Kovapäiset suomalaisäidit

  • Mirja Wuokko

”Raskaudenaikainen tupakointi on vähentynyt kaikissa muissa Pohjoismaissa paitsi Suomessa, jossa tupakoivien osuus on pysynyt melko vakaana 1990-luvun puolesta välistä saakka” kertoo THL.

THL tarjoaa suomalaisten terveydentilaa kuvaavien tilastojen ja raporttien lisäksi myös kattavia kansainvälisiä vertailuja.

Lasta odottavista suomalaisäideistä sauhutteluaan jatkaa pokkana useampi kuin joka seitsemäs nainen (15%). Esimerkiksi Ruotsissa lähes kolmannes raskaana olleista naisista poltti aiemmin, nyt vain vajaa seitsemän prosenttia häkämyrkyttää sikiötään.

Miksi raskaudenaikainen tupakointi on Suomessa yli kaksi kertaa yleisempää kuin Ruotsissa?

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja lääkärikouluttaja Mervi Väisänen-Tommiska kirjoittaa Päihdelinkissä, että tupakoivien keskenmenoriski on kaksinkertainen. Jopa kolmannes raskauksista keskeytyy.

”Tupakointi heikentää istukan kiinnittymistä ja lisää sikiön hermostoputken kehityshäiriöiden ja synnynnäisten sydänvikojen riskiä.”

Väisänen-Tommiska luettelee suuren määrän terveysriskejä vauvalle, mutta tupakoitsija vaarantaa myös oman terveytensä – ja jopa henkensä. Sekä äidin että lapsen henkeä uhkaava istukan ennenaikainen irtoaminen on 2,5 kertaa yleisempää tupakoitsijoilla.

Vauvan syntymän jälkeen vaanivat uudet riskit ja vaarat.

Kätkytkuolemavaara on viisinkertainen.

Tupakoitsijan lapsi saa muita enemmän infektioita ja astmaa, kärsii koulussa todennäköisemmin oppimishäiriöistä ja ylivilkkaudesta, ja on tavallista useammin ylipainoinen ja kärsii korkeasta verenpaineesta.

Tupakoinnin seuraukset haittaavat muillakin tavoin jälkeläistä aikuisuuteen asti. Polttavan äidin poikalapsen siittiöiden laatu on heikentynyt aikuisena.

Moni tupakoiva äiti sanoo pokkana, että röökinpolton lopettamisesta olisi enemmän haittaa kuin sen jatkamisesta, koska hermot kuulemma menisivät. Eikö hermo mene lapselle koituvien haittojen ja riskien tietämisestä?

Tupakointi pitäisi lopettaa viimeistään raskautta suunnitellessa. Samaa välittämistä, vastuullisuutta, sinnikkyyttä ja lujuutta tarvitaan myös vanhemmuudessa.

3 kommenttia

fffff323232

6.1.2014 09:52

Uskoisin, että Suomessa ei ole osattu kertoa riskeistä tarpeeksi hyvin tai niitä ei tiedetä. Terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa on käsittääkseni ainakin osittain vallalla näkemys, jonka mukaan äkkinäinen lopetus on haitallisempaa kuin sauhuttelun jatkaminen.

Muistaakseni jollakin naisystävälläni liittyi tähän jonkunlaista kapinahalua (meillä ei ole lapsia), kyseessä tuskin on laajempi ilmiö.

Jään odottamaan ultimaattisen totuuden tietäjän kommenttia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

7.1.2014 11:42

Muistaakseni homma meni jotenkin niin, että stressin vaarojen ei kerrota olevan paljon vähäisempiä kuin tupakoinnin, jonka takia ne rinnastetaan ja siksi kuvitellaan että ne muutama päivä sitä nikotiinihermoilua ovat pahempi juttu kuin ketjutupakointi raskausaikana.

Mirja Wuokko

7.1.2014 15:09

Harva onnistuu olemaan kokonaan hermoilematta yhdeksän kuukauden ajan.

Raskaudessa pätee varmaan samantyyppiset säännöt kuin aivojen terveydessä + muutamat muut ruokavalioon tai ympäristön haittoihin liittyvät erityisesti odottaville äideille riskiä aiheuttavat tekijät (kuten listerioosi tai toksoplasma). Yksilöllisiä eroja löytyy tietysti. Äidillä voi olla jokin sairaus tai muu syy, joka johtaa erityisohjeisiin. Muutenhan raskausaika on ihan luonnollista elämää, eikä mikään sairaus.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi