Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on opiskelija.

Kiusaaja saa seksiä  2

Miksi kiusaamista ei saada loppumaan? Koulussa, opiskelupaikoissa ja jopa työpaikoilla esiintyy jatkuvaa kiusaamista, eikä mikään kampanja tai valistus tunnu purevan siihen.

Antropologit ovat löytäneet historiallista aineistoa, joka todistaa kiusaamisen olleen yleistä jo metsästäjä-keräilijöillä.

Länsimaisessa kulttuurissa kiusaaminen on monen teinin ja nuoren aikuisen lempipuuhaa. Ovatko kiusaajat vain kieroutuneita sekopäitä, joiden kehitys on mennyt vinoon?

Yhdysvaltalaistutkijat todistavat tuoreessa ”Adolescent Bullying, Dating and Mating. Testing an Evolutionary Hypothesis” -tutkimuksessa kiusaamisesta seuraavan hyötyä kiusaajalle. Antisosiaalinen uhria piinaava käytös ei ole siis pelkkä hyödytön jäänne ihmisen kehityksessä. Kiusaaminen on evoluutiopsykologisesti kannattava ja hyödyllinen sopeutuma, jonka harrastajilla on usein korkea sosiaalinen status, resursseja ja nyt todistetusti myös hyvä flaksi.

Evolutionary Psychologyssa 12.11.2015 julkaistu artikkeli valaisee kiusaamisen hyötyjä. Anthony A. Volk ja kumppanit tutkivat 334 teinin ja 144 yliopisto-opiskelijan käytöstä, sosiaalisia suhteita, sosiaalista asemaa ja menestystä vastakkaisen sukupuolen parissa.

Kiusaaminen korreloi merkitsevästi seurustelumenestyksen kanssa. Kiusaajat ovat muita todennäköisemmin seurustelleet/ päässeet deittaamaan, heillä on enemmän seurustelukumppaneita ja he ovat harrastaneet muita enemmän seksiä. Kiusaajien vikittelymenestys muihin verrattuna on puolitoista – kaksinkertainen.

Kiusaajat näyttävätkin olevan hyvin kiinnostuneita seksistä ja seurustelusta.

Kiusaamisen ja deittailuinnon korrelaatio oli erityisen suuri teinitytöillä, siis jopa suurempi kuin teinipojilla. Eli luokan kuningattaret kiusaavat muita teinejä ja yrittävät saada itselleen ”parhaat” pojat. Kiusaamista harrastavilla opiskelijanaisilla oli myös enemmän treffejä kuin muilla opiskelijaneitosilla.

Suomessa uskotaan kiusaamisvalistuksen johtavan lempeään ystävälliseen ilmapiiriin nuorison parissa. Valistuksessa vedotaan ihmisen empatiaan, jota kiusaajilla tunnetusti ei paljoa ole. Tämän tutkimuksen tekijät eivät usko kiusaamisen loppuvan, jos eniten seksistä ja seurustelusta kiinnostuneet nuoret menestyvät parhaiten parisuhdemarkkinoilla juuri kiusaamalla heikompiaan.

Sekä lyhyt- että pitkäaikaista kumppania etsivät miehet ja naiset arvostavat tutkimusten mukaan kumppanissa rehellisyyttä ja ystävällisyyttä. Miten tämä saadaan menemään ihmisten päähän? Tutkijat toivovat uusia keinoja markkinoida ja opettaa nuoria ihmisiä etsimään näistä prososiaalisista ominaisuuksista menestyksen avainta parisuhdemarkkinoilla.

Vaikka ajattelisi, ettei kiusaajakusipäiden sosiaalinen menestys haittaa, he kun todennäköisesti pariutuvat ja sekoilevat enimmäkseen kaltaistensa kanssa (ja tavalliset ihmiset voivat rauhassa tutustua toisiinsa ja harrastaa seksiä vain harvan ja valitun kanssa), olisi erittäin tärkeää saada tällainen moraalittoman seksihirmun harrastama muiden turha alistaminen ja nöyryyttäminen loppumaan. Uhrit maksavat liian kovan hinnan toisen suosiosta.

Yksi keino muilla ihmisillä ainakin on käytettävissään. Älä palkitse kiusaajaa.


Suomen edullisinta lainaa kodinperustajalle!  4

Tapaat Jaskan, rakastut ja päätätte muuttaa yhteen toisten treffien jälkeen.

Vuokravakuuden maksamisen jälkeen teille jää tilille 47 senttiä, ja Jaskan jääkaapissa on sammunut valo.

Kummallakaan ei ole omaisuutta, mutta molemmilla on jonkin verran palkkatuloja. Jaska toimii tällä hetkellä vartijana, sinä teet 0-30 tuntia viikossa töitä kassalla.

Pappa ei maksa mitään.

Sen sijaan, että ryntäätte Sotkaan ja ostatte kulmasohvakokonaisuuden ja muun olkkarin välttämättömän varustuksen 20 prosentin koroilla, on järkevämpikin mahdollisuus: sosiaalinen luotto.

Sosiaalinen luotto on lakiin perustuva systeemi, jonka vain noin 30 kuntaa tarjoaa asukkailleen. Laki ei siis velvoita kuntia sitä antamaan, mutta sosiaalista luottoa antavien kilttien kuntien toimintaa säännellään laissa.

Vantaan sosiaalisen luototuksen esimies Pirkko-Liisa Luotonen suosittelee sosiaalista luottoa nuorille aikuisille kodinperustamislainaksi.

”Sosiaalinen luototus on pankki, joka toimii sosiaalitoimessa”, Luotonen kertoo.

Tällä hetkellä pääkaupunkiseudun maksimilainasummat ovat seuraavat: Helsingissä 15 000 euroa ja Espoossa ja Vantaalla 10 000 euroa per hakija.

Korko on markkinoiden halvin: 0,5 prosenttia (eli sama kuin Suomen Pankin viitekorko). Maksimi luottoaika on viisi vuotta.

Sosiaalista lainaa saa vähävarainen henkilö, jolla on tuloja, joilla maksaa laina takaisin. Eli köyhä, mutta maksukykyinen. Opiskelijat, pitkäaikaistyöttömät, piilorikkaat tai ylivelkaantuneet eivät sitä saa.

”Toimeentulotuki on ensisijainen vaihtoehto”, neuvoo Luotonen.

(Opiskelijoita on kehotettu ottamaan elannokseen opintolainaa, mutta ilmeisesti se on tästä keväästä lähtien laiton käsky. Luotonen antaa vinkin: opintojen loppuvaiheessa voi jo kolkutella sosiaalisen luotottajan ovea, varsinkin jos on jo duunipaikka tiedossa.)

Pitkäaikaistyöttömät ja ylivelkaantuneet eivät ole lainakriteerein takaisinmaksukykyisiä, toisin kuin piilorikkaat. Piilorikkaita ovat esimerkiksi osakkeen- tai mökinomistajat. He saavat lainaa tavallisistakin pankeista.

Kuntien sosiaalista luottoa kannattaa harkita, jos täyttää hakukriteerit. Sen halvempaa lainaa ei saa kuin mahdollisesti sukulaisilta.

Sosiaalista luottoa haetaan puhelimitse. Puhelimessa selvitellään, onko luottoa mahdollista saada. Sopivat hakijat kutsutaan tapaamiseen. Luotonen lupaa kaikille puhelimitse läpi päässeille vähintään neuvontaa.

Raha-asiat ahdistavat -koulutuspäivä 15.3.2014