Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on aivotutkimus.

Äijät vauvakuumeessa  6

Puheissa vihjaillaan naisten haluavan äkkiä naimisiin ja lapsentekoon. Oikeasti asiat saattavat olla päinvastoin.

Vastarakastuneet todellakin sairastuvat vauvakuumeeseen, mutta vain vastarakastuneet miehet.

Psykologian ja aivotutkimuksen professori Ruth Feldmanin ryhmä tutki Bar-Ilan yliopistossa sinkkujen, vastarakastuneiden lapsettomien parien ja pikkulasten vanhempien aivoja. Koehenkilöille näytettiin erilaisia valokuvia.

Vauvojen kuviin reagoivat voimakkaimmin äidit ja seurustelevat miehet. Heidän hoivaamiseen liittyvät aivoalueensa vilkaistuivat enemmän kuin seurustelevien naisten tai isien.

(Kaikkien isien ja äitien aivot reagoivat toki voimakkaasti oman lapsen kuvaan.)

Tutkimuksen johtajan Ruth Feldmanin mukaan tulos viittaa siihen, että vauvat ovat miesten suunnitelmissa jo suhteen alkuaikoina. Miehet saattavat olla huolissaan kumppaninsa lisääntymishaluista ja tämä huoli saattaa parantaa miesten (vauvojen) havaitsemisherkkyyttä sekä kiihdyttää aivojen toimintaa hoivaamiseen liittyvillä alueilla.

Professori Helen Fisher kommentoi tulosta New Scientist -lehdelle näin: ”Vaikka miehet eivät itse tiedosta sitä, he valmistautuvat fysiologisesti vauvan tuloon.”

Tutkijoiden mukaan tulokset kumoavat yleisen harhakäsityksen siitä, että miehet olisivat vähemmän kiinnostuneita vauvoista kuin naiset. ”Tämä osoittaa, ettemme oikeasti ymmärrä miehiä”, Fisher sanoo.

Juhannustyylinen vauvakuume:

NewScientist 14.2.2012.


Seksin vastustajat  36

Naisaivo vastustaa seksiä -juttuni uusimmassa Cityssä 9/ 2011 vaatii vähän täydennystä. Jutusta oli vahingossa pudonnut pois selitys otsikolle.

Sukupuolinäkökulmasta aivotutkimusta tekevien tuloksista löytyy selityksiä naisen miestä takkuilevammalle seksihalulle. (Ja tämä on taas yleistys, tämä ei koske kaikkia yksilöitä aina.)

Ensinnäkin naiset rakastuvat miehiä hitaammin, koska heidän aivonsa ovat hälytystilassa. Aivokuvissa rakastumassa olevien naisten aivot työskentelevät laajoilla alueilla, miesten lähinnä visuaalisen arvioinnin alueella. Nainen on siis äärimmäisessä skarppaus-tilassa uuden potentiaalisen miehen kohdatessaan ja hänen aivonsa skannaavat täysillä miehen kaikkia ominaisuuksia. Samassa tilanteessa mies pystyy ottamaan suht lungisti (ehkä seksuaalista kiihkoa lukuun ottamatta), vaikka miehenkin aivot työskentelevät kaiken aikaa: ne skannaavat naisen olemusta ja etsivät kuumeisesti muotoja.

Keskimäärin naiset eivät myöskään tykkää pikapanoista. Useimpien naisten aivot eivät yksinkertaisesti ehdi mukaan (ks. selitys alla).

Naisen aivot vastustavat seksiä. Mantelitumakkeen hiljentämiseen tarvitaan 3-10 kertaa pidempi kiihottumisaika kuin miehellä. Eli äijät: turha on kitistä tästä pidemmästä esileikki-vaatimuksesta, syy on aivoissa. Mutta onneksi loma, lahja, hieronta, viina tai avioliitto auttavat rentoutumaan, kertovat tutkimukset.

Aivokuvauksissa ollaan päästy asian ytimeen. MRI-kuvissa lähellä orgasmia naisen amygdalan aktiviteetti hiipuu. Klitoriksen pään hermotus kytkeytyy suoraan aivojen seksuaalisen mielihyvän keskukseen. Elektrokemiallinen yhteys johtaa orgasmiin ja dopamiinin, oksitosiinin ja endorfiinien hyökyyn. Jos stimulaatio keskeytyy tai häiriytyy, klitoriksen ja aivojen yhteys katkeaa.

Miehen orgasmi on yksinkertaisempi: aivot eivät vaadi luotettavaa kumppania. Hydrauliikka rulettaa. Hollantilaistutkimuksen mukaan miehet käyttävät seksuaalisen nautinnon aikana vain oikeaa aivopuoliskoa. Naisparoilla taas aivot sotkeentuvat aivan liikaa seksiin.

Tosikiinnostuneille tutkijan tunnin setti: