Suhteet & seksi

Näytetään kirjoitukset elokuulta 2010.

Sperma ja cokis  12

Törmäsin huimiin spermatutkimuksiin. Mikään uutinen suomalaisille miehille ei tietenkään ole, että spermanne on maailman huippua.

(Vaikka se heikkenee kaiken aikaa huonojen elämäntapojen, kaameiden ympäristömyrkkyjen ja hormoneja käyttävien naisten vessaan pissaamien estrogeenien takia. Ja estrogeeneja taas kiertää ravintoketjussamme kohta niin paljon, että naiset saavat tulevaisuudessa lisääntyä yksineuvoisesti...?)

Asiaan, nainen!

Tanskassa on tutkittu spermaa todella antaumuksella ja yhdessä tutkimuksessa selvitettiin kahvin ja kolajuomien vaikutusta siittiöihin. 2554 intin terveystarkastukseen vuosina 2001-2005 osallistuvaa miestä laitettiin antamaan spermanäyte ja vastaamaan kyselyyn kofeiinin saannista.

Kahvinjuonti ei ole kovin haitallista (huh, koska täällähän sitä juodaan maailman eniten), mutta cokiksen kanssa pitäisi olla varovainen. Kahvi jopa nostaa testosteronin tasoa. Cokista yli 14 puolen litran pulloa viikossa juovien sperma oli paljon heikkolaatuisempaa ja siittiöt huonompia kuin ei lainkaan cokista juovilla. Eli turvallisen limunjuomisen raja on litra päivässä!?

Tutkijat eivät ymmärrä, mikä cokiksessa voisi olla niin vaarallista. Onko juomassa jotakin mieskuntoa laskevaa, vai onko cokis-riippuvaisten muissa elintavoissa jotain pahasti pielessä. Lopullisen vastauksen saamiseen asti on siis juotava jaffaa.

American Journal of Epidemiology 2010


Naiselta vaaditaan statusta  23

Vaikka evoluutiopsykologit edelleen vakuuttavat, että miehiltä vaaditaan statusta ja naisilta vain kauneutta, en usko.

Suomessa on jo pitkään vallinnut hyvän työnaisen perinne. Maalla ei sorjalla nätillä vaimolla tehnyt mitään, ellei se jaksanut heitellä heiniä seipääseen ja kantaa miestä korttiringistä kotiin. Nyt asuntolainaa maksamaan tarvitaan useimmiten kaksi.

Vaikka psykologi Tony Dunderfeldt kirjassaan vitsailee, ettei kukaan mies kiihotu naisen akateemisesta loppututkinnosta, en usko (vaan nauran). Monia miehiä innostaa tulevan vaimon pätevyys paljonkin. Olen kuullut usean miehen ihailevasti kertovan jostakin menestyvästä viileästä naisesta, tai kerskailevan vaimonsa kovista saavutuksista urallaan. Olen nähnyt kundien päiden kääntyvän, kun teräksenharmaa businessnainen räätälinluomassa jakkupuvussa, tonnin piikkareilla pistää jätkät tiukoille.

Varmasti kauneudesta on naisille hyötyä, mutta suhteellista hyötyä. Kauniin fiksun naisen täytyy hankkia muutakin meriittiä kuin nätti hymy. Joku tutkija tai toimittaja kirjoitti jokin aika sitten, ettei yksikään missi missukka pääse oikeasti ”hyviin naimisiin”. He saavat korkeintaan rikkaan urheilijan, mutta hyvin koulutetut menestyvät miehet vaativat enemmän. Ilkeästi sanottu, mutta totta?

Jos menestyvän miehen kotona häärii vaimo lapsia hoitamassa ja paitoja silittämässä, on hänellä takataskussa nyt hammaslääkärin tai juristin paperit. Piilouravaimo voi tarvittaessa liueta työelämään. Ja sparrata puolisoa, kaikessa.

Naisilla on keskimäärin parempi koulutus kuin miehillä, eli miehillä on mistä valita. Miksei hyvännäköiseltä voisi siis vaatia vähän muutakin kuin estrogeeniä.

Ehkä kyse on myös samanhenkisten ihmisten viihtymisestä keskenään. Yhä useampi mies kai ajattelee, että voi olla ihan kiva, jos vaimon kanssa vois myös keskustella.


Mieheltä vaaditaan statusta  68

Istuin juuri eronneen frendini kanssa Teatterin terassilla http://www.royalravintolat.com/teatteri/ . Hän oli laihtunut, käynyt kauneushoidoissa ja ostanut rohkeampia vaatteita. Tiiraillessaan ohi ajelehtivia komistuksia hän kertoi toivovansa uuden miehen löytyvän piakkoin. Yksin ei ole kivaa.

Kysyin millainen mies ois toiveissa. Luettelo ei ollut lyhyt, eikä vaatimaton. Älykäs, akateeminen, hyvännäköinen, rikas, menestynyt ja ilman muuta huumorintajuinen. Epäilin mielessäni viimeisen vaatimuksen karsiutuvan ensimmäisenä muiden toteutuessa ja valikoiman jäävän liian pieneksi, jos unelmamiehen pitäisi löytyä Etelä-Suomen vapaiden miesten joukosta.

Kysyin onko hyvännäköisyys todella tärkeä kriteeri. ”No en mä kyllä ruman kanssa vois olla.”

Ystäväni on erittäin menestynyt valioyksilö. Ihmettelin mihin hän tarvitsee niin menestyneen ja hyvätuloisen miehen, kun oma palkka on kova ja talo maksettu. Eikö fiksu ja hauska ok-näköinen mies riittäisi, jos hän olisi tosi kiva? Etkö ottaisi ihanaa miestä, jos hän on vaikka maalari eikä johtaja? Ei ottaisi. Eivätkä tutkimusten mukaan muutkaan korkean statuksen ihmiset.

Jos nainen on omasta mielestään loistotarjous, ei hänen kannata laskea rimaa. Sitäpaitsi mitä muut ajattelisivat?

Onneksi useimmille riittää (muiden silmissä) ihan tavallinen kumppani. Vai riittääkö?


Tyhmä mies pettää  20

Naiset ovat tienneet tämän koko ajan, mutta nyt se on myös tieteellisesti todistettu: pettäjämiehet ovat tyhmiä. Naisilla uskollisuus ei korreloi älyn kanssa.

Psykologit ovat pallotelleet paria teoriaa älykkäiden ihmisten ominaisuuksista. He epäilivät keskivertoa älykkäämpien yksilöiden omaksuvan muita helpommin evolutiivisesti uusia aatteita, arvoja ja mieltymyksiä (kuten liberalismi, ateismi ja miehen yksiavioisuus). Uskollisuus yhdelle naiselle on historian valossa uusi ihanne nimenomaan miehille, koska heillä on ollut taipumusta polygamiaan (se on aiemmin ollut ihan fiksu tapa varmistaa paljon jälkeläisiä). (Naisiin taas yksiavioisuusvaade on kohdistunut läpi evoluution.)

Evoluutiopsykologian tutkija Satoshi Kanazawa (London School of Economics and Political Science) päätti testata hypoteesit isoilla amerikkalaisaineistoilla.

Kaksi laajaa yhdysvaltalaistutkimusta, the National Longitudinal Study of Adolescent Health (Study 1) ja the General Social Surveys (Study 2), joihin osallistui tuhansia amerikkalaisia, osoittavat tutkijoiden olettamien pitävän paikkansa. Tyhmät miehet pettävät vaimoaan älykkäitä todennäköisemmin. Eikä siinä vielä kaikki. Miehen älykkyys myös ennustaa uskollisuutta: mitä skarpimpi sälli, sitä omistautuvampi tulevaisuuden aviomies. ÄO-testien erot uskollisten ja petollisten yksilöiden välillä olivat keskimäärin kymmenen pinnan luokkaa.

Tutkija Kanazawan mukaan älykkäät miehet omaksuvat ajan vaatimukset, kuten sukupuolten tasa-arvon tyyppiset ihanteet, muita nopeammin ja tajuavat yhdelle laatumimmille kerrallaan omistautumisen tuovan etua elämässä. Fiksu heppu sitoutuu yhteen naiseen ja kehittää suhteesta mahdollisimman hyvän, intiimin ja myös seksuaalisesti antoisan.

Social Psychology Quarterly helmikuussa ja maaliskuussa 2010.


Mammanpoika  8

Kaupunkien sinkkunaisille olisi tarjolla peräkamarin poikia Harva-Suomesta. Väikkäriä valmistelevan Lapin yliopiston sosiaalityön lehtorin Jukka Sankalan mielestä mammareiden dissauksen voisi lopettaa.

13 aikuisen Lapin miehen haastattelun perusteella Sankalalle selvisi vailla vakiduunia ja -naista olevien äijien olevan tavallaan valioyksilöitä - juuri sellaisia joita nainen tarvitsee? Maaseudun sinkkumies on empaattinen, keskusteleva ja naista arvostava. Ei juro väkivaltainen juoppo, vaan taitava käsityöihminen ja herkkä yksilö.

Peräkamarin pojat eivät hyväksy kilpailua ja pärjäämisen pakkoa. He kaihtavat (etenkin naisiin kohdistuvaa) väkivaltaa ja arvostavat rakkautta. Syrjäkylien mies olisi ihanteellinen kumppani kilttiä ja avuliasta miestä kaipaavalle. Miksi hän ei siis kelpaa?

Suomalaiset sinkkunaiset ovat keskimäärin hyvin koulutettuja, matkustelusta ja kulttuurista pitäviä, johtotehtäviin soveltuvia itsenäisiä naisia (Nordean sinkkututkimus). Vetäytyminen peräkylään mattoja tandem-kutomaan ei monia houkuta.

Mammanpoikien kiltteys joutuu outoon valoon, kun lukee lontoolaisen Queen Maryn yliopiston tutkimusta (heinäkuu 2009). Brittitutkimuksessa seurattiin 8000 miestä ja naista viiden vuoden ajan. Kotona vanhempien kanssa asuvat parikymppiset nuoretmiehet ovat kaikista väkivaltaisimpia. Väestöosuudelta neljän prosentin jengi hoitaa väkivallanteoista 16 prossan siivun.

Tutkijat Jeremy Coid ja Min Yang epäilevät löysän rahan ja vähäisen vastuun yhdistelmää syypääksi holtittomaan elämään. Jos poijjat joutuisivat vastaamaan asumisestaan ja ruokamenoistaan, hoitaisivat lapsiaan ja olisivat vaimon suotuisan sosiaalisen vaikutuksen piirissä, ei jäisi aikaa ja rahaa rellestää kavereiden kanssa baareissa. Aikamiehiä hyysäävät vanhemmat tekevät tutkijoiden mukaan suuren virheen.

Johtopäätökset: Ota kolmikymppinen mammanpoika Lapista, älä parikymppistä Briteistä. Ja tietenkin: kaupungit ovat pahoja paikkoja, syrjäkylät hyviä.