Rapsakkata

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on korporativismi.

"Juha Sipilä pyytää anteeksi 1990-luvun laman uhreilta"  3

Tämä, päivän (14.2.2015) Helsingin Sanomissa oleva, Lauantaivieras-sarjan juttu saattaa olla eduskuntavaalien 2015 kannalta erittäin merkittävä.

Varsinkin, jos se johtaa avoimeen ja julkiseen keskusteluun Suomen omasta pankkilähistoriasta. Yli puolue-, media- ja aaterajojen. Ennen eduskuntavaaleja.

Keskusta koko kuvan avaajaksi?
Keskusta koko kuvan avaajaksi?

Suomen oikeusvaltio- ja demokratiaprosessit ovat olleet pitkään rikki, koska ilmeisen kipeitä asioita ja virallisen härskejä käytäntöjä ei olla vieläkään läpikäyty.

Pääministeri Stubbin suulla on puhuttu, että muun muassa politiikka ja konsensus ovat rikki. Oikea sana kuvaamaan tiedossa olevaa ongelmakenttää on korporatismi. Myös EU:n sisällä.

Nykyisessä talouden ja euron turbulenssissa; isoimmaksi kasvanut riski on se, että 1990-luvun pankkikriisin hoidossa tehdyt virheet toistetaan. Hoidetaanhan eurokriisiä Suomesta kotoisin olevilla menetelmillä.

Siksi joukkovoimalla toimiminen voi tuoda asiakokonaisuuden parhaiten esille.

Kuin sattumalta. Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän ulostuloon liittyvä adressi onkin nyt erittäin ajankohtainen. Varsinkin, kun ja jos, kaikkien muiden puheenjohtajien ulostulot saadaan adressin aiheeseen:

Totuus esiin - Mihin hävisi hyvinvointivaltio
TULE MUKAAN - AUTTAKAA MEITÄ SELVITTÄMÄÄN TOTUUS!

Me entiset yrittäjät, takaajat ja kotinsa menettäneet 90-luvun uhrit haluamme selvittää totuuden 1990-luvun tapahtumista ja sen seurauksista tämän päivän yhteiskunnalle.

Me haluamme oikeutta ja kohtuutta yrittäjille, takaajille, asuntovelallisille, velka-ahdinkoon joutuneille jne.- myös nykyisille. Entä, jos et ole todellisuudessa jäänyt velkaa?

Joudut luottotietorekisteriin (n. 400 000 ihmistä tällä hetkellä), jonka jälkeen sekä sinä että perheesi kärsii. Tämä koskee noin 1 miljoonaa suomalaista ja siitä aiheutuu valtavat tappiot koko yhteiskunnalle.

Me taistelemme, emme enää yksin omasta puolestamme, vaan kaikkien Suomessa vielä työllistävien yrittäjien puolesta, jotta kukaan ei joudu kokemaan samoja lainvastaisia toimia, kuin me jouduimme.

Me taistelemme Suomen kansan puolesta, sillä Suomen kansan hyvinvointi menetettiin 1990 luvun takia ja sitä laskua maksamme edelleen 2015.

Vieläkö suomalainen maksaa pankkitukea -tavalla tai toisella? Sen me haluamme selvittää?

Kuka tai ketkä mahdollistivat 1990 luvun laittomuudet? Senkin me haluamme tuoda päivän valoon.

Tutustu, allekirjoita adressi ja levitä siitä tietoa, niin halutessasi verkostoissasi edelleen. Iso ja lämmin kiitos Sinulle.

* * *

Sitten eteenpäin. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoo tuossa Hesarin haastattelussa seuraavaa:

Laman uhreista vaikeneminen on Sipilän mukaan osaltaan rapauttanut politiikan ja poliitikkojen mainetta Suomessa. Luottamuspula näkyy pohjoismaalaisittain huolestuttavan matalina äänestysprosentteina.

Tämänhetkisessä tilanteessa on Sipilän mukaan paljon yhtäläisyyksiä 1990-luvun alkuun.

Nykytaantuma näyttää jatkuvan poikkeuksellisen pitkään, kauemmin kuin suuri lama.

"Jotkut taloustieteilijät vertaavat tilannetta nälkävuosiin."

* * *

Tieto lisää tuskaa, mutta tässä tapauksessa se kannattaa mielestäni ottaa.

Mitä kaikkea emme omasta lähihistoriastamme vieläkään tiedä? EU:n, euron ja perustuslakimme "uudistusten suhteen. Siitä vielä lopuksi yhteen näkökulmaan.

Joukkoistaminen toimii erinomaisen hyvin Suomessa
Julkaistu lokakuu 19, 2011
by Suomi 2017 - Suomi 2.0

Karjalan Kuvalehden numero 6/2011 ”Toistuuko Suomen pankkikriisi EU-rahoituskriisissä”- reportaasin soisin jokaisen omasta taloudestaan kiinnostuneen suomalaisen lukevan. Miksei myös kaikille EU:n kielille käännettynä muillekin.


Suurmielenosoitus Helsingissä perjantaina 23.5.2014  1

Nyt Saa Riittää - henkisen mielenosoitustavan 2. erä käynnistymässä.

Laita Sinäkin äänesi rohkeasti kuulumaan!
Laita Sinäkin äänesi rohkeasti kuulumaan!

Joko aika on kypsä Suomen todellisen hallintamuodon ja hallitsijoiden tunnetuksi tekemiselle? Myös niin sanotulle suurelle yleisölle?

+ + + +

Korporativismi
Julkaistu marraskuu 20, 2012
by Suomi 2017 - Suomi 2.0

Ryhmäteatterin Eduskunta 2 – dokumenttinäytelmässä esitellään onnistuneesti Suomen todellista hallintamuotoa korporativismia. Korporativismia/korporatismi ei pidä sekoittaman konsensukseen. Nyt, jos koskaan kaivattaisiin kansallista konsensusta siitä, että ymmärtäisimme ainakin seuraavat julkista päätöksentekoa kuvaavat termit samalla tavalla:

* avoimuus
* läpinäkyvyys
* rehellisyys

Hyvä tietää. Kunnallisessa ja piirikunnallisella sekä kansalaisjärjestöjen tasolla korporativismi/korporatismi toteutuu apparatismin nimellä. Ei mikään pöllömpi idea. Eikä sitä oikein huomaakaan. Varsinkaan, jos on itse erilaisisssa bisnis – pohjaisissa bakkanaaleissa koko ajan mukana. Lapin kelohonka – seminaareja väheksymättä.

+ + + +

Kohtalonkoura yhdistää ja tahdistaa

Vaikka monen ensivaikutelma on se, että Nyt Saa Riittää - tapahtuman alkusytkäys tulee perinteisen poliittisen kartan vasemmalta siiveltä, niin toisin tai laajemmin ajattelevien ei vielä kannata lannistua. Kaikkia meitä tarvitaan. Pelkkä muutosten tekeminen tai niistä puhuminen ei enää riitä. Tarvitaan todellisia parannuksia.

Sillä mitä enemmän omalle tai lähipiirin kohdalle osuu henkilökohtaista kokemusta kohtalonkouran kouhaisuista, jotka tuovat äkillisesti mukanaan pysyvän tai pitkäkestoisen terveyden menettämisen, työttömyyden, köyhyyden, syrjäytyneisyyden, paperilla tapahtuvat pitkäkestoiset ja näennäiset oikeustaistelut, hengen ahdingon ja aineellisen hädän elämän perustarvikkeista. Sitä enemmän perinteiset puoluekartat menettävät Suomessa merkitystään ja valtio sille elintärkeätä luottamusta. Ja ihmisen elämänkaarta hallitsevat akuutit perusasiat nousevat toiminnan keskipisteeseen. Kehdosta hautaan.

Vain yhdessä toimien voimme olla enemmän

Toivottavasti mielenosoituksen järjestäjät onnistuvat ylittämään ja yhdistämään perinteiset ikä-, aate-, puolue-, yhdistys- ja varallisuusrajat. Vieläpä rauhanomaisesti. Joten annan isot rispektit kaikille, jotka uskaltavat lähteä omin kasvoin liikkeelle. Epäkohtia ja perustuslain vastaisuuksia Suomessa nimittäin riittää. Koko perinteisen poliittisen kartaston edustamilla alueilla.

Kansalaiset tervetulleita eduskunnan portaille

... eduskunnan portaille tullaan myös eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savolan tervetulleiksi toivottamana:

”…mielenilmausten järjestäminen hoituu nykyistä sujuvammin, toteaa Jukka Savola.

– Mielenosoitus tapahtuu siten, että siitä tehdään ilmoitus poliisille, poliisi on sitten ilmoittanut siitä meille ja me on annettu lupa portaiden käytön osalta. Nyt sitten lupa tulee koko alueen osalta.

Eduskunta ei aio rakentaa pihalle mellakka-aitoja, vaan kansalaiset pääsevät edelleen läheiseen kontaktiin edustajiensa kanssa, vakuuttaa Savola.

– Nimenomaan se on oikeistaan meidänkin tahto, koska vapaassa suomalaisessa yhteiskunnassa päättäjien kuulukin tietää mitä mieltä ihmiset on. Tämä on hyvä paikka siihen.”
Lähde: Yle Uutiset julkaistu 15.10.2010 - Eduskunta vuokraa Helsingiltä etupihansa

+ + + +

Parhaiten omaa viestiä kukin saa liittymällä ryhmään mukaan. Joko Facebookissa tai sitten sen ulkopuolella http://nytsaariittaa.info/

Tutustu kaikessa rauhassa ja jaa tietoa, niin halutessasi, edelleen omissa verkostoissasi. Kiitoksin.

+ + + +

Ääntä ja erilaisia näkemyksiä maailmaan kyllä mahtuu. Vaan, mitkä niistä ovat sitten kulloinkin isoimmalle osalle meistä yhteisiä? Siitä seuraavassa linkissä pienimuotoinen Kansan Gallup. Ehken enemmän tällaisen varttuneemman väen tärkeänä pitämiä aiheita? Voit valita yhden tai useamman vaihtoehdon. Kiitokset kannanotostasi.

Nyt Saa Riittää - Top 11 - Laita Sinäkin äänesi kuulumaan!
http://suomi2017.wordpress.com/#pd_a_8000412
HUOM!
- Mikäli tuo linkki ei ”jostain” syystä toimi, niin tästä linkistä skrollaamalla löytyy: http://suomi2017.wordpress.com/2014/04/28/nyt-saa-riittaa-mielenosoitusliike-syntymassa/

Aurinko iloisesti keskuudessamme paistakoot ja säteillään pahoinvointiyhteiskuntamme tulehduspesäkkeet esiin valaiskoot!


Uutispommi Hesarissa  1

Tämä päivä, 27.2.2014, jää historiaan ilon ja onnen päivänä. Ainakin minulle. Nimittäin Helsingin Sanomat jysäyttää sivullaan A 26 uutispommin. Suomen todellinen hallintamuoto ja sen avulla hallitsijat alkavat tulla päivänvaloon!

Perustuslain vastainen nelikantainen lainsäädäntömalli Suomessa 2014.
Perustuslain vastainen nelikantainen lainsäädäntömalli Suomessa 2014.

EK:n kanta kääntyi: Eläkeyhtiöiden johdon osakekaupat julkisiksi
"Ongelmana avoimuuden lisäämisessä on ollut niin sanottu kolmikantainen valmistelu. Se tarkoittaa, että ministeriö, palkansaajajärjestöt ja työnantajat sopivat esityksestä yhteisymmärryksessä.

Jokaisella kolmikannan osapuolella on valmistelussa veto-oikeus, eli yhdenkin osapuolen vastustus riittää kaatamaan hankkeen.

Lainsäädäntövallan luovuttamista eduskunnalta ja ministeriöiltä korporaatioille kutsutaan korporatismiksi."

+ + + + +

Nyt vain pitäisi saada lakisääteisten vahinkovakuutusyhtiöiden johdon osakeomistukset julkisiksi:

"Osa eläkeyhtiöistä, kuten Varma ja Ilmarinen, ovat jo julkaisseet johdon osakeomistuksia sivuillaan vapaaehtoisesti.

Niistä tosin näkyy eläkeyhtiöiden johdon osakeomistus vain vuositasolla.

Pankit ja muut sjoituspalveluyritykset noudattavat lakia, jossa osakeomistukset ja kaupat näkyvät päiväkohtaisesti ja historiallisesti viisi vuotta taaksepäin."

Lainausten lähde: HS 27.2.2014 - Tuomo Pietiläinen - A 26

+ + + + +

Helsingin Sanomat kirjoitti perustuslain vastaisesta ja parlamentaarisen valvonnan ulkopuolella toimivasta, Suomen todellisesta, valtakoneistosta 1990-luvun alkupuolella enemmänkin:

Poliitikkojen kadonnut valta
HS – Pääkirjoitus – 5.4.1993

Erkki Pennanen
Kirjoittaja on Helsingin Sanomain pääkirjoitustoimittaja.

ESKO AHON enemmistöhallituksen talouspoliittinen saamattomuus kertoo muustakin kuin hallituksen kokemattomuudesta ja avuttomuudesta.

Tosiasiassa koko poliittinen järjestelmämme on vinoutunut sellaiseksi, että hallituksella ja eduskunnalla, poliitikoilla yleensä, on kovin vähän sananvaltaa talouspolitiikassa. Valta on luisunut virkamiehille ja eturyhmille.

Talouspolitiikka on ollut ulkopolitiikan tavoin “liian tärkeä asia” vaaliareenoilla puitavaksi. Kuinka harva poliitikko onkaan pyrkinyt profiloitumaan talouspoliittisilla linjauksillaan. Julkisuudessa eduskuntaa myöten tyydytään turhan usein puhumaan niitä näitä. Itse asioista päätetään kabineteissa, pääasiassa muiden kuin poliitikkojen kesken.

Ulospäin tosin näyttää siltä kuin hallitus pitelisi talouspolitiikan lankoja käsissään.

Kun oppositio ei enää voi äänestää lakeja edes lepäämään, tiukan säästölinjan toteuttaminen on periaatteessa kiinni vain hallituksen rohkeudesta.

Hallituksen ongelma ei ole eduskunnan oppositio, vaan SAK:n puheenjohtajaan Lauri Ihalaiseen tässä tapauksessa personoituva korporatiivinen järjestelmä. Kun Ihalainen ilmoittaa televisiossa olevansa pöyristynyt hallituksen uusimmista säästöaikeista, meillä tiedetään, että hallitus on heikoilla.

Oppositiosta se voi ehkä olla piittaamatta, mutta Ihalaisen kanssa sen on pakko neuvotella tai perääntyä. Muuten edessä on kukaties yleislakko.

Sosiaalidemokraateille jos keille ay-liikkeen vallan ja valtaelkeiden kritiikki taitaa olla vähintäänkin kaksipiippuinen kysymys.

Korporatismilla on saavutuksensa. Muuttuneissa oloissa poliitikkojen olisi kuitenkin korkea aika ryhtyä peräämään kadonnutta valtaansa ja puolustamaan sitä.

+ + + +

Nyt on vain mielenkiintoista seurata, että uskaltavatko kansanedustajamme vaatia itselleen kuuluvan lainsäädäntövallan takaisin? Sallimmeko äänestäjinä perustuslain vastaisen menon jatkumisen?

Samalla on erittäin mielenkiintoista nähdä se, että tunnustetaanko korporaatioiden rooli myös lakisääteisten vakuutusten lainsäädännön toimeenpanossa ja tuomiovallan käytössä vakuutusoikeudellisessa erityistuomioistuinjärjestelmässä? Jota myös fasismiksi kutsutaan.

Lakisääteisen vahinkovakuuttamisen (työtapaturmat, ammattitaudit, liikenne-, potilas- ja lääkevahingot) maailmaan Suomessa tästä linkkitriosta:

← Korporatismi
Harmaa valta →
Kukkosen listasta
Posted on lokakuu 15, 2013
by Suomi 2017 - Suomi 2.0

"Kehittyneiden maiden, kuten Suomen, perustuslain takaamien ihmisoikeuksien ja oikeusturvan toteutumisen seuranta on jäänyt ajastaan jälkeen. Kaikki artikkelin linkit toiminnassa artikkelin julkaisun hetkellä."


Journalismipalkinnot 2012  3

En tiedä, miten tiedonvälityksen tai journalismin palkintoja jaetaan, mutta tähän kisaan, voi jokainen halutessaan heittää oman ehdokkaansa peliin.

Suurin journalismipalkinto vuonna 2012 menee....
Suurin journalismipalkinto vuonna 2012 menee....

Täältä kisaan voi osallistua: http://suurijournalistipalkinto.fi/fi/

Voisiko teatterikappale voittaa kaikki sarjat?

Itselleni vuoden kovin journalistinen juttu on ehdottamasti ollut Ryhmäteatterin Eduskunta 2 - dokumenttinäytelmä. Sehän onnistui upeasti avatessaan Suomen todellista hallintamuotoa eli korporativismia.

Lähestyminen tapahtui työeläkejärjestelmään kytkeytyvien vallankäyttäjien verkoston kautta. Kuivasta ja vaikeasti avautuvasta aiheesta saatiin jännittävä ja hauska kokonaisuus. Nimin, kuvin ja erilaisin kytkentäkaavioin se kertoi, ketkä Suomessa todellista valtaa pitävät ja miten toimien.

Näytelmän vaikuttavuus on jäänyt toistaiseksi pieneksi, mutta pientä poreilua se on valtamedioissakin aiheuttanut. Heidän tekemätöntä työsarkaansa tässä sivuttiin. Hyvä vain, jos mahdollisimman iso määrä toimittajia, kuvaajia ja graafikoita pääsi sen näkemään.

- Dokumenttiteatteri valvomaan päättäjiä -

"Vallanpitäjiä hämmensi nähtävästi se, että dramaturgia avasi vaikean asian tavallisen suomalaisen tajuntaan satiirin keinoin.

Vallankäyttäjät eivät ehkä odottaneet, että hyvin tehty dokumenttiteatteri on myös journalismia: se on kerronnaltaan mahdollisimman perinpohjaista ja pyrkii mahdollisimman lähelle saatavissa olevaa totuutta." Lähde: HS 11.12.2012

Kirjoittaja Tuomo Pietiläinen on journalistiikan vierailijaprofessori Tampereen yliopistossa. Twitter: Valeproffa.

* * * *

Toivottavasti mahdollisimman paikkansa pitävän totuuden kertominen päättäjistämme ei jää vain teatterin lavalle. Silloin isoistakin asioista uutisoidaan Hesarissakin vain kulttuurin osan sivuilla. Vaikka kyse on isosti politiikan ja talouden toimitusten alueesta.

Vaikkakin korporativismi toimii perustuslain, parlamentarismin ja siten laillisuusvalvonnan ulkopuolella. Ei ole mikään pöllömpi systeemi. Niille, jotka ovat huipulla. Kuuluttihan näytelmässä Lauri Ihalaisen roolihahmo: "Meille kuuluu, kaikki paitsi ulkopolitiikka!"

Saattaa tuntua vitsiltä, mutta tutustukaa korporativismin saloihin pikku hiljaa ja seuratkaa minkälaisen kaavan mukaan nyt menossa olevat työmarkkinariidat luodaan, esitetään tiedotusvälineissä, lietsotaan täyteen raivoon ja miten sopiminen lopulta tapahtuu.

Tässä yksi näkökulma Suomen todellisen hallintamuodon ytimiin. Eri mieltäkin saa olla.

* * * *

- Korporativismi -
Julkaistu marraskuu 20, 2012
https://suomi2017.wordpress.com/2012/11/20/korporativismi/

"Ryhmäteatterin Eduskunta 2 - dokumenttinäytelmässä esitellään onnistuneesti Suomen todellista hallintamuotoa korporativismia. Korporativismia/korporatismi ei pidä sekoittaman konsensukseen.

Nyt, jos koskaan kaivattaisiin kansallista konsensusta siitä, että ymmärtäisimme ainakin seuraavat julkista päätöksentekoa kuvaavat termit samalla tavalla:

* avoimuus
* läpinäkyvyys
* rehellisyys"

* * * *

Lisää myös netistä - nelikantainen toimintamalli


Eduskunta II - dokumenttinäytelmä  16

Modernin teatteriryhmän ja tutkivan journalismin sekä katujournalismin riemuvoitto? Vuoden 2012 tiedonvälityspalkinto? Suurin journalismipalkinto 2012?

Suomen todellinen hallintamuoto eli korporativismi avautuu nimin ja kuvin. Eikä haittaa, jos et ennättänyt Ryhmäteatterin katsomoon. Facebookissaan Ryhmäteatteri nimittäin tiedottaa lohdullisesti näin:

“Hei, jos nyt tajuat, että Eduskunta II on jäänyt näkemättä, älä huoli: vaikka loput näytökset Helsinginkadulla ovatkin täpötäynnä, ensi viikolla 10.-15.12. Espoon kaupunginteatterissa on hurmaavat kuusi lisäesitystä!

Sama poppoo on lavalla Louhisalissa, soita (09) 439 33 88 ja varaa paikkasi!”
http://www.espoonteatteri.fi/?page=603

Menkää ihmeessä, jos haluatte tietää, ketkä Suomessa todellista valtaa käyttävät ja miten toimien?