Rapsakkata

Edellinen

Äänestysprosentti uudelle kymmenluvulle

Kuntavaalien aiheiden kerrotään olevan kaikkein lähimpänä äänestäjiä. Kuitenkin yli 40 prosenttia äänioikeutetuista jättää kuntavaaleissa äänestämättä.

Näin kävi myös vuoden 2017 kuntavaaleissa.

Kuntavaalien 2021 äänestysprosenttiluvuksi 70?
Kuntavaalien 2021 äänestysprosenttiluvuksi 70?

Saataisiinko kuntavaaleihin aikaiseksi kunnon pöhinää niin toimien, etteivät kansanedustajat, mepit ja virkamiehet pystyisi asettumaan enää ehdolle? Näin estettäisiin myös heidän loppuun palamisensa, joka johtuu liian useassa eri luottamustehtävässä toimimisessa.

Entä uskaltaako ja saako, Liike Nyt nytkäyttää, puheenjohtaja Harkimon suulla julistamiensa erimuotoisten korruptioiden alueilla, pikavauhtia etenevän korjausliikkeen käyntiin?


After jingle balls - Thundering Temple Balls!

Joskus musiikin saralla osuu ihan tsägällä uusia tuttavuuksia kuunneltavaksi ja katsottavaksi. Kilpailu musiikin saralla on kovaa ja tarjonta laajaa.

Tästä seuraavasta Temple Balls tuttavuudesta on minulla kiittäminen, maarakennusalalla toimivaa, Salaojamestarit nimistä toimijaa instassa, josta bongasin tämän seuraavan kappaleen.

Tämä uusin kappale 16.4.2021 ilmestyvältä Pyromide albumilta on poljennoltaan melkoinen korvamato.

Temple Balls - "Thunder From The North" - Official Music Video - 70 756 katselukertaa per 11.2.2021 • Julkaistu 5.2.2021

Mielenkiinnolla odotan ennakkoon Levykauppa Äxästä tilamaani albumia tarkempaan kuunteluun.

Mielenkiintoiselta tuntuvia uusia bändejä ja perinteistä levykauppaa toimintaa tuen näin toimien mielelläni.

Mielenkiintoista on saada tietää, mitä bändin nimi tarkoittaa? Bändin jäsenten kertomana. ;-)

Tässä Temple Balls tietoa Wikipediasta.

Mielenkiintoinen huomio.

Temple Balls on kerennyt tekemään jo avausta Japanin markkinoille. Toivotaan, että koronan helpottaessa Temple Ballsin Artic Metal Beat (AMB) iskee isosti läpi, niin isossa idässä kuin letkeässä lännessä.

Vieläpä niin onnistuen, että bändin pojjaat ja crew pystyvät hankkimaan tekemällään musiikilla elantonsa. Niin pallikkaisessa pohjoisessa ja eroottisessa etelässä.

Silloin voitanee sanoa, että maailmalla tunnetaan musiikillisesti 2020-luvun pohjoisen jingle bells kuin arktisen dingle balls.

Kirjoittaessani soi Goodbye June, Temple Balls, Wig Wam, Block Buster, Elvenking, Sabaton

Kommentoi kirjoitusta

Saitko Sinäkin hylkäävän päätöksen Kelalta?  1

Huomasin Yle Uutisten tarjonnassa kuvakaappauksen mukaisen uutisen, Paljon voimia ja sitkeyttä Maarit Bäckmanille; kafkamaiselta vaikuttavalta järjestelmässä luovimiseen.

Ei mikään yksittäistapaus-
Ei mikään yksittäistapaus-

Surullinen tapaus. Eikä ole kuitenkaan mikään yksittäistapaus Suomessa.

Lue ensin Ylen " ... – pyörätuolissa istuva 27-vuotias lähihoitaja ei pääse eläkkeelle lääkärinlausunnoista huolimatta" - uutinen kokonaan.

Sen jälkeen lainaus kafkamaisen uutisen kohdasta, josta annan vinkkiä kaikille samassa tilanteessa oleville. Kyse on oman tapauksen asianomaisjulkisten tietojen saamisesta omaan käyttöön, kun lääketieteellisiä seikkoja sisältävä korvauspäätös on tullut tietoosi. Hylkäävänä tai osittain hyväksyttynä.

Lainaus alkaa.

Nähdään työkykyisenä
Bäckman on hakenut työkyvyttömyyseläkettä useita kertoja. Yle sai nähtäväksi viimeisimmän Kelan päätöksen. Siinä todetaan, että Bäckmanille ei myönnetä työkyvyttömyyseläkettä, koska ei ole tarpeeksi tutkimuksiin perustuvaa näyttöä sairauden aiheuttamasta ongelmasta, vaivasta tai kivusta.

Lisäksi Kelan mielestä on epäselvää, miksi Bäckman tarvitsee nivel- ja sidekudossairauden perusteella pyörätuolia.

Maarit Bäckman avustajakoiransa Ollin kanssa
Maarit Bäckman avustajakoiransa Ollin kanssa. Koira esimerkiksi huomaa, jos Bäckman on saamassa kipukohtauksen ja varoittaa häntä siitä. Pyry Sarkiola / Yle

Bäckman nähdään siis Kelan silmissä työkykyisenä.

Yle sai nähtäväksi myös kaksitoista lääkäreiden lausuntoa, joissa sanotaan Bäckmanin olevan työkyvytön.

Bäckman odottaa jälleen päätöstä uudesta työkyvyttömyyseläkehakemuksesta.

– Onko kukaan lukenut kunnolla papereitani? Olen liian nuori ja minulla on liian harvinainen sairaus. Niin kauan kun Kelan ei tarvitse nähdä minua, he istuvat siellä omassa kopissaan ja voivat vain sulkea silmänsä.

Työkyvyttömyyseläkkeisiin perehtynyt Kelan tutkija Riku Perhoniemi sanoo, että hylkäysprosentti työkyvyttömyyseläkkeissä on noussut.

Harva hakijoista palaa Perhoniemen mukaan enää työelämään. Vuorottelu eri etuuksilla (siirryt toiseen palveluun) on tavallista hylkäävien päätösten jälkeen.

– Seuraavien vuosien aikana hakija saattaa vuorotella työttömyysetuudella ja sairauspäivärahalla. Tai sitten dokumentit ovat parempia ja hakija saa uudella hakemuksella eläkkeen.

Lainaus loppuu.

KIRJALLINEN TIETOPYYNTÖ
Tässä kohtaa kannattaa mielestäni aina laittaa vireille kirjallinen tietopyyntö Kelalle. Ensin mallipohja kuvana ja sitten tekstinä.

Tietopyyntö Kelalle hylkäävän päätöksestä.
Tietopyyntö Kelalle hylkäävän päätöksestä.

Sitten mallipohja tekstinä.

Lähettäjän etu- ja sukunimi
Katuosoite
Postinumero Postitoimipaikka
Puhelinnumero
Sotu-tunnus

Kela
PL 10
00056 KELA
(Tarkista osoite saamastasi päätöksestä)

TIETOPYYNTÖ: ASIANOMAISJULKISET TIEDOT KÄYTTÖÖNI

Pyydän käyttööni, Kelan hylkäävästä kuntoutuspäätöksestä/sairauspäivärahapäätöksestä/työkyvyttömyyseläkepäätöksestä, jonka Kelan päivämäärä on ____/____ 20___, seuraavat asianomaisjulkiset tiedot:

1. Lääketieteellisten seikkojen käsittelyyn, Kelassa osallistuneen asiantuntijalääkärin nimitiedot, hänen erikoisalansa ja erityispätevyytensä.

Kyseiset asiantuntijalääkärin tiedot ovat julkisia, korkeimman hallinto-oikeuden vakuutuslääkäreitä ja julkisen vallankäyttöä koskevan vuosikirjapäätöksen KHO:2014:83 mukaisesti.

2. Kyseiseen hylkäävän päätökseen liittyvänä kopion, Kelan korvauskäsittelijän ja asiantuntijalääkärin merkinnöistä, jota kutsutaan lääkärikäsittelymuistioksi. Sen asianomaisjulkisuudesta on Kelan ylilääkäri Janne Leinonen todennut seuraavaa.

”Vakuutuslaitoksen asiantuntijalääkärin kannanotto ei ole lääkärinlausunto vaan arvio, joka on tarkoitettu ensisijaisesti vakuutuslaitoksen sisäiseen käyttöön, ratkaisijan avuksi. Vakuutetun on kuitenkin mahdollista saada se itselleen.”
Lähde: Päivän Lehti 12.6.2020 – Kelan ylilääkäri Janne Leinonen
”Vakuutuslääkäreitä ohjaavat samat eettiset periaatteet kuin hoitavia lääkäreitä”

Toivon, että postitatte pyytämäni tiedot käyttööni ensitilassa, jotta pääsen tekemään paremmin perusteltua valitusta tuosta minua koskevasta Kelan päätöksestä.

Ystävällisin terveisin
Paikkakunta ja päivämäärä

Allekirjoitus
Nimen selvennys

Tuo tietopyyntö tulee lähettää kirjallisesti ja todistettavalla tavalla Kelaan.

MUUTAMIA HUOMIOITA ISOSTA KUVASTA
Toivoa sopii, että avoimesta Internetistä löytyvä Kelan Sosiaalivakuutus-lehden pääkirjoituksessa 5/2006 esitelty, Kelan silloisen asiantuntijalääkärin Paavo Rissasen erittäin tarpeelliseksi näkemä "Henkilökohtainen selvitysmies", kuuluu Kelan 2020-luvun palveluvalikoimaan asiakkailleen.

Varsinkin kaikille heille, jotka ovat samassa tilanteessa kuin Maarit Bäckman nyt on.

Sitten viisi yleisen tason huomiota Maarit Bäckmanin tapaukseen:

1. Kelan tutkija Riku Perhoniemeltä tai Kelan johdolta tai ylilääkäriltä, kannattaa kysyä suurimpien työeläkevakuuttajien vuonna 2005 Suomessa testaamasta PCA - menetelmästä eli Englannin mallista. Sen mukaanhan osoittautui, että hylkäävistä työkyvyttömyyseläkepäätöksistä yli 40 prosenttia oli alun alkaen väärin perustein tehtyjä.

2. Samoin kannattaa kysyä: kysymys ykkösen henkilöiltä, tästä korkeimman oikeuden ennakkopäätöksestä. Miten se vaikuttaa Kelan toimintoihin?

”Vakuutustaistelujen keskelle joutuneille on tärkeää välittää tieto tästä yhdestä työsuhdeturvan ja lakisääteisen vakuutusturvan huonontamisesta yli 40 vuoteen. Tästä toivomme, että kaikki ammattiliitot ovat jo informoineet jäseniään:

o KKO:n antama ennakkopäätös KKO:2006:104 on erittäin merkittävä kaikkien sairastuneiden työntekijöiden lakisääteisen vakuutusturvan kannalta.

o Työsuhde voidaan nyt tämän KKO:n ennakkopäätöksen mukaisesti laillisesti purkaa ilman seuraamuksia, jos työntekijän sairaus on jatkunut yli 12 kuukautta, mutta toisaalta tällä hetkellä voimassa olevien lakien mukaista työkyvyttömyyseläkettä ei tarvitse potilaalle myöntää.” Lähde: Oikeusturvan ajankuva torstaina, joulukuuta 20, 2012 - Tapaturmaeläkkeellä olevien määrä

3. Hylkäävä työkyvyttömyyseläkepäätös tulee perustella Kelaakin koskevan lain mukaan riittävällä tarkkuudella. Vaan toteutuvatko lakiin kirjatut velvoitteet, hylkäävän etuuspäätöksen perustelemisesta, Kelassa 2020-luvulla?

Lähde lainauksille on Finlex – Laki Kansaneläkelaitoksesta 17.8.2001/731

22 § (7.11.2014/875)
Kansaneläkelaitoksen asiantuntijalääkäri
Laillistetun lääkärin tai hammaslääkärin on merkittävä perusteltu arvionsa asiakirjoihin osallistuessaan etuusasian valmisteluun. Arvio voidaan merkitä asiakirjoihin noudattamatta terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994) 23 §:ssä säädettyjä lääkintölaillisia todistuksia ja lausuntoja koskevia muotovaatimuksia.

