Rapsakkata

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on vakuutuslääkäri.

Vakuutuslääkäreiden nimet julki  6

Tuo edellisessä bloggauksessa ollut rikosylikonstaapeli Pekka Mustosen haastattelu kannattaa kyllä kuunnella. Onhan home- ja kosteusvauriot sekä sisäilmamyrkyt entistä enemmän myös opiskelijoiden riesana. Sairaaloita, kouluja, päiväkoteja, oikeus- ja poliisitaloja unohtamatta.

Sitten hieman lisää erittäin merkittävän julkisen vallan käytöstä yksityisesti omistetuissa vakuutusyhtiöissä. Vakuutusalan korvaustoiminnan keskeisiä toimintainstrumentteja väitetään olevan ainakin nämä kolme:

vakuutuslääketiede
vakuutuslääketieteellinen arvio
vakuutusoikeudellinen erityistuomioistuinjärjestelmä

Suurinta julkista valtaa käyttävät vakuutuslääkärit ja vakuutuslakimiehet. Koskien lakisääteistä vakuutus- ja sosiaaliturvaa. Kuten työtapaturmat, ammattitaudit, liikenne-, potilas- ja lääkevahingot sekä työeläke.

Tänään 28.1. yksi noista aiheista Ylen A-Studion käsittelyssä. "Vakuutuslääkäreiden nimet julki?"
Tänään klo 21.00 Yle TV1
Uusinta tiistaina 29.1.2013 klo 14.30 Yle TV1

Nettikatselu

Tulossa katseltavaksi nettiin. Tämä ohjelma tulee katsottavaksi nettiin ohjelman ensiesityksen jälkeen. Nettikatseluajan pituus, 4 viikkoa, on riippuvainen tekijänoikeuksista.

Ko. tiedot osoitteesta: http://yle.fi/ohjelmat/1889523

* * * *

Päivittelyä 15.1.2014 - Ko. jakso purettuna löytyy seuraavasta linkkauksesta:

← Vaalirahoitus
Uutislukitus 2 →
Uutislukitus 1
Posted on helmikuu 15, 2013 by Suomi 2017 - Suomi 2.0

Sosiaalisen median (SM) ja valtakunnan virallisten tiedotusvälineiden yksi yhteistyön mahdollisuus; saattaa olla avautumassa nyt esiteltävän uutislukitustoiminnan muodossa.

Tässä uutislukitustoiminnossa istutetaan tietty aihe kiinni ruohonjuuri- ja katutason kokemuksiin.

Tässä historian ensimmäisessä uutislukituksessa, poraudutaan Ylen A-studion 4.2.2013 ulostulleeseen jaksoon “Pitäisikö vakuutuslääkäreiden nimet julkistaa?“


Hoitajat vailla vakuutusturvaa  2

Jostain syystä tämä ohjelma ei ole saanut parasta mahdollista iltakatseluaikaa Ylen kanavilla. Hyvä, että edes joku hokasi aamun tv-virrasta ja vinkkasi.

Näin ohjelman mukaan Ruotsissa. Kannattaa katsoa, jos aihe suinkin kiinnostaa. Mitkä mahtavat olla tilanteet hoitajilla Suomessa?

* * * *

Hoitajat vailla vakuutusturvaa
http://areena.yle.fi/tv/1721252

Lähihoitaja Helena loukkasi selkänsä työssä, mutta vammaa ei luokiteltu työperäiseksi. Ruotsissa hoitoalalla työskentelevien on lähes mahdotonta saada työtapaturmavakuutuksesta korvausta työssä aiheutuneista vammoista.

Kesto: 58 min
Katsottu: 926 kertaa
Esitetty: Su 25.11.2012 klo 10.00 Yle TV1
Katseltavissa vain Suomessa
27 pv jäljellä

* * * *

Sitten linkkaus Suomen tilanteisiin vuonna 2008:

torstaina, marraskuuta 27, 2008
Lakisääteinen vakuutusturva ja sen mustat aukot
http://ajankuva.blogspot.fi/2008/11/lakisteinen-vakuutusturva-ja-sen-mustat.html

Suomalaisten tabujen hengenvaarallisista sivuvaikutuksista pitää pystyä vihdoinkin keskustelemaan avoimesti. Nelikannasta huolimatta.

