Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on seksikauppa.

Yhä harvempi nuori mies ostaa seksiä  2

Naisten ja miesten käsitykset seksuaalisuudesta ovat lähentyneet toisiaan. Yksi ero jakaa sukupuolia edelleen selvästi: miehet suhtautuvat prostituutioon selvästi naisia myönteisemmin.

FINSEX-tutkimuksessa esitettiin maksulliseen seksiin liittyviä kysymyksiä vuosina 1992, 1999, 2007 ja 2015. Enemmistö miehistä hyväksyy seksuaalisten palvelujen kaupan.

Vuonna 2015 miehistä 61 prosenttia hyväksyi seksin myymisen ja 25 prosenttia ei hyväksynyt sitä. Naisista 23 prosenttia hyväksyi prostituution ja 58 prosenttia ei hyväksynyt.

Lähes puolet miehistä kannatti ilotaloja vuonna 2015, ja noin kolmannes vastusti niitä. Naisista bordelleja kannatti viidennes ja vastusti 56 prosenttia. Myönteisimpiä ovat keski-ikäiset miehet ja kielteisimpiä iäkkäät naiset.

Maksullisen seksin kysyntää mitattiin kysymyksellä ”Onko teitä joskus suostuteltu sukupuoliyhteyteen tarjoamalla rahaa tai vastaavia taloudellisia etuisuuksia?”

Vuonna 2015 naisista 16 ja miehistä 12 prosenttia oli joutunut suostuttelun kohteeksi. Nuorten naisten kohdalla tarjoukset ovat harventuneet vuodesta 1992, mutta keski-ikäisten naisten kohdalla ne ovat yleistyneet. Miesten houkuttelu seksiin on lisääntynyt aiemmasta.

Miehistä 12,1 prosenttia kertoi ostaneensa maksullista seksiä joskus elämänsä aikana. Naisista vain 0,3 prosenttia kertoi tehneensä näin. Miesten seksin ostaminen on hieman vähentynyt vuodesta 1999.

Vuonna 2015 yhä harvempi alle 35-vuotias mies kertoi ostaneensa seksiä. 90-luvulla Suomessa oli maksullisen seksin buumi. Ulkomailta virtasi prostituoituja maahamme, ja seksin ostoon suhtauduttiin suopeasti. Nyt nuorempi polvi pitää asiaa selvästi aiempaa nolompana.

Eniten maksullista seksiä harrastavat erillissuhteessa olevat miehet. Kakkosena tulevat sinkkumiehet. Naisen kanssa asuvista miehistä vain prosentti oli ostanut seksiä vuoden 2015 tutkimuksessa.

Suomalaisten miesten käyttämistä prostituoiduista 80 prosenttia oli ulkomaalaisia. Lähes neljä viidestä miehestä kertoi käyttäneensä kondomia, nuorista miehistä peräti 90 prosenttia.

Maksullista seksiä ostavista miehistä suurin osa on seksuaalisesti aktiivisia. He rakastuvat helposti, käyttävät paljon pornoa ja myös harrastavat itsetyydytystä usein. Prostituutioon nuivasti suhtautuvista miehistä joka toinen ei ollut harrastanut masturbaatiota viimeisen vuoden aikana. Kolmannes prostituutiota vastustavista miehistä ja naisista oli harrastanut seksiä vain yhden kumppanin (puoliso) kanssa koko elämänsä aikana.

Maksullisen seksin ostaja on aloittanut seksin harrastamisen nuorena ja hän juo itsensä muita useammin humalaan. Hän ei tunne itseään kovinkaan onnelliseksi, ja hän saattaa kokea olevansa samalla lailla poikkeava kuin prostituoidut.

Maksullinen seksi leimaa sekä myyjän että ostajan, kirjoittaa tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöliiton sivuilla.


Seksikaupan top 5  3

Tehdessäni Cityn dildo-juttua kävin kuikuilemassa seksikauppojen sivuja. Monilla on suosituimpien tuotteiden listat. Dildot eivät ole tällä hetkellä kaikkien kärjessä - ehkä uusia ei tarvitse ostaa niin tiuhaan. Vaikka Cityn pienessä suuressa dildo -kyselyssä löytyikin henkilöitä, jotka omistavat hienon kokoelman.

Dildoja ei käytetä vain yksikseen masturboimiseen, tai niin kuin Osmo Kontula kirjoitti katsauksessaan ”romanttisessa suhteessa itseen”. Ne ovat suosituimpia parisuhteessa ja käytetyimpiä biseksuaaleilla.

Tekopenisvalikoimista löytyy moottoroimattomia versioita sekä pattereilla tai verkkovirralla toimivia ladattavia malleja. Erotiikkatuote myy Ensidildoa, joka on vain 10 senttiä pitkä ja 2 leveä. Sekä myyjät että saajat raportoivat toistuvasti, miten miehet ostavat naiselleen paljon isompia kuin mitä naiset itse hankkivat. Luulevatko miehet naisen haluavan järeämpää vai pyrkivätkö he viestittämään rentoa suhtautumista omansa kokoon?

Erotiikkatuotteen myydyin artikkeli on kiihotusneste Spanish Fly (uskomattomat kommentit voivat piristää päivää: vain yksi tippa ja vaimoni oli aivan villinä koko yön), toisena liukuvoide ja vasta neljäntenä vibraattori. Huippukivan suosituin on edullinen pikkuvibra (huom. pieni). Seksitalon neljä myydyintä tuotetta ovat kaikki liukuvoiteita ja sen jälkeen ostetuimpia ovat erilaiset peniksensuurentimet. Lempilelu myy liukuvoidetta ja tekovaginaa.

Indianan yliopiston tutkimusten mukaan yli 70 prosenttia vastaajista kehuu liukasteiden parantavan nautintoa. Liukasteita käyttävät eniten kolmikymppiset pitkää sessiota suunnittelevat vakiparit. Ei mikään ihme, että niitä menee niin paljon myös Suomessa.

Ja eiväthän tekopenikset mikään uusi keksintö ole. Kirjaston vastauspalvelu iGS kertoo egyptiläisten käyttäneen dildoja jo 2 500 eaa. Aluksi vallitsivat kivi, terva, puu ym. jämäkät matskut. 1400-luvulla Kiinassa lakatusta puusta tehdyt dildot päällystettiin kankaalla. 1700-luvulla yritettiin kehitellä vibraattori-laitteita ja 1800-luvulla keksittiin höyrykäyttöinen hankala ja kallis vibraattori. Kuvitelkaa valtava pöhisevä laite, joka hönkii päällenne...

Sincityn mukaan nykyisin yli 65 prosenttia seksileluista tehdään Kaukoidässä, etupäässä Kiinassa. Materiaaleina silikoni on noussut suosioon 2000-luvulla, termoplastinen elastomeeri on myös turvallinen. Tuotteista kannattaa tarkistaa CE-merkki ja varoa halpistuotteiden ftalaatteja (syöpävaara). Liike suosittelee ”vallankumouksellista” hierontakäsinettä, jossa sormikkaan kaikkiin sormiin on lisätty vibra-ominaisuus. Onko kukaan kokeillut?

Osmo Kontula: Between Sexual Desire and Reality. The Evolution of Sex in Finland. Väestöliitto 2009.