Kaiken takana vaalirahoitus?

  • WilleWau

Tässä kaikessa käynnissä olevassa vaalirahakohussa pitää nähdä mielestäni uuden mahdollisuuden alku.

Suhteissa ja rahoittajissa ei ole mielestäni mitään hävettävää, kunhan tiedämme avoimesti kenen mahdollisessa kauko-ohjauksessa kukin verovaroin kustannettu politiikko tahikka virkamies työssään toimii.

Kokoomuksen Marja Tiura on sentään hieman yrittänyt päivitellä tuota vaalirahoitusilmoitustaan. Tosin eipä siitäkään edes päivitettynä irtoa tietoa siitä, että ketkä ovat hänet vaalirahoittajiaan. Edes nimien osalta.

Lakihan ei ole ollut missään vaiheessa esteenä länsimaiselle läpinäkyvyydelle.

Tosin siitä on aikanaan suomalaisen valtaeliitin (sis. niin kutsutut oikeusoppineet) keskuudessa tehty tulkinta, että kukaan ei kerro vaalirahoittajistaan mitään on ollut tähän asti vallitseva maan tapa.

Tämä on mielestäni täysin vastoin lain kirjaimen tarkoittamaa henkeä.

Avoimen vaalirahoituksen ABCDE– laintulkinta lähtee vain ja ainoastaan lain soveltamisalasta sekä tarkoituksesta.

A.
Laki ehdokkaan vaalirahoituksesta 414/2000 oli voimassa kaikkia valtakuntamme vaaleja koskevana 30.4.2009 asti.

Seuraava suora lainaus Finlex – tietokannasta:

1 §
Lain soveltamisala ja tarkoitus

"Tässä laissa säädetään ehdokkaan vaalikampanjan rahoituksen (vaalirahoitus) ilmoittamisesta eduskuntavaaleissa, presidentinvaalissa, kunnallisvaaleissa ja europarlamenttivaaleissa.

Lain tarkoituksena on vaalirahoituksen avoimuuden lisääminen ehdokkaiden mahdollisten sidonnaisuuksien selvittämiseksi."

B.
Laki (414/2000) sallii antamaan alkuperäiset lahjoittajan nimitiedot kaikista rahoittajatahoista, vaikka rahoja on siirretty kampanjaa varten perustetun yhdistyksen tai mahdollisten välikäsiyhdistysten kautta.

C.
Lain (414/2000) avoimet sanamuodot antavat täydet mahdollisuudet takautuvalle selvittelylle.

Koski sitten tuo rahan tai vastikkeellisen rahasuorituksen antaminen etujärjestöä, yhdistystä, säätiötä ja/tai yritystä. Kaupungin tai kunnan tahikka niiden omistuksissa olevien yritysten/liittymien muodossa toimivien vaalirahoittajien kertominen on myös sallittua.

Nimikkeenä esimerkiksi seminaarilippu, taidehankinta, golf-tapahtuma tai vastaava.

Laki (414/2000) sallii ko. nimitietojen antamisen takautuvasti ilman keinotekoiseksi luotuja eurorajoja.

D.
Laki (414/2000) sallii myös kaikkien mainoskuluja tai muita vastaavia vaalikampanjaan kuuluvien kulujen maksamista "sponsoroineiden" yritysten, etujärjestöjen, yhdistysten ja/tai säätiöiden nimeämisen.

E.
Lain (414/2000) mukaan vaalirahailmoitukset pitää päivittää ajan tasalle oikeusministeriöön, jonka jälkeen ne ovat myös internetin kautta avoimesti kaikkien saatavilla.

Takautuvaan selvittelyyn voidaan siten ottaa kaikki 2000-luvun vaalit, jotka on pidetty ennen 30.4.2009. Kuten presidentinvaalit, EU-vaalit, eduskuntavaalit ja kunnallisvaalit.

* * *

Lisäksi on hyvä saattaa julkisuuteen muilla maksatetut mainoslaskut, kuten Tiuran tapauksessa on vaalirahoitusilmoituksen mukaan toimittu.

Kokoomuksen nuoren polven puheenjohtaja Sampsa Kataja on päässyt toistaiseksi omien vaalirahoittajiensa kertomisesta helpolla.

Satakunnan Tulevaisuus 2011 - olkaa hyvät:
http://ajankuva.blogspot.com/2009/06/satakunnan-tulevaisuus-2011.html

2 kommenttia

V.C. Mikko

3.4.2010 17:31

Kaiken takana on raha itse!

Se aiheuttaa suoraan kaiken sen, mikä yhteiskunnassamme on pielessä, joten unohdetaan koko raha ja aletaan käyttäytyä järkevästi ja humaanisti.

Globaali resurssipohjainen talous- ja yhteiskuntajärjestelmä on immuunijärjestemä ja parannus tätä ihmiskuntaa vaivaavan rahatalouden ja rahayhteiskunnan syöpää vastaan, joka ilman hoitoa tuhoaa meidät lajina.

http://resurssipohjainentalous.blogspot.com/

Eli herääppäs sinäkin Wille katsomaan asioita niiden perussyistä lähtien, etkä toivo vaan laastaripaikkauksia tähän syöpään!!!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:42

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus