Suhteet & seksi

Näytetään kirjoitukset syyskuulta 2010.

Väkivaltageeni  4

Toistuvasti muita turpaan vetävillä on päässä jotakin vikaa. Syitä väkivaltaiseen käytökseen on etsitty perimästä, ympäristöstä ja näiden yhdistelmästä.

Nyt Suomeen ehdotetaan (tutkijat ja oikeusministeriö ehdottavat) vaarallisten vankien seulomista psykopatia-testin lisäksi MAOA-geenikartoituksella. Oikeuspsykiatrian proffa Matti Virkkusen kv-ryhmän 7-vuotinen seuranta antoi psykopatia-asteikon ja MAOA-geenikartoituksen yhdistelmästä hyviä tuloksia (ennusteiden parantamiseksi). Rikosten uusimisriskin arvioiminen on tähän asti ollut vaikeaa, sillä narsistinen persoonallisuus tai psykopatian tuntomerkit eivät ole kovin tarkasti ennustaneet tulevaa väkivaltaisuutta.

Jos on alkoholisti, psykopaattinen ja tietyn MAOA-geenimuodon kantaja, ei hyvältä näytä.

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6TBV-511RGM3-1&_user=10&_coverDate=09%2F17%2F2010&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_origin=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=2a8891d079e3deaf0db85cb274c4bde7&searchtype=a

Mielestäni erittäin mielenkiintoinen ehdotus. Mikä ettei, jos tällainen testi antaa lisää luotettavaa tietoa toistuvasti väkivaltaisten henkilöiden kartoitukseen.

Herää kysymyksiä. Miten testin tuloksia tulkitaan, onko testi täysin luotettava, mitä seuraamuksia suunnitellaan? Voidaanko henkilö päättää pitää lopun elämäänsä vankimielisairaalassa geenitestin tuloksen takia? Vaikka testi onnistuisi hyllyttämään toistuvasti pahaa tekevät yhteisöstä, joutuisiko esimerkiksi 30 prosenttia kyseisistä rikollisista turhaan eristyksiin varmuuden vuoksi?

Vielä 80-luvulla kirjoiteltiin yleisesti, että vanhempien avioero on suuri riski lapselle. Avioerolapsesta tulee päihteiden käyttäjä, rikollinen ja mielenterveysongelmainen, eikä hän tule pärjäämään opinnoissa, töissä tai perhe-elämässä. Tilastot kertoivat tämän totuuden. Jotkut avioerolapset tulivat kaltoin kohdelluksi koulussa ja työelämässä tämän ”faktan”, eli ennakkoluulon takia. Ts. siitä tuli itseään toteuttava ennuste.

Nykyään avioerolapsi-leima enintään naurattaisi useimpia.

Entä heittelehtivät verensokerit? USA:ssa oikeus on vapauttanut tapposyytteestä diabeetikon, joka ei voinut hillitä raivoaan verensokerin laskiessa. Nakkikioskitappelut eivät synny sattumalta. Jonossa on miehiä, jotka yrittävät hakea ensiapua ongelmiinsa:

http://savotta.helsinki.fi/halvi/tiedotus/lehti.nsf/e1e392ad852e72f5c225680000404fa8/18add7be04ab640bc22575c8001e42b7?OpenDocument

Tai naisten pms-oireet? Pitäisikö tehdä geenitesti, joka kartoittaisi, ketkä naiset pimahtavat joka kuukausi ihan kokonaan? Hormonihullujen naisten puolisot voisivat harkita etukäteen, haluavatko naimisiin huonon geenin kantajan kanssa.

Olisi hyvä tehdä myös stressitestit ennen kuulutuksia. Jotkut kestävät stressaavia tilanteita erittäin hyvin, kun toisilla ei ole minkäänlaista toleranssia pienille vastoinkäymisille.

Väkivaltaisuuden taustalta on tutkimuksissa löytynyt myös kortisolin, serotoniinin, dopamiinin ja kilpirauhashormoni T3:n poikkeamia. Pahimmat hakkaajat tuotetaan perinnöllistä taipumusta vahvistamalla, eli ikävien geenien ja huonon ympäristön yhdistelmällä. Kaltoinkohdellut lapset ja nuoret kostavat kokemansa muille.

MAOA-kartoitus vankilassa tulee apuun aika myöhään.


Seksisymboli  7

Miten lisätä omaa seksikkyyttä? Blondaamalla hiukset (Kjartan?) vai laittamalla olkatoppaukset? Blääh.

Tietenkin hankkimalla iPhone. Suomessakin puhelinyhtiöitä on hiillostettu kapula-jonoista: miksi ette toimita minulle appleani nopeammin?

Mikä h-tin hätä ihmisillä on? Eikö noksulla pärjää vielä pari viikkoa?

Ei tod.

Tekniikka- ja talouslehtien kuukausia jatkunut pöhinä iPhonesta ei ole mitään nörttien hikistä shakkikerhoilua. Sen omistajat saavat seksiä.

Tutkimuksissa (”tutkimuksissa”?) on ilmennyt, että trendipuhelimen omistajat ovat hauskempia, seurallisempia, kiinnostavampia ja seksikkäämpiä kuin nördlaitteen haltijat. iPhonen käyttäjillä on ollut paljon enemmän seksikumppaneita ja he ovat potentiaalisten partnerien mielestä paljon hotimpia kuin esimerkiksi nössöt kotona leipovat Blackberry-tyypit.

Saako siis pelkällä puhelimen ostolla lisää sex appealia? Ei taida mennä läpi oikeissa koitoksissa. Baanalla taitavat bile-eläimet ehtivät jo siirtyä uuteen, seksikkääseen juttuun. Rohkea, nopea ja leikkisä ei kauan samaa lelua rämplää.

http://techcrunch.com/2010/08/10/gadget-porn/

Vai eikö auta naisia?

http://www.conceivablytech.com/720/science-research/an-iphone-boosts-your-sex-appeal/

Siis kuka julkaisi mitä?

http://techcrunch.com/2010/04/21/no-jcpr-edelman-im-not-taking-that-iphone-survey-story-down/

http://www.reghardware.com/2010/04/22/phones_4u_denies_iphone_dating_report/

Todellinen seksikkyys mitataan täällä:

http://itunes.apple.com/kr/app/whats-your-sex-appeal-free/id341301031?mt=8


Petipuuhaneuvot  2

Oletko kysynyt neuvoja seksiasioissa? Keneltä kysyit?

Christina Aguilera saa the Voicen mukaan neuvoja sänkyhommiin homokavereiltaan.

Aloin ihmetellä tätä. Jotenkin kuvittelin, että homo- ja heteromiehet pitäisivät erilaisesta seksistä. Olen myös luullut, että kaikki ovat vähän yksilöllisiä mieltymyksissään. Että yksi mies haluaa jotain tiettyä juttua sängyssä ja toinen kaipaa jotain ihan muuta.

Mitä olen sattunut muilta naisilta kuulemaan, on mimmeilläkin aika erilaisia tarpeita ja toiveita.

Sama yksilö saattaa haluta 20-vuotiaana erilaisia asioita kuin 30-vuotiaana. Tai lauantaina eri juttuja kuin viime tiistaina.

The Voicen mukaan Christina itse neuvoo mielellään miespuolisia ystäviään naisten huomioimisessa. Miten naista hemmotellaan jne. Ihan kilttiä toimintaa sekä mieskavereita (nyt ne saa onnellisia naisia) että niiden naisia kohtaan (nyt ne naiset tulee onnellisiksi).

Muttamutta. Miksei Chrisse kysy suoraan siltä petikaverilta, että mitä se haluaa? Jos on harrastanut seksiä jonkun kanssa on varmaan saanut paremmin selville kumppanin mieltymykset kuin jossain ihan muualla ollut (homo)kaveri. Ihan kuin kysyisi veroneuvoja kampaajalta.


Turha avioliitto?  20

Naiset haluavat päästä naimisiin. Miehet yrittävät kaikin tavoin välttää sitoutumista. Joskus muinaisuudessa.

Nykkiläislääkäri Marianne Legato (jolla on pitkä ura sukupuolispesifissä lääketieteessä takanaan) väittää, ettei kukaan enää varsinaisesti tarvitse avioliittoa.

Legaton mukaan naiset haluavat suhteita, miehet eivät. Miehen biologinen tarve on harrastaa mahdollisimman usein seksiä mahdollisimman monen naisen kanssa. Naisen tarve on saada lapsia ja löytää heille turvaa.

Nykynaiset (länsimaissa) voivat elättää itsensä ja lapsensa. Yh-äidit saavat apua sekä julkiselta sektorilta että omilta kavereiltaan ja sukulaisiltaan. Nainen ei välttämättä enää tarvitse miestä (eikä mies naista).

Molemmat voivat nyt olla toistensa kanssa vapaaehtoisesti.

Sitoutumista edistää kemia. Ihmisten on hyvä olla yhdessä. Koskettelu lisää oksitosiinin tuotantoa. Suhteen jatkuttua jonkin aikaa alkavat myös endorfiinit vapautua. Hyvässä suhteessa ihminen on rento ja vapautunut, ystävällinen ja usein seksuaalisesti halukas. Onnellinen parisuhde toimii puskurina stressiä ja vastoinkäymisiä vastaan.

Koska hyvin toimeentulevat ja hyvinvointivaltioissa asuvat naiset tarvitsevat miehiltä yhä vähemmän suojelua tai aineellista turvaa, odotetaan parisuhteelta emotionaalisia tai muita ei-aineellisia palkintoja. Legato arvelee, että miehet ovat aiempaa motivoituneempia pitämään rakastamastaan naisesta kiinni kekseliäästi ja sinnikkäästi. Aivot tulevat riippuvaisiksi hyvästä seksikumppanista.

