Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on menestynyt.

Suurten kaupunkien nuoret menestyvät  6

Suomessa on perinteisesti päivitelty kaupungistumista ja ihailtu maaseudun elämää. ”City-elämä on vaarallista ja kamalaa, maalla on mukavaa” -asennetta löytyy edelleen.

Kuuden suurimman kaupungin nuorilla aikuisilla menee kuitenkin paljon paremmin kuin muualla Suomessa asuvilla samanikäisillä. Syrjäytymisriskissä olevien nuorten suhteellinen osuus on suurissa kaupungeissa pienempi kuin harvaan asutuilla seuduilla.

THL:n ja Turun yliopiston tutkimuksessa ilmeni, että yliopistokaupunkien nuorilla ovat asiat pääsääntöisesti hyvin.

Kuusikkokunnat eli Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Tampere ja Oulu vetävät hyvinvoivia nuoria aikuisia opiskelemaan ja töihin. Aineistona THL:n raportissa on käytetty Kansallinen syntymäkohortti 1987 -aineistoa, joka kattaa kaikki Suomessa vuonna 1987 syntyneet.

Kaksi kaupunkia poikkeaa hieman menestyneimmistä kilpailijoistaan. Oulussa nuorten aikuisten työttömyys on korkealla tasolla. Työttömyyspäiviä on paljon, ja työttömyysetuuksia ja toimeentulotukea maksettiin nuorille enemmän kuin muissa isoissa kaupungeissa. Oululaisnuorten koulutustaso on kuitenkin hyvä.

Vantaalla taas suurimmalla osalla menee hyvin, mutta kuntaan on päässyt syntymään syrjäytyneiden joukko. Vantaalaismiehistä yli 15 prosentilla on rikostuomio, ja erilaisia ongelmia on kaupunkiin kasaantunut kuusikkokunnista eniten. Melkein joka viides vantaalainen nuori aikuinen on vailla peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Yli kymmenellä prosentilla oli joko samanaikainen mielenterveyden diagnoosi ja toimeentulotuen asiakkuus tai toimeentulo-ongelmia ja vain peruskoulututkinto 25-vuotiaana. Vantaalla nuorisotyöttömyys ei kuitenkaan ole erityisen korkealla.

Yliopistokaupungeissa lähes 90 prosenttia nuorista oli vuonna 2012 joko opiskelemassa tai töissä. Espoossa ja Helsingissä oli eniten hyvin menestyviä nuoria. Mielenterveysdiagnooseja on isoissakin kaupungeissa paljon, mutta tutkijoiden mukaan se kertoo etupäässä palveluiden hyvästä saatavuudesta.

Nuorison parhaimmiston suunnatessa suuriin kaupunkeihin, ei kannata ihmetellä, miksei syrjäseutu houkuta. Parhaat opiskelu- ja työpaikat, kiinnostavimmat palvelut ja pärjäävimmät kumppanit löytyvät kaupungeista.


Mieheltä vaaditaan statusta  68

Istuin juuri eronneen frendini kanssa Teatterin terassilla http://www.royalravintolat.com/teatteri/ . Hän oli laihtunut, käynyt kauneushoidoissa ja ostanut rohkeampia vaatteita. Tiiraillessaan ohi ajelehtivia komistuksia hän kertoi toivovansa uuden miehen löytyvän piakkoin. Yksin ei ole kivaa.

Kysyin millainen mies ois toiveissa. Luettelo ei ollut lyhyt, eikä vaatimaton. Älykäs, akateeminen, hyvännäköinen, rikas, menestynyt ja ilman muuta huumorintajuinen. Epäilin mielessäni viimeisen vaatimuksen karsiutuvan ensimmäisenä muiden toteutuessa ja valikoiman jäävän liian pieneksi, jos unelmamiehen pitäisi löytyä Etelä-Suomen vapaiden miesten joukosta.

Kysyin onko hyvännäköisyys todella tärkeä kriteeri. ”No en mä kyllä ruman kanssa vois olla.”

Ystäväni on erittäin menestynyt valioyksilö. Ihmettelin mihin hän tarvitsee niin menestyneen ja hyvätuloisen miehen, kun oma palkka on kova ja talo maksettu. Eikö fiksu ja hauska ok-näköinen mies riittäisi, jos hän olisi tosi kiva? Etkö ottaisi ihanaa miestä, jos hän on vaikka maalari eikä johtaja? Ei ottaisi. Eivätkä tutkimusten mukaan muutkaan korkean statuksen ihmiset.

Jos nainen on omasta mielestään loistotarjous, ei hänen kannata laskea rimaa. Sitäpaitsi mitä muut ajattelisivat?

Onneksi useimmille riittää (muiden silmissä) ihan tavallinen kumppani. Vai riittääkö?