22 a § (7.11.2014/875)
Etuuspäätöksen perusteleminen
Etuuspäätöksen perustelemiseen sovelletaan, mitä hallintolain (434/2003) 45 §:ssä säädetään. Jos Kansaneläkelaitos hylkää etuushakemuksen kokonaan tai osittain ja päätös perustuu keskeisiltä osin lääketieteellisiin seikkoihin, päätöksen perustelujen tulee sisältää arviointiin pääasiallisesti vaikuttaneet seikat ja näiden seikkojen pohjalta tehdyt johtopäätökset.

Mikäli hylkäävän päätöksen perustelut ovat ympäripyöreät, niin valittaminenkaan ei tule tuomaan muutosta tilanteeseen. Ellei vakuutettu pysty viemään hylkäävän päätöksen käsittelyä avoimesti toimivan käräjäoikeuden suullisen käsittelyn sisältävään tuomioistuinkäsittelyyn.

4. Kela kerralla suomalaisen vakuutusalan avoimuuden esikuvaksi?

Näin Kelan ylilääkäri Janne Leinonen:
”Vakuutuslaitoksen asiantuntijalääkärin kannanotto ei ole lääkärinlausunto vaan arvio, joka on tarkoitettu ensisijaisesti vakuutuslaitoksen sisäiseen käyttöön, ratkaisijan avuksi. Vakuutetun on kuitenkin mahdollista saada se itselleen.” Lähde: Päivän Lehti 12.6.2020 kello 08:23 - ”Kommentti: Vakuutuslääkäreitä ohjaavat samat eettiset periaatteet kuin hoitavia lääkäreitä”

Toivottavasti Kela julkistaa pikaisesti toimintaohjeet näihin kahteen asiaan.

A. Miten kukin vakuutettu/potilas saa käyttöönsä tuon ylilääkäri Leinosen vakuutetuille lupaamansa arvion?

B. Entä tuleeko arvion tehneen Kelan vakuutuslääkärin, nimitiedot, erikoisalat ja erityispätevyydet samassa lähetyksessä Kelalta pyydetyn arvion kanssa? Vakuutuslääkäritietojen avoimuutta koskevan vuosikirjapäätöksen KHO:2014:83 mukaisesti.

5. Tämä seuraavaan Finanssiala r.y:n artikkeli kannattaa hakea teholukuun:

”Entistä parempia päätöksiä etuuksista”
2.2.2015 kello 9:20 Kari Rissa

”Työkyvyttömyyteen, vammaan tai ammattitautiin liittyvien etuus- ja korvauspäätösten hyvät perustelut ovat ratkaisevan tärkeitä niin vakuutetuille kuin päätöksen tehneelle vakuutuslaitokselle. Oikeus saada perusteltu päätös kuuluu myös kaikkien perusoikeuksiin.”

- -

Hyvä päätös on Hassisen mukaan rakenteeltaan selkeä ja myös hyvin kirjoitettu. "Vakuutuslaitoksissa päätösten kirjoittaminen edellyttää toimivaa yhteistyötä korvauskäsittelijöiden, lakimiesten ja asiantuntijalääkärien kesken."

https://www.finanssiala.fi/uutismajakka/Sivut/Entista_parempia_paatoksia_etuuksista.aspx
Linkki luettu 26.1.2021

Eikä tuossa vielä ihan kaikki.

Hallitusohjelman mukainen vakuutuslääkärijärjestelmän ”korjaushanke” (STM140:00/2019) on hallituksen esityksen (HE 213/2020) eduskunnan valiokuntakäsittelyn myötä hyväksymistä vaille valmis.

Harmi vakuutettujen ja potilaiden kannalta on se, että tärkeämpien lakipykälien korjaukset jäivät sosiaali- ja terveysministeriön leikkauspöydälle. Taas kerran. Ihan niin kuin aihetta vuosikymmenten ajan seuranneissa kotikatsomoissa arveltiinkin.

Nuorempien sukupolvien ei tarvitse lähteä nyhjäisemään tyhjästä. Kelaa koskevaksi lähtötilanteeksi kannattaa hakea avoimesta internetistä, esimerkiksi tämä tietopaketti:

”Kansaneläkelaitoksen vakuutuslääkäreitä koskevan lainsäädännön muuttaminen 2020-luvulla”


EU-kansanäänestys tai useampi

Suomen demareiden kulmamies Euroopan parlamentissa on tällä hetkellä Eero Heinäluoma. Hän tuntee muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa, Suomen 1990-luvun Euroopan unioniin liittymisen kuviot kuin omat taskunsa. Kuten miten ja miksi Suomi liitettiin euroon?

Mitkä ovat demareiden kannat EU:iin ja euroon?
Mitkä ovat demareiden kannat EU:iin ja euroon?

Tiesitkö jo tämän?

Perustuslakiimme vuosina 2007-2011 tehdyt muutokset eli "uudistukset" mahdollistavat Suomen liittämisen, vaikka Afrikan unioniin. Jos vain tuota haluavan hallituksen pokka pitää ja rohkeus riittää.

Siksi kansanäänestys EU-asioista Suomessa 2020-luvulla tulee olemaan kova juttu. Varsinkin, kun ja jos se valmistellaan avoimen sekä laajan yleisen keskustelun kautta. Josta myös tehdään kaikkien saataville kirjauksia ja yhteenvetoja, mitä mieltä eri puolella Suomessa EU-kansanäänestyksestä ollaan ja mihin perustuen?

Euroopan unioniin ja euroon liittyvä kansanäänestys tai useampi; on erittäin kiinnostava aihe kaikille yli 18-vuotiaille ja alle 44-vuotiaille suomalaisille, jotka eivät ole koskaan saaneet ilmaista kantaansa Suomen Euroopan unioniin kuulumisesta ja sen syvyysasteesta.

Kun taas kansanäänestyksen kohderyhmän tarkasteluun otetaan mukaan yli 44-vuotiaat suomalaiset, jotka eivät ole saaneet äänestää euroon kuulumisesta, niin kansanäänestyksen tai useamman tarve on 2020-luvun Suomessa, mitä ilmeisin.

Kokoomuksen isänmaallisen siiven edustajan Jorma Jaakkolan kotisivuilla lienee yksi parhaimmista EU-asioiden tietopaketeista? Jos Suomen euroon liittyminen, kiinnostaa Sinua, niin tästä Jorma Jaakkolan Uusi Suomi Puheenvuoron euroa käsittelevästä "Suomen europetos A-nelosella" - artikkelista pääset eteenpäin.

Uutistietojen mukaan perussuomalaisten leiristä lähtöisin oleva kansalaisaloite EU:n elpymispaketista, saavutti vaadittavan 50 000 kannatusilmoituksen rajan muutamassa päivässä ja etenee eduskunnan käsittelyyn lähiviikkoina.

Samasta aiheesta heinäkuussa tehty Liberaalipuolueen kansalaisaloite "Neuvoa-antava kansanäänestys Eurooppa neuvoston kokouksen lopputuleman EU:n elpymispaketista ja budjetista kaudelle 2021-27 hyväksymiseksi" on kerännyt tähän mennessä 8 941 kannatusilmoitusta. Kannatusilmoitusten keräysaikaa on jäljellä 23.1.2021 asti, joten kannattaa käydä allekirjoittamassa, josko kaksi läpi mennyttä kansalaisaloitetta luo paineita päättäjiin päin paremmin?

Mielenkiintoista onkin seurata, minkälaisia asioita läpi mennyt kansalaisaloite tuo julkiseen keskusteluun? Entä minkälaisia keskustelun avauksia oppositiopuolueet voivat aiheesta yhteistoimin tuoda EU-kansanäänestystä haluaville ja vastustaville?

Jos säännöllisesti julkaistavan eurobarometrin tuloksiin on luottamista, niin ei sitä tiedä, vaikka 2020-luvun suomalaiset ovat valmiita syvempään valtiotason suhteeseen Euroopan unionissa. Joten reilun pelin hengessä toteutettava kansanäänestys tai useampi tulee tekemään hyvää meille kaikille.

"Kansanäänestys EU:n elpymispaketista?"
- Julkaistu 30 syyskuun, 2020

"Lähiviikot näyttävät sen, että törmääkö kyseinen kansalaisaloite eduskunnan sisäisiin Berliinin muureihin? Tai sinkoutuuko se sihisten ja savuten eduskuntatalon kivisten jättikaltereiden välistä, eduskuntatalon edessä olevalle hiljaisen unohduksen nurmialueelle? Eduskuntatalon kivisistä portaista ja edustan mukulakivistä kimmokkeet toistuviin EU-mielenosoituksiin ottaen. Puolesta ja vastaan."

- -

"Joten toivoa sopii, että tuleville maksajasukupolville suodaan 2020-luvulla kansanäänestyksen mahdollisuus tai useampi EU-tason asioista. Kunhan valmistelut mahdollisille kansanäänestyksille valmistellaan hyvin. Äänestyksen lopputulosten jatkotoimenpiteet kannattanee suunnitella paremmin kuin Iso-Britannian Brexit – erossa näyttää parhaillaan tapahtuvan."

Lue lisää Suomi 2017 verkoston blogista:
https://suomi2017.wordpress.com/2020/09/30/kansanaanestys-eun-elpymispaketista/

Tärkeintä päättäjien on huomioida se, kun ja jos jonkin kansanäänestyksen tuloksen kautta, Suomi sukeltaa mukaan syvempään EU-liittovaltiorakenteeseen, niin tärkeää on neuvotella ensin valmiiksi se, että kaikkien nykyisten EU-maiden ja eri urheilulajien maajoukkueet saavat jatkaa kisaamistaan entisellään.

Siirtymäajan takarajaksi yhden maajoukkueen tunnuksen alle siirtymisessä, esimerkiksi se vuosi (2058?), kun Suomen viimeinen maksuerä nyt kaavaillusta EU:n elvytyspaketista lankeaa suomalaisille maksuun.


Rakithon käsittely

En osaa kreikkaaa, mutta voisiko Kreetalla kehitetty Rakithon käsittely olla avuksi koronavirukseen liittyvien pelkotilojen laukaisemisssa?

Rakibustersit tulevat Kreetalta.
Rakibustersit tulevat Kreetalta.

Huumori on mielestäni hyvä ase, jos tuota YouTubessa olevaa huumoripläjäystä ei oteta liian tosissaan.

Huumorin avulla on hyvä muistuttaa, että annettuja ohjeita koronavirustartuntojen estämisessä on tärkeää noudattaa.

Käsittääkseni Kreetalle ja Kreikkaan suuntautuvat lomamatkat ovat taas Suomesta mahdollisia. Toivottavasti kaikki lähtee sujumaan hyvin ja matkaajat noudattavat annettuja ohjeistuksia tarkasti.

Lähiviikot sitten näyttävät, miten koronaviruskanta mahdollisesti leviää Kreetalla ja Kreikassa turistien mukana. Varsinkin, kun eri maista tulevat turistit väistämättä kohtaavat lentokentillä ja - koneissa sekä kohteissa hotelleissa, ravintoloissa, baareissa, yökerhoissa ja tavernoissa.

Paikallisten puolesta toivon lämpimästi sitä, että edes loppujakso puolen vuoden turistikaudesta (huhtikuu-lokakuu) sujuu ilman paikallisen väestön koronaan sairastumisten lisääntymistä.

Uutistietojen mukaan, Kreikalla ja Kreetalla ovat koronatartunnat pysyneet hyvin hallinnassa. Jos nyt nykyisen kaltaista koronavirusta pystyy kukaan hallitsemaan.

Mielenkiintoista on myös kuulla se, että jos joku matkavakuutuksen ottanut ja annettuja ohjeita säntillisesti noudattanut suomalainen sairastuu koronaan, niin miten voimassa olevan matkavakuutuksen ehtoja tilanteessa tulkitaan?


"Kunnian ja omantunnon" kautta toimiminen

Kiinnostaako mobiiliflaijerin aihe myös Sinua?

Erittäin kova juttu toteutuessaan!
Erittäin kova juttu toteutuessaan!


Vakuutuslääkärit toimimaan ”kunnian ja omantunnon” kautta

- Julkaistu 10 kesäkuun, 2020
by Suomi 2017 - Suomi 2025?

"Otsikko naurattaa varmasti monia, joilla on tämän bloggauksen aiheesta omakohtaista kokemusta. Eikä tuossa mitään. Kaatuihan se ikuisena pidetty Berliinin muurikin."

Tutustu ja vinkkaa aiheesta kiinnostuneille kavereillesi. Lämmin kiitos avustasi.

Lakihankkeen (STM140:00/2019) lausuntopyynnössä kerrotaan, että lausunnon voivat jättää kaikki lausunnonantamisesta kiinnostuneet. Kunhan se tapahtuu 10.7.2020 mennessä ministeriön lausuntopyynnössä antamaan osoitteeseen!

Joten eikun toimiin. Yhdessä tai erikseen.


Lobbausrekisteri 2020

Asiantuntijatietojen mukaan koronaviruksen aiheuttama tilanne jatkuu vielä pitkään. Kuinka pitkään koronapandemian aiheuttamat tilanteet eri muodoissaan jatkuvat? Sitä ei taida kukaan asiantuntija pystyä ennustamaan. Siksi eri tahtiin koronavirustartunnat eri maanosissa ja maissa leviävät.

Vallan kulisseissa on käynneissä kovat kuhinat. Esimerkiksi talouselämän edustajat lobbaavat omia näkemyksiään poliittisia päätöksiä tekeville. Rajoitusten purkaminen on heidän ykkösprioriteettinsä. Eikä tuossa mitään.

Kyseessä on edunvalvonta eli lobbaus puhtaimmillaan. Onhan talouselämän toimivuus ja työelämään perustuva toimeliaisuus, yksi länsimaisen valtiojärjestyksen ja yhteiskuntarauhan perusta. Kovinta lobbaaminen taitaa olla EU-komissiossa. Ainakin mittasuhteiltaan.

EU:n avoimuusrekisterilainsäädäntö Suomeen 2021?
EU:n avoimuusrekisterilainsäädäntö Suomeen 2021?

Reilut 7 vuotta sitten näytti hetken siitä, että lobbaamisesta saadaan Suomessakin aikaiseksi, hyvät ja avoimet julkiset keskustelut. Joten toivottavasti 2020-luvulla onnistuu paremmin.

Erilaisten kriisien keskellä valtaa kulloinkin pitävillä on mahdollisuus pyöräyttää isojakin lakihankkeita, niin sanotusti sukkana koriin.

Hämäyksen vai minkä ihmeen takia pitkään Suomeen vireillä ollut lobbarirekisteri on nyt tulossa Suomeen avoimuusrekisterin nimellä! Liekö tuo mitään sanomaton nimike hämännyt isoa yleisöä, koska tätä kirjoittaessani tähän yhteiskunnallisesti erittäin tärkeään ja kaikille avoimeen kyselyyn on tullut vasta 14 vastausta!

Hyvää aiheessa on mielestäni se, että nyt jokainen lobbaamisesta kiinnostunut voi laittaa omat ehdotuksensa kehiin. Otakantaa.fi - palvelusta löytyvä "Kysely avoimuusrekisterivalmistelusta" on avoinna 6.5.2020 asti.

Tuosta kyselystä ja lobbausaiheen isosta kuvasta voit lukea taustaa Suomi 2017 - blogista:

"Avoimuusrekisteri"
- Julkaistu 23 huhtikuun, 2020
by Suomi 2017 - Suomi 2025?

"Suomalaisessa käytännöissä termit avoimuus ja läpinäkyvyys, saattavat erota tosielämän tilanteiden suhteen isostikin. Siksi on tervehdittävä ilolla hallitusohjelmaan kirjattua avoimuusrekisterihanketta, johon kytkeytyvä lainsäädäntöhanke kulkee hallituksen työjonossa oikeusministeriön tunnuksella OM033:00/2019."

Eikä tuossa kaikki.

Suomen lobbauskuvioissa yksi ison haaste ratkaistavaksi tulee tässä:

"Haasteelliseksi näiden asioiden korjaamisen tekee se, että vakuutusyhtiöillä on lonkerot eri kautta suoraan tai välillisesti monissa tahoissa ammattiyhdistysliikkeistä järjestöihin/yhdistyksiin ja eri sijoittajainstituutioihin. Vammautuneiden asiaa eteenpäin vietäessä tulee aina astuneeksi isoille varpaille."

Lähde: Uusi Suomi Puheenvuoro, Timo Kallioja 24.4.2020 - Pohdintaa vakuutuslääkärijärjestelmästä.


Uros Live Tampereella

Pitäneekö paikkansa, että Helsingissä olevaa jättimäistä ostoskeskusta Mall of Triplaa kutsutaan naisväen suussa lempinimellä Mälli?

Joten voisiko Tampereen uuden mahtiareenan, Uros Liven lempinimi olla Jöpöttäjä? Esimerkiksi tuo Mall of Tripla lempinimi Mälli sointuu paremmin myös savolaisiin leukaperiin.

Kuopiossa jalkapallon pyhättönä toimivaa Savon Sanomat Areenaa kutsutaan kansan suussa edelleen Keskariksi.

Joten voisiko kovan kiistelyn kohteeksi joutunut Uros Live olla lempinimeltään Jöpöttäjä? Tai Nöpöttäjä? Tai jokin muu? Ei siis virallisesti, vaan kansalaisten hyväksymänä hellittelynimenä. Ja voihan mahtiareenalla olla useampiakin lempinimiä.

Kyllä kansa jonkin lempinimen keksii.
Kyllä kansa jonkin lempinimen keksii.

Kova kohu Tampereelle rakenteilla oleva mahtiareenan nimestä varmasti jatkuu. Nyt somessa vellovien tietojen mukaan, kaupunkilehti Turkulainen on järjestänyt nimikilpailun päästääkseen Uros Live – nimestä suivaantuneet tamperelaiset piinasta.

Itse olen sitä mieltä, että eiköhän tuon virallisen nimen kanssa pystytä elämään. Tosin itse kirjoittaisin sanat järjestyksessä Live Uros. Ikään kuin osoituksena tulevasta ja omin silmin kohta koettavasta. Valonheitinten valossa ja kulloisenkin tapahtuman ympärillä olevaa latausta ilmasta haistellen sekä maistellen.

Ja pitäähän se myöntää, että uusi mahtiareena on saanut Uros Live - nimensä takia valtavasti julkisuutta. Ilmaista sellaista. Puolesta ja vastaan.

Joten ei pöllömpi nimi valinta, vaikken tiedäkkään, minkälaista toimintaa kyseisen nimen omistavan yrityksen taakse kytkeytyykään? Ja miten tuo Uros Live-nimi aukeaa ulkomaalaisille kävijöille.


Tapaturmavakuutuskeskus kutsuu  3

Työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisiin korvausasioihin liittyen, Tapaturmavakuutuskeskus (TVK) kutsuu suomalaisia Helsinkiin. Kyseessä on harvinainen ”Vakuutuslääkärin rooli työtapaturman korvauskäsittelyssä” - yleisöluento 27.1.2020 Tapaturmavakuutuskeskuksen järjestämänä.

Vakuutuslääkärin rooli työtapaturman korvauskäsittelyssä
Vakuutuslääkärin rooli työtapaturman korvauskäsittelyssä

Toivottavasti mahdollisimman moni omakohtaista kokemusta omaava pääsee osallistumaan yleisöluennolle. Kuuntelemaan, keskustelemaan ja verkostumaan.

Huomaathan sen, että ilmoittautuminen pitää tehdä 22.1.2020 klo 16.00 mennessä Tapaturmavakuutuskeskuksen nettisivulta löytyvän ilmoittautumislinkin kautta.

Osallistujille tiedoksi, että yleisöluennon lopussa olevaan keskustelua osuuteen liittyviä yleisökysymyksiä kannattaa miettiä etukäteen. Kirjoittaa ne puhtaaksi ja varustaa omilla yhteystiedoilla.

Yleisökeskusteluaikaa on aina rajallisesti ja kaikki eivät pääse kysymään. Näin voitaneen sopia jo näin ennakkoon, että Tapaturmavakuutuskeskus kirjaa ja julkistaa kaikki tilaisuudessa suullisesti sekä kirjallisesti esitetyt ja jätetyt kysymykset. Sekä antaa niihin nettisivuillaan helmikuun 2020 aikana, kirjalliset vastaukset, joihin ohjaavat linkit jaetaan myös Tapaturmavakuutuskeskuksen some-kanavilla.

Näin toimien luottamus vakuutusjärjestelmän hyväksyttävyyttä (legimiteetti) kohtaan saattaa lähteä parantumaan, kun nähdään, että mieltä painaviin kysymyksiin vastataan.

Eikä tuossa kaikki.

Jos aiheen iso kuva kiinnostaa Sinua, niin tässä tulevat Tapaturmavakuutuskeskuksen kutsun mobiiliflaijeriin liittyvät linkit. Ole hyvä.

Vakuutuslääkärijärjestelmän kehittämisen neuvottelukunta
- Julkaistu 30 lokakuun, 2019

#OnSovittuEttä #Suomi100oikeusvaltio
- Julkaistu 1 joulukuun, 2017

Korkein hallinto – oikeus | Osat 1/5 - 5/5
- Julkaistu 20 joulukuun, 2015


Kuopiossa juhlitaan ansaitusti

Tuttu kaupunki monelle meistä.

Elämäni ensimmäisessä mielenosoituksessa 1970-luvulla; olin yhtenä monista jalkapallon harrastajista marssimassa Amiskan mäeltä kaupungintalolle. Mielenosoituksen aiheena ja mielenosoittajien vaatimuksena oli saada Kuopioon pelkästään jalkapallolle pyhitetty ja lajin luonteelle sopiva sisähalli talviajaksi. Ei onnistunut tuolloin, kun ei ollut rahaa jäi päättäjien vastaukseksi.

Paljon on vettä virrannut Kallavedessä ja jalkapalloja hävinnyt erilaisten kenttien pöpelikköihin, koska 1970- ja 1980 - luvuilla maaliverkot olivat maalikehikoissa vain ennen virallisia otteluita.

Nyt Kuopiossa juhlitaan ansaitusti jalkapallon Suomen Mestaruutta 2019, josta seuraava kuvakaappaus.

Lämpimät onnittelut joukkueelle ja taustavoimille.
Lämpimät onnittelut joukkueelle ja taustavoimille.

Erinomaisen historian katsauksen kuopiolaiseen ja Kupsin jalkapallohihstoriaan löydät näistä Wikipedian linkeistä;
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuopion_jalkapallo
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Kuopion_Palloseurassa_pelanneista_jalkapalloilijoista
Linkit luettu 12.11.2019

Tämän vuoden mestaruusjuhlat jatkuvat ainakin viikon ajan. On se verran kova juttu Kuopiossa.

Suurin muutos jalkapallon pelaamiseen on tullut vuosikymmenten aikana siitä, että myös Suomessa on siirrytty entistä enemmän puoli- ja kokoammattilaisuuteen. Kuten esimerkiksi jääkiekossa on tehty menestyksekkäästi jo muutamien vuosikymmenten ajan.

Ja tässä tullaan tämän kirjoitukseni pääpointtiin. Aiemmin kuopiolaisessa jalkapallossa yritettiin pärjätä seurojen rahankeruulla, kuten bingot. Tai sitten kuopiolaisten ja Pohjois-Savon yritysten tukirahoilla.

Ja niin kuin kaikki jalkapalloseuratoiminnan ytimessä mukana olleet tietävät, niin varojen keruu jalkapalloseuran toiminnasta kertyvien kustannusten peittämiseen on haasteellista. Lajikirjon kasvettua myös Kuopiossa se on varmasti entistä haastavampaa.

