Rapsakkata

Edellinen

Jesp PK 1981 > Osa 5

Tässä osassa tuomme julkisuuteen Jespin perustamisvuoden asioita, kohta seuraavien virallisten asiakirjojen kautta. Aktiivinen ja virallinen jalkapallon harrastustoiminta Jespin nimissä loppui 1990-luvun alussa. Vaikka seurana Jespin aktiivinen toiminta-aika oli lyhyt, niin seuran/yhdistyksen viralliseen toimintaan liittyneet paperiarkistot (kuten kokousten pöytäkirjat, ottelujen kokoonpanoluettelot ja talouden pitoon liittyvät asiakirjat) olivat kadonneet 2020-luvulle tultaessa. Onneksi toimintavuosiin liittyvät mehevät tositarinat jatkavat kiertokulkuaan ja naurattavat jo uusia sukupolvia.

Sitten tämän viitososan aiheisiin.

Perjantaina 25.11.2022 JeSP PK r.y. vietti virallisen rekisteröitymisensä 41-vuotispäivää.

Jespin virallisten dokumenttien jäljitysdelegaatio kävi merkkipäivän kunniaksi tutustumassa Kansallisarkistossa, patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteristä siirtyneiden, Jespin historian virallisten perustamisasiakirjojen saloihin.

Kansallisarkiston pääpaikka Helsingin Kruununhaassa.
Kansallisarkiston pääpaikka Helsingin Kruununhaassa.

Jespin virallinen rekisteröitymispäivä yhdistykseksi oli asiapapereiden leiman mukaan 25.11.1981. Oikeusministeriön yhdistysrekisteriin Jespi hyväksyttiin vasta 28.4.1983. Joten toivottavasti prosessit ovat nykypäivänä nopeammat. Myös viranomaisten vaatimien ja heille tehtyjen korjausten käsittelyn suhteen. Lankapuhelimella (numerovalinnat raksuttavan reikäkiekon kautta) otetut kiirehtimisyritykset olivat ensikosketuksia suomalaiseen kafkamaisuuteen..

Mukana kirjoituskoneella kirjoitettuja liitteitä 12 kappaletta!
Mukana kirjoituskoneella kirjoitettuja liitteitä 12 kappaletta!

Patentti- ja rekisterihallituksesta saatujen tietojen valossa, Jespin ulosliputus yhdistysrekisteristä on merkitty tapahtuneeksi 11.2.2017. Yhdistyksen toiminta loppui jo 1990-luvun alussa.

Tuon viimevaiheen jälkeen yhdistyksen perustamiseen liittyvät asiakirjat löytyvät Kansallisarkistosta, Rauhankatu 17, Helsinki. Kiitos asiassa matkan varrella opastaneille henkilöille.

Tästä tasokameramallisesta skannerista Canonkin olisi ylpeä.
Tästä tasokameramallisesta skannerista Canonkin olisi ylpeä.

Netissä tehdyn ennakkotilauksen kautta, Jespin toiminnasta jäljellä olevat viralliset asiapaperit olivat luettavissa ja edelleen tallennettavissa kansallisarkistossa. Pientä rahallista korvausta vastaan. Kopiokortin avulla, joko paperille kopiokoneella kopioituina tai sitten sukkelasti sujauttaen edellisen kuvan jättiskannerin avulla, suoraan muistitikulle.

Jespin aineiston tilaus tapahtui netissä.
Jespin aineiston tilaus tapahtui netissä.

Aikanaan jespiläisten oli pakko rekisteröityä yhdistykseksi, koska muuten Suomen Palloliiton virallisiin sarjoihin ei voinut osallistua.

Jesp aiheisiin tietokilpailuihin liittyviä löytöjä seuraavaksi.
Ketkä olivat Jespin viralliset perustajat?
Vastaus: Jespin perustajajäseninä eli seuran perustamiseen vaadittavien paperitöiden tekijöinä toimivat: Mikko Reinikainen, Petri Salo, Pekka Kiuru ja Heikki Korhonen. Heistä Mikko on edesmennyt (R.W.B.).

Viralliset allekirjoitukset peitetty Jespin oranssilla.
Viralliset allekirjoitukset peitetty Jespin oranssilla.

Niin kuin kohta seuraavista säännöistä näkee, niin Palloliiton mallisäännöt eivät ihan heittämällä kelvanneet oikeusministeriön yhdistysrekisteriä hoitaneille virkamiehille. Joten niitä korjattiin virkamiesten ojentamina. Kynämerkinnät ovat patentti- ja rekisterihallituksen virkamiesten eli juristien tekemiä. Joten jonkin asteista byrokraattista viivyttelyä yhdistyksen rekisteröitymisessä tapahtui. Paperit sisään 11/1981 ja hyväksyntä 4/1983.

Onneksi kuitenkin yhdistysasioiden todistettavissa ollut vireillä olo, mahdollisti Jespin osallistumisen Palloliiton Itä-Savon piirin viitosdivisioonaan vuonna 1982.

Sitten Jespin ry:n sääntöihin, jotka on kirjoitettu kirjoituskoneella ja jäljentävän hiilipaperisetin kautta lyötyinä. 10 sormen tekniikalla, jossa kaksi sormea hakee oikeaa näppäintä ja vahvemman käden sormi lyö.

Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 1
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 1
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 2
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 2
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 3
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 3
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 4
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 4
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 5
Jespin säännöt 31.10.1981 - sivu 5

Perustamisasiakirjojen ja sääntöjen tekeminen vaati 1980-luvun alussa istumalihaksia ja hyviä hermoja. Ne kun piti kirjoittaa kirjoituskoneella ja jäljentävän hiilipaperin eli kalkeeripaperin turvin.

Kirjoituskoneella tehdyt lyöntivirheet olivat varmoja, mutta niiden korjaaminen helvetillisen hidasta. Joten virallisten perustamisasiapapereiden kirjoittamista ja läpisaamista voidaan pitää nykyisen tietotekniikan valossa erinomaisena saavutuksena.

Esimerkiksi virallisille lomakkeille tapahtunut kirjoittaminen kirjoituskoneella edellytti tarkkaa rivikohdistamista. Ja, kun piti käyttää hiilipaperin kautta tapahtuvaa kirjoituskoneen kopiointiominaisuutta, niin piti osata riittävän voimakas kirjoituskoneen näppäinten käyttö, että jäljentävän hiilipaperin kautta teksti kopioitui selvästi myös alempiin paperikappaleisiin.

Jatkoa Jespin tietokilpailukysymyksille.
Ketkä muodostivat Jespin ensimmäisen hallituksen?

Vastaus: Puheenjohtaja Mikko Reinikainen, varapuheenjohtaja Petri Salo, johtokunnan jäsen Paavo Juntunen, johtokunnan jäsen Osmo Laurikainen, johtokunnan jäsen Pekka Rautiainen.

Keillä oli ensimmäiset Jespin ry:n ajan nimenkirjoitusoikeudet:
Vastaus: Mikko Reinikainen puheenjohtaja, Petri Salo varapuheenjohtaja, Pekka Kiuru sihteeri.

Lähteenä edellisille tiedoille ilmoitus yhdistysrekisteriin 25.11.1981.

Entä keillä oli viimeiset Jespin ry:n ajan nimenkirjoitusoikeudet?
Vastaus: Jouni Tiihonen puheenjohtaja, Matti Koivisto varapuheenjohtaja, Kari Timonen sihteeri, Heikki Korhonen taloudenhoitaja.

Lähteenä edelliselle muutosilmoitus yhdistysrekisteriin 3.4.1987.

Joten päätämme kansallisarkistossa löytyneiden Jespin virallisten asiakirjojen kommentoinnin tähän.

Isot kiitokset kaikille seuran toimintaan ja hallinnointiin osallistuneille. Sekä isot kiitokset seuran toimintaa tukeneille yrityksille ja uskollisille kannattajille. Jalkapallo lajina yhdistää aina.

Ehken paras oppi jalkapalloseuran perustamisessa ja pyörittämisessä on ollut se, että hyvällä yhteistyöllä kaikki on mahdollista. Ja hyvä porukkahenki kantaa oli vuosikymmenten. Myös yli paikkakunta - ja seurarajojen.

Eikä tuossa vielä kaikki.

Jespin historiikin aiemmin ilmestyneet osat löydät osoitteista:

JeSP PK 1981 > osa 1
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+1/135887

JeSP PK 1981 > Osa 2
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+2/137043

JeSP PK 1981 > Osa 3
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+3/137058

JeSP PK 1981 > osa 4
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+4/137086

Vinkkaa niistä, niin halutessasi ja ennättäessäsi, verkostollesi. Kiitos.

Esimerkiksi Osa ykkösessä ja Osa nelosessa on esitelty joukkuekuviin liittyvän jespityksen idea, joka on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Ihan niin kuin jalkapallossa käytettävä taidokas keskitys. Keskitystä ja jespitystä voi ajan kanssa tapahtuvan harjoittelun ja ideoinnin kautta muuttaa paremmin toimivammaksi.

”Just jesp it” – hengessä.

Sen verran vinkkiä yhdistystoiminnassa mukana oleville tai olleille.

Jos olet yhdistysrekisteriin merkityn yhdistyksen vastuuhenkilö, etkä ole enää toiminnassa mukana, niin pyydä puheenjohtajaa poistamaan tietosi yhdistysrekisteristä. Jos puheenjohtaja ei ennätä asiaa yhdistyksen puolesta hoitamaan, niin tee tuo ilmoitus itse. Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisterin virkamiehet neuvovat Sinua tarvittaessa tässä asiassa.

Vain näin toimimalla voit vapautua vastuusta, jos yhdistyksen, vanhat tai uudet johtohenkilöt päättävät käyttää uinuvaa tai toimivaa yhdistystä omiin tarkoitusperiinsä.


Maksaako vai ei?

Tällainen ilmoitus pompsahti Fasessa eli nykyisessä Metassa eteen. Koska heiltä voi kyllä kysyä, mutta Suomi ja me suomalaiset taidamme olla niin pieni osa Metan megahyperuniversumia, että he eivät koskaan kerkeä vastaamaan. Ainakaan ruohonjuuritason käyttäjille. Eikä varsinkaan suomeksi.

Joten parit kysymykset eetteriin.

Jos tilauksesta maksaa, niin häviävätkö mainokset?
Jos tilauksesta maksaa, niin häviävätkö mainokset?

Voiko, jostain klikkaamalla helposti nähdä suomeksi, mihin kaikkeen ja ketkä omia tietoja ovat käyttäneet "ilmaisessa" versiossa?

Onnistuuko oman tilin sisällön siirto, kuten pankissa?
Onnistuuko oman tilin sisällön siirto, kuten pankissa?

Pystyykö somen ilmaisessa tai maksullisessa käytössä estämään varmuudella oman älypuhelimen, tietokoneen tai tabletin mikrofonin käytön mainosten kohdistamiseen?

On tapahtunut usemman kerran kuin kerran niin, että on juteltu jostain tuotteesta tai palvelusta porukan kesken. Kukaan ei kuukkeloinut ko. juttua, mutta kaikkien somevirtaan alkoi ilmestyä keskustelun aihetta koskevia mainoksia!

Eikä tässä mitään.

Toivottavasti tietosuojavaltuutettu tutkii tätä aihetta tarkemmin ja kertoo siitä meille. Muillakin somealustoilla on tulossa uutistietojen mukaan samanlaisia "tarjouksia".

Ja kuitenkin somekanavat ovat pitkälti täynnä kanavien osalta henkilö- ja tuotebrändäystä eli mainontaa, joten suodattaako maksullinen versio myös ne pois omasta somevirrasta? Tai tiheällä tahdilla tarjotusta "Sinulle ehdotettua" sisällöstä.

Eikä tuossa kaikki.

Entä, jos ottaa maksullisen version käyttöön eli maksaa noin 120 egee vuodessa käytöstä, niin onko edes maksullisessa versiossa mahdollisuus tulevaisuudessa siirtää oma sisällöntuotanto johonkin uuteen ja paremmin omiin tarkoituksiin soveltuviin somepalveluun?

Vähän niin kuin pankkitilin siirrossa varojen siirto uuden pankin tilille.

Eikä tuossa vielä kaikki.

Käsittääkseni kansanedustajista tämän aiheen tuntee parhaiten, Aura Salla. Hänhän toimi aikaisemmin muun muassa Metan päälobbarina EU-tasolla Brysselissä.

* * * *

Päivitys 11.11.2023

Yhteenvetona seuraavaa.

1. Hintatiedot tarkentuvat.Nyt ex-fasen eli "mainoksettamattoman" metan kuukausimaksu onkin jo 12,99 €/kk. Ja lisänä mukana seuraavasta instatilistä veloitetaan 8 €/kk. Eli 20,99 €/kk. Eli 258,88 €/vuosi.

Metalle suomenkielinen asiakaspalvelu?
Metalle suomenkielinen asiakaspalvelu?

2. Jos tuon "mainoksettoman" maksun haluaa, niin onko mahdollista saada pientä (alle 5 €/lasku) korvausta vastaan paperilasku tai digilasku? Eli maksun mahdollisuus pankin kautta. Luottokorttitietojen varastamisessa saattaa piillä seuraavan globaalin somekastatrofin paikka. Niin Metan maineelle kuin pienen ihmisen taloudelle.

3. Miten parantuu Metan asiakaspalvelussa asioinnin helppous suomeksi, jos ja kun huomaa, että omat vanhemmat tai vanhemmat sukulaiset ovat jumiutuneet "mainoksettoman" version ikuiseen laskutusluuppiin?

Tämän avoimen päivittelyn lopuksi.

Ihan uteliaisuuttani kysyn vielä, että tarkastaako Metan sivuilla olevia käännöksiä ketkään suomenkielen taitoiset henkilöt? Vai ovatko nämä kaikki tekstit, joita luemme Metan käyttöohjeista - ja ehdoista jo konekielistä tekoälyn tekemää suomea?


Figaros bröllop

Monet kulttuuriin ja urheiluun liittyvät asiat ovat parhaita paikan päällä nähtyinä ja koettuina.

Kerrankin voin myöntää, että olen Hesarin toimittajan kanssa samaa mieltä. Täysin samaa mieltä. Vaikken osaa ruotsia muuta kuin savolaisittain.

Tätä Lilla Teaternissa tarjolla olevaa Figaros bröllop-näytelmää voin lämpimästi suositella kaikille liikunnan ja huumorin saloista nauttiville.

Sopiva aikuisten pikkujoulun ohjelmaksi.
Sopiva aikuisten pikkujoulun ohjelmaksi.

Taisto meidän kaikkien vapaa-ajasta käy kovana. Joten toivottavasti nuoremmatkin sukupolvet oppivat käymään teattereissa. Sieltä löytyvät monet elämän tunnetiloista ja haasteista. Suomesta ja maailmalta.

Yli erilaisten keinotekoisten raja-aitojen.

Tästä Figaros bröllopin kotivulle:
https://hkt.fi/esitykset/figaros-brollop/
Linkki luettu 3.11.2023


Rehellisyys politiikassa next-levelille

Onnistuuko kokoomus viemään rehellisyyden politiikassa next- levelille? Ensin väite kokoomuksen ulkoministerinä, valtiovarainministerinä, puheenjohtajana ja pääministerinä toimineen Alexander Stubbin suusta:

"Stubb: Emme ole yhdenkään etujärjestön marionetti" - Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kiistää puolueensa ajavan esimerkiksi finanssialan ja elinkeinoelämän etuja. Lähde: Iltalehti/ STT uutiset 16.12.2015.

Onko väite totta vai tarua?
Onko väite totta vai tarua?

Toivottavasti tiedotusvälineet harjaavat myös tällaiset asiat läpi. Samalla tehokkuudella,kuten esimerkiksi perussuomalaisten vanhoja sanomisia harjattiin kevään, kesän ja syksynkin aikana.

Tuon valheelliseksi osoitettavissa olevan väitteen esittänyt Alexander Stubb, on nousemassa uutistietojen mukaan kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi tulevissa presidentinvaaleissa 2024. Vahvistus tapahtuu tulevana lauantaina eli 28.10.2023, Espoon Dipolissa, kokoomuksen ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Sitten zuumaus tosielämän todisteisiin, josta löytyvät todisteet kokoomuksen ja Elinkeinoelämän keskusliiton vahvasta symbioosista. Ministerin Risikon valtiosihteereinä eli päällystakkeina toimivat henkilöt löytyvät Elinkeinoelämän keskusliiton ja sen jäsen järjestöjen palveluksesta!

Joita ovat muun muassa Finanssiala ry (pankit, finanssialan toimijat ja vakuutusyhtiöt) ja Työeläkevakuuttajat ry (Kela, eläkeyhtiöt ja - laitokset), joidenka iso taloudellinen motiivi on ollut se, että vakuutuslääkärijärjestelmän korjausehdotukset on ohjattu jo yli 10 vuoden ajan sivuraiteille.

"Vakuutuslääkärin työn taloudellinen motiivi" - Julkaistu: 15 helmikuun, 2023 | Kirjoittanut: Suomi 2017 verkosto

"Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon/kok. vakuutuslääkärijärjestelmän läpinäkyvyyttä parantavan työryhmän (STM091:00/2012) perustaminen oli historiallinen. Sillä tuosta lähtien on tunnustettu edes se, että on olemassa erittäin merkittävää julkista valtaa käyttävä vakuutuslääkärijärjestelmä."

- -

"Se mikä julkisuudessa on jäänyt pienelle huomiolle on se, että esimerkiksi ministeri Risikon ministeriuran aikaiset valtiosihteerit, kuten Pia Pohja, Vesa Rantahalvari ja Ilkka Oksala ovat ministerin päällystakkeina pystyneet estämään omien päätoimiensa palkanmaksajien aseman heikennykset lainsäädäntöteitse.

Poliittisen järjestelmämme mahdollistamaa lobbausta härskimmillään. Se tunnetaan äänestäjien kannalta, joka eduskuntavaaleissa toistuvana ”Saat, mitä et tilaa” – ilmiönä.

SISÄLLYSLUETTELO
Kokoomuksen ykkösasiantuntija vakuutuslääkäreistä
Myös vakuutuslakimiesjärjestelmä tutuksi
Taloudellinen motiivi lakisääteisissä vakuutuksissa
Perustuslain vastainen vakuutusoikeusjärjestelmä
Vakuutuslääkäreiden lainsäädännön lähihistoriasta
Rehellinen tunnustus oikeusmurhista
Korjausehdotukset jäivät taas leikkauspöydille
Suomi oikeusvaltioksi vuoteen 2030 mennessä?"

Lue lisää kokoomuksen yhdestä valta-alueesta lisää:
https://suomi2017.wordpress.com/2023/02/15/vakuutuslaakarin-tyon-taloudellinen-motiivi/

Eikä tuossa vielä kaikki.

Kokoomuksen puheenjohtajan ja nykyisen Nordean päälobbarin Jyrki Kataisen sanomaa vuodelta 2010:

"Rehellisyys on meidän leipälaji".

Toivottavasti se on myös totta 2020-luvulla. Niin politiikan teossa kuin lobbauksessa.

Lopuksi todisteet.

Tässä vielä tekstinä keskeisin osa Kataisen Jyrkin lausumasta:

KOKOOMUKSEN LEIPÄLAJINA REHELLISYYS
”Ensi kevään eduskuntavaaleihin puolue lähtee politiikassa hieman erikoisella teemalla – kokoomus nimittäin uskoo voittavansa vaalit rehellisyydellä.

Katainen uskoo, että kansa kyllä ymmärtää talouden tosiasiat, kun niistä kerrotaan suoraan.

– Suomalaiset ovat fiksuja ihmisiä jotka vaativat poliitikoiltaan paljon – erityisesti rehellisyyttä. Ja sehän meille sopii, sillä se on meidän leipälaji.”
Lähde: MTV3 uutiset 21.03.2010


Työmies Matti Putkonen eläkkeelle!

Työmies Putkonen on ollut titteliään suurempi vallankäyttäjä Suomessa!

Kuka tietää? Mikä ja miten iso rooli työmies Matti Putkosella oli vakuutuslääkäri- ja vakuutusoikeusjärjestelmien rakentamisessa vuosina 1990-2009?

Vakuutusmafian rakentajana demareissa?
Vakuutusmafian rakentajana demareissa?

Pitkän uran sdp:n ja perussuomalaisten ekosysteemeissä toimineen Matti Putkosen elämää valottava kirja "Työmies-Vallattomasti vallan kahvassa" (kirjoittaja Hellevi Pouta, kustantaja Readme . fi) toimii hyvänä avaajana, jos työmiehen pitkää uraa myös sdp:n ekosyystemissä media saa ja uskaltaa valottaa tarkemmin..

Lainauksia uutisvirrasta työmies Matti Putkosen eläkkeelle jäämisestä:

Työmies-titteliä käyttänyt Putkonen, 73, jää eläkkeelle kuluvan kuun lopussa. Putkonen on toiminut perussuomalaisissa vuodesta 2010 lähtien. Sitä ennen hän oli yli 40 vuotta sdp:n jäsen. Lähde: Aamulehti X-kanava 19.9.2023.

Perussuomalaisten "työmies" Matti Putkonen jää eläkkeelle – ”Osallistuminen Sipilän hallitukseen oli katastrofi” Lähde: Maaseudun Tulevaisuus/STT 19.9.2023

Työmies Matti Putkonen jää eläkkeelle: ”Olen pirun tyytyväinen, että olen saanut olla mukana” Lähde: Helsingin Sanomat/STT 19.9.2023

”Tässä on ollut ylä- ja alamäkeä” – perussuomalaisten Putkonen jää eläkkeelle Lähde: Demokraatti 19.9.2023

Sitten vähemmän tunnettuun puoleen, niin demareiden kuin persujen ekosysteemeissä:

”Osallistuminen Sipilän hallitukseen oli katastrofi” osa otsikkoa Maaseudun Tulevaisuus / STT uutiset 19.9.2023. Tuota ja työmiehen kolmikanta sdp-uraa reilusti päivänvaloon.

B. Persut – Hallitusneuvottelut 2023
- Julkaistu: 2 kesäkuun, 2023

”Persut olivat mukana toimintahistoriansa ensimmäisissä hallitusneuvotteluissa vuonna 2015. Muistatko vielä nämä asiat Hallitusohjelma 2015 – tiimoilta? Entä Ratkaisujen Suomi – nimellä kulkeneen hallitusohjelman?

Viidakkoradion tietojen mukaan sen sivuilta 36 – 38 löytyvät linjaukset, muun muassa hallituksen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkaan liittyen olivat valtaosin persujen käsialaa. Niiden toteutus katkesi persujen kahtiajakautumiseen vuoden 2017 kesällä.

Pääministeripuolue kokoomuksen imperiumin puristuksessa persujen hallitushistoria tulee toistamaan itseään. Varsinkin niiden persuja uskollisesti äänestäneiden, jotka ovat odottaneet pitkään korjauksia vakuutusoikeus- ja vakuutuslääkäriongelmiin, tulee valmistautua pettymyksiin.

Sitten tämän artikkelisarjan A-osassa mainitun Piritta Poikosen lisäksi toiseen persujen taustavaikuttajaan. Eduskuntavaalien 2023 jälkeen 12.4.2023 ilmestyi Työmies-kirja. Kyseisen kirjan julkistustilaisuudesta oheinen kuvakaappaus, joka on mobiiliflaijerisoitu aiheen isoon kuvaan.”

Lue lisää Suomi 2017 verkoston blogista:
Linkki

Joten toivottavasti kuulemme aiheesta lisää. Sillä vakuutusyhtiöiden ylivertaiseen asemaan nostaminen, suhteessa lakisääteisesti ja vapaaehtoisesti vakuutettuihin tapahtui juuri ennen työmies Putkosen kohusiirtoa persuihin vuonna 2010.


Persut ja konteksti

2010-luvun alun molemmin puolin näytti siltä, että silloiset persut uskalsivat puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Tällä tarkoitan lakisääteisiin vakuutuksiin ja sosiaaliturvaan kytkeytyviä kafka- ja mafiamaisuuksia.

Nykyisistä persuista aiheen tuntevat erittäin hyvin työmies Matti Putkonen, Riikka Purran valtiosihteerinä toimivat Riikka Slunga-Poutsalo, kansanedustajat Arja Juvonen, Toimi Kankaanniemi ja Jari Ronkainen.

Mielestäni tämä Anssi Joutsenlahden vuoden 2010 kirjoitus vakuutusmafiasta on persujen toimintahistorian rehellisin koskaan kirjoitettu! Varsinkin, kun otetaan huomioon Anssi Joutsenlahden pitkäaikainen kokemus suomalaisessa politiikassa ja kristillisissä verkostoissa..

Noin miljoonan suomalaisen kannalta surullista oli se, että Vakuutusmafia vallitsee Suomessa - kirjoitus ei koskaan ylittänyt suomalaista uutis- ja kauhistelukynnystä. Vaikka faktat olivat mitä kovimmat ja paikkansa pitävimmät.

Parhaillaan julkisuuden pöyhinnässä ovat nuoremman sukupolven persut omine arvo- ja kirjoitusvalintoineen politiikan tekemisessä, joten pidän tämän lainaukseni ja esillenoston tiukasti kiinni kokonaiskontekstissaan.

"Vakuutusmafia vallitsee Suomessa" - Anssi Joutsenlahti blogissaan.
"Vakuutusmafia vallitsee Suomessa" - Anssi Joutsenlahti blogissaan.

Tuolloin 2010-luvun alkupuolella persut olivat Timo Soinin johdolla kalibroimassa itseään hallituspuolueen standardeihin sopivaksi. Tämän suuntaiset kirjoitukset jäivätkin persuilta tähän yhteen. Samoin Timo Soinin mukana olot aiheesta tehtyihin kirjallisiin kysymyksiin hallitukselle pariin ja jo ennen 2010-luvun alkamista..

Niin kuin nyt tiedetään persut ovat onnistuneet kaksi kertaa nousemaan hallituspuolueeksi. Vieläpä kahden hyvin erilaisen puheenjohtajan vetäminä ja isojen eduskuntavaaleissa saatujen äänimäärien ansiosta.

Pääministeri Orvon hallituksessa, persuilla on toisen kerran vakuutusmafian suitsimiseen tarvittavat ministeripaikat hallussaan. Nyt Kaisa Juuso sosiaali- ja terveysministerinä ja Leena Meri oikeusministerinä. Ja plussaa on hallitusohjelman sivulta 74 löytyvät aihetta koskevat kirjaukset.

Noh. Tuskin tälläkään kertaa mitään vakuutusmafian suitsimisia tulee tapahtumaan, koska reilun 13 vuoden aikana persuista on tullut kaksi kertaa hallituskelpoinen, mutta he ovat jo myös mukana vakuutusmafian hallintorakenteissa.

Jos aiheen iso kuva kiinnostaa Sinua, niin tästä "Vahva ja välittävä Suomi – hallitusohjelmasta" - artikkelista saat lisätietoa.

Mutta minulle on selvää tämä kokonaiskontekstissaan olevan asiakokonaisuuden suhteen se, ettei Suomessa ole vielä sellaista puoluetta, joka onnistuisi nuo vakuutusmafiamaisuudet parlamentaarisin keinoin suitsimaan. Ja nimenomaisesti lakisääteisesti vakuutettujen suomalaisten kannalta katsottuna.

Sen verran isoista rahoista on kyse, että persutkin vaikenevat tosiasioiden kertomisesta ja esillä pitämisestä. Tasavallan presidenteistä puhumattakaan.


Jesp PK 1981 > Osa 4

Tässä osassa tuomme julkisuuteen Jespin viimeisen virallisen toimintavuoden, oheisen joukkuekuvan kautta. Ennen siitä puuttuvien avaintietojen jespittämistä ja sarjataulukon yhdistämistä mobiiliflaijeriksi.

Tallennettu näytöltä napatusta heikkolaatuisesta kuvasta.
Tallennettu näytöltä napatusta heikkolaatuisesta kuvasta.

Jespin hiljalleen edenneen lopettamisen syynä oli pitkälti se, että vuonna 1990 perustajajäseniä ei ollut enää mukana kuin muutama. Seuran toiminnan pyörittämiseen oli monenlaisia ideoita ja rahallisia vaatimuksia paljon, mutta jo tuolloin oli nähtävissä, että vapaa-aikaa vievien tehtävien hoitamiseen tarvittavia tekijöitä oli lopulta vähän. Myös iän karttuessa työt, opiskelut ja perheet veivät jespiläisten ajasta osansa. Ja jespiläisten piti tehdä sitten niitä arvovalintoja. Mukana III-divaritasolla vai jossain vähemmän vapaa-aikaa vievässä jalkapalloilevassa vutisporukassa?

Vuonna 1990 myös pelaajien karanteenipolitiikka oli modernisoitunut niin, että jos jokin aloituskokoonpano pelaaja treenasi Jespissä talven hyvin ja sitten ensimmäisten pelien lähestyessä hänen peräänsä kyseltiin, niin taitava jespiläinen olikin saanut paremman ”diilin” esimerkiksi johonkin muuhun kuopiolaiseen seuraan. Eikä tuossa mitään, näinhän jalkapallo pitkälti toimiikin. Vapaata pelaajien liikkumista ja yrittämistä yli erilaisten sarjarajojen. Kunhan kommunikointi toimii molempien suuntiin, niin pelaajien ja seurajohdon sekä valmentajien kesken hyvin.

Sitten kohti Jespin viimeisen toimintavuoden 1990 joukkuekuvaa ja lopullista sarjatilannetta sekä niistä tehtyyn kokonaiskuvaan. Eli isoon mobiiliflaijeriin. Vuoden 1990 sarjakauden päätteeksi Jespi tippui monen III-divisioona vuoden jälkeen IV-divisioonaan.

Joukkuekuvan osalta kyseessä on tuo alussa oleva kuvaruutukopio, mutta jos Sinulta löytyy alkuperäinen kuvakopio paperilla, niin skannaa se, esimerkiksi 200 dpi tarkkuuden värikuvana sähköiseen muotoon ja toimita jollekin jespiläiselle. Kiitos.

Kaikkien kuvassa olevien jespiläisten nimet löytyivät erittäin hitaasti, mutta varmasti. Ainoastaan yksi nimi jäi varmistamatta. Hän esiintyy siksi mobiiliflaijerissa taitelijanimellä. Tosin muutamien muiden joukkueessa tuolloin varmuudella pelanneiden ja kuvasta poissa olijoiden nimiä muistellaan edelleen. Jespin historian viimeisessä joukkueessa oli tuolloin noin 25 pelaajaa nimilistalla ja vain pariin henkilöön huvenneet taustajoukot.

Sitä ei kukaan enää muistanut, minä päivänä ja kuka kuvan otti sekä kenen (laina)kameralla)? Eikä myöskään muistettu, kuka osti (laina)kameraan filmiin? Saatikka sitä, kuka maksoi filmin kehityksen ja paperikopiot? Joten sekään ei selvinnyt, kenellä mahdollinen kuvanega eli alkuperäinen on? Onneksi nykyisin on ainakin kuvanottamisten ja kuvien välittämisen suhteen toisin. Ainakin isommissa seura- ja maajoukkueissa.

Sitten joukkuekuvien jespityksestä. Ensin varmistettujen tietojen pohjalta luotiin jespiläisten ideoima ja kehittämä mobiiliflaijeri, josta löytyvät tarvittavat Jespin viimeisen virallisen pelikauden joukkuekuvassa olevien nimitiedot, kuvauspaikka ja netistä löytynyt Jespin III divisioonan lopullinen sarjatilanne.

Tämä menetelmä tunnetaan nimellä joukkuekuvien jespitys. Englanniksi ”Just jesp it”. Näin somessa ilman tarkentavia paikka-/aika- ja pelaajatietoja sisältävät joukkuekuvat voidaan jespittämällä pelastaa myös tulevien kannattajasukupolvien ihailtaviksi. Kuin myös pelaajien ja taustajoukkojen omien ystävien, tuttavien ja sukulaisten tietoon. Jokaisen pelaajan ja taustajoukoissa toimineen jakaessa Jespin historiaa tiedoksi kaikille kiinnostuneille; omien kokemusten, muistojen ja niihin liittyvien tarinoiden kautta peilaten.

Jespitetty eli avaintiedoilla varustettu joukkuekuva.
Jespitetty eli avaintiedoilla varustettu joukkuekuva.
Jespin viimeisen virallisen sarjakauden lopputilanne.
Jespin viimeisen virallisen sarjakauden lopputilanne.
Jespitetty eli avaintiedoilla varustettu joukkuekuva yhdistettynä pelikauden sarjataulukkoon.
Jespitetty eli avaintiedoilla varustettu joukkuekuva yhdistettynä pelikauden sarjataulukkoon.

Eikä tuossa kaikki.

Viidakkoradion tietojen mukaan Jespi kuuluu virallisen toimintansa lopettamisen suhteen harvinaisiin kuopiolaisiin jalkapallojoukkueisiin. Ensinnäkin se myönsi vapaat siirtopaperit kaikille Jespistä poislähteneille ja se tärkein, maksoi kaikki avoinna olleet laskunsa, ennen kuin kilpailutoiminta virallisesti Suomen Palloliiton silloisessa Itä-Suomen piirissä yhteisellä päätöksellä lopetettiin. Tuohon aikaa harvinaisella puhelinkonferenssilla Jespin tuolloisten vastuuhenkilöiden kesken.

Vuonna 2023 toiminta jatkuu erilaisten vapaamuotoisten tapaamisten, kuten Jespin Kesä-Kihhaus, Jespin Syys-Suhhaus, Jespin Talvi-Tuijjaus, Jespin Kevät-Killaatus merkeissä.

Eikä tuossa vielä kaikki.

Jespin historiikin aiemmin ilmestyneet osat löydät osoitteista:

JeSP PK 1981 > osa 1
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+1/135887

JeSP PK 1981 > Osa 2
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+2/137043

JeSP PK 1981 > Osa 3
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+3/137058

Vinkkaa niistä, niin halutessasi ja ennättäessäsi, verkostollesi. Kiitos.

Joukkuekuviin liittyvä jespityksen idea on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Ihan niin kuin jalkapallossa käytettävä keskitys. Keskitystä ja jespitystä voi ajan kanssa tapahtuvan harjoittelun ja ideoinnin kautta muuttaa paremmin toimivammaksi.

”Just jesp it” – hengessä.


Rehellisyys kokoomuksen perusarvona?

Muistatko vielä tämän?

”Ensi kevään eduskuntavaaleihin puolue lähtee politiikassa hieman erikoisella teemalla – kokoomus nimittäin uskoo voittavansa vaalit rehellisyydellä.

Katainen uskoo, että kansa kyllä ymmärtää talouden tosiasiat, kun niistä kerrotaan suoraan.

– Suomalaiset ovat fiksuja ihmisiä jotka vaativat poliitikoiltaan paljon – erityisesti rehellisyyttä. Ja sehän meille sopii, sillä se on meidän leipälaji.” Lähde: MTV3 uutiset 21.03.2010

Siirrytään vuoteen 2017 ja perussuomalaisten kahtia jakautumiseen, jossa nykyinen perussuomalaisten runko lensi hallituksesta ulos.

Orpotismi: "Sen minkä luulee bussin alle heittäneensä, sen hallituksestaan yllättäen ja pyytämättä löytää."
Orpotismi: "Sen minkä luulee bussin alle heittäneensä, sen hallituksestaan yllättäen ja pyytämättä löytää."

Yhtenä syynä hallituksesta ulosheitolle kerrottiin tuolloin, että uudeksi perussuomalaisten puheenjohtajaksi tuolloin noussut ja tätä kirjoitettaessa eduskunnan puhemiehenä toimiva Jussi Halla-ahon sekä hänen johtamansa puolueen arvot ja arvopohja erosivat isosti sekä äkillisesti. silloisen pääministeri- ja valtiovarainministeripuolueiden keskustan sekä kokoomuksen vastaavista.

Nyt ollaan vuodessa 2023 ja pääministeri Orvon sylissä on visainen hallituksensa elinkeinoministeri Vilhelm Junnilaan liittyvä ongelmavyhti.

Vaihtoehtoja on maallikon näkökulmasta ainakin nämä:

A. Perussuomalaiset suostuvat vaihtamaan ministeri Junnilan johonkin jo tarkemmin harjattuun vaihtoehtoon.
B. Vaihtoehdon A toteutumiseksi tarvitaan kokoomukselta isoja vastaantuloja eli markkinatalouden termein kompensaatiota.
C. Pääministeri vaihdetaan. Mallia vuosilta 2003, 2009 ja 2019, kun keskusta ja sdp vaihtoivat pääministerinsä sekä myöhemmin puheenjohtajansa.

Tämän artikkelin mobiiliflaijerissa mainittuun Suomi 2017 verkoston blogin artikkelin linkkiin pääset tästä linkistä:

Kokoomus – Hallitusneuvottelut 2023 ja hallitusohjelma 2023 -2027

Jos sopuun ei nopeasti päästä, niin onpahan tulossa erittäin mielenkiintoiset pääministeri Orvon hallituksen ensimmäiset 100 päivää.


Jesp PK 1981 > Osa 3

Jespin toimintahistorian eniten uutisoitu ottelu oli tämä 19.7.1989 Kuopion Väinölänniemellä pelattu Jesp – HJK ottelu. Se kuului tuon kesän Suomen cupin 6. kierroksen otteluihin.

Luvut olivat selvät HJK:n hyväksi. Jesp 0. HJK 9.

Tosin on tunnustettava, että Jesp joutui antamaan hieman taustoitusta. Viidakkoradion tietojen mukaan muutamia Jespin avauskokoonpanon miehiä puuttui ottelusta. Syynä oli varotustilin täyttyminen edellisen kierroksen ottelussa.

Oheiset Jespin arkistoista löytyneet lehtileikkeet kertovat selkeästä tasoerosta joukkueiden välillä. Tosi ammattilaiset vastaan tosi amatöörit. Vaikka tappio tuli, niin Jespin maine kasvoi. Tämän ottelun myötä yksi ennätys siirtyi Kupsilta Jespille.

Illan juoni Väinölänniemellä - Montako HJK ehtii laukomaan
Illan juoni Väinölänniemellä - Montako HJK ehtii laukomaan
Mika Väyrynen HJK:n ilotulittaja neljä maalia
Mika Väyrynen HJK:n ilotulittaja neljä maalia
Rovaniemi pyöritteli Espoota – Jespin pelissä ennätysyleisö
Rovaniemi pyöritteli Espoota – Jespin pelissä ennätysyleisö

Ottelun lopputulos 0-9 HJK:n hyväksi, jäänee Kuopion Väinölänniemen historian suurimmaksi virallisen ottelun tappioluvuksi. Nythän luonnonkaunilla kentällä ei pelata enää virallisesti jalkapalloa, joten tämä Jespin jalkapallossa tekemä kenttäennätys jäänee rikkomatta.

Aiempi ennätys oli tilastotietojen mukaan Väinölänniemellä pelattu 1980/1981 Uefa cupin ensimmäisen kierroksen, ensimmäinen osaottelu Kups (Suomi) vastaan St.Etienne (Ranska). Se päättyi vierasvoittoon luvuin 0-7. Ottelun päivämääränä oli Uefan sivuilta löytyneiden tietojen mukaan keskiviikko, 17 syyskuuta 1980. Ottelun alkamisaika oli kello 18:00.

Sen yksi tärkeimmistä silminnäkijähavainnoista pelaajien kentälle tuloa odotellessa oli se, että kyllä Michel Platinikin raapi ennen kentälle tuloaan persettään. Tai siltä se ainakin oli silminnäkijän mukaan näyttänyt. Luojan kiitos, ettei tuolloin ollut vielä ollut somea eikä kännykkäkameroita. Joten tämä kerrottuna näin luottamuksellisesti.

Kups-St.Etienne ottelun linkki Uefan sivuille:
https://www.uefa.com/uefaeuropaleague/match/66547--kups-vs-st-etienne/
Luettu 29.6.2023

Joten savolaisittain ja positiivisesti ajateltuna. Jesp voitti Kupsin tässä suurin tappio yhdessä virallisessa ottelussa vertailussa kahdella maalilla. Joten ei se tappio aina ole häppee. Kunhan aikaa tappiosta on kulunut tarpeeksi, niin se tiedetään , että savolaista itseluottamusta ei nujerra mikään. Helsinkiläisethän rakastavat savolaisia. Vaikka muuta toisinaan väittävätkin. Ja varsinkin Helsingissä lausuttuna.

Lopuksi toivomus. Jos Sinulta löytyy Jesp-HJK ottelun kokoonpanot/videotallenne tai vuoden 1980 Kups-St,Etienne ottelun videotallenne, niin vinkkaa siitä jespiläisille. Kiitos.

Eikä tuossa vielä kaikki.

Jespin historiikin aiemmin ilmestyneet osat löydät osoitteista:

JeSP PK 1981 > osa 1
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+1/135887

JeSP PK 1981 > Osa 2
https://www.city.fi/blogit/2413/jesp+pk+1981+gt+osa+2/137043

Vinkkaa niistä, niin halutessasi ja ennättäessäsi, verkostollesi. Kiitos.


Hallitusohjelmalla huijataan äänestäjiä

Nykyisen kaltaisella menettelyllä hallitusohjelmaan tehdyt kirjaukset ovat eräänlaisia aikuisten joulupukkisatuja.

Jotkut niihin vielä uskovat. Varsinkin, jos henkilö omaa suhteita hallituksessa kulloinkin istuviin puolueisiin.

Tässä kuvakoosteessa vuonna 2006 tehty ratkaisuehdotus ongelmaan, johon edelleen vuonna 2023 haetaan kuvakoosteessa olevalla hallitusohjelman kirjauksella ratkaisuja.

Saattaen vaihdettava-toimintamalli tyrmättiin vakuutusalan toimesta!
Saattaen vaihdettava-toimintamalli tyrmättiin vakuutusalan toimesta!

Huijataanko tälläkin hallitusohjelman kirjauksella äänestäjiä? Vai viivytelläänko ongelmien poistamisessa edelleen. Erilaisia työryhmiä ja neuvottelukuntia on käytetty esimerkiksi viivyttelyyn, kun vakuutuslääkäri- ja vakuutusoikeusjärjestelmiä on remontoitu jo yli 20 vuoden ajan.

Hallitusohjelmien kirjausten ja tekemättömien ongelmien korjausten lähihistoriaa on käsitelty Oikeusturvan ajankuvan facessa. Se löytyy osoittesta:

Linkki

Kuvakoosteen Oikeusturvan ajankuvan blogin 30.11.2006 kirjoitus löytyy tästä osoitteesta:

"Työkyvyttömyyseläkkeelle pääsemisen vaiheista"

Tutustu aiheeseen kaikessa rauhassa ja vinkkaa näistä, niin halutessasi, verkostollesi. Kiitos avustasi ja hyvää kesää.

Edellinen