Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on pikadeitti.

Liian suuri parivalikoima  7

Syömisen tutkijat ovat havainneet, että runsas valikoima saa ihmisen syömään enemmän. Jos potentiaalista parivalikoimaa lisätään, hamstraavatko ihmiset enemmän kumppaneita?

Suomalaiset parisuhdeasiantuntijat ovat kuvailleet nykyisten parisuhteiden elävän tavallaan globaalin kilpailun ehdoilla. Aiemmin kumppani valittiin melko pienestä piiristä ja kylän kaunein tai komein riitti. Nyt kumppania vertaillaan jopa maailman kauneimpiin ja menestyneimpiin.

Jotkut tuntuvat kärkkyvän uutta parempaa kumppania kuin auton vaihtajat tai kännykän päivittäjät. Ehkä joku kokee tavaran vaihtamisen uuteen parantavan elämänlaatua. Ihmissuhteissa toiseen kunnolla tutustuminen, luottamuksen ja rakkauden syventäminen, turvallisuus ja suhteeseen panostaminen tuo syvempää tyydytystä.

Joissakin markkinatutkimuksissa on todettu liian suuren valikoiman hämmentävän ihmisiä. Jos värejä, makuja tai malleja alkaa olla kymmenittäin, voi käydä niin, ettei ihminen pysty päättämään mikä olisi paras. Valinta jää tekemättä.

Ihmissuhteissakin voi käydä niin, ettei suuren ihmismäärän keskeltä löydykään ketään mieluista. Tai aina uuden vaihtoehdon esiin nouseminen alkaa hämmentää.

Edinburgin yliopiston psykologi Alison P. Lenton ja Essexin yliopiston ekonomisti Marco Francesconi analysoivat yli 3 700 pikadeittipäätöstä. Kun osallistujien ominaisuudet vaihtelivat paljon (pituus, ikä, ammatti, koulutus) ihmiset tekivät vähemmän tapaamisehdotuksia kuin tilanteessa, jossa treffiehdokkaat olivat samankaltaisempia. Tapaamisehdotukset vähenivät erityisen paljon, jos ihmisille esiteltiin isompi joukko potentiaalisia partnereita. Tutkijat arvelivat, että ainakin pikadeittien tyyppisessä hieman kiireisessä tilanteessa valikoiman laajuus aiheuttaa vain hämmennystä.

Mitä enemmän vaihtoehtoja, sitä vaikeampi valita. Johtuuko juuri suurten kaupunkien runsas yksinäisten ja yksinasuvien määrä tästä ilmiöstä?

Too much of a good thing? Variety is confusing in mate choice. Biology Letters. 2.3.2011.


Tunnetko pariutumisarvosi?  8

Tutkijat ovat erilaisissa koeasetelmissa selvittäneet nuorten aikuisten pariutumisarvoa samanikäisten vastakkaisen sukupuolen edustajien keskuudessa.

Aika monet luulevat tietävänsä, miten viehättävinä potentiaaliset kumppanit pitävät heitä. Osa on oikeassa.

Oman haluttavuuden asteen tunnistaminen on tärkeää lisääntymismenestyksen kannalta, väittävät mm. saksalaisen Johannes Gutenbergin yliopiston psykologian laitoksen tutkijat. 190 miestä ja 192 naista pyydettiin persoonallisuustestiin, jonka jälkeen he osallistuivat pikadeittitapaamiseen. Välittömästi jokaisen deitin jälkeen koehenkilöt vastasivat kyselyyn, jossa arvioivat menisivätkö henkilön kanssa treffeille ja olettivatko itse kelpaavansa kyseisen kokelaan kiinnostuslistalle.

Tulokset osoittavat, että sosioseksuaalisesti vapautuneet miehet ja miellyttävät naiset ovat paljon parempia arvioimaan pariutumisarvoaan kuin estyneet miehet tai vähemmän miellyttävät naiset.

Psykologien mukaan tulokset antavat tärkeää tietoa sekä pariutumisen sukupuolieroista että myös eroista sukupuoliryhmän sisällä.

Miehet ja naiset, jotka katkerina valittavat typeristä potentiaalisista partnereista ovat ehkä vain itse hieman kehnoja arvioimaan omaa suosiotaan pariutumismarkkinoilla. He eivät yksinkertaisesti tajua muiden aitoja reaktioita, eivätkä osaa asettaa omaa vaatimustasoaan sopivaksi.

Onko kokemuksia vastaavasta?

Mitja D. Back et al. :Knowing Your Own Mate Value. Sex-Specific Personality Effects on the Accuracy of Expected Mate Choices. Psychological Science, August 2011.