Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on nuorisopsykiatri.

Eheydy homo!  5

Eheytyminen-termi tuo mieleen jonkin vähän rikki menneen tai kolhuja saaneen korjaamista/ korjautumista. Ihmisen mielen eheyttäminen voisi olla vaikka vaikean lapsuuden eläneen henkilön pyrkimystä hyvään elämään: tasapainoon, hyviin ihmissuhteisiin, kykyyn tehdä työtä tai opiskella.

Homoseksuaalin eheytyminen on mielestäni oman suuntautumisen tajuamista ja hyväksymistä ja pyrkimystä elämään sovussa ympäristön kanssa. Jotkut ovat tästä ihan eri mieltä. He haluavat homon eheytyvän heteroksi. Esimerkiksi kristillinen Aslan ry kehottaa luopumaan homoseksuaalisuuden toteuttamisesta. Homon pitäisi muuttaa suuntautumistaan. Tehokas konsti on ottaa eri sukupuolta oleva puoliso. Uskomaton kehotus! Jos olet hetero, kuvittele ottavasi samaa sukupuolta oleva pari elämääsi. Luuletko että suuntautumisesi muuttuisi?

Ja voi kumppaniparkaa. Ainakin hänelle olisi rehellistä kertoa, mistä on kysymys.

Homoelämää kammoksuvilla on vaistonvarainen (vai opittu?) inho erilaista elämäntapaa kohtaan. En tiedä voiko sen muuttaa. Asiallisen tiedon jakaminen ei tunnu auttavan.

Nuorisopsykiatrit ovat aika hyviä nuoren mielen asiantuntijoita. Kysyin Nuorisopsykiatrisen yhdistyksen kantaa seksuaalisuuteen. Sain useamman vastauksen, eikä niistä mikään kehottanut vaihtamaan suuntausta.

Yhdistyksen hallituksen sihteeri, psykoterapeutti ja nuorisopsykiatri Irja Kantanen vastasi, että ”Lapsuuden ja nuoruuden kehitys luovat pohjan aikuisen seksuaalisuudelle, joka on syvästi henkilökohtainen asia ja identiteetin osa. Siksi seksuaalisuuden ilmentymiin on suhtauduttava kunnioittavasti, olipa niiden muoto mikä tahansa” ja: ”Terapiaa voidaan suositella vain silloin, kun sen tarve perustuu ihmisen omaan tarpeeseen selvittää sisäinen ristiriita. Siksi ulkopuolinen paine ei voi olla terapian aloittamisen syy”.

”On myös eettisesti väärin yrittää muokata toisen ihmisen persoonallisuutta ulkopuolisia normeja vastaaviksi”, Kantanen lopettaa.

Nuorisopsykiatrisen yhdistyksen puheenjohtaja Eila Laukkanen (myös Kuopion yliopiston nuorisopsykiatrian vt professori) kommentoi homojen eheyttämistä seuraavasti: ”Nuoren ihmisen seksuaalisuus on asia, jonka hän joutuu työstämään omassa mielessään. Siten ulkopuolelta tuleva neuvo, ohjeistus tai ryhmäpaine eivät häntä siinä pysty auttamaan”.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja, nuorisopsykiatri Ilpo Lahti (ja Turun YTHS:n johtajapsykiatri) ihmetteli ulkopuolisten sössimistä toisen seksuaalisuuteen. Kommentin voi lukea Cityn jutusta: http://www.city.fi/artikkeli/Heterokurssille/3707/

Ei mitään lisättävää.