Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on luova.

Nopeaälyinen kumppani  8

Suomalaisilla on perinteisesti ollut epäluuloja nopeita ihmisiä kohtaan. Ihaillaan toki formula-kuskeja ja lätkänpelaajia, mutta nopeat ajattelijat ovat jotenkin epäilyttäviä. Nopealiikkeiset liukkaatleevit ovat vähän naurunalaisiakin.

Suomalaiset eivät yleensä pidä nopeasti puhuvista ihmisistä. Heidät koetaan hermostuttaviksi ja epäluotettaviksi.

Olen joskus epäillyt nopeutta inhoavien omaa järjenjuoksua hitaaksi. Suomessa on jopa asiantuntijatasolla väitetty säännöllisesti, ettei nopeudella ja älyllä ole mitään yhteyttä, vaikka yhdysvaltalaistutkimukset ovat toistuvasti osoittaneet älyn ja nopean ajattelun yhteyden. Tehokkaasti toimivissa aivoissa on hyvät kytkökset.

Onko suomalaisilla jokin geneettinen erityisversio älystä, ns. hidas äly?

Ehkä suomalaisten epäluulo nopeutta kohtaan onkin intuitiivista viisautta? Princetonin yliopiston psykologian laitoksen tutkimukset nopeasta ajattelusta osoittavat siihen liittyvän erilaisia riskejä.

Koetilanteissa ajattelun nopeuden lisääminen aiheutti lisääntyvää riskikäyttäytymistä. Ihmiset ottivat tosiasiallisessa rahankäyttötilanteessa isompaa riskiä ajatellessaan nopeasti. He myös alkoivat suhtautua riskiseksiin ja laittomiin päihteisiin huomattavasti aiempaa suopeammin.

(Monet myynnin ammattilaiset tietävät tämän, ja yrittävät jouduttaa ihmisten päätöksentekoa.)

Rahamaailman ammattilaisia on tutkittu paljon. On huomattu, että eniten voittoa tekevät meklarit ottavat eniten riskiä ja heillä on korkeimmat testosteroniarvot. (En muuten ole nähnyt tuoreita tutkimuksia näistä törkeimmistä riskinottajista kunnon talousromahduksen jälkeen. Kuinkas sitten kävikään?)

Suomessa suositaan edelleen melko rauhallisia ja tasaisia kumppaneita. Monessa muussa maassa normisuomalaisia pidettäisiin hieman hidasälyisinä.

”Hiljaa hyvää tulee.” Huomiseen asioita funtsiva kumppani ei ehkä mene vieraisiin, ei hassaa rahojansa typeriin kohteisiin, eikä lähde vetämään mitään arveluttavaa ainetta missään olosuhteissa.

Toisaalta Princetonin tutkimuksissa selvisi, että nopeilla ajattelijoilla on paljon positiivisia kokemuksia ja tuntemuksia. Nopeus tuo mielihyvää, voiman tunnetta, energisen ja luovan olon ja se lisää itsetyytyväisyyttä. (Tutkijoiden mukaan nopeaälyisyys aiheuttaa ajoittain jopa maniaa muistuttavia fiiliksiä.) Hidas ajattelu aiheuttaa masentuneen olon.

Suomessa masennus on yleistä. Ehkä meidän on aika alkaa sietää nopeaälyisyyttä hieman aiempaa paremmin. Riskinoton ja energisyyden oikean suhteen löytäminen tuo tyytyväisyyttä myös parisuhteeseen.


Ravista itseäsi -paketti  4

Tervetuloa luovuus!

Ajankäyttö uusiksi. Erota pakot ja halut. Keskity. Tunnista asiat, jotka kannattaa tehdä hitaasti: lepo, ideointi, hyvä ruoka ja seurustelu. Parhaat ideat syntyvät mieli rentona.

Ajattele toisin. Perinteinen ajattelu etsii olemassa olevista vaihtoehdoista parhaan; oikeassa oleminen on tärkeää. Luova kaavoista poikkeava ajattelu luo lisää vaihtoehtoja.

Lopeta vertailu. Miksi pitäisi tehdä niin kuin muut, olla perässähiihtäjä? Vertailu johtaa kateuteen ja tyytymättömyyteen: aina löytyy joku parempi. Yksityisajattelu on epäilyttävää, mutta ota riski ja löydä oma käsityksesi menestyksestä.

Opettele nauttimaan epätietoisuudesta. Luovien tyyppien ajattelu vaikuttaa kaoottiselta, mutta he tietävät, että maailma on yllätyksiä täynnä.

Meitä on huijattu: ei ole yhtä oikeaa pysyvää totuutta. Mahdolllisuuksia ja näkökulmia on monta. Joskus ratkaisu löytyy sivusta tai selän takaa.

Ravista pois liika, turha ja tarpeeton. Monimutkaisessa maailmassa vaikeaselkoisuus on hyvä piilo laiskalle ajattelijalle. Yksinkertaistaminen vaatii ytimen löytämistä, oivaltamista, arvovalintoja, rohkeutta ja työtä.

Kiireinen ja ahne haluaa menestyä nopeasti. Kukaan ei tiedä etukäteen, mitkä asiat osoittautuvat myöhemmin hyödyllisiksi. Ammattilaisesta huipuksi pääseminen vaatii tietojen ja taitojen soveltamista, suvereeneja hyppyjä uusille alueille.

Menestyminen vaatii riskinottoa. Älä varmistele, epäonnistuminen opettaa onnistumista paremmin. Rohkeat ja sinnikkäät yrittävät uudelleen.

Meillä on taipumus suhtautua itseemme hyvin vakavasti. Opi nauramaan itsellesi. Ahdistuneen ajattelu kapeutuu. Ilo, leikki ja huumori tukevat luovuutta.

Ravistaminen vaatii itseluottamusta. Onnellinen uskaltaa; kannustus on kritiikkiä tärkeämpää. Joskus kannattaa vaihtaa ympäristöä, jos dynaamiset innokkaat tyypit ovat muualla.

Saku Tuominen & Katja Lindroos: Ravistettava, omskakas. Toisinajattelijan käsikirja. Tammi 2009.