Ilmiöt

Näytetään kirjoitukset toukokuulta 2010.
Seuraava

In your Face, Book!  5

Joutilaan elämäntyylin mukana on tullut sellaisia nautintoja kuin lounaan syöminen ja konttorirottien stressille hymyily. Perjantaina lounasaikaan Kampin keskuksen päiväkodissa, eli viidennessä kerroksessa, kiermurteli pitkä salaattijono. Katselin tiukasti vitriinin hylättyjä soijasuikaleita kuunnellen edessä jonottavien nasaaliäänikeskustelua: "Ja sit mä olin Facebookissa ja se oli Facebookissa ja sitten me oltiin Facebookissa..." Sosiaalisen median hylkiönä pyörittelin silmiäni, kunnes näkökenttään osui läppäri. Facebook auki. Silmäys kahvilan toiseen päähän - Facebook auki. Parikymppisten suosima kahvila oli täysin naamat. Pakko päästä pois.

Tiistaina lähiön "olutravintolassa" tapeltiin ja luettiin tappouhkauksia. Jukeboksissa soi Leevi and the Leavings, kun avauduin entiselle työkaverilleni Tomille Facebook-vitutuksestani. Kun lopetin työt City.fi:ssä, poistin duunien takia käytössä olleen FB-tunnukseni. Naamakirja yllätti minutkin, kun viikon päästä huomasin jonkun FB-linkin avattuani, ettei tunnus ollutkaan poistunut. Pian tilitykseni jälkeen ravintolaan saapui neljän hengen naisjoukko, joka vyöryi kohti baarin ylpeyttä, putkinäyttöistä ysäritietokonetta. Turkmenialaisen tyttöystävän yli kuului "Facebook". Teki mieli tukehtua punkkukolaan. "In your face, book", Tomi kiteytti.

Coca-Cola on ollut mukana muissakin projekteissa kuin tiistaissani. Heillä on oma "Coca-Cola Happiness Index", jolla mitataan, miten leveästi porukka hymyilee kolansyövyttämillä hampaillaan. Usean maan kansalaisilta kysyttiin, mikä heistä on päivän kohokohta. 40 % pitää kliimaksina rakkaiden näkemistä töiden jälkeen (entä työttömät?). Vain viisi prosenttia saa suurimmat kiksit sosialisoimalla Internetissä kavereidensa kanssa. Suomessa kyselyä ei tehty, mutta 16 maan joukossa oli seitsemän-yhdeksän Euroopan maata riippuen siitä, onko Venäjä ja Turkki osa Eurooppaa. Romania ikävä kyllä on.

Söpöä, että perinteisiä perhearvoja pidetään vielä kunniassa. Voin kuvitella teini-ikäisten lasten istuvan perheen kanssa takkatulen ääressä siemailemassa Colaa ja odottelemassa Cola-joulupukkia, eikä kukaan halua mennä angstaamaan Facebookiin. Suomessa kun juhlaperinteeseen kuuluu formulakisakatsomo ja lasten katoaminen pelejä hakkaamaan. Edellisen bloggaukseni perään joku oli linkittänyt uutisen, jonka mukaan FB:sta lähtee vetämään FarmVille ja muut saman firman yli 82 miljoonaa käyttäjää koukuttanutta peliä. Ihan tajuton määrä pelaajia muuten, tulisikohan osa hoitamaan kuolevia sukutiloja Suomeen?

Nyt olisi tilaisuus tehdä hömppäpömppä-sovelluksilla miljoonaomaisuus ja muuttaa formulatähtien naapuriin, koska 82 miljoonaa etsii uutta addiktiota. Pari ideaa, joiden testauksen FB onkin jo aloittanut:

- Home Wars - julkaisee käyttäjän yksityisviestejä esim. puolisolle, kavereille tai pomolle
- Account Roulette - venäläisen ruletin tyyliin; poistuuko tunnus, eikö poistu...
- Randomness - lähetä viesti kaverillesi, se saattaakin päätyä turkkilaiselle ystävärohmulle
- Depression Test - estää käyttäjän pääsyn sivustolle palvelinvikaan vedoten
- Being Stupid - käyttäjän pitää arvata, saako hän 1000 dollarin Ikea-lahjakortin luovuttamalla henkilötietonsa
- Cluedo Mysteries - facebookaajat selvittävät ryhmässä, kuka on kräkännyt kenen tilille ja lähettänyt sitä kautta uhkaavia viestejä itselleen.

Terveisin cranky Del, joka heräsi yöllä ghettokopin toisen asukkaan iPhonen kilinään - FB-sovellus ilmoitti, että ystäväksi lisätty henkilö "tykkäsi" ystäväksi lisäämisestä. Olisin voinut nukkua yöni rauhassa ilman tätäkin tietoa.

Ja nyt vasta muistin, että tuossa blogikirjoitukseni yläpuolella on samanlainen Like-namiska!


Pelimies ei jäädy

Jalkapallon pääsarjat ovat loppumaisillaan hyvää vauhtia. Espanjan La Ligassakin on enää yksi ottelu jäljellä, ja mestaruudesta taistellaan FC Barcelonan ja Real Madridin kesken. Barcelona on pisteen Realia edellä, joten katalaaneille riittää mestaruuteen voitto Valladolidista viimeisessä ottelussa.

Barcelonan kausi on ollut todellinen Kirpun sirkus. Lionel ”La Pulga” (suom. kirppu) Messi on iskenyt tämän kauden otteluissa Barcelonalle yhteensä jo 45 maalia. Tällä maalimäärällä hän on enää kahden osuman päässä Espanjan liigan ennätyksestään, joka on brassihyökkääjä Ronaldon hallussa kaudelta 1996-97. Messi on iskenyt kauden maaleistaan 32 La Ligassa ja 13 muissa kilpailuissa.

Pienen argentiinalaisen huippukauden varjoon on jäänyt muun muassa ruotsalainen Zlatan Ibrahimovic, jonka on epäilty nyt maanittelevan itselleen medianäkyvyyttä toisin keinoin. Viime viikon puheenaiheeksi nousi Barcelonassa tämä kuva, jossa Zlatan ja Barca-toppari Gerard Pique keskustelevat erittäin läheisissä tunnelmissa stadionin ulkopuolella.

Kun asiasta kysyttiin Zlatanilta, tuli vastaukseksi hyvin suora ehdotus: ”Tule kotiini toteamaan, etten ole hintti… ja ota siskosi mukaan.” Videon tapahtumasta voi katsoa tästä: YouTube


Terassivinkit  2

Koska rakastan kesää, satoi tai paistoi, en malta myöskään olla intoilematta terasseista. Terassit ovat puistojen ja biitsien lisäksi kesän parhaita olohuoneita. Helsingissä terdejä löytyy joka lähtöön, mutta kerron nyt omat ykkössuosikkini.

Kesä = Kaivohuoneen terassi. Tiedän hehkuttavani paikkaa ehkä jopa liian paljon, mutta valkoiset sohvat, ihanat puistonäkymät ja lämpölamput joista saa aina (nihkeän) small talkin pystyyn ovat varastaneet sydämeni. Vaikka Kaivosta ei olisikaan addiktioksi asti, kannattaa meno tarkistaa ainakin pari kertaa kesän aikana. Olen kuullut, että tänä vuonna kesäkeskiviikkoihin ja –lauantaihin panostetaan SK:n puolelta vielä viime kesääkin enemmän. ;)

Toinen ehdoton lempimestani kesällä on MBarin terassi Kampissa. Dj:t soittavat hervottoman hyvää musaa, ja aurinko paistaa (silloin kun paistaa) juuri oikeasta kulmasta. MBar toimii niin päivällä kuin illallakin. Viereiseltä Lasipalatsin terassilta saa myös ruokaa, joten nälkäisenä kannattaa suunnata sinne.

Niin kliseistä kuin onkin, niin Caruselin terassi on kesän ehdoton paikka silloin, kun sinulle tulee pakottava tarve laittaa purjehduskengät jalkaan. Kauniina päivänä kannattaa kuitenkin varautua siihen, että istumapaikkoja ei irtoa. Onneksi myös monet muut merenrantaterassit toimivat!

Eniten asennetta löytyy pienien baarien/kahviloiden/ravintoloiden terasseista. Yksi omista suosikeistani on Punavuoressa sijaitsevan Bali Hain parin pöydän terde, josta voi katsella kadunvilinän lisäksi vastapäiseen pornokauppaan.

Jos haluaa katseilta piiloon, kannattaa suunnata Groteskin terassille, joka sijaitsee vanhan HS-talon sisäpihalla. Auringon paiste ei ole tämän terassin suurin vahvuus, mutta ihania iltoja täällä on tullut vietettyä kerran jos toisenkin.

Elleivät pekkapoutien ennusteet tulevan sunnuntain säästä heitä kuperkeikkaa, korkkaan oman terassikauteni auki silloin. Vanhojen suosikkien lisäksi aion myös etsiä kesän aikana uusia hurmaavia tuttavuuksia. Yksi minulla on jo oikeastaan tiedossakin. Eteläespan varteen on avattu Ben&Jerry´s putiikki, ja näin oven vieressä pari pöytää, jotka suorastaan huusivat jäätelölle.


Pakkohoitoon FarmVilleen  9

Jätkä istuu valehtelematta 24/7 koneella viimeiset 4 vuotta. Oon ollu tässä äitillä nyt vierailulla 3päivää ja veli istunut tasan KOKOAJAN koneella pelaamassa WOW:ia, kerran käynyt kaupassa tänä aikana. Ja tämmöstä se on JOKA PÄIVÄ täällä! -- Se ei käy missään ikinä, sillä ei ole yhtään ystävää/kaveria EI VIRTUAALI maailmassa, moneen vuoteen ollut.
Huolestunut pikkusisko

Mä tunnen sinut, pikkusisko. Kun yleensä Suomessa seurataan läheisten alkoholiriippuvuutta lapsena, pääsin seuraamaan peliriippuvuutta täysi-ikäisenä. Katselin pari vuotta tuolilla edestakaisin nytkyvää selkää, kahdehdittavaa uppoutumista taikamaailmoihin. Istuin 45 minuuttia eteisen kiikkerällä Ikea-jakkaralla silmät luotuna kohti ylävasenta, sähköjen pääkatkaisijaa. Koskaan en sanonut mitään, katselin vain kuinka addikti jätti koulunsa hoitamatta ja alkoi kiskoa nauruntäyteisissä juhlissa hihastani puoli tuntia ennen pelinsä alkua. Pelikavereita ei voi pettää. Oikeat voi.

Tiistai-aamuna luin uutisen 16-vuotiaasta ruotsalaispojasta, joka joutui pakkohoitoon tietokoneriippuvaisuutensa takia. Poika oli viimeiset kolme vuotta keskittynyt koneeseensa sellaisella intensiteetillä, ettei ollut käynyt koulussa ja uhkaili itsemurhalla, mikäli kone vietäisiin pois. Olen aina ollut siinä uskossa, ettei tietokoneaddikteja suljeta laitoksiin kuin "demokraattisissa kansantasavalloissa", mutta laitoksessa poika nyt makaa. Jopa Hesarin keskustelupalsta sympatisoi poikaa; tiedä millainen koodariguru jätkästä olisi tullut. Kerroin uutisesta 50 täyttä päivää vuodessa wowia hakkaavalle addiktille, joka nosti esiin keski-ikäisten moralistien telkkuaddiktiot ja sen, että kaikkeen voi jäädä koukkuun. "Tai siis, nykyisinhän keski-ikäiset hakkaa FarmVilleä naama hiessä." Ilmeisesti joku maatilapeli Facebookissa.

Miksi netti koukuttaa. En tiedä, kertokaa te. Mutta kysymys on erittäin epäajankohtainen. 1990-luvulla kingi oli se, jolla oli suurin modeemilasku. Samaan aikaan alettiin vaahdota nettiaddikteista ja syrjäytyneistä. Tällä vuosituhannella perustarpeisiin kuuluu jopa sossun mielestä lääkkeiden ja sähkön lisäksi netti. Jokainen tietotekniikkatumpelo pystyy aloittamaan uran addiktina sosiaalisessa mediassa, mikä onkin päihdeklinikoiden uusi kirosana. Joku hakkaa himassaan wowia 68 tuntia putkeen, joku luettelee Facebookissa päivän aikana syömänsä mikroravinteet ja kolmas ahmii alastomia nymfoja ruudultaan. Mielenkiintoisin nettiaddiktio liittyy tiedonhakuun - on olemassa ihmisiä, jotka ovat koukussa Wikipedian selailuun. Se muistuttaa niistä ajoista, kun olin muksu ja kotini mielenkiintoisin kirja oli tietosanakirja, josta opiskelin korinttilaisten ja joonialaisten pylväiden eroja.

Ruotsalaispoika on tuskin joutunut tutkimaan tietosanakirjoja. Taapero on lykätty näppäimistön eteen heti, kun hän on erottanut näppäimistön tuttipullosta. Poika luultavasti edustaa rakastamaani nörttityyppiä; introverttiä, aivan liian matemaattisloogisesti älykästä ja epäsosiaalista. Vanhemmilleen hän oli kertonut haluavansa vain koodata. En oikein osaa päättää, pitäisikö poikaa ihailla vai sääliä. Addikti siinä missä liimaa imppaava ikätoverinsakin (tosin toisista tehdään leffat, toisista ei).

Vaikka Internet ja tietokoneet ovat sosiaalisesti hyväksyttyjä, poika varmasti olisi päässyt iltapäivälehden hyväntuuliseen Hullu maailma -boksiin, mikäli tekisi ikebana-asetelmia orvokeista. Mutta ainakin muutaman addiktiksi leimatun suulla kehtaan sanoa, etteivät kaikki halua olla sosiaalisesti hyväksyttyjä, kolme kertaa viikossa urheilevia aikuisia. Joillain on ihan helvetin kivaa yksin bunkkerissa verkkojohdon kera.

Arvaa minkä takia teen töitä? RAHAN. Raha on minulle ainoa motivaatio, kaiken muun ajan viihdyn yksin koneen ääressä. Minua silti halveksitaan, kukaan ei pidä minusta tai minun tavastani elää. Joten inhoan yhteiskuntaa yhtä paljon kuin se inhoaa minua.
Glettu

Lainaukset foorumilta Päihdelinkistä, josta löytyy myös testi nettiriippuvuuden arvioimiseen. En kuulemma ole.


Mieli makiaks ja seksikkääks!  1

Aloitin viime viikolla noin pari kuukautta kestävän ”pestin” lautamiehenä Helsingin käräjäoikeudessa. Vaikka herätyskello soi jo kello seitsemältä ja väsymystä pukkaa päälle, olo on jotenkin kauniimpi ja seksikkäämpi kuin aikoihin. Olin ensin äimänkäkenä ja ihmettelin mitä minulle on tapahtunut, kunnes tajusin mistä uusi olotilani johtuu. Syynä on niinkin vähäpätöinen asia kuin meikki, jolla korostan parhaita puoliani ja taion ihoni virheet hevon kuuseen.

Viime puoli vuotta, jonka olen ollut työttömänä, olen ollut niin paljon kotona, etten ole paljoa meikkaillut. Unohdin kokonaan miltä tuntuu katsoa peiliin, josta väsymyksestä huolimatta takaisin katsoo kauniisti meikattu nainen.

