Rikas faija

  • Mirja Wuokko

Tarvitaanko perheeseen rikas faija?

Vauvaperheessä todellisuus mullistuu. Nainen voi yhtäkkiä friikahtaa perheen asunnosta, taloudesta, vakuutuksista ym. asioista, jotka ovat siihen asti olleet ok, mutta lapsen synnyttyä eivät enää olekaan. Äidin vaatimukset kasvavat. Äärimmäinen valppaus valtaa äidin ja hän kyttää vauvan ympäristöä haukan lailla: ovatko ihmiset pesseet kätensä, onko ympäristö turvallinen jne.

Äitiyden kannalta tärkeintä ei ole mahdollisimman laaja resurssiverkosto, vaan mahdollisimman ennustettava ja luotettava apu ja tuki.

Rhesus-apinat laitettiin kolmenlaisiin ympäristöihin. Äiti ja vauva testattiin ympäristössä, jossa oli 1. paljon ruokaa koko ajan tarjolla, 2. vähän ruokaa säännöllisesti tarjolla ja 3. paljon ruokaa joinakin päivinä ja toisina vain vähän. Ykkösryhmän apinaäidit hoivasivat lapsiaan parhaiten, kakkosryhmän äidit vastasivat lasten tarpeisiin lähes yhtä hyvin, mutta kolmannen, epäennustettavan ympäristön lapset saivat sekä vähiten hoivaa, että aggressiivisen ja kaltoinkohtelevan äidin. Kolmosryhmän äitien ja lasten stressihormonit nousivat ja oksitosiinitasot olivat alhaalla.

Ennustamaton ympäristö johtaa ihmisillä pelokkaaseen ja vauhkoon äitiin ja masentuneen oloisiin vauvoihin. Tällaiset lapset takertuvat äitiinsä, eivätkä ole yhtä kiinnostuneita ympäristön tutkimisesta ja muiden lasten kanssa leikkimisestä kuin muut lapset. Ominaisuus pysyy nuoruuteen, jopa aikuisuuteen asti. Äidit pystyvät parhaaseensa ennustettavissa olosuhteissa. Muiden tuki, niin taloudellinen, emotionaalinen kuin sosiaalinenkin, varmistaa lasten hyvinvoinnin.

Nykyään naiset eivät juuri jää odottelemaan rikasta faijaa lapsilleen, vaan hankkivat itse itselleen ja mahdollisille lapsilleen sopivat olosuhteet. Itse asiassa epävarmuuteen joutuneet välttävät lisääntymistä. http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=72788:naisten-tyoepaikan-menetys-vaikuttaa-syntyvyyteen&catid=5:tiede&Itemid=7

Ympäristön ei tarvitse olla taloudellisesti hirmu rikas, mutta olosuhteiden pitäisi taata jatkuva turva ja ravinto. Kuinka moni suomalainen lapsi saa tämän nyt?

Louann Brizendine: The Female Brain

4 kommenttia

shiwan8

18.3.2012 12:23

Tuon perusteella on enemmänkin sääntö kuin poikkeus että ympäristö on naisen mielestä tavalla tai toisella hasardi. Tuntuu ettei enää muun laisia lasten äitejä näekään kuin niitä jotka eivät katso lastensa perään ollenkaan eivätkä sen kummemmin välitä heistä tai sitten niitä jotka menevät jonkin sortin hysteeriseen shokkitilaan heti kun penska ei näytä maailman onnellisimmalta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

18.3.2012 14:55

Tuntuu, että oli nykyajan kakaroilla miten turvatut ja hyväruokaiset olot tahansa, niin kaikilla on vaan ongelmia. Aina niitä keksitään. Joka toinen on koulukiusattu ja lopuilla on ADHD, ADD tai joku muu kirjainhäiriö. Ja jos ei muuta, niin sitten achdistaa niin paljon, että paniikkihäiriön kehittyminen on väistämätöntä. Siinä on sitten ihan sama, onko äiti epävakaa tai faija rikas. Huonosti menee kaikilla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

18.3.2012 16:44

Entäs isät, shiwan?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

18.3.2012 21:30

Mitä isistä, anonyymi?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi