Suhteet & seksi

Näytetään kirjoitukset tammikuulta 2010.

Reino Nordinin pakarat  3

Keski-ikäinen nainen, joka ei saa, salillinen naisia ja muutama puolipelästynyt aviomies. Anna-Leena Härkösen Ei kiitos -romaanin näyttämösovitus Hämeenlinnan kaupunginteatterissa jatkaa ilmiöstä, jota ei seksitutkijoiden mukaan edes ole olemassa.

Eihän nainen voi olla puutteessa.

Ydinstoori vatvoo torjutun naisen (Katariina Kuisma) tunteita ja eläimelliseksi kasvavaa himoa. Kahden akateemisen avioliitto on imetty tyhjiin. Naisen halut ovat tallella, mutta mies (Lasse Sandberg) nököttää nalle-verkkareissa pelaamassa tietsikalla. Nainen yrittää liikuttavalla tarmolla vietellä miehensä siinä onnistumatta.

Teinitytär lähtee kielikurssille ja opettajaparin pitkä kesä alkaa. Käydään etelässä. Seuraa katsojan aliarviointiosuus (rasismi, drinksut, kanariankliseet). Liisa Peltonen esittää mainion roolikimaran.

(Sama) näyttelijä lataa ”totuuden” miehistä vaimon parhaan ystävättären roolissa. Nämä mieskäsitykset eivät ole raikkaita.

Loma ei saa mieheen ryhtiä. Pari etääntyy toisistaan.

Rouvan saksan kesäkurssille tulee pelastus: leffamies (Reino Nordin). Viimein kunnon seksiä! Stadin reiska on loistovalinta rooliin. Vastanäyttelijät vetävät pokkana intiimit kohtaukset: tiivis hissikohtaus, jossa naisen on virtsattava eväspurkkiinsa, kitaransoittotuokio, naimakohtaukset (tyylitellysti heijastettu meren aaltoina takaseinälle, hienoa lavastusta olisi voinut hyödyntää tehokkaammin).

RN on lavalla nakuna.

Nainen rakastuu kloppiin. Seuraa nöyryytyksiä. Lupsu välienselvittely puolison kanssa. Sovinto. Läheisyys omaan kultaan löytyy toisen kainalosta.

Bonukset:
Kesto: pari tuntia väliajalla.
Yleisö: Tätä ei Helsingin kaupunginteatterissa tapahdu: vieressä istunut nainen kysyy, olenko paikallinen. Pitäis löytää Otto-automaatti, että pääsee nakarille.


Miehen abortti  9

Sivistysvaltioissa lapsen saamisesta päättää nainen. Paavin lisäksi muutama muukin mies on tästä hikeentynyt.

Suomessa eniten ääntä pitävät vastoin tahtoaan isäksi tai ainakin elatusapujen maksajaksi joutuneet eli aborttiin kehottavat miehet.

Raskaudenkeskeytykseen päätynyttä naista surkutellaan ja (syystäkin) kauhistellaan, jos terveydenhoitohenkilöstö on ollut kylmäkiskoinen. Onneksi fyysiset kärsimykset ovat yleensä lyhytaikaiset, mutta henkinen lasti saattaa painaa loppuelämän. Syyllisyyttä, katumusta, häpeää. Myötätuntomme on kovan päätöksen tehneen naisen puolella.

En halua luopua naisen oikeudesta päättää omasta kehostaan.

Mutta ovatko miesten tunteet unohtuneet? En tarkoita ruokkomaksuista valittavien, pienestä virheestä lopun ikää maksavien miesten katkeruutta, vaan niiden hiljaisten miesten surua, jotka olisivat halunneet pitää lapsen. Niiden miesten, jotka ovat odottaneet, että pääsisivät poikansa kanssa onkimaan tai tyttärensä kanssa uimaan käsipohjaa. Mahtaa olla ahdistavaa seurata voimattomana vierestä, miten toinen päättää kaapia toiveet isyydestä kirurgin teräskaukaloon.

Tai vaikka aborttipäätös olisi yhteinen, saa nainen kaiken sympatian, miestä katsotaan epäluuloisesti. Sika! Aika moni hiljainen mies on syvästi pahoillaan tyttöystävänsä tai vaimonsa jouduttua keskeyttämään raskauden yhteisen mokan takia. Ketä kiinnostaa?

Miehet ovat tottuneet siihen, ettei heidän tunteillaan ole niin väliä.

http://www.stakes.fi/FI/tilastot/aiheittain/Lisaantyminen/raskaudenkeskeytykset/index.htm


Varo pettäjää  9

Oletko menossa naimisiin ensi kesänä? Toivottavasti hän on maanviljelijä. Maanviljelijät ja jopa heidän kaupungissa asuvat lapsensa ovat erilaisia kuin muut. Heillä on vähemmän seksikumppaneita kuin muilla ja he pettävät harvoin. Kaikista kilteimpiä ovat maanviljelijätaustaiset naiset.

Yrittäjää kannattaa vähän pitää silmällä. Hän voi kuulua pahiksiin. Yrittäjät pettävät kaksi kertaa useammin kuin muut. Mies- ja naisyrittäjät kaipaavat molemmat seikkailuja.

Ylempien toimihenkilöiden tyttäret ovat seksuaalisesti liikkuvaisia. Pappa betalar. Seksielämää ei haittaa vaikka nainen vajoaisi sosiaalisesti, seksuaalinen itsetunto pysyy korkeana. Miehillä käy paras flaksi silloin, kun heillä alkaa pyyhkiä hyvin. Nousukasmiehillä on usein rinnakkaishoitoja.

Paremmissa piireissä voi joutua itkemään itsensä uneen. Ylemmät sosiaaliryhmät harrastavat rinnakkaissuhteita alempia ryhmiä useammin.

Tilastojen mukaan nainen joutuu miestä helpommin petetyksi, miespettäjät johtavat noin 40/ 30 lukemin. Pettäjän elämä ei ole hauskaa. Naisilla monikumppanisuus ja miehillä rinnakkaissuhteet vähentävät sukupuolielämän tyydyttävyyttä.

Ilo rinnassa hääkarkkeja askartelemaan, jos sait haaviisi onnellisen agronomin.

Elina Haavio-Mannila & Aino Sinnemäki: Sosioekonominen asema, sosiaalinen liikkuvuus ja seksuaalinen liikkuvaisuus. (2005)


Ruman naisen hyökkäys  9

Miehet ja naiset näyttävät reagoivan pokausyrityksiin eri tavoin. Naisia häiritsee humalaisten miesten loukkaava ja epämiellyttävä käytös ravintolassa. Miehiä haittaa jos humalainen ruma nainen ehdottelee baarissa. Hyvännäköisten naisten lähestyminen ei häiritse, vaikka olisi varattukin. On kiva kertoa pojille, miten pääsi antamaan kauniille naiselle lempeät pakit.**

Nainen ei välttämättä ole imarreltu, vaikka lähestyjä olisi hyvän näköinen. Jos mies on muuten typerän oloinen tai naista ei sillä hetkellä huvita jutella yhdenkään miehen kanssa, herättää vonkaaminen pelkkää ärtymystä.

Helppohan se on antaa pakkeja ketjussa, kun aina tulee seuraava...spora. Seksiin johtavista aloitteista vain viidennes on naisen tekemiä, kaksi viidestä miehen tekemiä ja yhteisiä 40 prosenttia.*

Naista nolottaa pakkien saaminen todella paljon. Niinpä hän poistuu heti takavasemmalle, eikä jää vonkaamaan.**

Aika moni mies myöntää vähän painostaneensa naista joskus.**

Miehet ja naiset ovat joissakin asioissa samanlaisia. Molempien tärkein syy harrastaa seksiä on ihastuminen.*

Mutta miehelle käy syyksi myös naisen kauniit kasvot tai hyvä vartalo.*

*Osmo Kontula: Halu & intohimo, Otava 2008. **Nuorten aikuisten seksuaalikäyttäytyminen ja seksuaaliset riskinotot. Krista Papp, Osmo Kontula, Kati Kosonen. Väestöntutkimuslaitos, D 36 2000.


Ravista itseäsi -paketti  4

Tervetuloa luovuus!

Ajankäyttö uusiksi. Erota pakot ja halut. Keskity. Tunnista asiat, jotka kannattaa tehdä hitaasti: lepo, ideointi, hyvä ruoka ja seurustelu. Parhaat ideat syntyvät mieli rentona.

Ajattele toisin. Perinteinen ajattelu etsii olemassa olevista vaihtoehdoista parhaan; oikeassa oleminen on tärkeää. Luova kaavoista poikkeava ajattelu luo lisää vaihtoehtoja.

