Suhteet & seksi

Näytetään kirjoitukset tammikuulta 2018.

Kuka on pikadeittien voittaja?  6

Pikadeittitulokset ennustavat paremmin tulevaa parisuhdetta kuin useimmat tutkimukset. Erilaisissa kyselyissä ja tutkimuksissa ihmiset kertoilevat kyllä mieltymyksistään ja preferensseistään, mutta livedeiteillä ihmiset joutuvat oikeasti päättämään kiinnostaako toinen vai ei.

Pikadeitit ovat yllättävän tehokas tapa karsia ne ihmiset, joita ei halua enää tavata romanttisissa merkeissä. Deiteille osallistuvat etsivät parisuhdetta, ja toisen ulkonäön ja ominaisuuksien skannaaminen vie yllättävän vähän aikaa.

Aiemmin on selvinnyt, että esimerkiksi rentous ja itsevarmuus toimii pikadeiteillä hyvin. Tyyneys näkyy jopa valokuvissa, joten Tinderissäkin ihmiset valitsevat mieluiten ihmisiä, jotka eivät vaikuta estyneiltä ja ahdistuneilta.

Psykologian tutkijat Phil Janz, Christopher A. Pepping ja W. Kim Halford tutkivat vuonna 2015 ihmisten kykyä läsnäoloon pikadeiteillä. Mikä saa ihmisen ihastumaan ekoilla pikatreffeillä?

Sukupuoliero oli selvä. Miehet arvostavat eniten naisen ulkonäköä. Sillä onko nainen erityisen kiinnostuneen oloinen juuri hänestä, ei ole miehelle merkitystä. Kauniit naiset voivat antaa ajatustensa harhailla.

Naiset sen sijaan pitivät erityisen tärkeänä mieheltä saamaansa huomiota. Jos mies keskittää kaiken huomionsa naiseen ja vaikuttaa kiinnostuneelta, on nainen halukas tapaamaan miehen mahdollisesti uudestaan. Naiselle miehen huomio on jopa tärkeämpää kuin ehdokkaan komeus.

Tutkijat olivat hieman ihmeissään tuloksesta, sillä aiemmissa tutkimuksissa miehen ulkonäöllä on ollut suurempi merkitys naisille. Psykologit arvelevat miehen kyvyn läsnäoloon pohjautuvan rentouteen. He arvelevat myös, että läsnäoloon pystyvillä miehillä on muita paremmat kommunikaatiotaidot.

Jos naisilta kysyttäisiin, olisi vastaus selvä. Kaikki naiset tasaisesti huomioiva mies ei pidemmän päälle kiinnosta partnerina.

Jos mies kulkee naiselta toiselle ruinaamassa, miksi kukaan nainen haluaisi hänet? Miehen on haluttava juuri sinut.


Suomalainen valitsee koiran ennen lasta  5

Lapset eivät ole meillä muodissa. Syntyvyys on laskenut seitsemättä vuotta.

Väestöliiton 2017 Perhebarometrin mukaan vanhemmuus ei houkuta suomalaisaikuisia. Lapsiperhearki näyttäytyy raskaana rumbana ja ankeana tarjousjauhelihan metsästyksenä Prismasta.

Väestöliiton mukaan puolison puute, taloushuolet, työelämän vaatimukset, puutteellinen tasa-arvo töissä ja kotona sekä mielikuvat lapsiperheiden elämästä jarruttavat suomalaisten nuorten aikuisten lisääntymistä.

Sen sijaan edellä mainitut seikat eivät näytä estävän koiran hankintaa. Koirien suosio on kasvanut jo monta vuotta putkeen.

Suomessa on kuulemma nyt maailman eniten koiria suhteessa väkilukuun. Muissa maissa suositaan kissaa kotieläimenä.

Jopa naimisissa olevat ja hyvin työllistetyt parit harkitsevat lasten hankintaa tarkalla sihdillä. Ura, harrastukset ja matkustelu voivat vaarantua. Lapset eivät vaikuta kivoilta.