Niin kuin joukkuelajien harrastajien keskuudessa tiedetään hyvin, niin isotkaan rahalliset satsaukset eivät kanna hedelmää, jos kaikki palaset eivät loksahda kohdalleen. Varsinkaan joukkueen henkiseen virkeystilaan liittyvät.

Tätä seuraavaa Kupsissa kesällä tapahtunutta kuviota ihmetteli varmasti moni muukin, joten nyt tapahtuneen ymmärtää paremmin:

– Olen erittäin iloinen koko Kuopion, fanien ja etenkin Ari Lahden puolesta. Lahti on satsannut seuraan valtavasti.

Armstrong liittyi KuPSin valmennusryhmään kesken kauden päävalmentaja Jani Honkavaaran pyynnöstä.

Honkavaara luonnollisesti vastasi joukkueesta ja oli joukkueen suuri tekijä, mutta hän sai toivomaansa apua kokeneelta Armstrongilta.

Honkavaara kehuikin mestaruuden jälkeen taitoa ja ilmapiiriä, joita Armstrong toi KuPSiin.

– Keke oli se puuttuva palanen: se miten hän tuli ja otti kaikki huomioon. Hän on ollut ilopilleri ja heittänyt sellaista ”läppää”, että me muut olemme tunteneet itsemme hänen rinnallaan vanhoiksi, Honkavaara sanoi hymyillen.

Lähde: Ilta-Sanomat 19.10.2019 - Kuvat: Keith Armstrong teki yllättävän liikkeen, kun KuPS juhli mestaruuttaan – näin hän selitti temppuaan

Ja savolaiseen spekulointiin kuuluvana, saattaahan se olla niin, että tuossa Ilta-Sanomien jutussa on Kupsin seuraava päävalmentaja, joka jatkaa tutussa kaupungissa menestyksekästä työtään ammattivalmentajana?

Nimittäin Kupsin ja hopealle jääneen FC Interin menestystekijä on varmasti ollut se, että toiminnan rahoittamisessa on ollut pääroolissa yksi iso lompakko, jolloin päätäntävalta on ollut tarvittaessa nopealiikkeistä. Toki tarkkaava korva, luottamuksen jakaminen ja tunneälyyn pohjautuva mieli ovat tärkeitä päärahoittajan roolissa menestymiselle. Kuin myös riittävän matkan päässä pysyminen ruohonjuuritason päivittäisestä toiminnasta.

Yksi merkittävä muutos vuosikymmenten takaiseen menoon on ollut se, että Kupsinkin toiminnassa taustatoiminnot on yhtiöitetty ja vastuutehtäviä hoidetaan päätoimisesti. Tässä on myös yksi tärkeä menestystekijä, jota ei vielä 1900-luvulla suomalaisessa jalkapallossa ollut.

"Veikkausliigassa pelaava Kuopion Palloseura on hankkinut uuden urheilutoimenjohtajan. Jonne Lindblom aloittaa työt kuopiolaisseurassa. Hän on toiminut kymmenen vuotta pelaaja-agenttina ja siirtyy nyt työskentelemään seuratoiminnan puolelle menestyvän Veikkausliigaseuran palvelukseen." Lähde: Kupsin verkkosivut 26.09.2019 - Veikkausliigassa pelaavalle Kuopion Palloseuralle uusi urheilutoimenjohtaja

Aiemminhan Suomessa jalkapallojoukkueita pyrittiin rakentamaan oman seuran junioreista ja kaupungin tai maakunnan pojista. Irtonaista rahaa ei ollut koskaan liikaa. Tiedot kehityskelpoisista pelaajista liikkuivat viidakkoradion kautta. Suomens sisällä pelaajien liikkuvuus oli pientä, koska seurojen määräämät siirtokorvaukset eivät olleet monestikkaan järjellisiä. Eikä myöskään suhteessa pelaajien uusien seurojen maksukykyyn. Joten moni pelaajista lopetti ylemmillä sarjatasoilla pelaamisen ja siirtyi alemmille tasoille tai puulaakifutikseen, jossa siirtokorvaukseen karanteeneja ei voitu asettaa. Taisipa se johtaa yhden legendaarisen kuopiolaisen jalkapalloseuran, Jesp PK:n perustamiseen vuonna 1981.

Sitten takaisin vuoden 2019 tilanteisiin.

Joten Kupsinkin mestaruusjoukkuueen rakenne on seurausta siitä, että jalkapalloilijoiden työmarkkinat ovat totaalin globaalit. Kiitos siitä taas kuuluu belgialaiselle jalkapalloilijalle Jean-Marc Bosmanille, joka jaksoi taistella vuonna 1990 käynnistyneen siirtokorvausriidan EU-tuomioistuimeen asti, jossa voitto jalkapalloilijoiden vapaalle liikkuville julistettiin 15.12.1995. EU:n yhden pääpilareista; vapaan työvoiman liikkuvuuden perusteella.

Ennen tuota Bosman päätöstä vallalla oli ollut esimerkiksi se, että jalkapallossa joukkueet saivat nimetä kokoonpanoon vain kolme ulkomaalaispelaajaa. Tietojen lähde on Wikipedian "Bosman-sääntö" - artikkeli.

Sitten vielä Kupsin ja suomalaisen jalkapallon ydinpointteihin kolmen lehtiartikkelin lainauksen muodossa. Raha tarvitaan aina, mutta miten hankittuna ja mihin:

1.
Helsingin Sanomat 19.10.2019
"KuPS ei olisi mestari tänään ilman pankkiiri Lahden rahoja, ilman omia kasvatteja, joista on kasvanut runkopelaajia joukkueeseen ja ilman päävalmentajaa Jani Honkavaaraa, joka kouliintui päävalmentajaksi HIFK:ssa ja jatkoi kehittymistään KuPSissa.

Ari Lahti sanoi HS:lle, että hän on omistajana laittanut seuraan omaa rahaa seuraan 6-7 miljoonaa euroa. Viimeinkin panostetuilla rahoilla tuli jättipotti.

Lahden mukaan mestaruudesta ei olisi voinut unelmoida realistisesti vuonna 1998, jolloin hän meni mukaan KuPSin tai toimintaan tai edes vuonna 2006, jolloin hän otti omistajuuden.

”Silloin sanoin, että tavoitteeni on, että Kuopiossa pelataan säännöllisesti europelejä. Sille naurettiin”, Ari Lahti sanoi HS:lle taannoin.

Lahti muisteli, että vuonna 2010 KuPSissa päätettiin, että vuonna 2018 seura voittaisi mestaruuden. Mestaruus on Lahden mukaan osa jatkumoa ja hyvää työtä, jota seurassa on tehty pitkään." Lähde: Ari Virtanen HS - Pankkiirin miljoonilla tuli viimein jättipotti Kuopiossa, ja KuPS juhlii mestaruutta – omistajan visioille naurettiin viime vuosikymmenellä.

2.
Talouselämä 19.10.2019:
Vaikka EM-hanke voi vielä kääntyä perinteiseksi läheltä piti -tilanteeksi, Islannin esimerkki on osoittanut, että pienelläkin Pohjoismaalla voi pysyä pallo hallussa.

Antti Rinteen hallitus onkin viisaasti kääntänyt katseensa napapiirille ja kirjannut hallitusohjelmaan tavoitteen siitä, että niin sanottu Islannin malli otetaan käyttöön Suomessakin.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että lapset kuskataan suoraan koulusta jalkapallotreeneihin ja edelleen illan suussa kotiin.

Tiukat kotiintuloajat pitävät huolen siitä, ettei nuoriso luiskahda potkulautailun, tähtitieteen tai muiden epäterveiden harrastusten pariin.

Jalkapalloväki odottaa DDR:n... siis Islannin mallin käyttöönottoa jo innoissaan.

Matka kansakunnan ykköslajiksi on kuitenkin pitkä. Kun jalkapallon Veikkausliigan pelejä seuraa paikan päällä keskimäärin 2 500 katsojaa, jääkiekkoliigassa määrä on melkein kaksinkertainen, vaikka otteluita on tuplasti.

Ilman mesenaatteja ei suomalaisessa jalkapallossa tulevaisuudessakaan pitkälle potkita.

Lähde: Mikko Metsämäki (Kirjoittaja on Kupsin kasvatteja) Kolumni: Islannin mallilla menestykseen – Jalkapallon Suomen mestaruuden voittaa savolainen pankkiiri tai länsirannikkolainen laivanvarustaja

3.
Kauppalehti 2.4.2019:
”Veikkausliigan voitto merkitsisi miljoonaa euroa, europelit noin 200 000 euroa.”

”Suurin tavoite on palauttaa tekemiseemme uskottavuutta, mutta myös elämyksellisyyttä tapahtumiin esimerkiksi led-mainonnan kautta”, Sarajärvi sanoo ja kertoo yhtiön investoineen järjestelmään 700 000 euroa.

Sarajärvi näyttää viisivuotisstrategiaa, jossa vilahtelee samoja sanoja: uskottavuus, elämyksellisyys, pelaajapolku.

”On epätodennäköistä, että kaikki menee pieleen. Sekin on harvinaista, että kaikki onnistuu. Pyrimme siihen, että jatkossa meitä on vaikeampi haavoittaa. Silloin on myös todennäköisempää saavuttaa menestystä – taloudellisesti ja urheilullisesti – kun teemme asioita systemaattisesti. Voimme voittaa yksittäisiä otteluita tai pelata hyvän kauden, mutta viisi hyvää kautta putkeen vaatii jo onnistunutta suorittamista”, Sarajärvi toteaa.

Lähde: Pasi Lehtinen Kauppalehti, Miljoonavelkainen SJK tahtoo uskottavuutensa takaisin ilman mesenaatteja: ”On tähän rahaakin laitettu”

Eli haasteita kuopiolaisessa ja suomalaisessa jalkapallossa piisaa. Varsinkin rahoituksen osalta. Toivottavasti mesenaatit eivät polta itseään loppuun ja saavat jollain aikavälillä sijoittamaansa rahaa takaisin päin.

Upeaa olisi myös se, että kuopiolaisen ja suomalaisen jalkapallon eteen töitä tehneet ja tekevät voivat vaihtaa tietoa entistä avoimemmin, koska menestys on tiettyjen treenimäärien ja rahallisten sijoitusmäärien jälkeen henkimaailman asioita, joka edellyttää, että perusasiat - ja asenteet ovat kaikilla ruohonjuuritason toimintaan osallistuvilla kunnossa.

Näin osuvasti homman kiteyttää Liverpoolin päävalmentaja Jürgen Klopp:

"“You want to be a serious player?
You have to be a serious person”

Sleep enough
Train hard
Eat the right things
Drink the right things
Be lucky

Disciplined lifestyle for 15-18 years"
Lähde: https://twitter.com/AnalysisGaa/status/1183015620801187842
Linkki luettu 20.10.2019

* * * *

Joten juhlat Kuopiossa jatkukoot. Nyt on kaikki loksahtanut Kupsin toiminnoissa viimein kohdilleen ja etenkin tämän vuoden pelaajat sekä kaikki kannattajat ovat juhlansa ansainneet.

Toivottavasti myös SJK saa toimintansa viimein paremmin jengoilleen. Rahalliset satsaukset ovat ainakin olleet tuon Kauppalehden uutisen mukaan todella isoja, joten harjoittelu- ja pelaamisolosuhteista menestys ei tule jäämään kiinni. Kunhan uutena päävalmentajana Jani Honkavaara saa toiminta-aikaa sen kolme vuotta, kuten Kupsissa.

Sillä on upeaa, että menestystä tulee pitkäkestoiseti myös Helsingin ulkopuolelle. Ja myös kaikista ulkomailta Suomeen ammatikseen pelaamaan tulleista huolehditaan työmarkkinoiden yhteiseksi sovittujen pelisääntöjen mukaan. Toiveikas hymiö.

Kirjoittaessani soi Kuopiolaisen jalkapallon kannatuslaululut: Banzai Banzai , Koparit korjaa potin, Stayin' Alive (Kuopion Elo ja Bee Gees)

Kommentoi kirjoitusta
Edellinen