyy erilaisia väitteitä ja prosenttilukuja, joita moni ei lähde tarkistamaan. Poliisi tilastoi heille ilmoitetut väkivaltatapaukset. Kaikkea koettua väkivaltaa ei ilmoiteta poliisille.

Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti, entinen oikeuspoliittinen tutkimuslaitos, selvittää virallisten ilmoitusten lisäksi piilevää väkivaltaa erilaisin tutkimuksin.

Tätä kirjoittaessa vuoden 2014 väkivaltatilastoja ei vielä ollut julkaistu.

Todellisia lukuja ei varmasti koskaan saada selville. Ongelmana on jo väkivallan määritelmä. Vaikka tutkija määrittelisikin, mitä väkivallalla tarkoitetaan, kokevat ihmiset asian kuitenkin hyvin eri tavoin.

Yhdelle töniminen, läpsiminen ja haukkuminen ei ole vielä väkivaltaa, toinen tekisi tapahtumista välittömästi rikosilmoituksen. Kaikki eivät myöskään uskalla, ymmärrä tai halua ilmoittaa tai kertoa kokemastaan väkivallasta.

Yksi tyypillinen virhe väkivallasta puhuttaessa on väittää henkisen ja fyysisen väkivallan esiintyvän aina erillään. Henkistä väkivaltaa on toki mahdollista harrastaa ilman fyysistä kajoamista toiseen, mutta fyysinen väkivalta on puolestaan aina myös henkisen tason väkivaltaa. Fyysisen väkivallan uhka on aina henkisesti äärimmäisen painostavaa ja kuormittavaa. Lisäksi tutkimusten mukaan fyysinen väkivalta usein alkaa henkisenä alistamisena, ja fyysisen väkivallan alkaessa henkistä väkivaltaa yleensä jatketaan rinnalla.

Miehiin kohdistuvaa väkivaltaa lähisuhteessa ei ole vielä tutkittu tarpeeksi. Nyt Nelli Kähärä Jyväskylän yliopistosta tekee pro gradu -työtään varten haastatteluja miesten kokemasta kaikenlaisesta väkivallasta parisuhteessa. Myös anonyymien lähettämät tarinat kelpaavat aineistoksi.

Tutkimus on hyvin tervetullut. Toivottavasti tabu murtuu, ja miehet uskaltavat kertoa kotona kokemastaan väkivallasta. Suuren yleisön ja viranomaisten on aika muuttaa suhtautumistaan miesuhreihin.

Lisätietoa:
http://www.vakivalta.rikoksentorjunta.fi/fi/index/vakivallanmuotoja/miehiinkohdistuvavakivalta.html

https://www.thl.fi/fi/web/sukupuolten-tasa-arvo/hyvinvointi/sukupuolistunut-vakivalta/sukupuolistuneen-vakivallan-muotoja/lahisuhdevakivalta

http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/tietoa_parisuhteesta/parisuhdevakivalta/vakivallan-yleisyys/