Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on työpaikka.

Taloudellinen väkivalta  9

Toisen alistaminen oman taloudellisen vallan alle on vanha ilmiö, josta ei kovin paljon puhuta. Taloudellinen väkivalta on myös yksi parisuhdeväkivallan muoto.

Kumppanin taloudellinen kontrollointi, kiristys, ja jopa toisen varojen kavaltaminen ovat ovelia tapoja alistaa. Ulkopuoliset eivät yleensä huomaa mitään.

Pareilla on harvoin täsmälleen yhtä suuret tulot (ja menot). Tämän ei välttämättä tarvitse olla ongelma, jos kumppanit pääsevät järkevään sopimukseen perheen talouden hoidosta. Monet asiantuntijat suosittelevat yhteisen talouden rahoitusta suhteellisen osuuden mukaan. Eli niin, että molemmat laittavat palkastaan tai muista tuloistaan vaikka puolet yhteiselle tilille, josta maksetaan yhteiset menot.

Suomessa monet parit maksavat yhtä suuren summan perheen elantoon, esimerkiksi 500 euroa kuussa. Tällöin vähemmän ansaitseva osallistuu suhteessa enemmän perheen menoihin. Monet pitävät tätä silti reiluna tapana.

Parisuhteessa isot taloudelliset päätökset tehdään yleensä yhdessä. Toki pari voi sopia muunkinlaisesta systeemistä, kunhan molemmat haluavat tätä aidosti.

Taloudellisen itsemääräämisoikeuden luulisi kuuluvan jokaiselle täysi-ikäiselle ja täysijärkisille ihmiselle Suomessa. Valitettavasti näin ei ole.

Jokaisella aikuisella on oikeus päättää omasta rahankäytöstään ja omaisuudestaan. Parisuhteessa voidaan sopia mahdollisesta työnjaosta, mutta kenenkään ei pitäisi jättää kaikkea taloudellista valtaa vain toiselle.

Jokaisella on oikeus omaan pankkitiliin, omaan työpaikkaan ja omiin kulutuspäätöksiin (jotka esimerkiksi lapsiperheessä ovat useimmiten hyvin rajoitetut, kun pakollisten menojen ja lasten kulujen jälkeen ei juuri mitään jää jäljelle).

Taloudellisten päätösten tulee perustua vapaaehtoisuuteen. Ketään ei pidä pakottaa ottamaan lainaa tai tekemään takauksia.

Perheeseen vaikuttavan taloudellisen tiedon pimittäminen toiselta on henkistä väkivaltaa.

Taloudellista väkivaltaa on kumppanin rahojen tai palkan käyttäminen perheen elantomenoihin samaan aikaan kun toinen puolisoista käyttää palkkansa vain omiin menoihinsa.

Jos pari päättää, että toinen jää kotiin hoitamaan lapsia ja toinen on töissä, tulisi palkansaajan tulot jakaa jotenkin reilusti perheen kesken.

Jopa varakkaissa perheissä saattaa elää perheen sisäisiä köyhiä, joille ei anneta kuin almuja. Toisen taloudellinen nöyryyttäminen on väkivaltaa. Kumppanin pakottaminen kerjäämään viikkorahaa on taloudellista väkivaltaa.

Omaisuuden hävittäminen on taloudellista väkivaltaa.

Kuittien vaatiminen kumppanilta on taloudellista väkivaltaa.

Perheen rahojen ryyppääminen tai pelaaminen on taloudellista väkivaltaa.

Taloudellista väkivaltaa esiintyy rinnan muun väkivallan kanssa. Kuinka moni hakee eroa taloudellisen väkivallan takia?

Taloudellinen väkivalta voi jatkua myös eron jälkeen. Jätetään maksuja maksamatta, ei makseta elatusmaksuja tai muuta sovittua rahaa, kiristetään, tuhotaan toisen omaisuutta, pitkitetään oikeudenkäyntejä tai laitetaan uusia alulle.

Raha on yksi parisuhteen pahimpia riitoja aiheuttava asia. Miksi? Olemmeko erityisen pihiä kansaa?


Professorin deittivinkit  3

Tutkijanuransa rakkaudelle omistanut evoluutioantrologian professori Helen Fisher haluaa auttaa parin löytämisessä. Tässä Proffan ja hänen kollegoidensa vinkkejä:

Hanki työpaikka. Tietysti työllistyminen jo sinänsä saattaa parantaa haluttavuuttasi, mutta työpaikka parantaa flaksia vieläkin konkreettisemmin: ainakin Yhdysvalloissa se on tilastollisesti paras paikka löytää kumppani. 60 prosenttia on löytänyt parin töistä.

Laita deitti-ilmoitukseen yksityiskohtia. Älä kirjoita ”olen ystävällinen ja kiva”, vaan esimerkiksi ”käyn hoitamassa orpokoiria kerran kuussa ja autan ystäviäni perunannostossa”.

Laita hyvä, mutta todenperäinen kuva itsestäsi. On todella huono ratkaisu valita vuosia vanha kuva, jossa et ole lainkaan itsesi näköinen.

Kun olet päässyt deiteille asti, muista kolme Eitä:
Älä puhu liikaa.
Älä puhu existä.
Älä juo liikaa.

Mies on kiinnostunut, jos hän alkaa kosketella pyöreitä esineitä, kuten hiplailee tuoppiaan tarmokkaasti. Ihastunut nainen hymyilee paljon, nojautuu kohti ja hypistelee hiuksiaan. Kun seuralainen miellyttää, alkavat molemmat peilata toista. Eli matkia toisen eleitä kuin apinat.

Yhdysvalloissa treffeistä 48 prosenttia päättyy suudelmaan. Suomessa on joissakin kyselyissä ilmennyt, että treffit saattavat mennä vielä pidemmälle. Jopa ekat treffit.

Livenä seuraa hakeville Amerikan asiantuntijat haluavat vielä antaa tärkeän vinkin: naisen pitää lähettää todella paljon ”lähesty minua” -signaalia ennen kuin mies tekee aloitteen. Yksi hymy ja houkutteleva katse ei todellakaan riitä.

Suomalainen nainen voi tietenkin tehdä aloitteen itse.

Kotimaisen vinkin kumppanin etsijälle tarjoaa Nyyti ry.:
https://www.nyyti.fi/tietoa/hyvaa-elamaa-sinkkuna/mista-ja-miten-loytaa-seurustelukumppani/