Ilmiöt

Näytetään kirjoitukset heinäkuulta 2010.
Seuraava

Taas yhdet hautajaiset  4

Yhteisöpalveluiden ykkösestä, naamakirjasta, huomaamani tiedon mukaan taas yksi yökerho Helsingissä on tullut tiensä päähän. Vuorikadun hämyinen Redrum mainostaa 1.8. vietettäviä sulkemisbileitään.

Niin kuin hautajaisissa on tapana muistella edesmennyttä, muistelen nyt hieman Redrumia. Silloin kun ravintoloissa sai vielä polttaa muuallakin kuin tupakkakopeissa, Redrum oli poikkeuksetta täynnä sankkaa savua. Maanalaiset tilat saivat siitä aivan oman tunnelmansa. Tosin, joskus sauhuttelu oli tupakoimattomalle liikaa, eikä paidan hihaan tumppailultakaan aina vältytty. Toisinaan Redrumiin vievät portaat toivat oman haasteensa iltaan.

Äänentoisto oli Redrumissa huippua. Samoin musavalikoima. Räppifiilistelijän oli mukava olla välillä paikassa, jossa soi muukin kuin Akonin tuorein hittibiisi.

Redrum ehti palvella Helsingin yötä kolmisen vuotta. Miehet Redrumin takana olivat Tim Uskali ja Toni Rantanen, mutta paikka oli yksi Railonkoskien ravintolaperheen Happy Hour-ravintoloista.

Jokaisesta vainajasta voi myös oppia uutta. Tajusin vasta äsken Facebook-kutsua tutkittuani, että Redrum on toisinpäin luettuna murder.


Kuninkaasta prinssiksi

Pohjois-Amerikassa viime viikon kuumin puheenaihe oli yhden maailman tunnetuimman urheilijan, koripallotähti LeBron Jamesin uusi seura. Ja kuten Yhdysvalloissa on tapana, tästäkin asiasta revittiin mahdollisimman monta isoa otsikkoa. Mediaspektaakkelin kruunasi se, että ESPN:llä pidettiin suora, tunnin mittainen erikoislähetys, jossa kuninkaaksi itseään tituleeraavan Jamesin uusi seura julkistettiin.

James lopulta siirtyi Miami Heatiin yhdessä kahden muun tähden Dwayne Waden ja Chris Boshin kanssa. Kolmikon yhteistä päätöstä on ehditty kritisoida monin tavoin. Ehkä pahiten herneet veti nenäänsä Jamesin entisen työnantajan Cleveland Cavaliersin omistaja Dan Gilbert. Tässä Gilbertin avoin kirje, jossa Jamesille toivotetaan kaikkea muuta kuin hyvää. NBA:n komissionääri David Stern ehti jo kertoa, että Miamiin siirtynyt kolmikko ei toiminut mitään sääntöä vastaan, mutta Cavaliersin Gilbert sai runollisista näkemyksistään sadantuhannen dollarin sakon.

Jamesin ratkaisun ymmärtää helposti. Hän on pelannut nyt seitsemän kautta ilman mestaruutta. Hänen hinkunsa nousta yhdeksi lajin suurimmista on huikea. Hän on urallaan saavuttanut jo lähes kaiken muun, paitsi ei himoittua pystiä. Mutta samalla kun James meni Miamiin, hän otti hurjan riskin. Nyt hänellä ei ole varaa enää piiloutua tekosyiden taakse, vaan tulosta on tultava. Nopeasti. Ja jos tulosta tulee, iso osa kunniasta lohkeaa kuitenkin myös hänen koville seurakavereilleen. King James haluaa mestaruuden ja olla suurempi kuin Michael Jordan. Mutta sormuksen jahtaus lajin kahden muun huippunimen kanssa tiputti hänet ehkä ikuiseksi Jordanin prinssiksi.


Tivoli  1

Aivan aluksi haluaisin sanoa, että olin eilen kolmatta kertaa vajaan kahden vuoden sisällä yökerhon avajaisissa osoitteessa Fredrikinkatu 51. Tällä kertaa nimikyltissä luki Fredan Tivoli.

Paikan uudet ravintoloitsijat ovat Tommi ja Mölli. (Miksi muuten näitä heppuja on aina kaksi; Mehdi ja Niko, Kim ja Riku, Samuli ja Vesa... Miksei kolmea?) Tampereella ja Turussa vaikuttaneet miehet kokeilivat Ruman konseptia Mannerheimintiellä, mutta se ei syystä tai toisesta ottanut tuulta alleen.

Tivolin avajaiset osuivat viikonlopulle, jolloin puolet helsinkiläisistä on lomalla ja toinen puoli Ruisrockissa ja Hangon regatassa, joten parin ensimmäisen tunnin aikana porukkaa valui aika hitaasti paikalle. Vaikka tarjoilusta oli huolehdittu asiaan kuuluvalla tavalla (hanatuotteita ja ilmeisesti shottejakin), kuulin joidenkin valittavan, että "tääl on vaan hanat ilmaset". Ehkä tyypit olivat odottaneet jonkin asteisia Dom Perignon-tarjoiluja, kuka tietää..

Fredan Tivolista
Fredan Tivolista

Tanssilattialla hämminkiä aiheutti valtava muovipallo, jonka sisään pääsi kiipeämään. (Härvelillä on varmaan joku virallinen nimikin, mutta en sitä tiedä.) Ohessa videomateriaalia alkuillalta.
http://www.city.fi/antitv/klippi/26726/
Tietääkseni kukaan ei jäänyt pallon alle loppuillastakaan, joten henkilövahingoilta säästyttiin. Ja pallon sisälle oli huolehdittu vessapaperirullia "pitkän liman" varalle..

Fredan Tivolissa pääsi palloilemaan.
Fredan Tivolissa pääsi palloilemaan.

Muuten viihdyttämisestä vastasivat sievät sirkuskoululaiset, jotka seisoivat muun muassa käsillään ja päällään. Onneksi asiakkaat koettivat ainoastaan pysytellä jaloillaan.

Fredan Tivolin avajaisissa 10.7. esiintyi sirkuskoululaisia.
Fredan Tivolin avajaisissa 10.7. esiintyi sirkuskoululaisia.

(PS. Tommin ja Möllin Tommi avaa ensi viikolla Tampereelle Volumen, jossa tullaan näkemään muun muassa DJ Rico Tubbs. http://www.myspace.com/ricotubbsfunk)


Foorumikriisi  9

Kesäkuun loppupuolella kuljeskelin kirjakaupassa ja huomasin Muro ja minä -nimisen lastenkirjan. Samalla laskin sormillani, kuinka kauan olen tuntenut Muron, Muropaketin, Murobbs:n foorumin. Joskus ylikellottajien pyhän paikan, nykyään perusjampahtavan ajatustenvaihtopisteen. Melko kauan, mutta lähemmissä tekemisissä olemme olleet vasta neljä vuotta. Olen lukenut seitsemännen vuoden kriiseistä, mutta tämän suhde alkoi lähestyä sitä pistettä, kun pomppaan jatkojohtoineni aidan yli niityn vihreämmälle puolelle. Ainoa ongelmani on se, etten tiedä mistä löytäisin paremman foorumin.

Foorumi on muutenkin kuollut formaatti. Se on jotain, mikä on integroitu sosiaaliseen mediaan heti alussa. En kaipaa hajanaista ajatustenvaihtoa tuttujen kanssa; teen sen mieluummin yökävelyllä tai puun alla puistossa. Olen kaivannut minun ja Muron suhteeseen jotain intohimoa, sellaista mitä aina alussa uuteen ympäristöön, uuteen foorumiin tutustuessa - kuplaa otsassa kun ei vain pysty lopettamaan keskustelua, mahan kääntyilyä ja kurnutusta, kramppaavaa sormea joka hakkasi selaimen päivytysnappulaa odottaen arvokasta viestiä vastapuolelta. Eikä erä lopu tunnin päästä, vaan sanasota voi kestää vuorokausia.

Aloin kelailla päässäni läpi suomalaisia foorumeita, joille voisi olla jotain annettavaa. Harrastelijoille löytyy fooruminsa; kuka nyt kehtaisi Facebookissa ilmoittaa, että mä nyt liityin tähän Vanhojen pallogrillien keräilijät -yhteisöön. En halua koko loppuaikaani keskustella vain harrastuksistani (lintubongaus ja urban exploration), en ole niin autistinen. Mieleen pompsahti vain Suomi24, joka päätyi huonojen ideoiden koppaan. Mitähän aineita käytti se kehittäjä, joka keksi miljoonat alakategoriat? Voimahali tuntui hiipivän lupaavalta jatkuviin database erroreihin saakka. Ja niihin raskauskuviin. Olen joskus keskustellut pari tuntia Kaksplus-vauvafoorumilla - jos muksujen itkupotkuraivari kaupassa on ehkäisyvalistusta, hetki Kaksplussassa saa hapuilemaan puhelinta ja soittamaan sterilisaatioaikaa.

Löysin taas itseni Murosta kuuntelemasta tuntemattomien vittuilua. Se on hyvä huudella sieltä nimimerkin takaa, joku liikkuu täällä nimittäin omilla tiedoillaan! Foorumi on anonyymi, jos sitä haluaa. Jostain syystä silti hymyilin pienesti, kun joku tuli vauhkoamaan Savon Sanomien foorumin pienestä uudistuksesta tai bugista; viestien kirjoittajana näkyi nimimerkin sijaan tyypin oikea nimi. SS:lla, Facebookilla, Murolla, kaikilla on oma vastuunsa sisällöstä. Foorumin perustaminen on helppoa, jopa esiteini-ikäinen pro ana -kiihkoilija osaa sen perustaa. Eikä sellaista foorumia rajoita mikään ylläpito tai laki. Pro ana- ja pommiohjefoorumeita on yritetty sulkea vuosikymmeniä, mutta silti pääsisin halutessani keskustelemaan tetrakloorimetaanin sulamispisteestä. En halunnut.