Koirat taas ovat lähes kaikkien mielestä söpöjä.


Piilevät kauneuden merkit  1

Naiset maksavat paljon kauneudestaan. Mittavat kosmetiikka- ja muotimarkkinat ovat saaneet rinnalleen yhä kasvavan lääketieteellisen ulkonäön parantelun bisneksen.

Psykologian professori Frank T. McAndrew kirjoittaa Psychology Todayssä miten naiset ovat kautta aikojen ja kaikissa kulttuureissa joutuneet kilpailemaan miesten suosiosta juuri kauneudellaan.

McAndrewn mukaan miesten geeneihin on rikastunut naisen hedelmällisyyttä ja kauneutta ihasteleva ominaisuus. Kukaan 20-vuotias nainen ei yritä näyttää 60-vuotiaalta, mutta yhä vanhemmat naiset ehostavat, värjäävät, jumppaavat, laihduttavat ja leikkaavat itsensä nuoremman näköisiksi.

Perinteiset kauneuskriteerit, kuten kauniin muotoiset rinnat, symmetriset kasvot, hoikat muodokkaat sääret ja kiiltävät tuuheat hiukset ovat ilmiselviä naiskauneuden merkkejä. Kauneusteollisuus tarjoaa naisille erilaisia vippaskonsteja, joiden avulla luodaan vaikutelmaa kauneudesta.

McAndrewn mukaan on olemassa neljä miehille hyvin tärkeää kauneuskriteeriä, joita naisten on vaikeampi feikata:

1. Naisen ääni

Sosiaalipsykologit huomasivat jo 40 vuotta sitten, että miehet osaavat pelkän puhelinkeskustelun perusteella arvioida naisen viehättävyyttä. Aluksi luultiin, että kauniit naiset ovat saaneet niin paljon huomiota, että he ovat vain sosiaalisesti muita sujuvampia ja puheliaampia.

Myöhemmin on käynyt ilmi, että naisen äänen viehättävyys ja kaunis ulkonäkö todella korreloivat. Miehet pystyvät esimerkiksi kuvan ja äänen yhteyttä tietämättä suvereenisti poimimaan ääniotokset juuri kaikista kauneimmista naisista.

Kaunis naisen ääni on ilmeikäs, soinnikas ja useimmiten aika korkea. Äänen korkeus madaltuu iän mukana. Estrogeeni ilmeisesti vaikuttaa sekä äänen sointiin että korkeuteen.

2. Silmien rinkulat

Kirkkaan väriset silmät, jotka eivät punoita tai ole sameat, ovat yleensä ihmisten mielestä kauniit. Laajentuneet pupillit koetaan viehättävinä. Ne muuten laajentuvat silloin, kun ihminen on kiinnostunut toisesta ihmisestä.

Erityisen viehättävää naisella on iiristen (eli silmien värillisen osan) ympärillä olevat tummat rinkulat. Mitä paksummat rinkulat, sitä kauniimpana naisen silmiä pidetään. Rinkulat yleensä ohenevat ja vaalenevat jo alle 30-vuotiaana.

3. Lantion kaarevuus

Naisen lantion kaarevuus takaa paremmat mahdollisuudet onnistuneeseen raskauteen ja terveeseen lapseen. Lantion kaarevuudesta on ilmeisesti ollut hyötyä jo aiemman metsästäjä-keräilijä -kulttuurin aikana, jolloin naisen on ollut helpompi noukkia marjoja ja juuria maasta juuri naismaisen vartalon avulla.

Miesmäinen suora lantio tekisi raskausajan hankalaksi, joten evoluutio on suosinut takapainotteisia naisia.

4. Vyötärön ja lantion suhde

Tutkimukset ovat osoittaneet vyötärön ja lantion välisen suhteen olevan yksi tärkeimmistä naisen kauneuden kriteereistä. Miesten mielestä naisvartalo on upeimmillaan silloin, kun vyötärön ja lantion suhde on 0,70.

Kurvikas, kapeavyötäröinen vartalo saa heteromiehen syttymään. Jos nainen on upean muotoinen, mies myös muistaa hänen elämäntarinansa ja muut tietonsa paremmin.


Jätä kumppani rauhaan, edes kahdeksi tunniksi  6

Päällimmäiset kuulumiset on juuri vaihdettu ja ruoka tulee pöytään. Ystävän puhelin soi, kotoa soitetaan.

Ruoka jäähtyy lautaselle, taas kerran.

Vessapaperi on loppunut, ei ole mitään ruokaa, koira kakkasi lattialle, lapsi kiukuttelee, lamppu on palanut. Ei siis oikeasti mitään asiaa, ei ainakaan kovin kiireistä ja tärkeää.

Joidenkin kumppanit eivät jätä pariaan hetkeksikään rauhaan. Pari tuntia kavereiden kanssa leffassa, kaljalla tai kävelyllä, ja yksi raukka saa kolme puhelua kotoa.

Peli on juuri alkamassa. Jengin tunnin treenit sujuvat useimpien kohdalla urheilun merkeissä, mutta yksi pelaajista on koko ajan puhelimessa. Kotoa soitetaan. Lapsi on ehkä nikotellut, koira katsoo jotenkin oudosti ja kaupasta pitäisi tuoda kotimatkalla kermaa.

Joillakin ihmisillä ei tunnu olevan mitään suhteellisuudentajua. Omat pienenpienet murheet täytyy välittömästi kaataa puolison niskaan, joka päivä.

Työpaikalla on hieman kiire. Asiakas odottaa presentaatiota. Yksi työkavereista on hermostunut. Hänen puhelimensa piippaa koko ajan. Lapsella on ilmeisesti taas korvatulehdus. Puoliso ei tajua ottaa lasta syliin ja antaa hänelle särkylääkettä. Akuutissa tapauksessa hän ei osaa hypätä autoon tai taksiin ja viedä lasta lääkäriin.

Miksei aikuinen ihminen selviä hetkeäkään kotona ilman kumppanin jatkuvaa puhelintukea? Onko kyseessä uusavuttomuus, henkinen tasapainottomuus, kiusanteko, huono tapa, mustasukkaisuus vai järjetön kontrollinhalu?

Jotkut laittavat jopa perheen pikkulapsen soittamaan vapaalla olevalle toiselle vanhemmalle, ettei vaan pääsisi unohtumaan, että sillä aikaa kun yksi rentoutuu, on toinen kotona.

Parisuhteet ovat toki erilaisia. Jotkut ovat varsin tiivis pari, ja kulkevat käsi kädessä samanlaisissa verkkareissa joka paikkaan. Toiset ovat hieman itsenäisempiä, ja saattavat jopa asua eri maissa. Kukin pari päättää itse, mikä heille sopii parhaiten.

Joskus toinen osapuoli ottaa vapauden päättää kumppaninsa elämästä ja sen jokaisesta sekunnista. Hyvässäkin parisuhteessa tarvitaan muutakin elämää, oli se sitten työ, harrastukset, omat ystävät, tai vain mahdollisuus samoilla yksin metsässä, käydä kalassa tai lukea kirjaa.

Jatkuva toisen tietoisuuteen tunkeutuminen kertoo jotain kumppaniaan kärkkyvästä ihmisestä. Eikö häiritsijä luota toiseen ja hänen tunteisiinsa?

Hyvässä parisuhteessa kumppani osaa ns. kantaa toista mielessään, vaikka hän olisi matkoilla toisella puolella maailmaa.

Hyvässä suhteessa luotetaan siihen, että rakkaus kestää, vaikka toinen onkin itsenäinen ihminen. Yleensä oman elämän ja oman ajan vaaliminen rikastaa myös parisuhdetta.

Jokainen tarvitsee silloin tällöin pienen hetken lepoa myös parisuhteesta. Tai jos ei tarvitse, tulisi jokaisen ainakin saada itse päättää asiasta.