Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on viina.

Alkoholistin naimahuolet  14

Vuoden suurimman ryyppyjuhlan ja kostean kauden avauksen aikaan on hyvä hetki miettiä viinan vaaroja.

Monet parit juhlivat mielellään silloin tällöin. Satunnaisella yhdessä juopottelulla onkin havaittu olevan suotuisa vaikutus parisuhteen onnellisuudelle (mm. Väestöliiton tutkimus).

Viime vuonna USA:ssa julkaistun tutkimuksen mukaan viinan tai muiden päihteiden säännöllinen suurkuluttaja ei sen sijaan pääse naimisiin, tai jos pääsee, niin paljon myöhemmin kuin muut. Alkoholistin avioliitto myös päättyy tavallista useammin eroon ja liitto kestää lyhyemmän ajan kuin selväpäisillä.

Indianan yliopiston kasvatuspsykologian apulaisprofessorin Mary Waldronin johtamassa tutkimuksessa seurattiin 5000 australialaiskaksosen elämää. Kaksosten tekemiset selvitettiin tarkoin...Milloin viinanjuonti alkoi, koska mentiin naimisiin ja tuliko mahdollisesti ero.

Waldronin mukaan päihteidenkäytön tiedetään lisäävän nuorten varhaista kotoa muuttoa, mutta kukaan ei ole aiemmin seurannut, mitä tapahtuu kun nuoret aikuiset tulevat perheenperustamisikään. Waldronin ryhmä seurasi alkoholismin vaikutusta ihmissuhteisiin koko elämänkaarella.

Ja tulos oli: viina vaarantaa parisuhteen.

Alkoholismi vaikuttaa voimakkaasti sekä miesten että naisten avioliittoihin. Alkoholistimiesten todennäköisyys solmia avioliitto on 36 prosenttia pienempi ja alkoholistinaisten 23 prosenttia pienempi kuin keskimäärin. Naimisiin päässeen juopon avioeron todennäköisyys on yli kaksi kertaa suurempi kuin ei-alkoholistilla.

Waldron varoittaa avioliitosta haaveilevia nuoria viinan vaaroista: ”Et pääse naimisiin tai jos pääset, liittosi päättyy helpommin eroon. Alkoholismin seuraukset ihmissuhteisiin alkavat jo ennen kuin edes tutustut tulevaan kumppaniisi!”

[video]http://www.youtube.com/watch?v=Zb6BUTeHkWI[video]

IU News Room 26.1.2011


Deitti-EA  6

Mikä saa toisen sukupuolen edustajan näyttämään kauniimmalta ja seksikkäämmältä? Mikä tekee sinusta sujuvan seuraihmisen? Parantaa yhteenkuuluvuuden tunnetta? Poistaa turhia estoja?

Tietenkin vanha kunnon deittiapu viina. Asiaa on tutkittu jopa tieteellisesti. Pikkuisen huppelissa olevat ihmiset pitävät muita kauniimpina, fiksumpina ja mukavampina kuin aivan selvin päin seurueessa oleilevat.

Maassamme vallitsevan epämiellyttävän alkoholiongelman takia tällaista ei saisi edes kirjoittaa. Kännissä olet ääliö. Jos otat et aja. Suurin osa henkirikoksista tehdään juopuneena. Työikäisten yleisin kuolinsyy on alkoholin aiheuttamat haitat. Mutta jos näitä inhottavia asioita ei oteta lukuun, vaan tarkastellaan suomalaisten enemmistön tilannetta, huomataan että kohtuullinen alkoholin käyttö parantaa elämänlaatua. Kohtuukäyttäjä on terveempi ja onnellisempi kuin alkoholisti tai täysraitis.

”Yksi parisuhteille useimmin ongelmia tuottava puolison elintapa on varmasti kumppanin liiallinen alkoholinkäyttö. Yksittäisten parien osalta alkoholi on heidän suhteessaan varmasti usein ongelmallisessa roolissa. Tämän raportin aineistossa päihteiden käyttötavoilla ei ollut yleisellä tasolla kuitenkaan paljoakaan yhteyttä siihen, kuinka onnelliseksi vastaajat olivat kokeneet oman parisuhteensa. Ajoittainen alkoholin humalakäyttö liittyi jopa keskimääräistä onnellisempiin avoliittoihin.” (Perhebarometri 2009, s. 127)

Naisia täytyy kuitenkin varoittaa kännäilystä: yhdysvaltalaistutkimuksessa selvisi yksi mielenkiintoinen sukupuoliero viinan kaunistavasta vaikutuksesta: humaltuneet naiset erehtyivät toisen sukupuolen viehättävyydestä miehiä pahemmin. Miehet ovat naisia parempia arvioimaan esimerkiksi vastakkaisen sukupuolen kasvojen symmetrisyyden (jota pidetään merkkinä kauneudesta ja terveydestä).

Naisilla on siis miehiä suurempi riski valita kännissä väärin. Miesten vanha vitsi ”menin sänkyyn ruusun kanssa, mutta heräsin harpun vierestä” on selvästi liioiteltu. Naisilla on oikeasti paljon pahemmat dagen efter -kokemukset. Tutkijoiden mukaan miesten paremmuus kauneusarvioinnissa perustunee biologiaan. Miehille naisen kauneus on paljon tärkeämpi parinvalinnan kriteeri kuin päinvastoin.

Halsey, Huber et al.: An explanation for enhanced perceptions of attractiviness after alcohol consumption. Alcohol May 2010.

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=seh00154

http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/kansanterveyslehti/lehdet_1998/8_1998/kohtuullinen_alkoholin_kaytto_edistaa_terveytta/