Ilmiöt

Seuraava

Juhlat, joissa katsottiin, kun muut juhlivat  6

Eilen Berliinissä juhlittiin MTV:n(Music Television) European Music Awardseja. Paikalla olivat muun muassa Bono ja Beyoncé (joka kahmi kolme pystiä mukaansa). Helsingissä, The Circuksessa, juhlittiin myös, ja paikalla olivat muun muassa Anna Abreu ja Kim Herold. En huomannut kummankaan kahmivan erityisemmin mitään. Ilmaisia bissejä ei lasketa; niitähän kaikki hamstraavat.

Muitakin eroja Berliinin ja Helsingin juhlissa oli. Berliinissä juhlittiin, ja Helsingissä katsottiin isoilta ruuduilta kun muut juhlivat. Sinänsä ihan kiva idea, mutta kun baarissa katsotaan kaksi tuntia telkkaria, niin väki lamaantuu pakostakin. Ellei kyseessä ole jalkapallo-ottelun seuraaminen.

Illassa oli kuitenkin myös paljon hyvää. Unibet, joka toimi MTV:n yhteistyökumppanina, oli järjestänyt alkuillaksi maittavaa tarjoilua (kanavartaat olivat mielestäni parhaimman makuisia), ja tuttuja oli paikalla runsaasti. Alkuillasta pelattiin myös hyväntekeväisyyspokeriturnaus, jossa voiton vei pokeritähti Jens Kyllönen. Ennen kuin alettiin varsinaisten EMA-juhlien katselu, oli siis mahdollisuus katsoa muiden pokeripeliä.

Puoli yhden aikaan alkoivat sitten varsinaiset bileet The Circuksessa. Harmi vain, että oli torstai, ja suuri osa ihmisistä oli jo lähtenyt kotiin nukkumaan.

Unibetin herkut MTV EMA Viewing Partyissa
Unibetin herkut MTV EMA Viewing Partyissa

Vuoden vartalo -titteli!  6

On taas se aika vuodesta. Verotiedot ovat taas täällä, ja suurin osa suomalaisista ahmii tietoja siitä, miten paljon julkkikset ja korkeissa viroissa olevat tienaavat. Selasin iltapäivälehtien nettisivuja enkä voinut välttyä huomaamasta, että juontaja Vappu Pimiä on saanut 5 374 euron mätkyt. Minua ei oikeastaan jaksa kiinnostaa, kuinka paljon joku tienaa, mutta Vapun kommentti mätkyistä Iltalehdelle sai hymyn huulilleni. Vappu sanoi, ”ettei hän joudu tonnikalakuurille”, vaikka mätkyjä tulikin. Kuulostaa niin ihanasti Vapulta. Selitän miksi.

Vapun ollessa Tanssii Tähtien Kanssa -kisassa säkenöivä nainen laihtui ja kiinteytyi, koska tanssi monta tuntia päivässä. Tietenkin kuka tahansa laihtuu, jos liikkuu koko ajan. Suurin osa mediasta huomasi Vapun laihtumisen ja halusi häneltä kommentteja ”uudesta hyvästä olosta” ja tietoja kiloista. Vappu ei kuitenkaan suostunut puhumaan asiasta. Syykin oli mielestäni todella hyvä: Vappu oli aidosti oikeasti huolissaan naisten hyvinvoinnista eikä halunnut, että suomalaistytöt ja naiset lukevat ”julkkisnaisen laihduttamisesta”, koska hän ei ollut laihduttanut vaan olosuhteiden takia laihtunut. Siinä on vissi ero.

Vappu oli siis todella huolissaan naisten ulkonäköpaineista ja syömishäiriöistä eikä halunnut edistää niitä. Se on ihailtavaa ja jos voisin, antaisinkin Vapulle ”vuoden vartalo” -tittelin. Vappu kun on aivan ihastuttavan näköinen Big Brotherissakin. Hän on normaalikokoinen eikä ole suostunut laihduttamaan siksi, että on juontaja ja julkkis. Vaalealle juontajalle tärkeää on urheilu ja elämästä nauttiminen, sen hän on kertonut monessa haastattelussa. Olen iloinen, että kerrankin meillä Suomessa joku julkkis ei ihannoi anorektista laihuutta. Eikä minua haittaa yhtään, että BB-juontaja on avoimesti tunnustanut välillä ottavansa vähän enemmän alkoholia tai saaneensa parkkisakot. Vappu on ihanan inhimillinen, ei sellainen vahanukke, jonka elämä on täydellistä ja jonka tasolle kukaan tavallinen pulliainen ei yllä. Lisäksi Vappu on ehkä maailman positiivisin ihminen. Hei kuka oikeasti jaksaa nauraa, kun on juuri saanut yli viiden tonnin mätkyt. Vappu jaksaa :). Aion löytää oman sisäisen Vappuni tänä talvena ja nauttia elämästä.


Tunnustus, ensimmäinen askel armahdukseen  2

Eräänä synkkänä ja myrskyisenä yönä yritin sytyttää saunan pesää vanhoilla lehdillä huonoin tuloksin. Lehtien lukeminen kun on huomattavasti niiden ruttaamista ja sytyttelyä mukavampaa puuhaa. Jonkun lehden lopussa oli palsta, jossa kansalaiset purkivat sydäntään kysyen samalla apua ongelmiinsa. Noinko tunnustaminen ja salaisuuksien kertominen tehtiin ennen Internetiä? Raapustettiin vessan seinään rakkaudentunnustus Irmalle? Juotiin halkopinoon jemmattu kossu ja huudettiin karukkokankaalla ulos salaisuudet ja pelot?

Marylandilaisilla postinkantajilla on varmasti mantereen sosiaalipornoin työ. He kantavat päivittäin yhteen postilaatikkoon postikortteja, julisteita, pahvimukeja ja valokuvia, joissa lukee jokin salaisuus, vika tai toive. Sunnuntaina oma sydänverestä vuodatettu tekele saattaa päätyä PostSecret-sivustolle.

Korttien joukossa on hymyilyttäviä pieniä pullonpyörityksessä kerrottavia salaisuuksia, kuten "Ajattelen kenkiä kirkossa" tai Starbucks-mukin kylkeen kirjoitettu "Annan ilkeille asiakkaille kofeiinitonta kahvia". Tunnustuksien lukeminen ei kuitenkaan ole pelkkää rentoa sunnuntaipuhdetta, vaan ahdistava matka niihin asioihin, jotka ovat olemassa, mutta joista vaietaan. Ja siinä ne ovat, kortilla, paperilla, omakätisesti kirjoitetut asiat, joiden takia on raivottu, hävetty ja yritetty itsemurhaa. "Äitini tukehdutti minua tyynyllä, jotta olisin hiljaa. En enää itke ääneen." Kuvassa kirjoittaja lapsena kukkahameessa, kasvot peitettynä, kommenttilaatikossa kolme kohtalotoveria.

Sivuston perustaja Frank Warren pitää postisalaisuuksia terapiana, sekä muille että itselleen. Warrenin mielestä salaisuuksien jakaminen on spiritualistinen kokemus, jotain mikä lähentää ihmisiä. Frank, sinulla on kaunis ajatus. Kun ei tiedä edes parhaan kaverinsa tai puolisonsa salaisuuksia, tulee yllättävän läheiseksi tuntemattoman kortin tekijän kanssa. PostSecret on kirjaimellisesti taideterapiaa, ryhmätaideterapiaa.

En tavoittanut PostSecretin ylläpitäjiä kysyäkseni heiltä, voisinko lainata jonkun salaisuuden kuvaa blogiini. Sen sijaan aion tehdä oman digitaalisen "taideteokseni", jonka salaisuus ei tietenkään ole se synkin. And I'm keepin' my secrets mine.

Pyykkimaanikon onnellinen hetki
Pyykkimaanikon onnellinen hetki

Tuksu on leski, siis burleski!  8

Lauantaina alkoi uusi huippuhyvä telkkariohjelma Ylen ykköseltä nimeltä Miitta-täti, jossa näyttelijä Miitta Sorvali on julkkisten psykologi Miitta Ala-kapee Peenish Gulligseen. Ensimmäisenä hänen terapeutin vastaanotolle pääsivät Simo Frangén ja Johanna Tukiainen, alias Tuksu. Olen harvoin nauranut niin makeasti kuin Ala-kapee Peenish Gulligseenin sessioille. Varsinkin Tuksun terapia-istunto oli hulvaton. Niin hauska, että päässäni on soinut jo pari päivää Miitan laulu: Pieni Tuksu puksuttaa, tuk tuk tuk tuk tuk…

Ala-kapee kysyi myös Tuksulta, miltä tuntuu stripata. Olin haltioissani, sillä minusta on loistavaa, että näinkin pienellä maalla on oma stripparijulkkis. Oivalsin, että Tuksuhan on Suomen oma Dita von Teese, joten toivon saavani lähitulevaisuudessa nähdä Tuksunkin strippaavan suuressa samppanjalasissa, suuren maailman tyyliin Ditan kaltaisesti. Voitteko kuvitella miltä se näyttäisi? Paikkana voisi toimia vaikka Helsingfors Svenska Teatern (nyt joku suomenruottalainen tosikko vetää takuuvarmasti hernukan nenuun ideastani) tai jopa Helsingin kaupunginteatteri. Ja eturivissä kuumaa esitystä katsomassa istuisimme Miitta ja minä. Tosin minä voisin kyllä antaa paikkani jollekulle muullekin, koska olen jo saanut nauttia Tuksun seurasta erinäisissä baareissa ja hänen omassa kodissaan. Uskonkin näkemäni perusteella, että Dita-tyylinen show luonnistuisi Johannalta helposti, sillä vaalea neitokainen on itse asiassa hyvinkin taiteellinen. Hän muun muassa soittaa pianoa ja osaa asetella suuria valkoisia liljoja kukkamaljakoihin esteettisesti. Olen itse nähnyt. Kysyn vaan, että kuka strippari muka on niin esteetikko kuin Johanna? Patsi ehkä Dita. Minä kutsun siksi Johannaa vastedes burleski-taiteilijaksi, en strippariksi. Go, Tuksu!

Ps. Niitä joita kiinostaa nähdä Tuksu Miitta Ala-kapee Peenish Gulligsenin kanssa: yle.fi/areena ja hakusanaksi Miitta-täti.


Uusi pesimispaikka pintaliito-oraville  10

Krapula. Käsi ylös hep, jos tuo veijarimainen olotila on seuralaisenanne juuri nyt. Viime yön menoa seuranneena, voisin veikata monen käden nousevan.

Eilen avattiin uusi, uljas yökerho Fabric, entisen KY:n tilalle. Tarkoituksena on tarjota nuoremmille juhlijoille tyylikäs ”pikku Tiger”. SK on edelleen puikoissa, ja remontti kesti vain viikon. Oli kuitenkin mukava huomata muunkin kuin verhojen ja koristetyynyjen muuttuneen. Tilaa oli muotoiltu uudestaan. Black, White ja Hip Hop tarjoavat kaikki erityylistä juhlatilaa ja musiikkia. Kummastusta herättää Sauna. Siis mitä ihmettä; kuka tyylikästä iltaa viettävä haluaa hengailla Jussi-paitaisten baarimikkojen keskellä savupirttiä muistuttavassa huoneessa (josta löytyy myös lauteet)??

Fiilikseltään avajaiset olivat ihan ok, mutta miinusta paikan hitaasta täyttymisestä. Jos tilaisuus alkaa klo 21, ei ole hyvä, että vielä yhdentoista aikaankin klubi on puolityhjä. Toivotaan kuitenkin, että paikka saa tuulta alleen. Muuten kohtalona on ikärajan alentaminen (nyt k-20), ja muuttuminen teinihelvetiksi, jossa oikeilla papereilla 18-vuotiaat alkavat olla vanhimmasta päästä.

Fabric, White
Fabric, White

Muualla yössä riitti myös meininkiä. Halloweenin kunniaksi yksi jos toinenkin oli laittanut kauheinta päälleen ja meikit poskille. Vastaan tuli ainakin muumio, ampiainen ja ah, niin klassinen zombie (teema, joka kantanee vielä tänäkin aamuna). En tiedä, oliko syy tässä spesiaalissa pukeutumisjuhlassa, vai missä, mutta ihmiset vaikuttivat vetäneensä ”pellin kiinni” oikein kunnolla. Esimerkkinä voisin mainita korttipelien ammattilaisen, joka oli lähtenyt viettämään iltaa poikien kanssa. Baaritiskillä komeili parikymmentä shottia ja muita juomia, joita miehet kiskoivat urakalla. Ei tarvitse olla suurikaan nero arvatakseen, mitä seuraavaksi tapahtui. Kyllä, pääsin todistamaan kuinka ”pitkä lima” lentää Punavuoressa. Nam. Voiko iltaa nimittää hauskaksi, jos siitä ei muista puoliakaan, ja toisen puolen haluaisi unohtaa?


Tuppeensahattu Sarasvuo  7

Muistan kuinka aikoinaan katsoin telkkarista Hyvät pahat ja rumat -ohjelmaa, ja tykkäsin kovasti Jari Sarasvuosta. Mutta nyt olen tullut katumapäälle. Minua hävettää, että pidin Jaria fiksuna.

Kun Jari rakastui hiihtäjä Virpi Kuituseen, huomasin, että hän on muuttunut. Hän raivostui kuvaajille, jotka halusivat parista yhteiskuvat ja pyysi mediaa jättämään heidät rauhaan. Ahdistus julkkiksena olosta johti vihaan mediaa kohtaan.

Nyt Jari on kuitenkin mennyt liian pitkälle. Hän väitti äskettäin Aamulehdessä, että ”media häiritsee poliitikkojen työrauhaa”. Sarasvuo sanoi myös, että: ”Vanhasen lautaskandaali oli törkeää vallan väärinkäyttöä ilman näyttöä. Ajatus korruptiosta on posketon. Eräässä lehdessä julkaistiin jonkun professorin väite, että kukaan ei varmasti antaisi kymmeniä tuhansia euroja vaalikampanjaan ilman tietoa vastapalveluksesta. Mä olen antanut kymmeniä tuhansia, ja tiedän, että näin ei ole."

Aika paksu väite Jarilta. Uskon, ettei Yle olisi uskaltanut julkaista ”lautakasauutista” ilman pitäviä todisteita. Olen nimittäin itse tehnyt monta juttua lähdesuojan turvin, eli minulla on todisteet taskussani ja haastattelemani lähde on luvannut tulla tarvittaessa oikeuteen todistamaan. Ja nyt henkilöt, kuten Sarasvuo, luulevat, että media vaikeuttaa poliitikkojen työtä. Väitän, että Sarasvuon kaltaisten puheiden takia median työ on vaarassa. Sananvapautta ja lähdesuojaa halutaan kaventaa koko ajan. Se on perusoikeuksien poistamista!

Suomessa julkkiksia kohdellaan silkkihansikkain verrattuna muihin Euroopan maihin. Väittäisin, että se ”paha etelän media” ei ole täällä Suomessa kuten pääministerimme ja ilmeisesti Jarikin luulevat vaan Etelä-Euroopassa. Jarin pitäisi mennä viettämään muutama päivä jonkun sikäläisen julkun seurassa, niin Suomi tuntuisi taas oikein mukavalta maalta.

Ai niin, olisi mukava tietää, kenelle Jari on lahjoittanut vaalirahaa kymmeniätuhansia. Ettei vaan Matille tai keskustalle…


Hirviöt Helsingin yössä  4

Viikonloppuna vietettävään Halloweeniin otettiin varaslähtö jo viime lauantaina, kun Cuba juhli kaksivuotista taivaltaan ”Heaven and Hell”-teemalla. Pukukoodi oli sen mukainen, ja bilekansa koostui pirun komeista miehistä ja enkelikasvoisista naisista.

Villin tunnelman takasi reilu tarjoilu. Koska ilmaisen viinan bileissä on aina porukkaa, juhlien onnistumisen indikaattorina voi pitää sitä, kuinka paljon ihmisiä jää jäljelle kun tarjoilu loppuu. Cubassa väki ei vähentynyt, vaan meno parani pikkutunneille siirryttäessä. Nähtiinpä siellä jopa pari spontaania tankotanssiesitystäkin..

Hassuja hahmoja nähtiin myös viime viikon keskiviikkona Uniikin uuden levyn julkaisujuhlassa. Räppikansan keskellä Circuksessa heilui kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz. Zysse, joka on useimmin totuttu näkemään vain Strindbergin terassilla (ja toisinaan myös Eduskunnassa), on ilmeisesti aloittanut nuorten äänestäjien kalastelun jo hyvissä ajoin seuraavia vaaleja ajatellen. Toinen vaihtoehto on, että Ben fanittaa tosissaan Rähinän poikia. Niin tai näin, pukuun sonnustautunut poliitikko paistoi joukosta kuin pissaraita lumihangesta.

Halloweenin tyylikkäimmästä hirviötarjonnasta tullee vastaamaan uusi yökerho, joka avataan lauantaina. Saa nähdä, mitä tällä uudella lihatiskillä on tarjottavanaan kaupungin yöhön.

Maailman suurin mojito ala Cuba
Maailman suurin mojito ala Cuba

Merenneitojen ja -miesten opas verkkokalastukseen  8

Olen tehnyt sitä noin 50 000 minuuttia - ääneen nauraen, häveten, kyllästyneesti huokaillen. Hypännyt yli taitamattomat räpellykset, palannut välillä vanhaan suosikkiin, päässyt tapaamaan fiksuja ja söpöjä, koiria ulkoiluttavia lattaritanssijoita ja lapsenmielisiä takkutukkia. Kuulutkohan sinäkin tähän joukkoon, jonka deitti-ilmoituksen olen lukenut?

Mikäli on joskus joutunut huijatuksi ja päätynyt leffateatteriin testailemaan modernia kidutuskeinoa, romanttista komediaa, tietää kuinka rakkaustarina alkaa: kirjakaupassa, sattumalta kadulla, ensilumen leijuessa puistossa. Ei sohvalla rikkinäiset bokserit jalassa, yön ainoana valopilkkuna modeemin ledi. Mutta hei, kuka haluaa jonkun tulevan kirjakaupassa heittelemään ilmoille iskurepliikkejä, kun lastaa koriaan täyteen roskakirjallisuutta. Kaivautukaamme siis peiton alle ja siirtykäämme verkkokalastelemaan.

Hyvän deitti-ilmoituksen kirjoittaminen vetää vertoja työhakemukselle; molemmissa voi kusettaa kunnolla, tulla palkatuksi puolisoksi/työntekijäksi ja lentää koeajalla pihalle. Rehellisyys aviopuolison rahat ja hopeat perii. Salaperäinen femme fatale kerää baarissa ihailijoita, mutta olemattoman mielikuvituksen paljastava "ota selvää..." -ilmoitus voittaa ainoastaan "kysy lisää jos kiinnostaa" -sutkautuksen. Kieltämättä kiinnostaa yhtä paljon kuin sukkiesi väri. Mieluummin tosin lukisin sukistasi.

Joku viekas mies on selvästi lukenut Cosmonsa ja iskenyt deitissä naisten heikkoon kohtaan: turhanpäiväisten testien tekemiseen. Naistenlehdistä tuttu testiformaatti on mahdotonta jättää täyttämättä. Eniten a-kohtia? Onneksi olkoon, palkinto odottaa parin klikkauksen päässä! Tulipa vastaan testeihin luottava teekkarineitikin; "pyöreä tappi pyöreään reikään" -testejä rakastavat miehet varmasti venyttelivät sormiaan ja lähettivät rakkauden koodinsa matkaan lentosuukkojen kera.

Post-it-laput esiin, tässä tulee tiivistettynä kielioppisäännöt: Itsestään kolmannessa persoonassa puhuminen on pelottavaa ja potentiaalisen kirvesmurhaajan merkki. Kolmen pisteen väärinkäyttö on rikos ihmisyyttä vastaan, samoin lyriikalla mässäily (tunnustan!). Kekseliäs tyyppi keksii täysin uuden formaatin ilmoitukselleen (työhakemus tai autonmyynti-ilmoitus ei ole sellainen).

Viisas oppii omistaan ja muidenkin virheistä, joten tunne vihollisesi - lue ilmoituksia ja pane paremmaksi. Treffeille voi sitten mennä vaikka sinne puistoon lumihiutaleita jahtaamaan.


Seuraava