Äiti, älä lyö

  • Mirja Wuokko

Tänä vuonna noin 12 prosenttia äideistä on läimäyttänyt omaa lastaan. Isistä tähän kertoo syyllistyneensä viisi prosenttia. Naisista vain kahdeksan prosenttia hyväksyy ruumiillisen kurituksen, kun miehistä näin tekee 18 prosenttia. Jostakin kumman syystä kaupungissa asuvat hyväksyvät fyysiset rangaistukset kaksi kertaa useammin kuin maalla asuvat.

Lastensuojelun keskusliiton tuoreen tutkimuksen mukaan lasten kuritusväkivalta on radikaalisti vähentynyt Suomessa. Silti liian moni lapsi joutuu vanhempansa väkivallan uhriksi.

Kymmenen vuotta sitten lapset kokivat vielä enemmän väkivaltaa kotona. Nyt esimerkiksi piiskaaminen on äärimmäisen harvinaista. Nykylasta uhkaillaan, tukistetaan ja läimäytetään. Lapselle saatetaan antaa luunappeja, tai hänet laitetaan jäähypenkille, eli yksin selviämään liian kuumana käyvistä tunteistaan.

41 prosenttia vanhemmista kertoo joskus käyttäneensä kuritusväkivaltaa kasvatuksessa. Neljännes on tukistanut lastaan. Väkivallan uhriksi itse lapsena joutuneet syyllistyvät muita useammin ruumiilliseen kuritukseen. Kurituksen hyväksyvät vanhemmat myös käyttävät muita enemmän väkivaltaa lasta kohtaan.

Tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että lasten uhkaileminen ja jäähypenkille laitto on lisääntynyt. Vanhemmat ovat varsin tietoisia siitä, että lapsen yksin jättäminen tai lapseen kohdistuva henkinen väkivalta on erittäin haitallista. Ehkä hermostunut vanhempi pystyy olemaan lyömättä vain siksi, että huutaa lapselle solvauksia ja uhkauksia, tai eristää hänet toiseen huoneeseen.

Äidit kurittavat lapsiaan isiä useammin. Tässä tutkimuksessa vanhempien kurittamistaipumusten ero näyttää kasvaneen entisestään. Tosin tutkija huomauttaa miesten jättäneen kysymykseen naisia useammin vastaamatta. Naisten väkivaltaisuus on tabu. En usko naisten olevan tässä asiassa miehiä avoimempia.

Aiemmin äitien kurittamista selitettiin sillä, että he viettävät niin paljon aikaa lapsen kanssa. ”Toki siinä hermo menee ja tilaisuuksia tukistaa on paljon.” Isät ovat lisänneet lasten kanssa viettämäänsä aikaa, mutta isien väkivaltaisuus lapsia kohtaan ei näytä lisääntyneen.

Isien osallistumista kodin ja lastenhoitoon on toivottu tasa-arvon nimissä. Isien kannattaa olla lastensa kanssa mahdollisimman paljon, sillä he itse saavat siitä iloa ja läheisemmän suhteen lapsiinsa. Nähtävästi isien kannattaa hoitaa lapsiaan aiempaa ahkerammin myös lasten turvallisuuden takia.

2 kommenttia

shiwan8

15.10.2017 08:06

Ottamatta kantaa siihen mikä on oikein ja mikä väärin haluan tuoda esiin pari asiaa joita olisi syytä noissa asiaa päivittelevissä piireissä pohtia.

Väkivalta kattaa paljon niitä asioita joita edelleen myös kuritusväkivaltaa kauhisteleva osasto kannattaa. Noin niin kuin esimerkiksi alistavat kurinpalautusmenetelmät joissa lapselta viedään oikeus käyttää omaisuuttaan tai vaikka itsemääräämisoikeuttaan sen suhteen milloin näkee ystäviään. Tämä siis sanktiona liittyen johonkin hänen tekemäänsä asiaan. Henkinenkin väkivalta on myös väkivaltaa ja vaikka jäljet eivät päälle välttämättä näy samalla tavalla kuin mustelmat on niillä monesti kaus kantavat seuraukset huomattavasti kuritusväkivallan seurauksia ikävämmässä muodossa.
Lisäksi "syliturvaaminen" on myös suositeltavaa kun lapsi riehuu eikä rauhoitu puheella...mutta on yksiselitteisesti myös väkivaltaa. Noin esimerkkinä siis sallitusta fyysisestä väkivallasta lapseen kohdistettuna. Aikuiseen kohdistettuna tälle on nimikkeenä joko lievä pahoinpitely tai vapaudenriisto.
Myös kasvatusasiantuntijoiden mukaan lapsia saa siis kyllä pahoinpidellä, kunhan sen tekee heidän määrittelemillä metodeilla.

Ei siis niin, että lapsia pitäisi saada lyödä, mutta olisi aika hienoa jos näillä ihmisillä olisi sen verran selkärankaa, että myöntäisivät tekopyhyytensä tai jopa oikaisisivat puheitaan tarkastelua kestävään muotoon. Varmaan kitenkin kaikki ollaan samaa mieltä siitä, että lapsen lyöminen nyrkillä on väärin. On silti syytä miettiä onko vanhan kasvatusmalli tuottanut keskimäärin huonompia tuloksia kuin nykyinen ja oli vastaus "kyllä" tai "ei" niin miksi niin on.

PS: "Isien osallistumista kodin ja lastenhoitoon on toivottu tasa-arvon nimissä." Tämä ei ole linjaus joka olisi tehty lasten edun nimissä vaan siksi, että naiset pääsisivät paremmin jatkamaan uraansa työssään. Jos lapsi tästä hyötyy on kyse sattumasta, ei itse tarkoituksesta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Spasiipa

1.2.2018 00:34

"Kun järki loppuu, alkaa väkivalta".. En hyväksy minkäänmuotoista väkivaltaa minkäänlaisena kurituksenmuotona.

Henkinen väkivalta, esim.hylkäämisellä uhkaaminen käynnistää samoja "palikoita" aivoissa kuin mitä fyysinen kipukin. Ja henkistä väkivaltaa tapahtuu huomattavasti enemmän kuin fyysistä, joten olisi kiva saada erillinen tutkimus siitä erikseen. Itselläni on sellainen tuntuma että luvut voisivat oikeasti järkyttää ja avata silmiä tälle usein piiloon jäävälle väkivallalle. Syy miksi henkinen väkivalta jää piiloon niin helposti on huonolaatuinen lapsen kuuleminen; Uskovatko lastensuojeluviranomaiset ja muut lasten kanssa töitä tekevät omaavansa jonkun maagisen yliluonnollisen kyvyn kun usein kaltoinkohteluepäilyissä on katsottu kahdella kohtaamisella lapsen luottavan ja avautuvan kun heitä on kuultu? Tämä riittämätön kuuleminen on isoin yksittäinen asia, mikä mainitaan erilaisissa kaltoinkohtelun vaikutustutkimuksissa ongelmaksi. Hitto, kun parisuhdeväkivallastakin vaikenevat uhrit todella tehokkaasti...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi