Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on kiihottuminen.

Seksi on taitolaji  37

Ihmisten seksielämä on kehnoa. Ihmiset eivät taida mitään muutakaan elämän perusasiaa kovin hyvin: ihmiset syövät vääränlaista ravintoa, harrastavat liikuntaa liian vähän, nukkuvat huonosti ja tyrivät työelämänsäkin niin, että haluavat eläkkeelle mahdollisimman pian. Kun seksi on näistä vielä vaikein hallittava, miten ihmeessä se voisi olla kovin hyvälaatuista?

Seksi on taitolaji siinä missä vaikkapa koripallo. Merkittävimmät taitoon vaikuttavat asiat ovat lahjakkuus ja harjoittelu. Toiset ovat lahjakkaampia kuin toiset. Seksuaalinen lahjakkuus sisältää mm. hyvät fyysiset ominaisuudet, kuten vilkkaan hormonitoiminnan ja hyvän perusterveyden. Yhtä tärkeä on mielen lahjakkuus, joka sisältää mm. oikeanlaisen asenteen ja tunne-elämän sekä sosiaalisuuden. Oikea asenne mahdollistaa harjoittelun. Kaikkia osa-alueita voidaan kehittää harjoittelemalla ja opiskelemalla, myös tunne-elämää.

Seksin kehittäminen ja oppiminen vaatii positiivisen asenteen. Asian tekee vaikeaksi se, että meidän yhteiskunnassamme seksi esitetään kielteisessä valossa. Koska seksiä hävetään, siitä ei puhuta avoimesti, eikä sitä opeteta. Kouluissa opetetaan vain se, mitä ei missään tapauksessa saa tehdä. Nuoriso saa kuvan seksistä tahoilta, jotka esittävät seksin kielteisessä valossa, tai yksipuolisesti värittyneenä. Asenne muokkautuu huonoksi.

Tavallisten ihmisten tavallinen seksi on piilossa. Jos seksi tulee puheeksi, ihminen siirtää yleensä puheen johonkin muuhun asiaan. Jos häntä kovistelee asiasta, vedotaan intimiteettisuojaan, ja asian käsittely loppuu siihen paikkaan. Seksistä puhuvaa ja kiinnostunutta pidetään outona ja jos hän jatkaa puhumista seksistä, häntä aletaan viimein kutsumaan seksihulluksi.

Jos seksiä ei hävettäisi niin paljon, hyvät käytännöt leviäisivät tehokkaammin ja laajemmalle. Kävisi ilmi kaikille, että seksi on hyvin monivivahteista ja erilaista eri ihmisillä eri iässä ja elämäntilanteessa. Nyt monille ihmisille seksin salaisuudet eivät aukene koskaan. Tämän seurauksena seksi ei tuo niin paljon iloa elämään kuin se voisi. Itse asiassa, se tuo surua - ja ihan turhaan. Moni ihminen kuvittelee, että hänen tapansa saada kiihotusta on jotenkin väärä. Vaikka seksissä kaikki mikä tuntuu hyvältä on oikein, kunhan se ei vahingoita toista.

Seksin tavoite on kiihottuminen ja sen huippuna orgasmi. Seksin avulla ja ohessa voidaan saada tyydytystä monella lailla, mutta olennaista on kiihottuminen. Jos ei ole kiihotusta, ei ole seksiä.

Suomessa ei opeteta käytännön seksiä. Kursseja järjestetään vähän tai ei ollenkaan. Moni sanoo, että seksi on jokaisen opeteltava itse kumppaninsa kanssa. Se on mahdollista, kuusi miljardia ihmistä puhuu puolestaan. Tosin omin päin kantapään kautta opettelu tuo monia ongelmia. Suurin osa ihmisistä mieluummin kohtaa ongelmat kuin toimii avoimesti.

Ihminen on oppimiskone, jonka on aina edettävä siinä asiassa, mitä hän tekeekin. Tämä pätee myös seksiin. Seksi ei siis pysy samanlaisena läpi elämän tästäkään syystä. Yhdellä hetkellä kiihottaa yksi asia, toisella toinen. Tämä tosiasia on tunnustettava. Kiihotusta haetaan eri elämän ajanjaksoina eri lailla ja eri asioista.

Seksiä ei voi koskaan hallita täydellisesti, vaikka kuinka harjoittelisi. Tämä johtuu siitä, että seksin olennainen osa on intohimo, ja intohimon olemukseen kuuluu tietty hallitsemattomuus. Merkittävät seksikokemukset syntyvät hyvin usein yllättäen ja tietyllä lailla hallitsemattomasti. No, ehkä sekin on asian hallintaa, kun tunnustaa hallitsemattomuuden - ja pyrkii siihen aktiivisesti.

Seksuaalista lahjakkuutta voi kukin arvottaa haluamallaan tavalla. Kinseynsä lukeneet tietävät, että osa ihmisistä ei ole lainkaan seksuaalisia. Se heille suotakoon. Mutta lahjakkaille on suotava kunniaa, kuten elämän muillakin osa-alueilla.

Ihmiset ovat erilaisia.


Seksiin alistujat  13

Vakituisen parisuhteen ihannekuvassa seksiä harrastetaan silloin, kun molempien tekee kamalasti mieli. Tosiasiassa vakisuhteessa elävät suostuvat seksiin usein silloinkin, kun mieli tekisi ennemminkin nukkumaan.

Naisten väitetään usein joutuvan joustamaan miesten suurempien seksitarpeiden takia. Kanadalaiset psykologian tutkijat Sarah Vannier ja Lucia O´Sullivan ovat tutkimuksissaan huomanneet miestenkin suostuvan seksiin vakiparin kanssa, vaikka ei himoittaisi yhtään.

Tutkijat väittävät, että tiiviissä suhteessa olevien myöntyminen seksiin ilman kiihottumista on melko yleistä. Kyse ei ole pakottamisesta, vaan halusta miellyttää toista, tai olla aiheuttamatta toiselle mielipahaa. Vakiparit pelkäävät, että torjunta tekisi toisen surulliseksi, tai kumppani voisi alkaa kuvitella, ettei toinen rakasta häntä enää. Taustalla voi olla myös pelko siitä, että toinen lähtee etsimään seksiä muualta.

Vannierin ja O´Sullivanin pari vuotta sitten julkaistun tutkimuksen mukaan 18-24 -vuotiaiden pariskuntien kaikesta seksistä peräti 17 prosenttia toteutuu ilman seksuaalisia haluja, vain toisen miellyttämiseksi. Nuorista pareista 46 prosenttia on ”syyllistynyt” kyseiseen toimintaan.

Miesten seksiin erikoistunut kouluttaja ja terapeutti Michael Shelton kirjoittaa Psychology Todayssä, että ilmiö on tuttu myös terapiassa. Miehet suostuvat yleisesti seksiin vain koska nainen haluaa. Miehet jopa tekevät seksialoitteita, vaikka eivät olisi lainkaan kiihottuneita. Vannierin mukaan miehet toteuttavat miehistä rooliaan.

Monet seksiin alistujat ovat huomanneet, että vauhtiin päästyään alkaa jossain vaiheessa kiihottua, ja loppujen lopuksi seksi onkin ihan kivaa.

Mitä mieltä olet? Kannattaako harrastaa seksiä, jos vain toinen haluaa?

Vannier & O´Sullivan: Sex Without Desire: Characteristics of Occasions of Sexual Compliance in Young Adults´ Committed Relationships. The Journal of Sex Research. 5/ 2010.
Michael Shelton: Navigating Sexual Discrepancies in Relationships. Psychology Today 5.10.2012.