Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on itsehillintä.

Hyväluonteinen kumppani  3

Maailman helpoin persoonallisuustesti löytyy lukion psykankirjasta (Mielen maailma, Anneli Vilkko & Vesa Laine):

Syötä sydänkäpysellesi sitruunaa ja katso kuinka paljon hän kuolaa. Introverttien syljentuotanto on kolminkertainen muihin verrattuna. (Sisäänpäinsuuntautuneiden aivot reagoivat uusiin ärsykkeisiin erityisen herkästi.) Eli jos haaveilet ihanasta seuramiehestä tai -naisesta, unohda kuolaaja. Jos haluat kumppanin pitkille mökkilomille korpeen, pidä.

Kivaa luonnetta voi selvitellä tonkimalla lapsuusmuistoja. Istahda maybe-anopin sohvalle ja ala tentata, miten rakkaasi käyttäytyikään ennen eskaria.

Seurantatutkimuksissa on saatu vahva näyttö lapsuudenaikaisen käytöksen ennustavuudesta. Hyvä itsehillintä 4-vuotiaana ennustaa parempaa koulumenestystä ja terveyttä sekä kestävämpiä liittoja. Suomalaistutkimuksessa äitiä 5-vuotiaana totellut pojannappula pääsi onellisempiin naimisiin isona. Pahimmat pikkugangsterit päätyivät muita useammin eroon, syrjään ja vankilaan.

Moni mies toivoisi tulevan vaimon olevan lempeä ja rakastava. USA:ssa on testattu nuorten naisten hormonitasoja hieronnan yhteydessä. Ensimmäisessä vaiheessa naisia pyydettiin ajattelemaan myönteisiä tunteita, kuten rakkautta. Seuraavassa vaiheessa naisten piti ajatella kielteisiä tunteita, esimerkiksi hylätyksi tulemista. Tunnesessioon yhdistettiin 15 minuutin hieronta.

Kielteiset ajatukset laskivat koehenkilöiden kiintymys- ja hyvänolonhormoni oksitosiinin tasoa. Myönteiset tunteet vaikuttivat vain vähän tai ei lainkaan naisten hormoniarvoihin. Hieronta nosti oksitosiinitasoja. (Oksitosiini alentaa verenpainetta ja rauhoittaa.)

Eri koehenkilöiden tulokset vaihtelivat rajusti. Joillakin naisilla oli suuria hormonivaihteluja, toisilla ei. Parisuhteessaan tyytymättömillä naisilla (joilla oli huolia ja ahdistusta) oksitosiinitasot putosivat jyrkästi murheita muistellessa.

Niillä naisilla, joilla oksitosiinit nousivat hieronnan aikana myönteisiä asioita ajatellessa havaittiin prososiaalisia luonteenpiirteitä. Nauttijanaiset osaavat pitää kiinni omista rajoistaan sopivasti, riehumatta. He osaavat olla myös yksin, eivätkä he yritä liikaa miellyttää muita.

Rakastavassa suhteessa olevien naisten oksitosiinit nousivat enemmän kuin yksin elävien. Suhteen läheisyys vaikuttaa naisen hormonitoimintaan.

Tutkijat miettivät voiko kyse olla geneettisestä taipumuksesta. Joidenkin on selvästi helpompi solmia ihmissuhteita kuin toisten. Jos halihormonin pitoisuus on luonnostaan korkealla suhtautuu muihin myönteisemmin ja rennommin.

Lähteet: Walther Mischellin johtama 40 v. seurantatutkimus. Lapsesta aikuiseksi -seurantatutkimus, Jyväskylän yliopisto.