Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on ristiäiset.

Älä ryhdy kummiksi  16

Suomessa on perinteisesti syntynyt eniten lapsia keväällä. Siitä parin kuukauden kuluttua pidetään yleensä ristiäiset tai nimiäiset.

Vanhemmat pyytävät ystäviään tai sukulaisiaan kummeiksi. Kummiksi pyytäminen on rakkauden, kunnioituksen ja luottamuksen osoitus. Vanhemmat kertovat pyynnöllään halustaan saada kummi osaksi lapsensa elämää. Kummin toivotaan kulkevan perheen elämässä mukana pitkään.

Harvemmalla on enää mielessä kummin uskonnolliset tehtävät. Kummin toivotaan käyvän kylässä, ehkä myöhemmin vievän lapsen jonnekin retkelle ja muistavan lasta merkkipäivinä.

Jos ei aio hoitaa kummin tehtävää kunnialla seuraavat vähintään 18 vuotta, kannattaa sanoa ei kiitos. Vanhemmat ehkä vähän loukkaantuvat, mutta pyytävät jonkun toisen tilalle.

Kummiudesta kieltäytyminen on ryhdikästä käytöstä, jos luulee tehtävän olevan liian suuri vaiva tai taakka.

Lapselle kamalinta on oikukas kummi. Sellainen joka joskus muistaa ja useimmiten ei. Lapsi odottaa kummin vierailua tai soittoa, korttia tai lahjaa. Kun jouluna tai syntymäpäivänä kummi ei muistakaan, on se hirveä pettymys.

Huono kummi ei tule perheen järjestämiin juhliin ja laittaa vasta juhlien jälkeen viestin, ettei millään kerennyt. Tai ei ilmoita mitään.

Aikuisen on hankala selittää lapselle toisen aikuisen välinpitämättömyyttä.

Moni aikuinenkin loukkaantuu, jos häntä ei muisteta. Miltä äidistäsi tai veljestäsi tuntuisi, jos et moikkaisi jouluna, tai jättäisit soittamatta synttäripuhelun?

Pieni lapsi on vielä huonompi kestämään toisen ”unohduksen”. Älä käyttäydy kuin luopio, vaan ota vastuu lupauksestasi.

Kummi pitäisi voida vaihtaa kesken kauden. Kuinka kummin voisi irtisanoa tyylikkäästi?