Onko tämä vaan tunteiden medikalisointia, evoluutiobiologiahöpinää vai löytyykö teiltä empiriaa väitteiden tueksi? Tai vastaan.

Lääketieteen tohtori Marianne J. Legato on the Partnership for Gender-Specific Medicine at Columbia Universityn perustaja-johtaja.


Tanssi mies tanssi!  9

Päivän netti-Hesari julkisti Northumbrian yliopiston tulokset hurmaustutkimuksista. Britit väittävät löytäneensä keinon valloittaa nainen tanssilattialla.

Miehen pitää tehdä erilaisia vapautuneita liikkeitä tanssiessaan. Naiset kiinnittävät huomionsa etenkin miehen ylävartaloon: torsoon, niskaan ja päähän. BBC näytti tutkimuksen animaatioversion hyvästä ja huonosta tanssijasta. Käy katsomassa mallia:

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-11223473

Tanssit tsiigattuani tuli heti mieleen pahin ero kahden tanssijan välillä: eka, eli hyvä tanssija, käyttää kehoa aika vapautuneesti, iloisesti ja itsevarmasti; huono tanssija vaikuttaa ahdistuneelta, estyneeltä, pelokkaalta ja kaikin tavoin anteeksipyytävältä. Kaikissa muissa hurmaustutkimuksissa on tullut ilmi, että naiset hakevat itsevarmaa kumppania, eli tanssitulos ei ole mikään yllätys.

Tutkijat kuulemma väittivät, että heidän tanssihurmaustestinsä olisi ainoa laatuaan historiassa. No väite on ihan höpöä, sillä olen lukenut vastaavia tutkimustuloksia aiemminkin.

Miesten tanssin iskuansioita on tutkittu esimerkiksi Rutgersin ja Washingtonin yliopistoissa (Nature 438/ 2005). Yhdessä tutkimuksessa äijät pantiin valkoiset haalarit päällä joraamaan ja naiset saivat pistää kundit paremmuusjärkkään. Kasvot eivät näkyneet, eivätkä tarkemmat vartalon muodot. Naiset onnistuivat suosimaan miehiä, jotka olivat oikeasti paremmassa fyysisessä kunnossa, harteikkaita, lihaksittaita, terveitä ja symmetrisiä. Symmetria on merkki hyvästä perimästä.

Älkää siis vaappuko miten sattuu siellä dancefloorilla ja kiinnittäkää huomionne ennemmin taidokkaisiin ylävartalon liikkeisiin kuin jalkojen vispaamiseen.


Totaalinen turn-off  13

Toiseen ihastuminen saattaa johtua ihan omituisista pikku asioista. Samoin jonkun kokeminen jotenkin luotaantyöntävänä tai vaan mahdottomana (parisuhdemielessä).

Jotkut ovat todella nirsoja ja löytävät kaikista lukuisia vikoja, joiden takia heidän kanssaan ei kannata mennä treffeille. Useimmilla on yksi tai muutama kompastuskivi, jotka vaikeuttavat kohteen hyväksymistä.

Joku ei siedä ruokaa hampaiden välissä, vyölaukkuja tai legginsejä. Yksi ystäväni ei pidä pienikokoisista miehistä (heillä on hänen mielestään komplekseja ja suunnaton pätemisentarve, mutta ehkä naisella itsellään on jokin ongelma pituutensa kanssa). Toinen frendini ei pidä laihakinttuisista miehistä, kolmas kammoaa partaa. Äitini tuhahtelee miehille, jotka käyttävät lyhyttä pusakkaa.

Minun puolestani mies voi käyttää rumia sukkia, olla tanakka ja (mielellään) kalju. Pusakkakin käy, mutta...

Tiedän saavani kuraa niskaan sukupuolirooleja vastustavilta, mutta en voi ottaa vakavasti miestä, joka raahaa perässään toilettilaukun kokoista matkalaukkua. Miksei terve aikuinen mies muka jaksa kantaa pikkuruista laukkuaan, kun 9-vuotias kiekkojunnu pystyy raijaamaan saunan kokoista lätkäkassia? Ihan oikeasti, lasten lentolaukun kiskoja, etkö pääsisi mukulakivillä sporakiskojen yli vähän ripeämmin, jos voisit harppoa normaalimiehen askelin?

Miesten käsittämättömän laajalle levinneen laukun perässävetämismuodin inhoajiin on liittynyt joukko miespuolisia henkilöitä. Yksi ilmoitti kiinnittävänsä lompakkoonsa pyörät ja vetoaisan ja menevänsä Helsingin keskustaan kiskomaan rahamassiaan perässään. That´s my man.