Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on rakkautta.

Rakkautta vai riippuvuutta?  4

Monen iältään aikuisen pariskunnan suhteeseen liittyy outoja piirteitä. Varsinkin ns. julkisuudessa tutut parit kertovat raivoisasta mustasukkaisuudesta, myrskyisistä eroista ja palaamisesta tiukkaan ruotuun oman kullan luo.

Oikeassa rakkaussuhteessa kaksi vapaata sielua kohtaa ja haluaa vapaaehtoisesti tehdä yhteisen pesän. Molemmat ovat vapaita tuntemaan mitä tuntevat, ja vapaita koska tahansa lähtemään. Tämä monen mielestä pelottavalta tuntuva suhde on kuitenkin perustuksiltaan vankempi kuin toisen sitomiseen ja kummallisiin sääntöihin perustuva riippuvuussuhde.

Ensi- ja turvakotien liitto ry:n ylläpitämä Nettiturvakoti-sivusto valottaa rakkauden ja riippuvuuden eroja avoimen ja suljetun järjestelmän dikotomialla. Rakkaus on avoin järjestelmä, jossa kaksi itsenäistä ihmistä vapaaehtoisesti haluaa rakastaa ja sitoutua suhteeseen. Rakkaudessa on tilaa myös omalle elämälle ja omille ystäville. Riippuvuussuhteessa ei siedetä toisen kasvua ja muutosta, eikä toisen omaa elämää parisuhteen ulkopuolella. Muu elämä halutaan tukahduttaa ja sulkea pois.

Jotta ihminen osaa ja uskaltaa rakastaa toista sitomatta häntä liikaa omista peloista nouseviin köysiin, on hänellä itsellään oltava riittävän hyvä perusturvallisuuden tunne ja kokemus siitä, että ihmissuhteisiin voi luottaa, ne kestävät. Kovia kokeneet, hylätyt ja kaltoin kohdellut lipeävät muita herkemmin riippuvuussuhteisiin. Rakkaudessa pakottaminen ei auta, eikä johda mihinkään hyvään.

Molemminpuoliset luottamuksen ja rakkauden osoitukset kasvattavat pikku hiljaa suhdetta yhä kestävämmäksi ja syvemmäksi. Mitään oikotietä onneen ei ole. Toki parinvalinnalla voi edesauttaa rakkaussuhteen muodostusta. Väkivaltaan ja mustasukkaisuuteen taipuvainen, omistava ja ripustautuva luonne ei ehkä taivu avoimen järjestelmän rakkaussuhteeseen kovin helposti. Jotkut ovat valmiita koettamaan omia kesytystaitojaan vaikeisiinkin tapauksiin.

Vertauskuvin ilmaistuna paras tapa kesyttää villi lintu on pitää lintulaudalla aina paljon ravintoa ja raikasta vettä. Villi lintu lentää välillä tiehensä, mutta palaa hyvälle laudalle yhä useammin. Lopulta villikin lentäjä on niin pulleaksi ja tyytyväiseksi ravittu, ettei sillä ole halua liihotella muille laudoille katsomaan muita tipuja. Oma pesä on paras paikka.


Rakkautta pimeään aikaan  2

Joulukuussa pimeys on syvimmillään, ilma kylmenee. Pysymme sisätiloissa. Voi käpertyä itseensä tai päästä lähemmäs muita. Piirit tiivistyvät.

Kaksi päivää sitten ohitimme talvipäivän seisauksen. Hitaasti valon määrä lisääntyy. Maa on roudassa. Samoin monen mieli.

Joulu voi tuoda ihanaa lomaa kiireestä ja useille ihmisille se merkitsee luvallista mässäysviikkoa. Joulu ahdistaa, jos siihen liittyy ikäviä muistoja tai jos joulu pakottaa traditioiden tai ihmisten pariin, jotka ahdistavat.

Yksinäisyys voi tuntua tavallista raskaammalta.

Nyt on hyvä aika yrittää lähentyä niiden läheisten kanssa, joiden kanssa on ollut ongelmia. Voi antaa anteeksi. Voi kokeilla positiivista ja rakentavaa lähestymistapaa, syyttelyn ja riitelyn sijaan. Toisen käytös ehkä muuttuu, kun käyttäytyy itse toisin kuin ennen.

Sukulaisia ei voi valita, sanovat ne, jotka kokevat ystävät tärkeämmiksi. Yleensä omat vanhemmat rakastavat sinua kuitenkin eniten maailmassa. Ehkä tällainen varmakin rakkaus on arvokasta.

Hyvää joulua Frank Pappan sanoin: ”Rakastakaa toisianne!”. Vai olikohan se ”Kosketelkaa toisianne!”?


Stressiä ja rakkautta  5

Stressi lisää miehen rakastumisalttiutta. Sotilaat haluavat äkkiä löytää morsiamen, eronneet miehet etsivät uuden naisen. Naisilla asia on päinvastoin. Stressihormoni kortisoli ehkäisee aivoissa (miellyttävän) oksitosiinin vaikutusta, eikä seksi, rakkaus tai raskaus kiinnosta.

Nainen yksinkertaisesti lykkää rakastumista stressaavissa olosuhteissa. Luonnon kannalta tämä on järkevää: epävakaassa tilanteessa ei kannata hankkiutua raskaaksi.

Neuropsykiatri Louann Brizendine väittää stressin pilaavan naiset jo vauvana. Jos tyttövauvan äiti on onneton, ei tyttö opi luottamaan elämään ja ihmisiin. Äidin rauhallinen hoiva kahden ensimmäisen vuoden aikana ratkaisee tytön loppuelämän hermot: onko hän luottava ja rauhallinen vai suhtautuuko maailmaan stressaten ja peläten. Jo kohdussa tytöt kärsivät äidin stressaamisesta poikia enemmän. Tyttövauvojen ympäristön tulisi siis olla erityisen rakastava.

Stressaantunut nainen työntää miehet kauemmaksi. Nainen ei silloin kestä miestä lähettyvillään. Eikä kestä kovin moni mies hermoilevaa ja tiuskivaa naista. Vaikka juuri silloin tarvittaisiin miehen lämmintä halausta ja vakuuttelua siitä, että asiat tulevat menemään ihan hyvin.

Louann Brizendine: The Female Brain.