Rapsakkata

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on vakuutuslakimies.

Mitä vakuutuslakimies tekee?  1

Tuohon otsikon kysymykseen ei ole vielä saatu vastausta, koska vakuutuslääkärit ottavat edelleen kuuliaisesti, toki tuhtia rahakorvausta vastaan, vakuutuslakimiehille kuuluvia julkisuuden iskuja vastaan.

Nuoremmat sukupolvet myös Kelassa johtopaikoille.
Nuoremmat sukupolvet myös Kelassa johtopaikoille.

Ensin annos virallista todellisuutta.

"Mitä vakuutuslääkäri tekee?"
Lähde: 10.10.2019 Elämässä - Media Kelan asiakkaille.

"Vakuutuslääkäritoimintaan tarvitaan lisää yhteistyötä ja avoimuutta, sanoo Kelan uusi johtava ylilääkäri Janne Leinonen."

- -

"Miten vakuutuslääkäritoimintaa on tarkoitus kehittää lähitulevaisuudessa?

Eduskunta hylkäsi äskettäin kansalaisaloitteen ”vakuutuslääkäreiden mielivallan lopettamisesta”. Sosiaali- ja terveysministeriö antaa vakuutuslääkäritoiminnasta selvityksen eduskunnalle. Vakuutuslääkäritoimintaan tarvitaan yleisesti lisää koulutusta, yhteistyötä ja avoimuutta.

Joitain hyödyllisiä, uusia työkaluja on tulossa toiminnan tueksi. Ja vakuutuslääketieteen tuleva professuuri tuo toivottavasti lisää kotimaista tutkimustietoa ja osaamista."

Koko artikkeli Kelan sivuilla:
https://elamassa.fi/yleinen/mita-vakuutuslaakari-tekee/
Linkki luettu 11.10.2019

* * * *

Sitten otteita todellisesta todellisuudesta.

Varsinkin, jos aiheen iso kuva kiinnostaa Sinua, niin tässä katu- ja ruohonjuuritason tietopaketti käyttöösi:

"Kelan vakuutuslääkärit 2019 –"
Julkaistu lokakuu 10, 2019

"Nuoremmat sukupolvet nousevat entistä enemmän myös vakuutusalan kärkipaikoille. Kelan uusi (vakuutus)ylilääkäri nimettiin 12.8.2019. Tuoko; monenlaisia tunteita toimillaan potilaiden/vakuutettujen joukossa herättänyt, ylilääkäri Janne Leinonen Kelan vakuutuslääkäritoimintaan sen läpinäkyvyyden, jota Kelan toimintaan on kaivattu vuosikymmenten ajan?"

- -

"Kelan uusin pääjohtaja valitaan uutistietojen mukaan lähiviikkojen aikana. Jos prosessi sujuu ennakoidusti, niin tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimittää Kelan uusimman pääjohtajan virkaansa marraskuun 2019 alussa. Säilyttääkö keskustan ekosysteemi ikiaikaisen Kelan pääjohtaja paikan itsellään?

SISÄLLYSLUETTELO
Katsaus Kelan lähihistoriaan
Ministerin outo vastaus Kelan asiantuntijalääkäreistä
Lääkärinlausuntojen ja -lomakkeiden ”uudistaminen”
Kho:n päätöksen (2014:83) noudattamatta jättämisestä"

Lue lisää Suomi 2017 - blogista:
https://suomi2017.wordpress.com/2019/10/10/kelan-vakuutuslaakarit-2019/

* *

Vakuutuslääketiede on itseasiassa valtaosin juridiikkaa, jolloin suurinta päätösvaltaa Kelankin korvauspäätöksissä käyttävät vakuutuslääkäreiden takaa löytyvät vakuutuslakimiehet. Toivottavasti heidätkin saadaan viimein pitkäkestoiseen päivänvaloon kertomaan omasta työstään vakuutuslääkäreiden ohjaajina.

"Pyöreään pöytään myös vakuutuslakimiehet"
Julkaistu lokakuu 13, 2017

"Toivotaan, että tähän uuteen ja vakuutuslääkärien rooleista käytävän keskustelun kärkeen nostetaan potilaan/vakuutetun valinnanvapaus olla menemättä, tietämättään myös vakuutuslääkärinä toimivan vastaanotolle."

Lue lisää Suomi 2017 - blogista:
https://suomi2017.wordpress.com/2017/10/13/pyoreaan-poytaan-myos-vakuutuslakimiehet/


Maailmanmestarit vakuutustaisteluissa  1

Oikeusturvan ajankuvassa on ilmestynyt tänään 300. blogikirjoitus. Melkoinen määrä, koska alunperin tavoitteena oli kirjoittaa vain pari vuotta. Koskien lakisääteisessä vakuutus- ja sosiaaliturvassa tiedossa olevia epäkohtia. Legendaarinen Oikeusturvan VOLF-työryhmä oli siinä uskossa, että kun epäkohdat kerrotaan, niin päättäjät kiiruhtavat korjaamaan ne.

Jos on vaikeaa niin sanotusti työssään pysyvästi vammautuneen tai ammattitautiin sairastuneen taviksen taistella vakuutusyhtiötä vastaan, niin on se tehty vaikeaksi myös ammatikseen urheileville.

Tässä aiheesta ja kokonaisuudesta kiinnostuneille lisätietoa:

perjantaina, toukokuuta 03, 2013
Keihäänheittäjä

Aki Parviainen voitti korkeimmassa oikeudessa vakuutusyhtön Pohjolan > KKO:2013:29 -

27.4.2013 ilmestyneen Savon Sanomien mukaan "Parviainen keihästi vakuutusyhtiön" - "Ammattiurheilija: Asiantuntija uskoo, että KKO:n ratkaisu muuttaa oikeuskäytäntöä"

Mennäänpä ensin ajassa taaksepäin, jotta voimme muodostaa kokonaiskuvan, minkälaisen avun turvin myös ns. tavallinen tapaturma potilas/vakuutettu voi pärjätä taistelussa vakuutusyhtiötä vastaan.

* * * *

Nyt onkin mielenkiintoista seurata saako myös jääkiekon maailmanmestarin, vuosimallia 1995, Esa Keskisen 7 vuotta kestänyt vakuutustaistelu julkisuutta?

Olen vakuuttunut sitä, että yhdessä Sevillan keihäänheiton maailmanmestari Aki Parviaisen tapauksen kanssa, niistä voidaan ammentaa hyvää oppia kaikille lakisääteisesti vakuutetuille, jotka joutuvat taistelemaan vakuutusyhtiötään vastaan.


Vakuutuslääkäreiden nimet julki  6

Tuo edellisessä bloggauksessa ollut rikosylikonstaapeli Pekka Mustosen haastattelu kannattaa kyllä kuunnella. Onhan home- ja kosteusvauriot sekä sisäilmamyrkyt entistä enemmän myös opiskelijoiden riesana. Sairaaloita, kouluja, päiväkoteja, oikeus- ja poliisitaloja unohtamatta.

Sitten hieman lisää erittäin merkittävän julkisen vallan käytöstä yksityisesti omistetuissa vakuutusyhtiöissä. Vakuutusalan korvaustoiminnan keskeisiä toimintainstrumentteja väitetään olevan ainakin nämä kolme:

vakuutuslääketiede
vakuutuslääketieteellinen arvio
vakuutusoikeudellinen erityistuomioistuinjärjestelmä

Suurinta julkista valtaa käyttävät vakuutuslääkärit ja vakuutuslakimiehet. Koskien lakisääteistä vakuutus- ja sosiaaliturvaa. Kuten työtapaturmat, ammattitaudit, liikenne-, potilas- ja lääkevahingot sekä työeläke.

Tänään 28.1. yksi noista aiheista Ylen A-Studion käsittelyssä. "Vakuutuslääkäreiden nimet julki?"
Tänään klo 21.00 Yle TV1
Uusinta tiistaina 29.1.2013 klo 14.30 Yle TV1

Nettikatselu

Tulossa katseltavaksi nettiin. Tämä ohjelma tulee katsottavaksi nettiin ohjelman ensiesityksen jälkeen. Nettikatseluajan pituus, 4 viikkoa, on riippuvainen tekijänoikeuksista.

Ko. tiedot osoitteesta: http://yle.fi/ohjelmat/1889523

* * * *

Päivittelyä 15.1.2014 - Ko. jakso purettuna löytyy seuraavasta linkkauksesta:

← Vaalirahoitus
Uutislukitus 2 →
Uutislukitus 1
Posted on helmikuu 15, 2013 by Suomi 2017 - Suomi 2.0

Sosiaalisen median (SM) ja valtakunnan virallisten tiedotusvälineiden yksi yhteistyön mahdollisuus; saattaa olla avautumassa nyt esiteltävän uutislukitustoiminnan muodossa.

Tässä uutislukitustoiminnossa istutetaan tietty aihe kiinni ruohonjuuri- ja katutason kokemuksiin.

Tässä historian ensimmäisessä uutislukituksessa, poraudutaan Ylen A-studion 4.2.2013 ulostulleeseen jaksoon “Pitäisikö vakuutuslääkäreiden nimet julkistaa?“


Hymyn vakuutuslääkärireportaasi 2005  1

Seitsemän 7 vuotta on pitkä aika. Varsinkin, jos selkeille epäkohdille ei tehdä mitään. Hymy-lehdessä se tiedetään surullisen hyvin.

Työ. Vammautuminen. Sairastuminen. Syrjääntyminen.

Ei pitäisi olla mahdollista, koska meillä on kattava vakuutus- ja sosiaaliturva työelämän eri tilanteisiin. Ainakin paperilla ja päättäjiemme puheissa.

Helsingin Sanomat valotti kesäkuussa pariin otteeseen lakisääteisten vakuutusturvaprosessien loppupäätä. Tiedosssa olevia epäkohtia vakuutusoikeuden suhteen on korjailtu jo 15 vuoden ajan...

HS - Kotimaa - maanantaina 18.6.2012
Putoaminen lumivallilta aloitti oikeustaiston
Vasta korkein oikeus käänsi korvauskiistan hoitajan eduksi.

Helsingin Sanomat - Kotimaa- keskiviikkona 20.6.2012
Arvosteltu vakuutusoikeus menee remonttiin lähivuosina
Oikeusministeri haluaisi antaa lisää painoarvoa potilasta hoitavan lääkärin kannalle.

Helsingin Sanomat Kotimaa - keskiviikkona 20.6.2012
Tausta - Edellinen ministeri syyttää työmarkkinajärjestöjä

Niin kuin tuossa aiemmin kirjoitin, niin kesäkuun Hymy-lehti taas iski kiinni suoraan sylttytehtaalle. Koska vakuutusyhtiöt voivat heti, niin halutessaan, lopettaa pysyvästi työssään vammautuneiden tai sairastuneiden kiusaamisen.

Vakuutuslääkärit ja vakuutuslakimiehet käyttävät vakuutus- ja työeläkeyhtiöissä sekä Kelassa erittäin merkittävää julkista valtaa. Vallan käyttö koskee lakisääteistä vakuutus- ja sosiaaliturvaa.

Kesäkuun Hymy 6/2012
"Hymy tutki - Katso vakuutuslääkärilista!"
Järkyttävä raportti Hymyssä: Vakuutuslääkärit ajavat ihmisiä jopa itsemurhiin - vaiettu vakuutuslääkärilista!

Verkkouutinen 18.06.2012 14:00
Ministeri Risikko käynnisti työn vakuutuslääkärijärjestelmän läpinäkyvyyden lisäämiseksi

Tosin tähänkin ministeri Risikon projektiin saadaan hyvin helposti menemään 6 vuotta. Ja ihan suotta. Miksi vakuutusyhtiöt ja niistä hyötyvä ekosysteemi luopuisivat vallastaan?

Taavitsaisen Heljän mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa vuodelta 1999 pitää edelleen vuonna 2012 paikkansa.

Aikaa on kulunut yli 13 vuotta!

________________________________________

Mielipide
PERJANTAINA 30.4.1999

Oikeusturvaa sovitusti

Erikoistutkija Hannu Kukkonen otti kantaa vakuutusoikeusprosessin kiemuroihin (HS 23. 4.).

Mikä onkaan vakuutusoikeuden rooli Suomessa? Lain ja oikeudenmukaisuuden jakamisessa se on niin epäonnistunut laitos, että joutaisi lakkauttaa kokonaan. Pyytämälläkään sieltä ei juuri irtoa asiakaspalvelua. Valitusluvan hakuohjeissakaan se ei edes mainitse KO:n osoitetta eikä sitä, että valitusluvan haku on maksullista.

Ilman erillistä pyyntöä olen saanut sieltä noin kahdeksan kuukauden odottelun jälkeen esimerkiksi ammattitautiasian hylkäyksen perusteena aivan eri vaivadiagnoosin kuin, mitä sairastan ja mikä on ollut hakemukseni peruste. Sellaista tapahtuu maan korkeimpien oikeusviranomaisten puuttumatta asiaan.

Vakuutusprosessina ammattitautien käsittely pohjautuukin erään vakuutusyhtiön juristin selvityksen mukaan sopimukseen eikä lakiin.

Työmarkkinaosapuolet ovat sopineet vakuutusyhtiöitten kanssa vakiintuneen korvauskäytännön, joka ei ole lääketieteeseen tai lakiin perustuva, vaan lain ohittava sopimuskäytäntö.

Sopimuksen soveltamisessa etuisuuden hakijan selvityksillä ja todisteluilla ei ole mitään virkaa, olivatpa ne kirjallisia tai suullisia, salaisia tai julkisia. Vakuutusoikeudessa toteutuukin vain kuvitteellinen oikeuskäytäntö.

HELJÄ TAAVITSAINEN
Korpilahti

________________________________________

Siksi nostankin tähän kohtaa avoimen linkkauksen tiedossa olevien epäkohtien lähihistoriaan.

Presidentinvaalit 2012 - Hymyn vakuutuslääkärireportaasit 2012 ja 2005
http://suomi2017.wordpress.com/2012/06/29/presidentinvaalit-2012-hymyn-vakuutuslaakarireportaasit-2012-ja-2005/

Julkaistu kesäkuu 29, 2012

Päättäjiemme sidonnaisuuksien ja vaalirahoituksen avautumista odotellessa.


Vakuutusoikeudellinen syy-yhteys  1

Olen seurannut jonkin verran Pandremix-rokotteen saamisen jälkeen narkolepsiaan sairastuneiden uutisointia.

Pari päivää sitten uutisvirrassa vilahti Lääkevahinkovakuutuspoolin johtajan Asko Nion sanomana termi "vakuutusoikeudellinen syy-yhteys".

Sama kaveri löytyy muuten potilasvahinkoja Suomessa käsittelevän organisaation alaisuudesta:
Asko Nio, yksikönjohtaja, Potilasvakuutuskeskus

No sittenpä etsiskelin tietoa tuolla hakusanasetillä:
"vakuutusoikeudellinen syy-yhteys".

Toivon alla olevan tiedotteen luettuani sitä, että narkolepsiaan sairastuneiden omaisille kerrotaan mitä tuo termi käytännössä tarkoittaa.

Korvauspäätöksethän tehdään kirjallisessa ja suljetussa käsittelyssä.

* * * * * * * *

Asianajajaliiton tiedotteita ja lausuntoja

7.3.2011 9.30
Asianajajaliitto huolissaan vakuutusoikeuden ratkaisuista

Tiedote
Julkaisuvapaa

Asianajajaliitto huolissaan vakuutusoikeuden ratkaisuista

Suomen Asianajajaliitto on huolissaan vakuutusoikeuden muista tuomioistuimista poikkeavasta ratkaisulinjasta. Korkein oikeus on todennut viime aikoina useissa tapaturma-asioita käsittelevissä ratkaisuissaan, että uhri on ollut oikeutettu sellaiseen korvaukseen, jonka vakuutusoikeus on häneltä evännyt.

Korkeimman oikeuden kumoamissa tapauksissa vakuutusoikeus ei ole hyväksynyt väitettä vamman ja siihen johtaneen tapaturman välisestä yhteydestä. Toisin sanoen vakuutusoikeuden ratkaisun jälkeen uhri on jäänyt ilman korvauksia. Esimerkiksi vuonna 2010 korkein oikeus oikaisi ennakkopäätöksinä kahdeksan tällaista vakuutusoikeuden kielteistä korvausratkaisua. Korkeimman oikeuden mukaan tapauksissa oli kyetty todentamaan, että uhrien vammat johtuivat äkillisistä tapaturmista, eikä vammojen syynä ollut esimerkiksi pitkäaikainen sairaus tai rappeuma.

Asianajajaliiton mukaan vakuutusoikeus ei pidä riittävänä näyttönä sellaista laajaa lääketieteellistä tai muuta selvitystä, joka käräjä- ja hovioikeuksissa riittäisi korvausten myöntämiseen. Tapaturmavakuutusasioita ei käsitellä käräjäoikeuksissa. Jos työtapaturman uhri on tyytymätön vakuutusyhtiön korvausratkaisuun, hänen tulee valittaa tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakuntaan ja sieltä edelleen vakuutusoikeuteen. Kaikkiaan vakuutusoikeudessa käsitellään vuosittain noin tuhat tapaturmavakuutusasiaa.

- Yleisten tuomioistuinten ja vakuutusoikeuden käsitykset tapaturmien ja niistä johtuvien vammojen välisestä yhteydestä näyttävät erkaantuneen huolestuttavasti toisistaan. Korkeimman oikeuden vuosittain julkaisemasta noin sadasta ennakkopäätöksestä huomattava osa näyttää kohdistuvan vakuutusoikeuden linjan korjaamiseen, kritisoi asianajaja Kai Kuusi. Hän toimii Asianajajaliiton hallinto-oikeudellisen asiantuntijaryhmän puheenjohtajana.

- Korvauslinjojen erilaisuus näkyy esimerkiksi siten, että jos vammaudut liikenneonnettomuudessa, niin saat käräjäoikeuden ratkaisun kautta korvauksen. Mutta jos vammaudut samalla tavalla työtapaturmassa, ei vakuutusoikeuden korvauspäätös välttämättä olekaan myönteinen.

Tuorein esimerkki vakuutusoikeuden linjaan kohdistuvasta kritiikistä on helmikuun lopulla annettu korkeimman oikeuden ratkaisu (KKO 2011:16). Ratkaisussa käsitellään työtapaturmaa, jossa uhrin sormi vioittui työpaikalla painavaa peitepakettia siirrettäessä. Vakuutusoikeuden ratkaisun mukaan sormen vioittuminen ei ollut seurausta työtapaturmasta, vaan kyse oli ”spontaanista repeämästä”. Vakuutusoikeuden mukaan kyse oli jopa tyypillisestä tapauksesta, jossa oikeutta korvaukseen ei synny. Korkein oikeus sen sijaan katsoi, että sormi vioittui työtapaturmassa ja kumosi vakuutusoikeuden ratkaisun. Korkeimman oikeuden mukaan uhri oli oikeutettu saamaan vakuutuskorvauksen.

Lisätietoja:
•Kai Kuusi, asianajaja, Asianajajaliiton oikeuspoliittisen valiokunnan jäsen ja hallinto-oikeudellisen asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, p. 050 3413 966
•Janne Laukkanen, Asianajajaliiton viestintäpäällikkö, 040 588 1925