Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on olosuhde.

Rikas faija  4

Tarvitaanko perheeseen rikas faija?

Vauvaperheessä todellisuus mullistuu. Nainen voi yhtäkkiä friikahtaa perheen asunnosta, taloudesta, vakuutuksista ym. asioista, jotka ovat siihen asti olleet ok, mutta lapsen synnyttyä eivät enää olekaan. Äidin vaatimukset kasvavat. Äärimmäinen valppaus valtaa äidin ja hän kyttää vauvan ympäristöä haukan lailla: ovatko ihmiset pesseet kätensä, onko ympäristö turvallinen jne.

Äitiyden kannalta tärkeintä ei ole mahdollisimman laaja resurssiverkosto, vaan mahdollisimman ennustettava ja luotettava apu ja tuki.

Rhesus-apinat laitettiin kolmenlaisiin ympäristöihin. Äiti ja vauva testattiin ympäristössä, jossa oli 1. paljon ruokaa koko ajan tarjolla, 2. vähän ruokaa säännöllisesti tarjolla ja 3. paljon ruokaa joinakin päivinä ja toisina vain vähän. Ykkösryhmän apinaäidit hoivasivat lapsiaan parhaiten, kakkosryhmän äidit vastasivat lasten tarpeisiin lähes yhtä hyvin, mutta kolmannen, epäennustettavan ympäristön lapset saivat sekä vähiten hoivaa, että aggressiivisen ja kaltoinkohtelevan äidin. Kolmosryhmän äitien ja lasten stressihormonit nousivat ja oksitosiinitasot olivat alhaalla.

Ennustamaton ympäristö johtaa ihmisillä pelokkaaseen ja vauhkoon äitiin ja masentuneen oloisiin vauvoihin. Tällaiset lapset takertuvat äitiinsä, eivätkä ole yhtä kiinnostuneita ympäristön tutkimisesta ja muiden lasten kanssa leikkimisestä kuin muut lapset. Ominaisuus pysyy nuoruuteen, jopa aikuisuuteen asti. Äidit pystyvät parhaaseensa ennustettavissa olosuhteissa. Muiden tuki, niin taloudellinen, emotionaalinen kuin sosiaalinenkin, varmistaa lasten hyvinvoinnin.

Nykyään naiset eivät juuri jää odottelemaan rikasta faijaa lapsilleen, vaan hankkivat itse itselleen ja mahdollisille lapsilleen sopivat olosuhteet. Itse asiassa epävarmuuteen joutuneet välttävät lisääntymistä. http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=72788:naisten-tyoepaikan-menetys-vaikuttaa-syntyvyyteen&catid=5:tiede&Itemid=7

Ympäristön ei tarvitse olla taloudellisesti hirmu rikas, mutta olosuhteiden pitäisi taata jatkuva turva ja ravinto. Kuinka moni suomalainen lapsi saa tämän nyt?

Louann Brizendine: The Female Brain