Vähän yritystä niihin varkauksiin

  • Del Aholainen

"Pari viikkoa sitten sukulaiseni sai hämärän sähköpostiviestin kaukaa Savosta. Spämmien ja kiertoviestien sekaan oli eksynyt viesti sossuntädiltä. Viestissä puitiin savolaisen perheen riitoja, elatusmaksuja ja lasten tapaamisoikeuksia henkilötunnusten ja nimien kera. Sukulainen lähetti viestin takaisin sossuille, ja perästä kuului. Asiaa pahoiteltiin - viesti oli inhimillisen erheen vuoksi lähtenyt täysin väärään osoitteeseen. Sossuntäti kysyi, haluaako sukulaiseni ilmoittaa asiasta: "Ettei tarvitse sitten iltapäivälehdestä huomenna lukea miten on tullut mokailtua. Eihän tällaista pitäisi tapahtua..."

Työntekijöiden ja yritysten huoleton asenne arkaluontoisen materiaalin räpeltämisessä tuli hinnakkaaksi brittiläiselle yhtiölle, jonka työntekijän kannettava varastettiin. Kiintolevy piti sisällään 24 000 ihmisen tietoja mm. heidän rikosrekistereistään ja siitä, onko kyseinen kansalainen joutunut rikoksen uhriksi. Uutinen ei kertonut, onko data päätynyt paikallisten juorukerhojen kahvitaukojen piristäjäksi, vai siirtyikö läppäri nistille, jota kiinnostaa lähinnä koneen myynti ja seuraavat säälittävät pirimuruset.

Jokunen vuosi sitten kaverini isän kannettava varastettiin ulkomailta autosta. Maan mainetta ajatellen oletettiin, että läppäri on löytänyt uuden kodin piittaamattoman ammattirikollisen luota, kunnes läppärinraato löydettiin roskakorista. Kiintolevy oli ammattimaisesti irrotettu, ja suuren suomalaisen yrityksen tiedot jonkun ihmeteltävinä. Varkaudesta, etenkin raadon löydyttyä, nousi ns. iso juttu, mutta suomalaisen epäluuloiseen tapaan yrityksellä oli tehokkaat salaukset käytössään. Eikä kilpailijakaan julkaissut hämäävän samanlaista tuotetta kuin läppärin salaisten kansioiden prototyyppikuvissa. Suurissa yrityksissä läppäreitä katoaa jatkuvasti - jää taksiin, voro vie.

Katoamista ei voi estää, mutta tietojen leviämisen voi. Kunhan ei luota pelkkiin kolmimerkkisiin salasanoihin ja elele siinä luulossa, että nettikahvilassa kukaan ei nuuski tekemisiä. ATK-putiikit myyvät tiukkaan hintaan läppärin näytölle liimattavia suojia, jotka estävät uteliaiden urkintayritykset. Muovikalvo ei kuitenkaan lämmitä siinä vaiheessa, kun naputtelee salasanansa sivulle, joka ei käytä https-yhteyttä. Kaikki tärkeimmät palvelut ovat https-sarjaa, mutta Erittäin Tärkeä Ihminen, Jolla On Pääsy Tärkeisiin Tietoihin luultavasti käyttää samaa salasanaa sekä tetristä Aapelissa hakatessaan että työsähköpostissaan (vinkvink Arkadianmäen suuntaan...).

Joskus hyvällä kryptauksella säästää rahojen lisäksi myös linnakeikan. Brasilialainen pankkiiri Daniel Dantasta epäiltiin talousrikoksista, ja paikallinen poliisi takavarikoi herran kiintolevyt. Brasiliassa ähistiin viisi kuukautta salauksen purkamisen kimpussa, kunnes paikalle hälyytettiin FBI. Se jaksoi pommittaa levyjä vuoden, kunnes luovutti ja Dantas jatkoi elämäänsä vapaana miehenä. Inspiroiva tarina kelle tahansa, rikolliselle tai ei.

6 kommenttia

Anonyymi

24.11.2010 20:57

Kun täällä kaikki muutkin hattu päässä kuvassaan poseeraavat mainostavat tuotteita, niin ei kannata häpeillä lainkaan mainostaa sitä, että mitä softaa Mr. Dantas käytti. Ei edes vaikka sanottu palveluntarjoaja ei Teille mitään tästä mainostamisesta maksaisikaan.

Kyseessä oli TrueCrypt (www.truecrypt.org) niminen avoimeen lähdekoodiin perustuva softa, joka on ilmainen, ja jonka saa ladattua myös OSX:ään. Ohjelman asennuskin käy varsin yksinkertaisesti, ja mikä tärkeintä, ohjelma sisältää ns. pre-boot-autentikoinnin, eli laittomasti tietokoneita tutkiva keskusrikospoliisikaan ei pääse puusta pitkälle. Pikemminkin päinvastoin heidän mielensä kulkee kovaa kyytiä vitutuksesta taaksepäin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.11.2010 21:04

Loistava artikkeli!

Jälleen kerran kun on etusivu muuten täynnä kaikenlaista "tärkeää kerrottavaa" sivuston lukijoille. Näillä "tärkeillä asioilla" vaikuttaa olevan vakiintuneena tapana vajota kolmeen kategoriaan: a) päivällä tehdyt "jännät" havainnot ja muut arkielämän kuvaukset, b) väitetysti nähdyt unet sekä c) keksityt tarinat. Onneksi c-kategoria on selvästi vähentynyt, kun kaikkein kovimmat patologiset valehtelijat on virtuaalisesti käryytetty roviolla - jolloin hekin ovat havahtuneet huomaamaan oman naurettavuutensa. Toisaalta patologisimmat valehtelijat ovat ryhtyneet naamioimaan valheitaan väittämällä niitä uniksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Del Aholainen

25.11.2010 10:49

"Kyseessä oli TrueCrypt"

Kyllä vain, kiitän täydennyksestä. Mieshän joutui linnaan myöhemmin poliisin lahjonnasta, lisätään se tänne kommenttiin. Bloggauksesta olisi mennyt muuten maku. ;/

"Loistava artikkeli!

Jälleen kerran kun on etusivu muuten täynnä kaikenlaista "tärkeää kerrottavaa" sivuston lukijoille. Näillä "tärkeillä asioilla" vaikuttaa olevan vakiintuneena tapana vajota kolmeen kategoriaan: a) päivällä tehdyt "jännät" havainnot ja muut arkielämän kuvaukset, b) väitetysti nähdyt unet sekä c) keksityt tarinat."

Kiitos. Kävin äsken vessassa ja huomasin naamani olevan aika turvoksissa. Näin unta Ranskan vallankumouksesta, jonka jälkeen ratkaisin Poincaren konjektuurin. Normipäivä, päivän haasteet vielä edessä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

25.11.2010 14:01

Vaikka varmasti kyseessä olikin tietoinen valintasi, totean kuitenkin, että vakiintunut tapa city.fi:ssä vaikuttaisi olevan unien "salaperäinen" ilmaisutapa. Eli esimerkiksi: "...näinpä jännää unta, jos tämä toteutuu, niin olisi unelmatilanne, viime vuonnakin eräs uni kävi toteen..." Tämän ilmaisutavan tarkoituksena on innoittaa "fanit" kyselemään, että mikä tämä "salaperäinen" uni on, jolloin alkuperäinen kirjoittaja voi esittää entistäkin "salaperäisempää", samalla nauttien itseensä kohdistuvan kiinnostuksen nostattamasta itsetunnosta ja yleisestä tärkeyden tunteesta.

Nyt kun kerroit varsin yksityiskohtaisesti unesi substanssin, ei faneillesi jää enemmälti udeltavaa. Mutta kuten todettu, tämä olikin varmasti tarkoituksesi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

25.11.2010 19:57

Joku vetänyt herneen nenuun. Toivottavasti pysyy hereillä.

Mä näin jännää unta Diasporasta ja sitten joku... ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Del Aholainen

1.12.2010 12:00

"Vaikka varmasti kyseessä olikin tietoinen valintasi, totean kuitenkin, että vakiintunut tapa city.fi:ssä vaikuttaisi olevan unien "salaperäinen" ilmaisutapa."

En ole huomannut. Pitänee tutkia asiaa tarkemmin.

"Mä näin jännää unta Diasporasta ja sitten joku... ;)"

Vahingossa koko..?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi