Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on raha-asiat.

Materialismi voi pilata avioliiton  1

Materialistin avioliitto ei näytä tuovan onnellisuutta.
Materialistin avioliitto ei näytä tuovan onnellisuutta.

Rahaa ja omistamista rakastavat ihmiset ovat tutkimusten mukaan muita onnettomampia. Heillä on myös huonommat avioliitot.

Suurin osa parisuhteessa olevista ihmisistä arvostaa eniten elämässään hyviä ihmissuhteita. Suomalaisista aikuisista enemmistö asettaa ykkössijalle perheen.

Materialistit haluavat tyydyttää tarpeitaan tavaroilla, omaisuudella, rahalla ja rikastumisella. He kokevat hallinnan tunnetta kahmiessaan itselleen lisää rahaa ja omaisuutta.

Kukapa ei pitäisi rahaa lainkaan tärkeänä asiana? Tietyn taloudellisen tason saavuttaminen on ihmisten haaveissa. Riittävän mukavan elämänlaadun toteuduttua useimmat lakkaavat juoksemasta rahan perässä.

Tutkijat halusivat selvittää materialistien onnettomampien avioliittojen syitä.

Brigham Young -yliopiston avioliitto- ja perheprofessori Jason Carrollin johtamassa tutkimuksessa selvitettiin 1 310 henkilön materialismiin ja avioliiton merkitykseen liittyviä käsityksiä. Osallistujilta kysyttiin myös kuinka onnellinen heidän avioliittonsa on.

Materialistin elämäntapa on omiaan heikentämään avioliittoa. Materialisti käyttää liikaa aikaa materiaan ja rahaan.

Materialismi lisää riskiä ylivelkaantumiseen ja raha-asioiden sössimiseen. Tämä jatkuva rahastressi ei Carrollin mukaan ole kuitenkaan ainoa syy materialistin vähäisempään onnentunteeseen.

Materialistit pitävät avioliittoa vähemmän tärkeänä asiana kuin muut vastaajat. He myös kokevat avioliittonsa muita harvemmin onnelliseksi.

Tutkijoiden mukaan kaikki onnettomat materialistit eivät käsitä kuinka paljon aikaa he laittavat materiaan, ja kuinka vähän he panostavat ihmissuhteisiin. Tosiasioiden avaaminen esimerkiksi pariterapiassa voisi heidän mukaansa parantaa materialistien elämänlaatua.

Kuinka monen rahanahneen olet kuullut haluavan parantua?


Kumppanin velat  4

Takuusäätiön mukaan yhä useammat elävät parisuhteessa, jossa kumppanin raha-asioista ei ole toisella mitään tietoa.

Mies tai vaimo voi siis toisen tietämättä hoidella perheen yhteisiäkin raha-asioita miten sattuu. Kumppanilla voi olla kymmeniä kulutusluottoja samaan aikaan kun puoliso kuvittelee talouden olevan tasapainossa. Pahimmilla ylivelkaantuneilla on yli sata velkaa.

Ylivelkaantuneiden tarkkaa määrää ei tiedetä. Vuoden 2013 lopussa maksuhäiriömerkintä oli 8,3 prosentilla suomalaisista. Takuusäätiön viestintäpäällikön Minna Mattilan mukaan Asiakastiedon arvio on, että ylivelkaantuneisuus on kasvussa.

Noin 360 000 täysi-ikäistä suomalaista on siis syystä tai toisesta sotkenut raha-asiansa. Lisäksi 50 000 on saanut edunvalvojan tai on itse laittanut itselleen oman luottokiellon, esimerkiksi peliongelman tai varastettujen papereiden takia.

Ylivelkaantuneilla on keskimäärin 16 merkintää. Määrä on kaksinkertaistunut lyhyessä ajassa.

Maksuhäiriöisistä 60 prosenttia on miehiä. Eniten merkintöjä on 25-39 -vuotiailla miehillä.

Yli 55-vuotiaiden merkinnät ovat lisääntyneet merkittävästi. Iäkkäät naiset hakevat miehiä useammin kulutusluottoja, ja lähes neljäsosalla on jo enemmän kuin viisi eri luottoa.

Viime vuoden lopussa oli 240 000 velallista ulosotossa. Heistä 64 prosenttia oli miehiä, mutta naisten määrä on kasvussa. Naisilla oli velkaa keskimäärin 10 640 euroa, ja miehillä 17 340 euroa.

Minna Mattilan mukaan ihmisten kynnys ottaa velkaa on madaltunut. Harva elää enää suu säkkiä myöten.

Velkaantuminen johtuu usein sairaudesta, työttömyydestä, erosta tai muista perhemuutoksista.

Talouden hallintavaikeudet tulivat Takuusäätiössä esille erityisesti vuonna 2011. Monelle erittäin hyvätuloisellekin ihmiselle oli kerääntynyt rajusti velkaa, vaikka neuvonnassa kävi ilmi, että heillä olisi ollut varaa maksaa ostonsa myös käteisellä. Velkaantuminen on uusi elämäntapa.

Ylivelkaantuneiden suurin ongelma on häpeä ja itse pärjäämisen eetos. Katkeruus, pettymys, ahdistus ja itsesyytökset ovat myös tavallisia tuntemuksia.

Ylivelkaantuneet eivät puhu puolison kanssa, vaan kieriskelevät yksin ongelmineen. Masennus ja vetkuttelu on yleistä.

Miksi ihminen ei kehtaa kertoa omalle kumppanilleen veloistaan? Eikö oma rakas ole ihminen, jolle voisi uskoa kamalimmat salaisuutensa ja mokansa? Ylivelkaantumista pahempia tekoja on maailma pullollaan. Miksi hävetä niin paljon, että asioiden ratkaisu viivästyy?

Muita syitä viipyilyyn ovat häpeän lisäksi tiedonpuute, pelot ja uhkakuvat. Osa ylivelkaantuneista uskoo tuttujen vääriä neuvoja.

Jotkut ovat yrittäneet hakea apua ystäviltä ja sukulaisilta, mutta lopulta lypsävät kaikki ihmissuhteensa tyhjiin.

Liian moni on velkaantunut pehmeyttään toisen ihmisen talousvaikeuksien vuoksi.

Ylivelkaantuneilla on aina kiire. Nyt heti on löydyttävä ratkaisu. Takuusäätiön mukaan velkaantuminen onnistuu vikkelästi, mutta velkojen järjestely on hidasta, pitkäjännitteisyyttä vaativaa puuhaa. Ylioptimismi ja epärealistiset suunnitelmat kuuluvat kuvioon. Yhä enemmän on velallisia, joilla on ollut jo aiemmin velkajärjestely. He eivät siis opi erehdyksistään.

Takuusäätiön juristi Minna Markkanen kertoo tyypillisten velkojen olevan nykyään kulutusluottoja. 90-luvun laman jälkeen oli suuria yrityslainoja ja kahden asunnon loukkuja. Silloin neuvontaa ei juuri ollut saatavilla. Nyt on. Mutta mikään ei tunnu riittävän. Yhä useammat ja yhä parempiosaisemmat ottavat pieniä vippejä sieltä täältä.

Olet pinteessä, jos käytät näitä ”selviytymiskeinoja”: pikavipit, puhelinmaksaminen, osamaksut, uusi velka, muilta lainaaminen, takaajat uusille velanlyhentämislainoille, rahapelit. Moni tekee lisätöitä ja ylitöitä ja laskee taloutensa tulevaisuuden palkankorotuksen varaan.

Markkasen mukaan osa velallisista alkaa pitää lottovoittoa todellisena vaihtoehtona raha-asioiden parantamiseksi.

”Velan, ruoan tai laskujen maksu velalla on aina hälytysmerkki.”

Markkasen mukaan velkaa vain otetaan, mutta ihmiset eivät tee velan poismaksusuunnitelmaa.

”Puhu ja sovi raha-asiat parisuhteessa. Avatkaa yhteinen tili. Tehkää yhteiset suunnitelmat ja maksakaa yhteiset menot tulojen mukaisessa suhteessa. Enemmän ansaitseva maksaa suuremman osan kodin menoista”, neuvoo Markkanen.

Kumppanin raha-asiat paljastuvat viimeistään velkaneuvonnassa. Monelle voi tulla yllätyksenä, että asioiden selvittely alkaa avio- tai avopuolisonkin talouden selvittämisellä.

Myötä- ja vastamäessä. Fyrkatkin.

Apua: kuntien talous- ja velkaneuvonta, Takuusäätiö

Yrittäjille: talousapupuhelin http://www.talousapu.fi/

Velkalinja puh. 0800 9 8009 (Maksutonta neuvontaa erilaisten velkojen ja rästilaskujen vuoksi talousvaikeuksissa oleville ihmisille ja heidän läheisilleen)

Raha-asiat ahdistavat -koulutuspäivä 15.3.2014