Kaikki eivät kuitenkaan tarvitse meikkiä näyttääkseen hyvältä. Joillekin harvoille naisille on siunaantunut täydellinen sametinpehmeä iho, täyteläiset punaiset huulet ja isot silmät tummine silmäripsineen. Nämä tytöt voivat valvoa, hipata ja stressata vaikka kuinka paljon, eikä mikään näy kasvoissa. Monet näistä naisista ovat niitä kuuluisia Hollywood-tähtiä.

Los Angelesissa asuva islantilainen meikkitaiteilija Heba Thorisdottir on tähtien meikkaaja ja hänen mukaansa, juuri tähdillä on usein täydellinen iho. Heba on muun muassa meikannut hyvän ystävänsä Scarlett Johanssonin kahdeksaan eri leffaan. Kerran erään leffan ohjaaja tuli Heballe sanomaan, että Scarletilta pitää heti ottaa meikki pois seuraavaa kohtausta varten, koska tämä on liian kaunis. Ongelmana oli vain, että Scarletilla ei ollut yhtään meikkiä kasvoilla juuri silloin.

Muita luonnonkauniita starojakin löytyy. Jennifer Lopezilla on Heban mukaan täydellinen iho, ilman mitään virheitä. Angelina Jolie on Heban sanoin ”älyttömän kaunis, jopa ilman meikkiä”. Cate Blanchettilla on porsliinimainen iho, jossa on niin ihana hehku, ettei toista samanlaista löydy keltään. Ja Jennifer Connellyn kulmakarvat saavat Heban ihon ihastuksesta kananlihalle.

Meillä Suomessakin on tähtiä, jotka näyttävät meikittöminä täydellisiltä ja meikin kanssa taivaallisilta. Muistan aina kun näin Miss Suomi Noora Hautakankaan missikiertueella ilman meikkiä. Monia muita missejä ei tunnistanut samoiksi ilman meikkiä, mutta Nooran kasvot olivat täydelliset. Ja tämän vuoden Miss Suomi Viivi Pumpanen on myös hyvä esimerkki ihanaihoisesta kaunottaresta. Hänellä on kaikki mahdollisuudet loistavaan sijoitukseen Miss Universum kisoissa, joten pidetään peukkuja.

Itselläni on aina ollut hieman huono iho. Nuorena oli finnejä, joten meikkailin äidin vastustuksesta huolimatta jo teini-iässä. Nyt hieman vanhempana ihoni on älyttömän herkkä. Kun käyn jumpassa tai saunassa, olen tunnin ajan punainen kuin paloauto. Iloitsen silti vilpittömästi niiden naisten puolesta, joilla on se täydellinen iho. Vielä enemmän iloitsen kuitenkin, että meille tavallisen ihon omaaville naisille on kehitetty pilvin pimein meikkejä kaunistautumista varten.

Joten meikkiä naamaan tytöt ja mieli makiaks ja seksikkääks ;)!


Sopupalloilijat  3

Sheffieldin Crucible-teatterissa saatiin snookerin MM-kisat päätökseen myöhään maanantaiyönä, kun nuori australialainen Neil Robertson kukisti skotlantilaisen Graeme Dottin erin 18-13. Samalla päättyi brittien huikea 30 vuoden valtakausi MM-tasolla.

Yllätysfinalisteja suurempi puheenaihe saarivaltiossa nousi kuitenkin kolminkertaisen maailmanmestari John Higginsin lahjusskandaalista. Yksi maailman ykköspelaajista nimittäin lavastettiin nokkelien toimittajien avulla kuvanauhalle keskustelemassa tahallisista erien häviämisistä rahaa vastaan. Hämmästyttävintä videossa on se, miten helposti Higgins suostuu neljän erän häviämiseen eri turnauksissa. Tässä News of the Worldin kohuvideo.

Higgins joutui luonnollisesti tapahtuman johdosta pelikieltoon. Hän tiedotteessaan myöhemmin kertoi, ettei ole koskaan lyönyt tahallaan palloa ohi ja suostui häviämisehdotuksiin, koska tiesi vastapuolen olevan rikollisia. Suostumalla hän pääsi nopeasti tukalasta tilanteesta pois. Jokainen voi tulkita näkemänsä videon omalla tavallaan.

Brittein saarilla voiton lahjoittaminen nousi otsikoihin myös jalkapallon puolella, kun Valioliigan mestaruustaistelu sai erikoisen vivahteen Liverpool-kapteeni Steven Gerrardin ansiosta. Liverpool-Chelsea –ottelussa vieraat saivat melkein ilmaisen avausmaalin, kun Gerrardin palautuspallo omalle maalivahdilleen jäi nolosti lyhyeksi, ja Chelsean tähtihyökkääjä karkasi maalin arvoisesti läpiajoon.

Chelsean kanssa mestaruutta jahtaavan Manchester Unitedin manageri Alex Ferguson ei mediapelin mestarina jäänyt tässäkään tilanteessa sanattomaksi, vaan kehaisi Gerrardia erinomaisen lahjan antamisesta Chelsealle. Ärtymyksen ymmärtää, sillä ennen viimeistä kierrosta ManU on pisteen Chelsea jäljessä.

Valioliiga päättyy sunnuntaina 9.5. ManU kohtaa sunnuntaina Stoke Cityn. Chelsean viimeiseksi vastustajaksi saapuu Wigan.


Kaikki nuoret tyypit  1

Yleensä Helsingin yössä pääsee seuraamaan lähinnä täysi-ikäisten dokailua, mokailua ja pokailua, mutta kesäaika tarjoaa mahdollisuuden tutustua myös kansan nuoriin toivoihin. Vappu toimii lähtölaukauksena tälle pussikaljakaudelle. Pääsin tekemään aikamatkan teini-ikään (tosin vain sivustakatsojana) eilen Kaivohuoneen raitiovaunupysäkillä.

Täytyy ihmetellä, kuinka vanhemmat päästävät näitä kuusitoistakesäisiä vapaalle jalalle yhtenä vuoden vaarallisimmista illoista, mutta ei nyt takerruta siihen.

Myöhemmällä iällä kymmenenkään vuoden ikäero ei ole este, mutta teininä vuosikin on iso juttu. Tämä muistui mieleeni, kun kuulin pysäkillä töyhtötukkaisen pojan huutelevan: ”Mis kaikki ysineloset on? Tääl on vaan jotain ysiykkösii!” En jäänyt seuraamaan, löysikö poika oikean vuosimallin tyypit, koska mielenkiintoisempi keskustelu varasti huomioni.

Teininä valmistaudutaan aikuiseen elämään. Tämä selittää muun muassa tyttöjen aikuismaisia asuja ja korkokenkiä sekä teinien minuuttisuhteita. Kaivarin pysäkillä kuulemani keskustelua ei kuitenkaan toivoisi kuulevansa edes aikuisten suista. Siinä toinen osapuoli, pienikokoinen poika, tivasi useaan kertaan toiselta, pullaposkiselta ponnaripääpojalta, aikooko tämä ”taas mennä nus*** sitä ämmää”. Pojat olivat ulkonäön perusteella jotain neljäntoista ja seitsemäntoista vuoden väliltä. Toivon, että he eivät tajunneet, mitä puhuivat.

Teininä monet asiat hävettävät. Ennen kuin jätin Kaivon pysäkin taakseni, kuulin takanani kännykän pirisevän ja hätääntyneen teinitytön selittävän: ”En mä voi vastaa! Se on mun isä!” Siis noloa, sehän saattais vaikka tulla hakemaan sut turvallisesti kotiin.


Seuraava