Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on harhaluulo.

Häiritsijät kuriin koulutuksella

Tulevatko häirintäpuheet jo korvista? Auttaako #MeToo-kampanjan aiheuttama laaja avautuminen (seksuaalisesta häirinnästä) törppöjä tajuamaan, ettei toista saa ahdistella?

Miksi johtavassa asemassa oleva vähemmän viehättävä ikäihminen kuvittelee hyvännäköisen parikymppisen hyppäävän riemusta kiljuen hänen sänkyynsä? Miksi mieskansanedustaja ei edes paljastuttuaan myönnä käpälöineensä työpaikkansa nuoria naisia?

Feministit ovat selittäneet seksuaalista häirintää ja seksuaalirikoksia vallankäytöllä. Valta siihen usein liittyykin, mutta ahdistelulle näyttää olevan muitakin syitä ja selityksiä.

THL:n mukaan Suomessa seksuaalinen häirintä kohdistuu varsinkin 15-34-vuotiaisiin naisiin, joista puolet on joutunut miesten ahdistelun kohteeksi. Samanikäisistä miehistä noin viidennes on joutunut naisen tekemän seksuaalisen häirinnän uhriksi.

Naisista kaksi ja miehistä kolme prosenttia on joutunut samaa sukupuolta olevan henkilön häiritsemäksi.

Ongelma on siis varsin yleinen.

Voiko yksipuolinen lähentely johtua jostakin muusta kuin pelkästään tekijän sikamaisuudesta?

Poliittisen päivittelyn sijaan tiedeyhteisö yrittää löytää selityksiä ja ratkaisuja asiaan.

Yhdysvalloissa kampusraiskaukset ovat iso ongelma. Miksi jotkut syyllistyvät seksirikokseen, vaikka heidän pitäisi kaiken järjen mukaan tajuta tekevänsä väärin?

Osa ahdistelijoista valehtelee luulleensa uhrin halunneen seksiä kanssaan. Jotkut ovat ilmeisesti aidosti harhaluulojen vallassa.

Iowan yliopiston psykologian tutkijat ovat eri tavoin tutkineet miesten ja naisten kykyä lukea ihmisen mahdollista seksuaalista halukkuutta. Kaikki eivät osaa tulkita toisen ihmisen nonverbaalia viestintää.

Aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että aggressiivisesti naisiin suhtautuvilla miehillä on huono kyky ja halu ymmärtää naisen tahtoa. Nämä miehet eivät kuuntele naisen puhetta, eivätkä he ymmärrä muitakaan toisen sukupuolen lähettämiä viestejä.

Yhdessä tutkimuksessa opiskelijoille näytettiin kuvia eri tavoin pukeutuneista naisista erilaisissa asennoissa ja kuvattuina eri ympäristöissä. Naisia oli myös pyydetty esittämään erilaisia tunnetiloja. Tutkittavien piti arvioida oliko kuvan nainen mahdollisesti halukas seksin harrastamiseen.

Tutkijat selvittivät myös opiskelijoiden suhtautumista raiskauksiin. Ns. raiskausmyönteiset miehet eivät osanneet kovin hyvin arvioida naisten ilmeitä ja eleitä.

Osa miehistä ajattelee, että naisen minihame tai tietty tila/ ympäristö (esimerkiksi makuuhuone tai baari) tarkoittaa sitä, että pedon saa päästää irti. Vaikka nainen ei siis millään tavalla elehtisi tai ilmehtisi siihen suuntaan, että olisi valmis harrastamaan seksiä kyseisen miehen kanssa, voi jokin tekijä ympäristössä tai naisen vaatetuksessa saada miehen kuvittelemaan niin.

Erityisen huonosti nämä törpöt hahmottivat tilanteen, jos nainen oli kaunis. Osa miehistä kuvittelee, että hyvännäköinen nainen haluaa automaattisesti harrastaa seksiä, ja juuri heidän kanssaan.

Tutkimussarjan johtaja professori Teresa Treatin mukaan miehet kuitenkin oppivat melko lyhyellä ohjauksella tunnistamaan aiempaa paremmin naisten todellisia viestejä. Seksuaalisista harhakuvitelmista voi siis herätä ja voi opetella olemaan ihmisiksi.

Varmasti osa seksuaalista häirintää harrastavista naisista on yhtä huonoja tulkitsemaan miesten antamia vihjeitä mahdollisesta seksuaalisesta halukkuudestaan.

Kaunis tai komea ulkomuoto ei siis todellakaan ole mikään lupaus seksistä.

Lähteenä lisäksi: Mikko Puttonen: Miesten harhaluulot selittävät seksuaalista ahdistelua. Tutkimuksessa jotkut miehet päättelivät, että jos nainen on viehättävä, hän on kiinnostunut seksistä. HS 9.11.2017


Sikailua  22

Väitin aiemmassa blogauksessani joidenkin naisten syyllistyvän romanttiseen höpsöyteen.

Miesten (vähemmistön) tyypillinen harhaluulo parisuhteessa on kuviteltu miehinen ylemmyys, jonkinlainen synnynnäinen sukupuoleen perustuva paremmuus. Sitä naisen kuuluu palvoa hyysäämällä miestä väärällä tavalla.

Parisuhteessa saa ja ehkä vähän pitääkin palvella toista. Ainakin välillä. Toisen hemmottelun ainoa terve lähtökohta on rakkaus ja oma halu tehdä kauniita tekoja.

Jotkut miehet kuvittelevat, että tyttöystävän/ vaimon kuuluu siivota heidän jälkensä, vaikka he heittelisivät likaisia sukkia olohuoneen matolle, kulkisivat hapankorpun kanssa pitkin kämppää ja virtsaisivat vessan lattialle.

Suomessa on alkanut pilottina tasa-arvohanke, jonka tarkoituksena on karsia tenavaikäisten vinoon kasvattaminen sukupuolen perusteella. Päiväkodin henkilökunnan toimintaa oli videoitu ja havaittu (tätien suureksi hämmästykseksi), että kaikkeen työhön pyydettiin avuksi pääsääntöisesti tyttöjä.

Hassusti puolivahingossa päiväkodeissa on päässyt syntymään käytäntö, jossa tytöt siivoavat myös poikien sotkut. Millä perusteella 4-vuotiaan tytön kuuluu huolehtia poikien jäljistä?

Kaikkein kummallisinta oli pilotin julkistamisesta seurannut nettikeskustelu. Jotkut aikuiset vetivät vihannekset nenäänsä ja väittivät, että lasten sukupuoli-identiteetti vaarantuu, jos tytöt saavat leikkiä muovitraktorilla ja pojat opetetaan siivoamaan omat sotkunsa.

Ilmeisesti nuoret naiset saivat tarhassa tarpeekseen tästä epäreilusta käytännöstä, sillä kadut näyttävät siltä, että kaikki haluavat sikailla tasa-arvoisesti.