Ilmiöt

Näytetään kirjoitukset helmikuulta 2011.

Samsung vetää Android-ässän hihastaan  4

Kuva: Samsung

Eloktroniikkayhtiö Samsung ilmoitti, että sen ja Googlen yhteistyön hedelmä Nexus S löytää tiensä kauppojen hyllyille maaliskuun ensimmäisellä viikolla. Nexus S on ensimmäinen älypuhelin, joka käyttää uutta Androidin 2.3 -käyttöjärjestelmää eli Gingerbreadia. Pohjoismaissa myyntiin tuleviin laitteisiin on haettu nopeutta Samsungin omavalmisteisella yhden gigan prosessorilla, ja kosketustuntumaa neljän tuuman Super Clear LCD -kosketusnäytöllä. Ulkonäöltään Suomeen tuleva malli on samanlainen kuin muuallakin.

Nexus S on ensimmäinen Samsung-tuote, josta löytyy gyroskooppi, eli puhelin muun muassa tietää, kun sitä kallistetaan johonkin suuntaan. Tästä on hyötyä esimerkiksi peleissä. Toinen, huomattavampi uutuus on Nexus S:stä löytyvä NFC, eli Near Field Communication -tuki.

”NFC-tekniikka tulee helpottamaan ihmisten arkea. Matkapuhelimia tullaan käyttämään maksukorttien ja avaimien sijasta. Samsung on osallistunut useisiin NFC-projekteihin, mutta Nexus S on ensimmäinen matkapuhelin, jossa on NFC-toiminnallisuus esiasennettuna”, kertoo Samsungin telecom-tuotteiden Suomen myyntipäällikkö Mika Engblom.

Engblom kertoo esimerkin NFC:n toiminnasta: kun Samsung teki yhteistyötä Clarion-hotellin kanssa, hotelliin saapuvien vieraiden tarvitsi vain näyttää puhelintaan lukijalaitteelle, joka kirjasi vieraat sisään. Myös huoneen ovet avattiin puhelimella.

Totta kai Nexus S:n ominaisuuksista joutuu maksamaan. Laitteen suositushinta nimittäin on 699 euroa, eli saman verran kuin Applen 32 gigan 3G -iPadillä.

Tekniset tiedot:

Android 2.3 (Gingerbread) -käyttöjärjestelmä

Neljän tuuman kosketusnäyttö (800 x 480 pikseliä)

Samsungin gigahertsin Hummingbird-suoritin ja IFX6160-piirisarja

Akku 1500 mAh

16 gigatavun sisäinen muisti

Viiden megapikselin kamera takana, etupuolella VGA-kamera

WiFi b / g / n, USB 2.0, Bluetooth 2.1, DLNA, 3,5 mm kuulokeliitäntä ja GPS


Näpit irti mun identiteetistä!  5

Törmäsin identiteettivarkauden esiasteeseen ensimmäisen kerran demi.fi:ssä 2000-luvun ensimmäisinä vuosina. Olin saavuttanut jonkinlaisen aseman yhteisössä, ja ilokseni huomasin saaneeni hämäävän samanlaisella nimimerkillä rekisteröityneen käyttäjän piinakseni. Myöhemmin olen miettinyt, voiko moista matkijaa sanoa identiteettivarkaaksi. En saanut tuhansien eurojen pikavippilaskuja, pelkästään hämmentyneitä kavereita.

Jottei pata, kattila ja kasari menisi sekaisin heti alussa, haluaisin tehdä jonkinlaisen tylyn jaon identiteettivarkauksiin. On niitä pikavippitapauksia, joissa haetaan rahaa. Niitä enemmän on rahallisesti merkityksettömiä varkauksia, joilla haetaan tietoa tai sitä paljon puhuttua hämmennystä, ts. identiteetin omistajan kunnian ja maineen lokaamista. Ensimmäisiltä rosmoilta voi välttyä melko helposti käyttämällä hieman aikaa ajatteluun vastatessaan epämääräisiin kalasteluviesteihin tai siihen, mitä itsestään kertoo. Toinen ryhmä, ne joita ei motivoi raha, on vaikeammin hallittavissa. Siinä teko on henkilökohtainen.

Iskelmälaulaja, jonka nimen olen jo unohtanut, teki jokin aika sitten rikosilmoituksen FB-profiilista, joka oli perustettu hänen nimellään. Kiusanhenki ei ollut laukonut poliittisesti epäkorrekteja kommentteja tai spämmännyt asiattomuuksia muille, lähinnä vain haalinut kavereikseen muita julkkiksia. Kultakurkku on saattanut ihmetellä, kun rikosilmoitus ei ole johtanut mihinkään. Identiteettivarkaus kun ei ole rikos.

Suomessa voi varastaa vain materiaa, ei henkilöllisyyttä. Blandataan tokaisua tosin vähän. On edelleen rikollista tilata kamaa toisen nimellä tai loukata kunniaa esiintymällä itsenään tai jonain toisena. Kuka tahansa kyllä voi ilman rikollisen leimaa perustaa vaikka sen iskelmätähden nimellä uuden profiilin. Identiteettivarkauksiin liittyvää lainsäädäntöä varten onkin perustettu työryhmä, joka aikoo funtsia miten jatkossa kohdellaan iskelmätähtien riivaajia. Uusi varkaiden sukupolvi onkin jo kypsymässä; yli 16 prosenttia suomalaisista teineistä on myöntänyt käyttäneensä jonkun toisen identiteettiä netissä. Milloin saadaan muutos lakiin ja ensimmäinen nuorisorikollinen pidätetään?

Facebookista löytyvä dellflow-niminen latinogangstakin (vuosimallia 2001?) on muuten aiheuttanut jonkinlaista hämmennystä. Ei ole alter egoni.


Ronald-kaapparit käpälälautaan  1

No, niin Ilta-Sanomien mukaan Ronald-nuken kaapparit on nyt saatu kiinni kotietsinnässä (!).
Mikä mielenkiintoisinta vaivaa ja aikaa tempaukseensa käyttäneet Food Liberation Armystit ovat kuulemma katuvaisia.
Vielä perjantaina aate tuntui istuvan tiukassa. Kysymykseemme "Vaaditte parempaa maailmaa. Kuinka usein Ronaldeja kaapataan yhteiskuntautopiassanne", he vastasivat seuraavaa.

"Unelmayhteiskunnassamme Ronaldeja kaapataan niin kauan kunnes asiat
muuttuvat! Ja kun asiat muuttuvat, meitäkään ei enää tarvita. Unelmoimme
siitä, mutta pelkäämme sitä päivää, koska mitä me silloin tekisimme. Siihen asti Ronaldien on oltava peloissaan.
Olemme ihmetelleet myös sitä, minkä muun myymäläkoristeen varastamisesta syntyy näin suuri kohu."

Muuten kärsiiköhän Ronald Tukholma-sydroomasta?


Vettä juomalla tohtoriksi  5

Kuva: Bileinsinöörit Ry

Bileinsinöörit Ry:n järjestämä Helsinginkadun appro vietetään tänä vuonna 13.–14.4. Approsta on päätetty tehdä kaksipäiväinen, koska kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet mukaan. Tapahtuman tarkka ohjelma julkaistaan maaliskuun aikana, mutta tuttu baarikierros Kalliossa on ainakin luvassa. Kaksipäiväisyyden ansiosta nyt myös Tupla-appron suorittaminen on mahdollista.

Bileinsinöörit Ry:n Juha-Matti Virkkula kertoo, että tapahtuma tarjoaa ensisijaisesti mahdollisuuden tutustua toisten alojen opiskelijoihin ja verkostoitua.
Appro-tohtorin tutkinnon suorittaakseen täytyy miesten juoda kuudessa tunnissa 16 juomaa, naisten 14. Ensimmäiset tohtorit valmistuivat viime vuonna. Mielenkiintoista kyllä, myös alkoholittomista juomista irtoaa suoristusmerkintöjä. Kestävää viinapäätä ei siis välttämättä tarvita, vaan tohtoriksi voi valmistua litkimällä pelkkää vettä. Tosin veden juominen tuntuu hieman tapahtuman vesittämiseltä.

Kuusi vuotta täyttävässä Helsinginkadun approssa on vuosien varrella ehtinyt sattua monenlaista, esimerkiksi entinen pääjärjestäjä löysi kierrokselta tulevan vaimonsa. Virkkula kertoo, että järjestyshäiriöitä ei ole Kalliossa tai jatkobileissä koettu, mutta jokunen baarien vakioasiakas on joskus vähän älähtänyt, kun heitä on yhtenä iltana vuodessa vähän häiritty.

