Ilmiöt

Näytetään kirjoitukset syyskuulta 2010.
Seuraava

Videovuokraamon neidit  8

Muksuna koulukaverini talon katolla nökötti lautasantenni. Se toi kaivattua eksotiikkaa kolmeen kanavaan tottuneelle. Oudoin ilmiö oli oma videovuokraamo; luottokorttinumero sisään ja leffan alkamisaikaa odottelemaan, heti pätkää ei saanut pyörimään. Silti se tuntui siihen aikaan harvinaisen kiehtovalta naarmuisia VHS-kasetteja vuokraavalle kirjojen ystävälle.

Vuosien rullatessa Internet on alkanut kahmia asiakkaita räikeästi teipatuilta videovuokraamoilta, joissa nykyään näkee enemmän keskivyötärölihavia teinejä kauhomassa karkkia kuin ihmisiä vuokraamassa kuuden euron leffoja. Jopa Google suunnittelee maksullisten leffojen tarjoamista YouTubessa. Jos Google lähtee leikkiin mukaan, ei kyseessä voi olla mikään pilipalijuttu. Suomalainen Elisa on vuokrannut HD-tasoisia pätkiä jo päälle vuoden. SF Anytime tarjosi jossain vaiheessa ilmaisia maistiaisia - Windowsin käyttäjille. iTunesin leffaosasto laajensi reviiriään Eurooppaan pari vuotta sitten, mutta käsi ylös, jos joku on ostanut sieltä liikkuvaa kuvaa. Sormi ylös, jos on edes löytänyt ne leffat.

Netin leffavuokraamoissa hinnat ovat usein samalla tasolla kansilehtineen leffoja vuokraavien liikkeiden kanssa, hinnat pyörivät 3-7 eurossa. Seitsemän euroa on jo kipurajalla pelkästä bittivirrasta, jota kukaan ei ojenna hymy naamallaan muovipussissa. "Leffojen Spotifyksi" kutsuttu Voddler hiipi Suomeen ja tarjoaa sekä ilmaisia että vajaat neljä euroa maksavia leffoja. Katsoin suomalaisen Calamari Union -pätkän maksutta ja kärsin suunnattomasti siitä, ettei näyttelijöiden suut liikkuneet äänen tahtiin. Leffaseuralaisen mielestä se ei ollut Kaurismäen tarkoitus, vaan Voddlerin moka.

Tekniset ongelmat latistavat nettivuokraamisen intoa. Ei ole poikkeustapaus, että lataus tai streamaus yllättäen katkeaa ja lyö rukkaset naulaan. Ääni saattaa pomppia omia polkujaan. Kaikki eivät pääse edes näkemään tai kuulemaan mitään, esim. Voddler ei toimi läppärilläni, missä on neljä vuotta vanha OS X -käyttöjärjestelmä. SF Anytimesta ei voi haaveillakaan, ja Elisan vuokraamo on vain Elisan asiakkaille. Tekniikan toimimattomuus jännittää. Musta ruutu ja sylissä jäähtyvä popparikulho ei nostata mielialaa.

Viime viikolla kokeilin ensimmäistä kertaa Kampin keskukseen ilmestynyttä masiinaa, josta voi vuokrata DVD:n tai BluRayn asioimatta ihmisen kanssa. Kone sylkee luottokorttia vastaan elokuvan ulos, ja samaan aukkoon elokuva palautetaankin. Ensimmäinen kerta oli ilmainen, seuraavat 2,99 e. Ei ollenkaan paha hinta siitä, ettei joudu kohtaamaan alipalkattuja ja sorsittuja videovuokraamon neitejä.

P.S. Eilen televisiosta tuli raivoisasti morse-piippaava hätätiedote asutuksen lähellä liikkuneesta karhusta. Samaan aikaan iltapäivälehden etusivulla kerrottiin Facebookin olevan alhaalla. Milloin FB:n käyttökatkotiedote pääsee rullaamaan televisioon?


Seuraava