Lopeta vertailu. Miksi pitäisi tehdä niin kuin muut, olla perässähiihtäjä? Vertailu johtaa kateuteen ja tyytymättömyyteen: aina löytyy joku parempi. Yksityisajattelu on epäilyttävää, mutta ota riski ja löydä oma käsityksesi menestyksestä.

Opettele nauttimaan epätietoisuudesta. Luovien tyyppien ajattelu vaikuttaa kaoottiselta, mutta he tietävät, että maailma on yllätyksiä täynnä.

Meitä on huijattu: ei ole yhtä oikeaa pysyvää totuutta. Mahdolllisuuksia ja näkökulmia on monta. Joskus ratkaisu löytyy sivusta tai selän takaa.

Ravista pois liika, turha ja tarpeeton. Monimutkaisessa maailmassa vaikeaselkoisuus on hyvä piilo laiskalle ajattelijalle. Yksinkertaistaminen vaatii ytimen löytämistä, oivaltamista, arvovalintoja, rohkeutta ja työtä.

Kiireinen ja ahne haluaa menestyä nopeasti. Kukaan ei tiedä etukäteen, mitkä asiat osoittautuvat myöhemmin hyödyllisiksi. Ammattilaisesta huipuksi pääseminen vaatii tietojen ja taitojen soveltamista, suvereeneja hyppyjä uusille alueille.

Menestyminen vaatii riskinottoa. Älä varmistele, epäonnistuminen opettaa onnistumista paremmin. Rohkeat ja sinnikkäät yrittävät uudelleen.

Meillä on taipumus suhtautua itseemme hyvin vakavasti. Opi nauramaan itsellesi. Ahdistuneen ajattelu kapeutuu. Ilo, leikki ja huumori tukevat luovuutta.

Ravistaminen vaatii itseluottamusta. Onnellinen uskaltaa; kannustus on kritiikkiä tärkeämpää. Joskus kannattaa vaihtaa ympäristöä, jos dynaamiset innokkaat tyypit ovat muualla.

Saku Tuominen & Katja Lindroos: Ravistettava, omskakas. Toisinajattelijan käsikirja. Tammi 2009.


Halukas nainen  24

Rakastelusta pitävät miehet joutuvat skarppaamaan vaimon valinnassa. Äly, kauneus, huumorintaju ja kiva luonne ovat tietysti tärkeitä naisen ominaisuuksia, mutta miten mitata libidoa? Kuinka varmistaa seksin saanti pitkässä suhteessa?

Ensin pitää löytää nainen, joka haluaa juuri sinut. Mutta.

Seksitutkimusten mukaan nuoret ja keski-ikäiset miehet haluavat seksiä keskimäärin kaksi kertaa useammin kuin samanikäiset naiset. Vaikka yksilöiden väliset erot ovat suuret, eivät miehet joukkona saa koskaan tarpeeksi.

Noin nelikymppinen mies haluaa suunnilleen yhtä usein kuin parikymppinen nainen. Useimmat nuoret naiset eivät hakeudu keski-ikäisten miesten peteihin. Ja entäs ne parikymppiset miehet?

Parhaiten seksibalanssi saavutetaan 20-25 -vuotiaiden opiskelijoiden kesken. Akateemisesti suuntautuneet naiset ovat halukkaimpia ja oppineet nuoret miehet ovat kaikista kokemattomimpia.

Niin, se libidon mittaus. Naisen halukkuus tuoreessa suhteessa voi johtaa miehen harhaan, koska monet naiset ovat seurustelun alussa innokkaita (sitomaan miehen itseensä, vaikka sängyn kautta). Moni mies ei oman intonsa takia huomaa tosiasioita. Onko kumppani oikeasti seksuaalisesti sopiva?

Suomessa tehty seksitutkimus paljasti halukkaiden aikuisten voimakkaan libidon näkyvän jo hyvin nuorena. En tiedä kannattaako tätä ekoilla treffeillä kysyä, mutta jos nainen on alkanut ajatella seksiasioita jo alle kouluikäisenä, harrastanut masturbaatiota viimeistään teininä ja viihtynyt poikien seurassa jo varhaismurrosiässä, saattaa seksiä esiintyä suhteessanne usein.

Seksistä kiinnostuneet, kokeilunhaluiset, jopa biseksuaalisesti suuntautuneet naiset ovat kaikista halukkaimpia, siis keskimäärin.