Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on kauneusihanne.

Tutkimus: Tinder-miehillä on heikko itsetunto  4

Tutkijat ovat jo pitkään olleet kiinnostuneita median ja somen aiheuttamista nuorten naisten ulkonäköpaineista. Kauneusihanteisiin jumittuminen ja ulkomuodon arvostelu eivät näytä vielä saavuttaneen lakipistettään. Erityisesti nuoret ovat jatkuvan arvioinnin kohteena.

The University of North Texasin tutkijat rekrytoivat 1 044 naista ja 273 miestä Tinder-tutkimukseen. Suurin osa tutkituista oli nuoria opiskelijoita, ja vain osa käytti Tinderiä. Tutkijoiden tarkoituksena oli selvittää deittisovelluksen vaikutuksia mm. ihmisten itsetuntoon, itsearvostukseen ja kehonkuvaan.

Tutkimuksen mukaan Tinderin käyttäjät suhtautuvat keskimäärin hyvin kriittisesti ulkonäköönsä. Tiuhaan Tinderiä käyttävät häpeävät muita enemmän kehoaan ja tarkkailevat sitä jatkuvasti. Aktiivitinderöijät ovat sisäistäneet kulttuurin kauneusihanteet, vertailevat itseään muihin ja luottavat median luomiin ulkonäkökriteereihin. Tinderin käyttäjät suhtautuvat myös muiden ihmisten ulkonäköön kriittisesti.

Tinderin toimintaperiaate saattaa tutkijoiden mukaan lisätä ihmisten depersonalisaatiota. Käyttäjien ihmiskäsitys alkaa muistuttaa kertakäyttökulttuuria: ihmiset ovat vaihdettavissa parempaan nopeasti.

Tutkimukseen oli rekrytoitu enemmän naisia kuin miehiä, koska tutkijat olettivat erityisesti naisten kärsivän tällaisesta kehon objektifikaatiosta. Tutkijoiden hämmästykseksi selvisi, että miehet kärsivät hyväksikäytöstä ja ulkonäön arvostelusta vähintään yhtä paljon kuin naiset, ehkä jopa naisia enemmän.

Tinderissä olevien miesten itsetunto on heikompi kuin miehillä, jotka eivät käytä Tinderiä. Tutkijat muistuttavat, ettei huono itsetunto tai kriittinen käsitys omasta ulkonäöstä johdu välttämättä Tinderistä. Onhan mahdollista, että itseensä tyytymättömät ihmiset haluvat jostakin syystä hakea (julmien) deittimarkkinoiden mielipidettä ulkomuodolleen.

Jatkuvasti arvosteltavana olo tai itsensä vertaileminen muihin ei tutkitusti paranna kenenkään itsetuntoa. Ehkä oma keho ja oma ulkonäkö olisi helpompi hyväksyä, jos ei turvaudu ventovieraiden mielipiteisiin, vaan yrittää keskittyä muihin, esimerkiksi oman kehon ulkopuolella oleviin mielenkiintoisiin asioihin.

Voi myös hakeutua sellaisten ihmisten seuraan, jotka hyväksyvät toisen sellaisena kuin hän on, ilman jatkuvia ponnisteluja ulkonäön yli-ihmiseksi. Terveissä ihmissuhteissa kannustetaan hyviin elämäntapoihin ja vahvistetaan myös henkisiä ominaisuuksia. Ulkonäköön keskittyvä parisuhde ei yleensä ole kovin kestävällä pohjalla. Mitä arvoa on rakkaudella, joka hyväksyy vain tietynlaisen kauneuden?

APA News: Tinder: Swiping Self Esteem? 4.8.2016.
(Love Me Tinder: Objectification and Psycho-Social Well-Being -esitelmä 4.8.2016.)


Paksumpia malleja, kiitos!  32

Länsimainen naisihanne on aikakauslehtien kuvien perusteella laiha. Syömishäiriöitä hoitavat asiantuntijat eivät suoraan syytä mediaa, mutta sanovat anorektisten mallien lisäävän painetta laihduttaa.

Durhamin yliopiston tutkijat ovat yhdessä Newcastlen ja Amsterdamin VU-yliopiston tutkijoiden kanssa saaneet mielenkiintoisia tuloksia alustavissa tutkimuksissaan mallien paksuuden vaikutuksesta naisiin.

XL-mallien lisääminen näyttää vähentävän naisten pakkomiellettä laihuuteen:

http://www.dur.ac.uk/news/newsitem/?itemno=15821

Pilottitutkimus saa jatkoa. Tutkijoita kiinnostaa, josko hieman pyylevämpien ihmisten kuvien katselu muuttaisi ihmisten suhtautumista hoikkuuteen pysyvästi. Tarkoitus on ympätä tutkimukseen myös miehiä.

Päätutkija tohtori Lynda Boothroid Durhamista kommentoi, että jatkuva superlaihojen julkkisten ja mallien kuvatulva lisää todistetusti tyttöjen ja naisten epätervettä suhtautumista omaan kroppaan. Paksumpien mallien käyttö saattaisi helpottaa naisten pakkomiellettä ohuuteen.

Durhamin artikkelissa muistutetaan WHO:n määrittämistä normaalipainon rajoista. BMI 18,5 – 25 on normaali. BMI lasketaan näin: paino jaettuna pituuden neliöllä. 60 kiloa painava 1,65 metriä pitkä henkilö saa arvon n. 22 (60: 1,65 x 1,65).

Naisten liioiteltu hoikkuuskaipuu liittyy varmaan enemmän tunne-elämän häiriöihin ja elämänhallinnan ongelmiin kuin varsinaiseen kauneusihanteeseen. Ainakaan miesten kauneusihanteeseen. Naiset ihailevat hoikkia naisia.

Miestenkin mielestä hoikka nainen on usein kaunis. Luin kerran yliopistotutkimuksesta, jossa miesten mielestä naisella bmi 21 ja risat oli kaunein. Miehet valitsivat ihannenaisensa kuvan perusteella. Moni mies haluaa kuitenkin omaan kainaloonsa hieman pehmeämmän puristeltavan.

Ja vakituisessa parisuhteessa ratkaisee luonne, ei ulkonäkö.