Julkaisemme tämän kattavan tietopaketin Teidän kaikkien vapaaseen käyttöön, koska meillä on tällä hetkellä perusteltu syy olettaa, että päättäjille tarkkaa tutustumista varten 13-6-2008 toimitetut tietopaketit ovat "hukkuneet matkalla."

Toivomme, että Te kaikki voitte välittää tätä tietoa eteenpäin omissa verkostoissanne. Voimavarojenne sallimissa puitteissa. Kiitokset. Vain yhdessä toimien olemme enemmän.

Vuorineuvos Paavo V. Suomisen tervetulopuheeseen > tästä linkistä - ; olkaa hyvät.

* * * *

Toivotaan, että saamme kuulla aiheesta lisää.

Varsinkin tilanteista suomalaisten hoitajien keskuudessa, jotka ovat vammautuneet tai sairastuneet työssään pysyvästi, mutta vakuutusyhtiö kiistää korvausvelvotteensa. Ilman tosiasiallisia perusteluita.

Ainakin perussuomalaisten kansanedustaja Jari Lindström uskaltaa puhua epäkohdista niiden oikeilla nimillä: http://uutiset.perussuomalaiset.fi/?p=557


Hymyn vakuutuslääkärireportaasi 2005  1

Seitsemän 7 vuotta on pitkä aika. Varsinkin, jos selkeille epäkohdille ei tehdä mitään. Hymy-lehdessä se tiedetään surullisen hyvin.

Työ. Vammautuminen. Sairastuminen. Syrjääntyminen.

Ei pitäisi olla mahdollista, koska meillä on kattava vakuutus- ja sosiaaliturva työelämän eri tilanteisiin. Ainakin paperilla ja päättäjiemme puheissa.

Helsingin Sanomat valotti kesäkuussa pariin otteeseen lakisääteisten vakuutusturvaprosessien loppupäätä. Tiedosssa olevia epäkohtia vakuutusoikeuden suhteen on korjailtu jo 15 vuoden ajan...

HS - Kotimaa - maanantaina 18.6.2012
Putoaminen lumivallilta aloitti oikeustaiston
Vasta korkein oikeus käänsi korvauskiistan hoitajan eduksi.

Helsingin Sanomat - Kotimaa- keskiviikkona 20.6.2012
Arvosteltu vakuutusoikeus menee remonttiin lähivuosina
Oikeusministeri haluaisi antaa lisää painoarvoa potilasta hoitavan lääkärin kannalle.

Helsingin Sanomat Kotimaa - keskiviikkona 20.6.2012
Tausta - Edellinen ministeri syyttää työmarkkinajärjestöjä

Niin kuin tuossa aiemmin kirjoitin, niin kesäkuun Hymy-lehti taas iski kiinni suoraan sylttytehtaalle. Koska vakuutusyhtiöt voivat heti, niin halutessaan, lopettaa pysyvästi työssään vammautuneiden tai sairastuneiden kiusaamisen.

Vakuutuslääkärit ja vakuutuslakimiehet käyttävät vakuutus- ja työeläkeyhtiöissä sekä Kelassa erittäin merkittävää julkista valtaa. Vallan käyttö koskee lakisääteistä vakuutus- ja sosiaaliturvaa.

Kesäkuun Hymy 6/2012
"Hymy tutki - Katso vakuutuslääkärilista!"
Järkyttävä raportti Hymyssä: Vakuutuslääkärit ajavat ihmisiä jopa itsemurhiin - vaiettu vakuutuslääkärilista!

Verkkouutinen 18.06.2012 14:00
Ministeri Risikko käynnisti työn vakuutuslääkärijärjestelmän läpinäkyvyyden lisäämiseksi

Tosin tähänkin ministeri Risikon projektiin saadaan hyvin helposti menemään 6 vuotta. Ja ihan suotta. Miksi vakuutusyhtiöt ja niistä hyötyvä ekosysteemi luopuisivat vallastaan?

Taavitsaisen Heljän mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa vuodelta 1999 pitää edelleen vuonna 2012 paikkansa.

Aikaa on kulunut yli 13 vuotta!

________________________________________

Mielipide
PERJANTAINA 30.4.1999

Oikeusturvaa sovitusti

Erikoistutkija Hannu Kukkonen otti kantaa vakuutusoikeusprosessin kiemuroihin (HS 23. 4.).

Mikä onkaan vakuutusoikeuden rooli Suomessa? Lain ja oikeudenmukaisuuden jakamisessa se on niin epäonnistunut laitos, että joutaisi lakkauttaa kokonaan. Pyytämälläkään sieltä ei juuri irtoa asiakaspalvelua. Valitusluvan hakuohjeissakaan se ei edes mainitse KO:n osoitetta eikä sitä, että valitusluvan haku on maksullista.

Ilman erillistä pyyntöä olen saanut sieltä noin kahdeksan kuukauden odottelun jälkeen esimerkiksi ammattitautiasian hylkäyksen perusteena aivan eri vaivadiagnoosin kuin, mitä sairastan ja mikä on ollut hakemukseni peruste. Sellaista tapahtuu maan korkeimpien oikeusviranomaisten puuttumatta asiaan.

Vakuutusprosessina ammattitautien käsittely pohjautuukin erään vakuutusyhtiön juristin selvityksen mukaan sopimukseen eikä lakiin.

Työmarkkinaosapuolet ovat sopineet vakuutusyhtiöitten kanssa vakiintuneen korvauskäytännön, joka ei ole lääketieteeseen tai lakiin perustuva, vaan lain ohittava sopimuskäytäntö.

Sopimuksen soveltamisessa etuisuuden hakijan selvityksillä ja todisteluilla ei ole mitään virkaa, olivatpa ne kirjallisia tai suullisia, salaisia tai julkisia. Vakuutusoikeudessa toteutuukin vain kuvitteellinen oikeuskäytäntö.

HELJÄ TAAVITSAINEN
Korpilahti

________________________________________

Siksi nostankin tähän kohtaa avoimen linkkauksen tiedossa olevien epäkohtien lähihistoriaan.

Presidentinvaalit 2012 - Hymyn vakuutuslääkärireportaasit 2012 ja 2005
http://suomi2017.wordpress.com/2012/06/29/presidentinvaalit-2012-hymyn-vakuutuslaakarireportaasit-2012-ja-2005/

Julkaistu kesäkuu 29, 2012

Päättäjiemme sidonnaisuuksien ja vaalirahoituksen avautumista odotellessa.


Hymyn vakuutuslääkärireportaasi  1

Vielä on kesää paljon jäljellä. Ja muutama päivä kesäkuun Hymyn irtonumeromyyntiaikaa.

Hymyn vakuutuslääkärireportaasi - Uusin vakuutuslääkärilista
Hymyn vakuutuslääkärireportaasi - Uusin vakuutuslääkärilista

Yksi mielenkiintoisin osa Hymyn vakuutuslääkärireportaasista on yhteenveto siitä, kuinka erittäin laajaa julkista valtaa yksityisissä vakuutusyhtiöissä käyttävät yhtiöt vastaavat Hymyn vakuutuslääkäritiedusteluun.

Suomessa lakisääteistä eli pakollista vakuutusturvaa tarjoavat työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöt ovat olleet jo pitkään tietoisia mm. vakuutuslääkärijärjestelmän perustuslain vastaisuuksista, mutta ovat taistelleet ja tulevat taistelemaan raivoisasti sen avaamista vastaan.

Hymy kirjoitti vuonna 2005 samasta vakuutuslääkäriaiheesta. Useamman numeron voimalla. Ongelmakohtia eri näkökulmista lähestyen:

"Hymy selvitti vuonna 2005 vakuutusjärjestelmämme epäkohtia. Mikään ei ole muuttunut, vaikka sittemmin asiaa on selvittänyt valtiovallan toimesta nimetty elin.

Lautakunnissa ja viime kädessä vakuutusoikeudessa päätökset tehdään yhä kirjallisesti paperien perusteella, eikä valittajalla itsellään ole niissä läsnäolo-oikeutta."

Tuolloin noin vuoden ajan isoksi kasvaneet epäkohdat olivat politiikkojen ja virkamiestenkin puheissa esillä. Kunnes epäkohdat saatiin taas lakaistua takaisin piiloon.

Vaikka sosiaali-ja terveysministeri Risikko, kokoomus, Hymyn 6/2012 haastattelussa lupaakin vakuutuslääkärijärjestelmän läpivalaisua. No, aina voi odottaa ihmeitä....

Ja jos tätä uusinta sosiaali- ja terveysministeriön valtiosihteerin nimitystä katsoo, niin eiköhän tiedossa olevien epäkohtien kanssa saada taas kulumaan seuraavat 6 vuotta?

* * * *

Tiedote 82/2012
22.05.2012 09:19
Pia Pohja sosiaali- ja terveysministerin valtiosihteeriksi

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon valtiosihteeri vaihtuu kesäkuussa. Risikko esittää uudeksi valtiosihteerikseen Pia Pohjaa.

Pohja on tällä hetkellä Terveyspalvelualan liiton toimitusjohtaja.

Aiemmin hän on toiminut muun muassa vakuutusyhtiö Fennian viestintäjohtajana sekä sosiaali- ja terveysministeri Maija Perhon erityisavustajana.

Valtioneuvoston on tarkoitus päättää Pohjan nimityksestä torstaina 24. toukokuuta. Pohja aloittaisi valtiosihteerinä 25. kesäkuuta ja toimikausi kestäisi ministeri Risikon toimikauden ajan. Ministeri Risikon nykyinen valtiosihteeri Vesa Rantahalvari lopettaa työnsä 21.kesäkuuta aiemmin sovitun mukaisesti ja siirtyy muihin tehtäviin.

* * * *

Ministeri Risikon aiemman valtiosihteerin Vesa Rantahalvarin siviilityöpaikka on EK, jonne hän on nyt on siis palannut.

Joten näinköhän vakuutusyhtiöt luopuvat noin vain yhdestä keskeisestä tuloksentekoinstrumentistaan?


A2 - Sisäilman myrkyistä sairastuneet  2

Käsittääkseni myös rakennuksissa käytettävät uudet sisäpinnoitteet ja uudet liimat ovat osoittautuneet ongelmallisiksi.

Tässä tuoretta katsausta eiliseltä sisäilmaongelmista pysyvästi sairastuneiden näkökulmasta.

Ajankohtainen kakkonen
Miksi homepakolaisia ohjataan psykiatriseen hoitoon?

Julkaistu: 1.11.2011 klo 21.00
Katsottu: 1895 kertaa
Poistuu: 1.12.2011 klo 21.00
Katseltavissa ulkomailla

Osuus on heti ohjelman alussa:
http://areena.yle.fi/ohjelma/4935

Vakuutusyhtiöiden ja vakuutuslääkäreiden lähestymisestä aiheeseen saa lisätietoa avoimesta netistä.

Hakusanasetiksi esimerkiksi:
haista home vakuutusoikeus


Vakuutusoikeudellinen syy-yhteys  1

Olen seurannut jonkin verran Pandremix-rokotteen saamisen jälkeen narkolepsiaan sairastuneiden uutisointia.

Pari päivää sitten uutisvirrassa vilahti Lääkevahinkovakuutuspoolin johtajan Asko Nion sanomana termi "vakuutusoikeudellinen syy-yhteys".

Sama kaveri löytyy muuten potilasvahinkoja Suomessa käsittelevän organisaation alaisuudesta:
Asko Nio, yksikönjohtaja, Potilasvakuutuskeskus

No sittenpä etsiskelin tietoa tuolla hakusanasetillä:
"vakuutusoikeudellinen syy-yhteys".

Toivon alla olevan tiedotteen luettuani sitä, että narkolepsiaan sairastuneiden omaisille kerrotaan mitä tuo termi käytännössä tarkoittaa.

Korvauspäätöksethän tehdään kirjallisessa ja suljetussa käsittelyssä.

* * * * * * * *

Asianajajaliiton tiedotteita ja lausuntoja

7.3.2011 9.30
Asianajajaliitto huolissaan vakuutusoikeuden ratkaisuista

Tiedote
Julkaisuvapaa

Asianajajaliitto huolissaan vakuutusoikeuden ratkaisuista

Suomen Asianajajaliitto on huolissaan vakuutusoikeuden muista tuomioistuimista poikkeavasta ratkaisulinjasta. Korkein oikeus on todennut viime aikoina useissa tapaturma-asioita käsittelevissä ratkaisuissaan, että uhri on ollut oikeutettu sellaiseen korvaukseen, jonka vakuutusoikeus on häneltä evännyt.

Korkeimman oikeuden kumoamissa tapauksissa vakuutusoikeus ei ole hyväksynyt väitettä vamman ja siihen johtaneen tapaturman välisestä yhteydestä. Toisin sanoen vakuutusoikeuden ratkaisun jälkeen uhri on jäänyt ilman korvauksia. Esimerkiksi vuonna 2010 korkein oikeus oikaisi ennakkopäätöksinä kahdeksan tällaista vakuutusoikeuden kielteistä korvausratkaisua. Korkeimman oikeuden mukaan tapauksissa oli kyetty todentamaan, että uhrien vammat johtuivat äkillisistä tapaturmista, eikä vammojen syynä ollut esimerkiksi pitkäaikainen sairaus tai rappeuma.

Asianajajaliiton mukaan vakuutusoikeus ei pidä riittävänä näyttönä sellaista laajaa lääketieteellistä tai muuta selvitystä, joka käräjä- ja hovioikeuksissa riittäisi korvausten myöntämiseen. Tapaturmavakuutusasioita ei käsitellä käräjäoikeuksissa. Jos työtapaturman uhri on tyytymätön vakuutusyhtiön korvausratkaisuun, hänen tulee valittaa tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakuntaan ja sieltä edelleen vakuutusoikeuteen. Kaikkiaan vakuutusoikeudessa käsitellään vuosittain noin tuhat tapaturmavakuutusasiaa.

- Yleisten tuomioistuinten ja vakuutusoikeuden käsitykset tapaturmien ja niistä johtuvien vammojen välisestä yhteydestä näyttävät erkaantuneen huolestuttavasti toisistaan. Korkeimman oikeuden vuosittain julkaisemasta noin sadasta ennakkopäätöksestä huomattava osa näyttää kohdistuvan vakuutusoikeuden linjan korjaamiseen, kritisoi asianajaja Kai Kuusi. Hän toimii Asianajajaliiton hallinto-oikeudellisen asiantuntijaryhmän puheenjohtajana.

- Korvauslinjojen erilaisuus näkyy esimerkiksi siten, että jos vammaudut liikenneonnettomuudessa, niin saat käräjäoikeuden ratkaisun kautta korvauksen. Mutta jos vammaudut samalla tavalla työtapaturmassa, ei vakuutusoikeuden korvauspäätös välttämättä olekaan myönteinen.

Tuorein esimerkki vakuutusoikeuden linjaan kohdistuvasta kritiikistä on helmikuun lopulla annettu korkeimman oikeuden ratkaisu (KKO 2011:16). Ratkaisussa käsitellään työtapaturmaa, jossa uhrin sormi vioittui työpaikalla painavaa peitepakettia siirrettäessä. Vakuutusoikeuden ratkaisun mukaan sormen vioittuminen ei ollut seurausta työtapaturmasta, vaan kyse oli ”spontaanista repeämästä”. Vakuutusoikeuden mukaan kyse oli jopa tyypillisestä tapauksesta, jossa oikeutta korvaukseen ei synny. Korkein oikeus sen sijaan katsoi, että sormi vioittui työtapaturmassa ja kumosi vakuutusoikeuden ratkaisun. Korkeimman oikeuden mukaan uhri oli oikeutettu saamaan vakuutuskorvauksen.

Lisätietoja:
•Kai Kuusi, asianajaja, Asianajajaliiton oikeuspoliittisen valiokunnan jäsen ja hallinto-oikeudellisen asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, p. 050 3413 966
•Janne Laukkanen, Asianajajaliiton viestintäpäällikkö, 040 588 1925