Suhteet & seksi

Näytetään kirjoitukset maaliskuulta 2016.

Hyvännäköisyys nuorena ennustaa vientiä lopun ikää  2

Seuraa huonoja uutisia ulkonäkökeskeisyyteen kyllästyneille. Kasaantuva tutkimustieto vahvistaa yhä varmemmin, että kaunis ulkonäkö edesauttaa pariutumista, avioitumista ja kaikenlaisia romanttisia ja seksuaalisia suhteita.

Yhdysvaltalaistutkijat hyödynsivät Wisconsin Longitudinal Studyn yli 50 vuotta kerättyä pitkittäistutkimuksen aineistoa ja tekivät erilaisia analyyseja selvittääkseen nuoruuden hyvännäköisyyden ja intiimien suhteiden yhteyttä myöhemmin elämässä. Kuinka paljon seksiä ja tarjolla olleita kumppaneita ihmisillä on ollut elämänsä aikana?

Vaikuttaako nuoruuden kauneus vielä myöhemmin vipinään parisuhdemarkkinoilla vai ei?

Kyllä vaikuttaa. Teini-iän hyvännäköisyys johtaa seksikkääseen elämään. Kauniille ja komeille on tarjolla kumppaneita ja seksiä vaikka millä mitalla myöhemmin elämässä juuri ulkonäön ansiosta. Hyvännäköisyys ei kuitenkaan vaikuta seksin harrastamiseen avioliitossa.

Miehillä, terveillä ja varakkailla on myös tavallista useammin runsaasti seksikumppaneita. Varsinainen hyvän ulkonäön tuoma hyöty parisuhdemarkkinoilla on kuitenkin naisille suurempi kuin miehille. Naiset tosin ilmeisesti käyttävät syntymälahjaansa mieluummin päästäkseen hyviin naimisiin kuin ulosmitatakseen mahdollisimman paljon seksiä mahdollisimman monen partnerin kanssa.

Tutkijoiden mukaan jo olemassa olevan tutkimustiedon tarkempi analysoiminen valottaa ihmisten elämänvalintoja ja erilaisia mahdollisuuksia pariutua tai saada seksikumppaneita. Se kertoo myös hieman karusti, miten vaikuttava tekijä ulkonäkö on, ainakin Yhdysvalloissa.

Haluatko jakaa oman kokemuksesi parisuhdemarkkinoilla? Onko hyvä ulkonäkö tärkein valtti potentiaalisten kumppaneiden kiinnostuksen herättämiseksi? Kantaako kauneus pitkälle?

Amelia Karraker, Kamil Sicinski, Donald Moynihan: Your Face is Your Fortune: Does Adolescent Attractiveness Predict Intimate Relationships Later in Life? The Journals of Gerontology. November 5, 2015.

Samanniminen alustus: Population Association of America 2015 Annual Meeting, San Diego CA.


Miesten seksiongelmien syyt voivat löytyä kotoa  9

Miesten seksuaaliongelmien syitä on etsitty fyysisistä sairauksista ja mielenterveysongelmista. Aiemman tutkimuksen perusteella tiedetään, että miesten seksiongelmat aiheuttavat ongelmia parisuhteeseen.

Millaista on seksuaalielämän ongelmista kärsivien miesten kotielämä? Onko kodin ilmapiirillä yhteys miesten ongelmiin?

Kaikki ongelmat eivät johdu parisuhteesta, vaan miehellä voi olla muitakin stressin aiheuttajia. Stressitekijät saattavat heikentää parisuhteen intiimielämää. Italialaiset tutkijat halusivat selvittää aiemmin laiminlyötyä tutkimusaluetta: perheen sisäisten konfliktien vaikutusta parisuhteen seksiin.

3 975 seksuaaliterveysklinikalle ensikäynnille tulevaa miestä osallistui terveystutkimukseen, jossa selviteltiin erilaisia mahdollisesti seksiongelmiin liittyviä tekijöitä. Erilaisten terveysseikkojen haarukoimisen lisäksi miehet vastasivat kyselyyn, jossa piti arvioida kodin ihmissuhteita.

Miesten piti vastata kahteen perheongelmia selvittävään strukturoituun kysymykseen. Onko kotona mitään konflikteja? Onko sinulla vaikea suhde kumppaniisi? Vastausvaihtoehtoina oli 0= normaalit suhteet, 1= riitoja silloin tällöin ja 2= aina tai jatkuvasti riitaa.

Kolmannes miehistä koki paljon ongelmia ja konflikteja perheen sisällä. Viidesosa miehistä oli huonoissa väleissä puolisoonsa. (Seksiongelmista kärsivät miehet näyttivät siis olevan paremmissa väleissä vaimoonsa kuin muihin perheenjäseniinsä.) Sekä vaimon että muun perheenjäsenen kanssa riitelevät miehet kärsivät selvästi muita enemmän erilaisista mielenterveyteen liittyvistä ongelmista.

Perhe- ja parisuhdevaikeudet olivat selvästi yhteydessä ahdistuneisuuteen, masennusoireisiin ja seksiongelmiin. Seksuaaliongelmat olivat sekä itseraportoituja (esimerkiksi erektio-ongelmia tai liiallista seksuaalista halukkuutta) että kliinisissä testeissä esiin tulleita. Myös potilaan ilmoittamat vaimon seksuaalitoimintoihin liittyvät tekijät olivat selvästi yhteydessä parin tai perheenjäsenten välisiin konflikteihin kotona.

Tutkijoiden mukaan kodin ihmissuhteilla ja ilmapiirillä voi olla aiemmin luultua vakavampi vaikutus miesten seksuaalielämän ongelmiin. Seksuaalisuus ja hyvinvointi ovat kietoutuneet toisiinsa monimutkaisesti, eikä syy- ja seuraussuhteiden selvittäminen ole kovin helppoa.

Valentina Boddi, Egidia Fanni, Giovanni Castillini, Alessandra Daphne Fisher, Giovanni Corona, Mario Maggi: Conflicts Within the Family and Within the Couple as Contextual Factors in the Determinism 0f Male Sexual Dysfunction. The Journal of Sexual Medicine. December 2015.


Naisellisen ulkonäön ihailu hiipuu iän myötä  1

Miehet arvostavat kauniita naisia. Erityisen ihanina pidetään naisellisen näköisiä naisia, joilla on pieni leuka, täyteläiset huulet ja pyöreät silmät. Nämä ominaisuudet kertovat korkeasta estrogeenitasosta, ja antavat viitteitä hyvästä hedelmällisyydestä.

Aiemman tutkimuksen valossa tiedetään, että varsinkin nuoret miehet arvostavat naisessa eniten mahdollisimman feminiinisiä kasvonpiirteitä ja kaihtavat maskuliinisia ominaisuuksia. Miehet joilla on korkea testosteronitaso ja kovat seksuaaliset halut, arvostavat kaikissa ikäluokissa naisellisen näköisiä naisia.

Suuressa kansainvälisessä tutkimuksessa haluttiin testata miesten iän vaikutusta naiskauneuden ihailuun. Hellittävätkö himot vai pitääkö vanhenevien miesten kärsiä vieressä, kun nuoret komistukset vievät kauniit naiset?

2 125 iältään 17-73 -vuotiasta heteromiestä pääsi arvioimaan tietokoneella manipuloituja naiskasvoja. Naisia muuteltiin enemmän tai vähemmän naisellisen näköiseksi ja miehet valitsivat heitä viehättävät kasvot.

Feminiinisten kasvojen preferointi heikkeni iän mukana, mutta vasta lähempänä keski-ikää. Kaikista eniten naisellisia kasvoja ihailivat noin 30-vuotiaat miehet, ja kaikista vähiten noin 70-vuotiaat miehet.

Iän mukaan vaihteleva feminiinisyyden arvostus oli riippumatonta tutkittavan kotimaasta, sosioekonomisesta asemasta, seksuaalisesta avoimuudesta tai terveydestä.

Tutkijat arvelevat miesten makuerojen johtuvan testosteronitasosta. Yleensä testosteronitaso on korkealla parhaassa lapsentekoiässä olevilla miehillä.

Naisellisimpien naisten ihailun laantuminen iän myötä saattaa olla eduksi keski-ikäisille ja sitä vanhemmille miehille. Naisten muiden ominaisuuksien arvostaminen tuo enemmän kosiskelumahdollisuuksia miehille, jotka eivät enää itse pysty taistelemaan viehättävimpien naisten suosiosta. Toisaalta tämä tieto tuo ehkä miehillekin paineita löytää sopiva hedelmällinen ja kaunis nainen ajoissa, eikä vasta sitten kun on liian myöhäistä.

Urszula M. Marcinkowska, Barnaby J. Dixson, Mikhail V. Kozlov, Markus J. Rantala: Men´s Preferences for Female Facial Femininity Decline With Age. The Journals of Gerontology 28.7.2015.


Homoliitoissa on suurimmat ikäerot  2

Tyypillisessä parisuhteessa mies on naista muutaman vuoden vanhempi. Vuonna 2012 tällaisten avioliittojen osuus oli 67,1 prosenttia.

Parien samanikäisyys on hieman yleistynyt Suomessa, ja 2012 reilu 12 prosenttia oli naimisissa ikätoverinsa kanssa. Pientä ikäeroa pidetään merkkinä tasa-arvoisuudesta. Myös myöhäinen avioitumisikä voi pienentää ikäeroa. Kun naimisiin mennään vasta yli 30-vuotiaana, ovat miesten ja naisten mahdolliset nuoruuden kehityserot jo tasoittuneet.

Isot ikäerot avioliitossa ovat melko harvinaisia. Neljällä viidestä avioparista on ikäeroa maksimissaan viisi vuotta. Tilastokeskuksen mukaan hyvin suuri ikäero, eli 20 vuotta tai isompi, oli vuonna 2012 vain alle puolella prosentilla avioituneista. Vain 406 suomalaisparilla oli yli 30 vuotta ikäeroa.

Rekisteröidyissä parisuhteissa olevilla on suuremmat ikäerot kuin heteroilla. Naispareilla ikäeroa oli vuonna 2012 keskimäärin 4,7 vuotta ja miespareilla 7,1 vuotta. Homopareilla yli 20 vuoden ikäero on myös yleisempää kuin heteroilla: 3,5 prosenttia rekisteröidyistä pareista oli suuren ikäeron liitoissa.

Tilastokeskuksen uusimman perhetilaston mukaan, eli vuoden 2014 lopussa, rekisteröidyssä parisuhteessa olevien ikäero oli keskimäärin 5,7 vuotta (vrt. heteroiden 3,4 vuotta). Miesparien ikäero on 7,2 vuotta ja naisparien 4,7 vuotta. Yli 20 vuoden ikäero on kaikista pareista yleisintä homomiehillä. Rekisteröidyistä homopareista 7,5 prosenttia oli suuren ikäeron liitossa, mutta lesboista vain 0,8 prosenttia.

Kehitys- ja kehittyvissä maissa suuret ikäerot heteroliitoissa ovat yleensä merkki epätasa-arvosta. Nuoret naiset naitetaan vanhoille ukoille vastoin heidän omaa tahtoaan. Yleensä nuoret naiset ovat kiinnostuneita ikäisistään miehistä.

Kehittyneissä maissa suurten ikäerojen liittoja paheksutaan (ehkä osin em. syystä) herkästi. Erityisen paljon paheksutaan liittoa, jossa nuoremman puolison ikä on pienempi kuin se luku, joka saadaan kun vanhemman puolison ikä jaetaan kahdella ja siihen lisätään seitsemän vuotta.

Länsimaissa suurten ikäerojen liitot ovat yleisimpiä alhaisissa tuloluokissa, ja vain hieman keskimääräistä yleisempiä yläluokissa. Stereotypia menestyneen miehen nuorentuvista vaimoista ei siis saa kovin paljon vahvistusta tilastoista.

Suurten ikäerojen liittojen eroriski vaihtelee eri tutkimusten mukaan. Joissakin tutkimuksissa riski kasvaa hieman, toisissa ei ole löytynyt eroa samanikäisempien liittoihin. Vanhempi nainen ja nuorempi mies ei paperilla kuitenkaan ennusta hyvää. Liitot joissa nainen on selvästi vanhempi, päättyvät tavallista useammin eroon. Liitoissa joissa mies on selvästi vaimoaan vanhempi on myös vähän suurempi riski väkivallalle.

Miksi homoliitoissa on tavallista suurempi ikäero?

Yhden selityksen mukaan homot tekevät valintansa enemmän mieltymyksensä kuin tavan mukaan. Eli homot olisivat valmiimpia rikkomaan vallitsevia käytänteitä.

Ehkä homoväestön pienuus vaikuttaa myös parinvalintaan. Suunnilleen samanikäisiä homoseksuaaleja löytyy esimerkiksi omasta kaupungista huomattavasti vähemmän kuin heterovaihtoehtoja. Kun sopiva henkilö löytyy, ikä on vain numero.

Anna Rotkirch: Ikäerot parisuhteissa. Väestöliitto.fi
Tilastokeskus: Perheessä keskimäärin 2,8 henkilöä. 27.11.2015