En löytänyt parempaa foorumia, ja muutenkin nyt jälkikäteen vähän kaduttaa koko ryntäily. Uuden suhteen solmiminen on iso vaiva. Ja kun meillä on näitä lapsiakin, haaremillinen hyviä tyyppejä. "Mites Cityn keskustelu?", kuulen rekisteröityneen nimimerkin kommentoivan bloggaustani. Olisi jotenkin outoa palata takaisin entiselle työmaalle vapaaherrattaren roolissa. Ihan kuin vanha kaupan myyjä menisi jonglööraamaan omenoilla hevi-osastolleen.


Ei liian sexyjä naisia, ministeri Stubb!  3

Kuluneen viikon näkyvimpiin julkisuuden henkilöihin kuului ilman muuta ulkoministeri Alexander Stubb. Menevästä miehestä oli kolme suurta uutista, joista vain kaksi sai laajaa julkisuutta suomalaisessa mediassa. Se vähimmälle huomiolle jäänyt uutinen oli mielestäni mielenkiintoisin.

Ensinnäkin ministeri oli viime viikon Gay Pride -tapahtuman suojelija. Avajaisissa punaisiin samettikenkiin pukeutunut Stubb kertoi kannattavansa täyttä adoptio-oikeutta homoille sekä lesboille. Toinen uutinen, joka saatiin viime viikon lauantaina, oli ulkoministerin ilmoitus lähteä mukaan ensi vuoden eduskuntavaaleihin.

Kolmas ja mielenkiintoisin uutinen ulkoministeristä löytyi Hufvudstadsbladetista, jossa luki, että Stubb on hankkinut ulkoministeriön kuntosalille upouudet kuntosalivehkeet. Virkamiehet, joita jutussa haastateltiin, kertoivat, että Stubb on kehottanut kaikkia työntekijöitä käyttämään ulkoministeriön uutta kuntosalia, yllätys yllätys, työajalla. Miksi? Siksi, että tunnin treeni keskellä päivää piristää ja nostaa työtehoa loppupäiväksi, Stubbin mukaan. Mies haluaa edistää työntekijöidensä terveyttä ja viihtyvyyttä työpaikalla ja sitä kautta työtehoa.

Ensin ajattelin, että ministerin ”työaikajumppa” on ihan loistava homma ja neronleimaus. Tulin toisiin ajatuksiin luettuani uutisen New Yorkissa asuvasta naisesta, joka väittää saaneensa potkut pankkityöstään koska on liian seksikäs. Kurvikkaan naisen läsnä ollessa mieskollegat pystyivät kuulemma ajattelemaan pelkästään seksiä eivätkä töitä.

Vinkki Stubbille: ei kannata antaa työntekijöiden muokata vartaloitansa liikaa. Ettei vaan miesten työteho laskisi liikaa, kun naiset näyttävät tyrmääviltä treenin takia. Tulee vain turhia työpaikkaongelmia. Joten eiköhän peruta tuo ”saatte käyttää kuntosalia työajalla” -sääntö ;).

Ettei käy näin...


Titaanimies

Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla saatiin sunnuntaina melkoinen yllätysvoittaja ja –kisakoneeseen nousija, kun takavuosien junioritähti Harri Haatainen kiskaisi kovimman kaaren. Yli 84-metrinen riuhtaisu toi 32-vuotiaalle Haataiselle samalla paikan Barcelonassa järjestettäviin EM-kisoihin.

Ei voi kuin olla iloinen Haataisen paluusta. Vuonna 2002 häneltä hajosi selkä pahasti Berliinin GP-kisoissa. Vamma pakotti hänet lähes lopettamaan urheilun kokonaan, mutta tiukan kuntoutuksen ja voimistelun myötä titaanilla ja ruuveilla kokoon parsittu selkäranka alkoi löytää taas normaaleita liikeratojaan. Haatainen oli pikku hiljaa kaikessa hiljaisuudessa noussut aina vain parempaan kuntoon. Häneltä löytyy viime vuoden syksyltä tuloslistastaan jo 82-metrinen heitto, joten keihäspiireille 84 metrin ylitys tuskin tuli täydellisenä yllätyksenä.

Haataisen suora valinta kisakoneeseen aiheuttanee jossitteluja etenkin jälkikäteen, jollei Lapuan Virkiän mies heitäkään itseään finaaliin ja lähelle tuota 84 metrin tulosta. Suomen keihästaso on niin kova, että rannalle jää nyt väkisinkin Haataista tasaisemmin pitkiä heittoja paiskoneita miehiä. Jossittelu on kuitenkin turhaa. Säännöt olivat selvät. Keihäskarnevaalien voitto yli 84-metrisellä kaarella antaa suoran kisapaikan.

Pääkarsintakilpailun nimeäminen on oikea tie kehittää urheilijoiden henkistä kanttia. Kuusi heittoa, joista yhden pitää kantaa tietyn rajan yli. Muuten ei ole asiaa koneeseen. Ei siellä EM-kisoissakaan tulla palkintopallilla kyselemään, kuinka monta pidempää kaarta neljänneksi tullut olikaan nakuttanut kauden aikana.


Seuraava