Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on aliarvioiminen.

Pettäjän katse  6

Tunnistaako pettäjän katseesta?
Tunnistaako pettäjän katseesta?

Floridan valtionyliopiston psykologian tutkijat saivat uusia tietoja pettäjistä kahdessa pitkittäistutkimuksessa. Pettämisen voi ennustaa jo avioliiton alkuvaiheessa.

Pettämisen todennäköisyys vähenee puolella, jos kumppani ei jää tuijottelemaan kauniita/ komeita ihmisiä, ja jos hänellä on taipumus aliarvioida muiden kuin oman puolison viehättävyyttä. Toisin sanoen, uskollisella vaimolla tai miehellä on taipumus sokeutua kumppanin potentiaalisten kilpailijoiden houkutuksille.

Käytännössä uskollisen kumppanin erottaa pettäjästä mm. seuraavissa asioissa: uskollinen puoliso siirtää katseen pois hyvännäköisestä vieraasta sata millisekuntia tavallista nopeammin, ja arvioi tämän myös todellisuutta rumemmaksi.

Nuoruus ja tyytymättömyys parisuhteeseen ennustivat pettämistä. Yllättäen myös korkea tyytyväisyys avioseksiin korreloi positiivisesti pettämisen kanssa, vaikka toisin aina väitetään. Tutkijoiden mukaan vaikuttaa siltä, että jotkut pitävät niin paljon seksistä, että hakevat lisää hyvää seksiä myös avioliiton ulkopuolelta.

Mitä useampi seksikumppani miehellä oli ollut ennen avioliittoa, sitä todennäköisemmin hän pettää puolisoaan. Naisten kohdalla tämä ei pätenyt.

Mitä kauniimpi nainen, sitä epätodennäköisemmin hän pettää puolisoaan. Vähemmän viehättävät vaimot taas olivat hanakampia pettämään miehiään. (Onkohan heillä tarve todistaa viehätysvoimaansa, vai epäilevätkö he miehensä pettävän heitä joka tapauksessa?)

Vaatimattoman näköisten naisten miehet pettävät puolisoaan tavallista useammin. Kauniiden naisten miehet eivät petä yhtä usein vaimoaan kuin muut.

Tutkijoiden mukaan taipumus bongata viehättäviä ihmisiä, vaikka olisi itse juuri mennyt naimisiin, voi olla synnynnäinen ominaisuus. Mahdollisesti se juontuu osin lapsuudenkokemuksista. ”Pettäjän katse” ei ole tahdonalainen ominaisuus, ja se ennustaa selvästi heikompaa onnistumista avioliitossa.

Monien asiantuntijoiden mukaan ihminen voi kuitenkin tehdä tietoisia harjoituksia, joilla opettelee kääntämään katseensa pois kauniista tai komeista ihmisistä. Parisuhdemarkkinoilla pyörivien ehdokkaiden viehättävyyttä voi myös yrittää arvioida aiempaa negatiivisemmin – mikäli siis haluaa pelastaa avioliittonsa.


Miesvihaajat  8

Sivuutan anarko-feministit ja ilmi-fanaatikot. Kyse on lievemmästä, mutta laajemmasta ilmiöstä - ja tavallaan siis vakavammasta asiasta.

Piilovihaavat naiset, sellaiset jotka (miehiltä salaa) työpaikan kahvipöydässä haukkuvat kaikkia miehiä, naisten saunavuorolla juoruavat kotiasiansa, tyttöporukassa valittavat koko illan puolisoistaan tai poikaystävistään, ovat ongelma. Valivalivali. Miehen syytä kaikki mikä elämässä menee pieleen. Jos mies vain muuttuisi kokonaan, ei olisi huolia maailmassa.

Miesten aliarvioiminen, heille naureskelu, heidän pilkkaamisensa ja inhoamisensa opitaan kotona omalta äidiltä ja isoäidiltä ja sitä vahvistetaan naisten sisäpiireissä. Todellinen fanaattinen miesvihaaja tulee sellaisesta, joka on joutunut miehen jyräämäksi oikeasti. Piilovihaajat taas ovat äidin tyttöjä, jotka eivät koskaan päässeet sisälle isän tai veljen maailmaan. Isän tytöt eivät selän takana naputusta harrasta. He ottavat kirveen käteen tai pyytävät miestä hakkaamaan halot. Asiat voi hoitaa myös suoraan.

Miesvihaajia kasvatetaan ”perinnekodeissa”. Katkeroitunut, väärän perinteen oppinut nainen kouluttaa oman tyttärensä alistumaan kaikille miehille. Miestä täytyy palvella ja hyssytellä, naisen kuuluu tehdä kaikki kotityöt yksin, lapsenkasvatus ei kuulu miehelle. Nainen ei kuitenkaan ole oikeasti iloisesti perhettään palveleva enkeli, vaan vihaa salaa naisen huonoa alisteista asemaa. Ja katkeroituu. Katkeruus tursuaa aina näkyviin, ennemmin tai myöhemmin. Se ei toimi puhdistavan tulvan tavoin, vaan erittää myrkyllistä limaa ympäriinsä.

Naisten ihmissuhdekeskusteluista voi olla hyötyä. Naiset selviävät erosta ja elämästä paremmin, jos on ystäviä, joiden kanssa jakaa huolet. Akuutissa vakavassa parisuhdekriisissä voi olla aihetta uskoutua bestikselle.

Mutta yleinen miesten haukkuminen naisporukoissa on tylsää, epäreilua ja säälittävää. Selän takana jurputtaminen on katkeraa alistunutta vallankäyttöä. Se ei johda mihinkään hyvään. Se levittää inhoa ja itseinhoa. Miksi on valinnut huonon miehen? Miksi ei uskalla käsitellä kotiasioita kotona? Eikö löydy kiinnostavampia keskustelunaiheita?