Helsinginkadun appro 13.–14.4.
Lipunmyynti alkaa tiistaina 1.3. klo 10, yksi päivä 10 e, kaksi päivää eli Tupla-appro 18 e (rajoitettu määrä vain nettimyynnissä). Liput sisältävät narikan loppubileissä The Circuksessa.

http://www.helsinginkadunappro.net/

Baarikierroksia muualla

1. Akateeminen Aurajokilaivuritutkinto Turussa
- Suoritetaan toukokuun puolessavälissä Aurajoen ravintolalaivoissa

http://www.aatu.fi/

2. Hämeenkadun appro Tampereella 13.10.2011
- Jo vuodesta 1982, kolmaskymmenes appro tulossa.

http://www.hameenkadunappro.fi/

3. Kauppakadun appro Jyväskylässä lokakuussa
- Ensimmäisessä approssa noin 70 ihmistä, vuonna 2009 noin 3800.

http://www.kauppakadunappro.com/

4. 8-Appro Joensuussa vapun alla
- Suoritusmerkintöjä irtoaa myös laulamisesta ja syömisestä

http://mikrovillus.joensuu.fi/8-appro/

5. Aleksanterinkadun appro Lahdessa 9.3.2011
- Kaikista juomista saa merkinnän, myös piimästä.

http://www.aleksinappro.com/


Food Liberation Army vastaa

Ruokavapautusrintama vastasi Cityn kysymyksiin. Seuraamme tilannetta! Lisää huomenna.

Mihin teekkarikiltaan kuulutte?
"Emme ole teekkareita, emme kettutyttöjä, emmekä yesmenejä. Tämä ei ole Mcdonald´sin eikä kenenkään muun mainoskampanja. Olemme tehneet pienen rikoksen suuren asian takia."

Kuinka kauan olette suunnitelleet tekoanne?
"Olemme suunnitelleet järjestön perustamista jo pitkään. Olemme pitkään tunteneet itsemme avuttomiksi yhteiskunnallisten muutosten edessä, sekä kuluttajina että kansalaisina. Olemme menettäneet uskomme vaikutusmahdollisuuksiin äänestämällä tai kuluttamalla, koska mikään ei tunnu muuttuvan. Politiikka säilyy samanlaisena, jättiläisyritykset jatkavat samaa rataa. Monet jäsenistämme toimivat siviilissä asemissa, joiden takia he eivät voi puhua avoimesti. Food Liberation Armyn avulla voimme etsiä uusia keinoja vaikuttaa, ja puhua avoimesti asioista joista muuten ei puhuta. Etsiä uusia keinoja palauttaa yksilön elämä hänen omiin käsiinsä."

Kuinka Ronald voi?
"Julkistamme maanantaina todisteet siitä että Ronald on hengissä."

Miten aiotte teloittaa Ronaldin?
"Emme halua vielä paljastaa teloitustapaa."


Pahenee vanhetessaan  2

Kuva: Ålands landskapsregering/Augusto Mendes

Viime vuonna Ahvenanmaan edustalta löytyneestä hylystä sukellettiin talteen maailman vanhinta samppanjaa, mutta myös vajaa sikspäkki olutta. Nyt tätä parisataavuotiasta olutta tutkitaan Teknologian tutkimuskeskus VTT:ssä, ja ahvenanmaalainen Stallhagen-panimo suunnittelee kehittävänsä sen hiivasta markkinoille uuden juoman.

Kuten tiedetään, hylystä löytyneen samppanjan hinnaksi on määritelty useita kymmeniä tuhansia euroja, mutta huonoksi menneellä oluella ei ole sellaisenaan mitään arvoa.

”On epätodennäköistä, että olutta voisi juoda. Samoin on epätodennäköistä, että se edes maistuisi hyvälle”, Hartwallin tutkimus- ja kehityspäällikkö, olutekspertti Jorma Rasi naureskelee

Tavallista kaupan keskikaljaa ei siis kannata jättää kellariin lojumaan, sillä juomaan pullotuksen yhteydessä pääsevä happi alkaa muuttaa makua välittömästi. Rasi toteaa, että arviolta kuuden kuukauden päästä olut on jo täysin pilalla.

”Se on sitten toinen asia, reagoiko kuluttaja makuun, mutta me oluenmaistajat kyllä reagoimme”, Rasi jatkaa.

On kuitenkin olemassa myös oluita, jotka säilyvät hyvinä jopa useita vuosia. Maku kuitenkin muuttuu jatkuvasti. Rasi kertoo juoneensa tanskalaista, viisi vuotta vanhaa pääsiäisolutta, mutta ei tiedä, voiko sitä enää välttämättä kutsua olueksi. Usein vuosia säilyvät oluet ovat kohtuullisen vahvoja, noin 6-8 prosenttisia, ja niissä saattaa olla seassa hiivaa.

”Maku oli, noh, mielenkiintoinen.”


DOM Helsinki  6

DOM Helsinki avasi eilen ovensa. Tässä pieni kuvakooste ja muutamia huomioita.

DOM Helsinki avasi ovensa 3.2.
DOM Helsinki avasi ovensa 3.2.
DOM Helsinki avasi ovensa 3.2.
DOM Helsinki avasi ovensa 3.2.
DOM Helsinki avasi ovensa 3.2.
DOM Helsinki avasi ovensa 3.2.

Yksi hauskimmista "sisustuselementeistä" löytyi naistenvessasta. Tästä automaatista saa muun muassa sukkahousuja, hiuslakkaa, nenäliinoja, ja Chocolate bodyglide'a! Voitte sitten ihan itse päätellä, mihin tarkoitukseen..

DOM Helsingin naistenvessan automaatista saa mm. hiuslakkaa ja suklaa bodyglidea.
DOM Helsingin naistenvessan automaatista saa mm. hiuslakkaa ja suklaa bodyglidea.

Esiintyjinä oli alkuillasta mainion setin vetänyt Michael Monroe. Sedät jaksaa heilua; Monroe hyppäsi kesken keikan tassuttelemaan yleisön joukkoon, ja veti esiintymisensä aikana parikin spagaattia.

Michael Monroe esiintyi DOM Helsingin avajaisissa.
Michael Monroe esiintyi DOM Helsingin avajaisissa.

Ville Tuomi (Suburban Tribe) esiintyi myöhemmin illalla, ja Monroen aloittama urheiluteema jatkui, kun Tuomi kiipesi DOMin kupolin päälle.

Suburban Triben Ville Tuomi esiintyi DOM Helsingin avajaisissa.
Suburban Triben Ville Tuomi esiintyi DOM Helsingin avajaisissa.

Yhdentoista maissa lavalle astui Jonna Geagea.

Jonna Geagea esiintyi myös DOM Helsingin avajaisissa.
Jonna Geagea esiintyi myös DOM Helsingin avajaisissa.

Johtui se sitten siideristä tai muusta, niin Geagea veti biisejä antaumuksella ja asenteella, eikä naikkareiden nasaalista ollut tietoakaan! Erittäin positiivinen yllätys.

Myös Jonna Geagea esiintyi DOM Helsingin avajaisissa.
Myös Jonna Geagea esiintyi DOM Helsingin avajaisissa.

Näin Ronald kaapattiin  8

Saimme yhteyden Ronald McDonald -klovnin kaapanneeseen Food Liberation Army -järjestöön. Ryhmä julkaisee tänään uutta materiaalia maanantaina tapahtuneesta kaappauksesta.

Eilen julkaistusta piilokameralla kuvatusta videosta selviää, kuinka pelle kaapataan.

Kaappausta tutkiva rikoskomisario Jouni Niskanen kertoo, että tapausta tutkitaan varkautena. Muiden McDonald'sien turvallisuudesta Niskanen ei vastaa:

"Se ei ole poliisin asia, emme voi lähteä vartioimaan muita Ronaldeja. McDonald's huolehtii itse omaisuudestaan."

Niskasen mukaan varkaudesta tulee todennäköisesti sakkoja, joten resurssit tapauksen tutkimiseen ovat pienemmät kuin vakavempia rikoksia, esimerkiksi pahoinpitelyjä tutkittaessa.
Omaa suhdettaan McDonald'sin ruokaan luonnehtiin toteamalla:

"Se on tavallista tasoa, en ole suurkuluttaja."

Pakettiauton ja muiden tarvikkeiden hankkimisen lisäksi kaappaajat ovat nähneet vaivaa tekemällä nettisivut firmalle, jonka nimissä Ronald vietiin pois.

http://www.veistoshuolto.com/


Kerta vitutuksen päälle

Kuva:Gummerus Kustannus Oy

Vitutuksen väsymättömät renesanssimiehet, Cityn kolumnistit Pasa ja Atpo, ovat nyt tiivistäneet koko vitutuksen olemuksen yksien kansien sisälle. Tämä järkäle tottelee nimeä Suuri suomalainen vitutuskirja, sillä ketäpä meistä ei vituttaisi esimerkiksi niinkin arkiset asiat kuin herääminen, korkea bensan hinta, ostoskeskuksissa maleksivat teinit tai VR:n selitykset junien pysähtymiselle.

Vitutuksen aiheuttajat on jaettu kymmenen pääotsikon alle ja lukuisiin alaotsikoihin.
Lisäksi täysin luokittelemattomat asiat eivät ainoastaan voi, vaan varmasti vituttavat. Kymmenen pistettä ja se vitun papukaijamerkki, jota ei koskaan tule pistää vituttamaan, ja minkä vitun takia merirosvot aina hautaavat aarteensa?

Kieliopin sääntöjä törkeällä tavalla raiskaava ”Minun Sonera” on kirjoittajien oma vitutushelmi ja ”Eniten vituttaa kaikki” -sloganin tajuntaan uppoamattomuus ei muka Pasaa ja Atpoa vituta. Oma kirja itsessään kuitenkin vituttaa.

Valikoituja vitutuksen aiheita

- Se, että Tapaninpäivä on englanniksi Boxing Day.

- Se, että kaikissa Pariisissa kuvatuissa jenkkifilmeissä näkyy ikkunasta Eiffel-torni, jotta jenkit tajuais, että NYT tosiaan ollaan Pariisissa

- Naiivit urpot, jotka vielä tänäkin päivänä kuvittelevat, että olympialaisissa on kyse urheilusta.

- Suomalaisten Stephen Elopille HETI keksimä typerä lempinimi, Seppo Elo

- Kanariaa maailman hienoimpana lomakohteena hehkuttavat hypernollat

- Muka-fiksut pellehermannit, jotka viittaavat itseensä sanalla ”allekirjoittanut”


Hirtettyjen pellejen metsä  2

Food Liberation Army -niminen ryhmä kaappasi maanantaina 31.1. Ronald McDonald –patsaan Ruoholahden McDonald´silta Helsingissä. Nyt klovnia uhkaa teloitus, ellei McDonald’s vastaa ryhmän esittämiin kysymyksiin. Ryhmää on ehditty epäillä niin pilaileviksi teekkareiksi kuin markkinointitempuksikin. Coloradolaisen Denver Newsin mukaan Ronald-patsaan arvo on noin 3500 dollaria.

Ronald McDonald on ennenkin ollut tiukoissa tilanteissa varsinkin Yhdysvalloissa. Vuonna 2009 klovni katosi yöllä Montanassa sijaitsevasta Billingsin Ronald McDonald -talosta ja löytyi pian läheisestä puistosta hirtettynä kuin hevosvaras. Koska kukaan ei ilmoittautunut klovnin lynkkaajaksi, ei selvinnyt oliko Ronald suututtanut väärät ihmiset vai oliko kyse vain kieli poskella tehdystä pilasta.

McDonald’sin viestintäpäällikkö Heli Ryhäsen mukaan kaappaajien kanssa ei neuvotella, eikä tällaista ole aikaisemmin tapahtunut:

”Meillä on hyvä huumorintaju, mutta tässä oli käytetty väärennettyä asiakirjaa. Sen takia tässä on menty liian pitkälle ja poliisi on samaa mieltä. Tällaista ei ole aikaisemmin tapahtunut, ainakaan niin, että olisi jouduttu tekemään rikosilmoitus.”

”Kyllä me keskustellaan avoimesti. Jos käy katsomassa niitä hampurilaispakkauksia, niin kyllä niissä lukee kaikki kalorimäärät ja sellaiset. Emme kuitenkaan koe, että tämä olisi oikea tapa keskustella asiasta”, Ryhänen jatkaa.

Hirtetty Ronald: http://www.strangebusiness.com/content/item/2001.html

Food Liberation Army: http://www.freeronald.org/