Jonen pullat ja Ellenin munat!

  • Sunniva Strömnes

Tunnustan. Olen resepti-friikki. Kerään kaikista lehdistä melkein kaikki ruokareseptit suureen puukoriin. Keittokirjoja minulle on elämäni varrella kertynyt lähemmäs sata. Ensimmäiseni sain ollessani kuusivuotias ja se on edelleen tallessa. Minua sapettaa syvästi, etten koskaan tule ehtimään kokeilemaan kaikkia keittokirjojeni reseptejä, vaikka eläisin satavuotiaaksi.

Näin syksyllä ihania uusia reseptejä pursuaa jokaisesta tuutista, niin lehdistä kuin töllöstäkin. Riistakäristyksiä, lohta uunissa, suklaakakkuja, joissa on ripaus omenaa ja kirsikkaa, ihania suussa sulavia omenapiirakoita ja mustikkasuklaa-muffinseja. Salattu ruokarakkauteni on mennyt niin pitkälle, että kun ammatissani toimittajana olen haastatellut julkkiksia sekä taviksia olen, jos tilanne sen vaan suinkin on sallinut, kysynyt ruoasta.

Yhden parahimmista resepteistä olenkin saanut Mattiesko Hytösen puolisolta Heidi Strömmeriltä, joka on kokkausvelho! Hän lähetti minulle postitse taivaallisen kuha-reseptinsä. Äitini ja siskoni rakastuivat kookosmaidossa haudutettuun kalaan, eli kiitoksia vaan Heidille hyvästä reseptistä! Se pääsi top 10 -listalleni kevyesti.

Haluaisin myös tässä yhteydessä kiittää Jone Nikulaa ruokavinkeistä. Haastatellessani Jonea Cityyn, hän kertoi minulle tekevänsä usein lihapullia ja minä tietysti kysyin, että minkälaisia pullia. Jone katsoi minuun hieman omituisesti, koska silmäni kiiluivat ahnaasti, mutta suostui kuitenkin kertomaan, että laittaa usein pullien sisälle mozzarellaa tai jotakin muuta juustoa. Ja kunnon tuliset mausteet kehiin. Nyt olen jo kuukauden päivät tehnyt Jone-pullia, jossa on juustoa sisällä. Mieheni alkaa varmaankin pikkuhiljaa kyllästyä niihin.

Kesällä leivoin myös paljon erilaisia leipiä, koska luin jostakin naistenlehdestä, että maailmantähdet leipovat omat leipänsä. Lopetin lopulta leivän ja sämpylöiden tehtailemisen, kun en yksinkertaisesti saanut niistä ilmavia ja makoisia. Tekeleeni olivat kovin kovia ja litteitä ja maistuivat jauholle. Yök!

Viimeisimmän respetibongaukseni tein tänään. Greyn Anatomian Ellen Pompeo kertoi ruotsalaisessa naistenlehdessä, että tekee sunnuntaisin koko seuraavan viikon salaatit. Hän keittää kerralla 12 kananmunaa ja punajuuria ja hän silppuaa salaattia, korianteria, kevätsipulia ja persiljaa. Lopuksi hän laittaa ainekset laatikkoihin ja ottaa niistä sitten joka päivä salattia lounaaksi viikon ajan. Ellen toki lisää päivittäin perussalaatteihin purkin papuja, hieman vuohenjuustoa ja salaatinkastiketta. Kuulostaa suht hyvältä ja hirmuterveelliseltä, paitsi, että viisi päivää vanhat kanamunat varmasti maistuvat mädälle. Vai onko Amerikassa muka erilaisia munia kuin meillä Euroopassa? Vai syökö Ellen jotain superkestomunia, mene ja tiedä.

Ihan sama, sillä minäkin ryhdyn nyt tekemään salaatteja lounaaksi seuraavan kahden kuukauden ajan, sillä erotuksella, että keitän kanamunani joka päivä, enkä kerran viikossa.

3 kommenttia

Anonyymi

16.9.2010 20:37

Sunniva, kyllä keitetty muna ainakin viisi päivää jääkaapissa kestää. Jos se on siis kuorimaton. Mutta heitä se kuharesepti kehiin! Mitä muuta juustoa olet käyttänyt pullissa mozzarellan lisäksi?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sunniva Strömnes

17.9.2010 16:49

Tässä Heidi Strömmeriltä saatu taivaallinen ja helppo kuharespeti:

KUHAA THAIMAALAISITTAIN
noin 1 kilo kuhafileitä
6 desiä kookosmaitoa
2 ruokalusikkaa kalakastiketta (fish sauce)
2 ruokalusikkaa soijakastiketta
3 ruokalusikkaa sitruunaruoho tahnaa
1,5 ruokalusikkaa punaista curry tahnaa
ripaus sokeria (noin 1-2 teelusikkaa)
tuoretta silputtua korianteria ja basilikaa

Ohje: Sekoita kaikki muut aineet, paitsi kuhafileet ja tuoreet yrtit, seokseksi. Laita kuhafileet voidellulle uuninpannulle ja kaada seos fileiden päälle. Laita 200 asteiseen uuniin noin 25 minuutiksi. Ota uunista ja laita päälle korianterit ja basilikat ja tarjoa perunan tai riisin kera. Taisin itse uohtaa tuon sitruunruohotahnan resptistä, joten laitoin sekaan ihan pelkkää puristettua sitruunaa ja sekin toimi muistaakseni hyvin :).

Tein itse lisukkeeksi perunamuussia äitini reseptin mukaan. Ohje: Kuori perunat ja keitä hieman suolatussa vedessä. Lämmitä joitakin desilitroja maitoa ja kaada lämmitettyä maitoa ja voita perunoiden sekaan. Mössöä puukauhalla tai muulla sopivalla esineellä peruna-maito-voi seos ja mausta suolalla ja/tai maustesuolalla.

Hyvää viikonloppua toivoopi Sunniva :).

Ps. Mozzarellan lisäksi laitoin lihapullien sisälle suuria kimpaleita erilaisia sulatejuustoa ja se toimi hyvin. Taisin kokeilla myös emmental juustoa ja sekin oli hyvää. Kokeilin homejuustoa, mutta vaikka Jone sanoi, että se on hyvää, se olikin aika mautonta. Mustapekkapippurijuusto sopii varmasti myös pulliin, koska se on loistavaa lasagnessakin. Laitan aina yhden mustapippurijuuston lasagnen juustokastikkeeseen ja siitä tulee superhyvää.

Pps. Varmasti viisi päivää vanhat munat säilyvät jääkaapissa, mutta niistä tulee minun mielestäni yököttävän makuisia jo parissa päivässä. Lisäksi niissä on usein jo parin päivän jälkeen sellainen harmaan sävy siinä heti kuoren alla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

20.9.2010 18:03

"Jone katsoi minuun hieman omituisesti, koska silmäni kiiluivat ahnaasti"

Ihana! :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi