Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on minihame.

Häiritsijät kuriin koulutuksella

Tulevatko häirintäpuheet jo korvista? Auttaako #MeToo-kampanjan aiheuttama laaja avautuminen (seksuaalisesta häirinnästä) törppöjä tajuamaan, ettei toista saa ahdistella?

Miksi johtavassa asemassa oleva vähemmän viehättävä ikäihminen kuvittelee hyvännäköisen parikymppisen hyppäävän riemusta kiljuen hänen sänkyynsä? Miksi mieskansanedustaja ei edes paljastuttuaan myönnä käpälöineensä työpaikkansa nuoria naisia?

Feministit ovat selittäneet seksuaalista häirintää ja seksuaalirikoksia vallankäytöllä. Valta siihen usein liittyykin, mutta ahdistelulle näyttää olevan muitakin syitä ja selityksiä.

THL:n mukaan Suomessa seksuaalinen häirintä kohdistuu varsinkin 15-34-vuotiaisiin naisiin, joista puolet on joutunut miesten ahdistelun kohteeksi. Samanikäisistä miehistä noin viidennes on joutunut naisen tekemän seksuaalisen häirinnän uhriksi.

Naisista kaksi ja miehistä kolme prosenttia on joutunut samaa sukupuolta olevan henkilön häiritsemäksi.

Ongelma on siis varsin yleinen.

Voiko yksipuolinen lähentely johtua jostakin muusta kuin pelkästään tekijän sikamaisuudesta?

Poliittisen päivittelyn sijaan tiedeyhteisö yrittää löytää selityksiä ja ratkaisuja asiaan.

Yhdysvalloissa kampusraiskaukset ovat iso ongelma. Miksi jotkut syyllistyvät seksirikokseen, vaikka heidän pitäisi kaiken järjen mukaan tajuta tekevänsä väärin?

Osa ahdistelijoista valehtelee luulleensa uhrin halunneen seksiä kanssaan. Jotkut ovat ilmeisesti aidosti harhaluulojen vallassa.

Iowan yliopiston psykologian tutkijat ovat eri tavoin tutkineet miesten ja naisten kykyä lukea ihmisen mahdollista seksuaalista halukkuutta. Kaikki eivät osaa tulkita toisen ihmisen nonverbaalia viestintää.

Aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että aggressiivisesti naisiin suhtautuvilla miehillä on huono kyky ja halu ymmärtää naisen tahtoa. Nämä miehet eivät kuuntele naisen puhetta, eivätkä he ymmärrä muitakaan toisen sukupuolen lähettämiä viestejä.

Yhdessä tutkimuksessa opiskelijoille näytettiin kuvia eri tavoin pukeutuneista naisista erilaisissa asennoissa ja kuvattuina eri ympäristöissä. Naisia oli myös pyydetty esittämään erilaisia tunnetiloja. Tutkittavien piti arvioida oliko kuvan nainen mahdollisesti halukas seksin harrastamiseen.

Tutkijat selvittivät myös opiskelijoiden suhtautumista raiskauksiin. Ns. raiskausmyönteiset miehet eivät osanneet kovin hyvin arvioida naisten ilmeitä ja eleitä.

Osa miehistä ajattelee, että naisen minihame tai tietty tila/ ympäristö (esimerkiksi makuuhuone tai baari) tarkoittaa sitä, että pedon saa päästää irti. Vaikka nainen ei siis millään tavalla elehtisi tai ilmehtisi siihen suuntaan, että olisi valmis harrastamaan seksiä kyseisen miehen kanssa, voi jokin tekijä ympäristössä tai naisen vaatetuksessa saada miehen kuvittelemaan niin.

Erityisen huonosti nämä törpöt hahmottivat tilanteen, jos nainen oli kaunis. Osa miehistä kuvittelee, että hyvännäköinen nainen haluaa automaattisesti harrastaa seksiä, ja juuri heidän kanssaan.

Tutkimussarjan johtaja professori Teresa Treatin mukaan miehet kuitenkin oppivat melko lyhyellä ohjauksella tunnistamaan aiempaa paremmin naisten todellisia viestejä. Seksuaalisista harhakuvitelmista voi siis herätä ja voi opetella olemaan ihmisiksi.

Varmasti osa seksuaalista häirintää harrastavista naisista on yhtä huonoja tulkitsemaan miesten antamia vihjeitä mahdollisesta seksuaalisesta halukkuudestaan.

Kaunis tai komea ulkomuoto ei siis todellakaan ole mikään lupaus seksistä.

Lähteenä lisäksi: Mikko Puttonen: Miesten harhaluulot selittävät seksuaalista ahdistelua. Tutkimuksessa jotkut miehet päättelivät, että jos nainen on viehättävä, hän on kiinnostunut seksistä. HS 9.11.2017


Paljasta pintaa  2

Miten kannattaa pukeutua yöhön, jos haluaa herättää miesten kiinnostuksen? Laittaako talvikeleillä poolon ja pari villatakkia vai tarkenisiko ihan topissa?

Leedsin yliopistossa on tarkkaan laskettu optimaalinen määrä vilauttelua. 40 prosenttia ihostaan paljastaneet naiset saavat miehet syttymään parhaiten - ja houkuttelevat kaksi kertaa niin hyvin miehiä peräänsä kuin peittävästi pukeutuneet mimmit. Jos et jaksa alkaa mittailla suhdelukuja, tässä tutkijoiden pikaneuvo: jos laitat vaikka minihameen, ei kannata ottaa tosi syvään uurrettua toppia, vaan peittävämpi yläosa. Housujen tai pidemmän mekon kanssa voi olla selän paljastava tai edestä avoin pusero.

Tutkimus toteutettiin autenttisessa yökerhoympäristössä parvelta käsin tarkkailemalla ja kuvaamalla eri tavoin pukeutuneita naisia - ja rekisteröimällä heitä lähestyvät miehet.

Peittävä asu ei siis toimi ainakaan biletysympäristössä. Toisaalta todella paljastavakaan viritys ei houkuttele miehiä; yli 40 prosenttia ihoa sai miehet todennäköisemmin suuntaamaan toisten tyttöjen pariin. Liika vilauttelu viittaa naisen mahdolliseen myöhempään haureuteen, arvelee tutkimuksen johtaja psykologian tohtori Colin Hendrie. Mies ei halua helppoa naista, joka lähtee kenen tahansa mukaan, vaan sopivasti seksikkään ja vihjailevasti paljastelevan.

Paras imu on naisilla, joilla 40 prosentin säännön lisäksi on melko tiukat vaatteet ja vähän provosoiva tanssityyli.

Miten Suomessa? Naiset, mikä on kokemuksenne? Mitä mieltä olette, miehet?

Joskus olen kuullut naisten ihmettelevän, kuinka tukka likaisena, ilman meikkiä, vanhoissa verkkareissa on saanut eniten positiivista huomiota miehiltä.

Vasemmanpuoleinen kaunotar saattaa missata miehet liian peittävän pukeutumisen takia. "Milloin riisut jumpperin?"