Rapsakkata

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on läpinäkyvyys.

"Kunnian ja omantunnon" kautta toimiminen

Kiinnostaako mobiiliflaijerin aihe myös Sinua?

Erittäin kova juttu toteutuessaan!
Erittäin kova juttu toteutuessaan!


Vakuutuslääkärit toimimaan ”kunnian ja omantunnon” kautta

- Julkaistu 10 kesäkuun, 2020
by Suomi 2017 - Suomi 2025?

"Otsikko naurattaa varmasti monia, joilla on tämän bloggauksen aiheesta omakohtaista kokemusta. Eikä tuossa mitään. Kaatuihan se ikuisena pidetty Berliinin muurikin."

Tutustu ja vinkkaa aiheesta kiinnostuneille kavereillesi. Lämmin kiitos avustasi.

Lakihankkeen (STM140:00/2019) lausuntopyynnössä kerrotaan, että lausunnon voivat jättää kaikki lausunnonantamisesta kiinnostuneet. Kunhan se tapahtuu 10.7.2020 mennessä ministeriön lausuntopyynnössä antamaan osoitteeseen!

Joten eikun toimiin. Yhdessä tai erikseen.


Veljeskansa auttamassa suomalaisia  1

Entäs, jos unkarilaiset ovat oikeilla jäljillä suomalaisen median ja varsinkin suomalaisten toimittajien heikon sananvapausaseman suhteen?

Nimittäin. Jos kerran mainosrahoitteisessa mediassa sananvapaus on ollut jo pitkään kauppatavaraa, niin myös toimittajista on tullut entistä enemmän kauppatavaraa. Suomalaisen median jatkaessa keskittymistään; kulloisillekin vallanpitäjille hankalaksi koettujen toimittajien urapolku saattaa johtaa pysyvään umpikujaan.

Kuumat kirjat suomalaisesta media-alasta.
Kuumat kirjat suomalaisesta media-alasta.

Mobiiliflaijerissa mainitut ja suomalaisen media-alan kuvaa sisältä päin valottavat kirjat kannattaa lukea, jos unkarilaisten räväkät uutisoinnit Suomesta kiinnostavat.

”Unkarilainen suosittu Origo-verkkolehti on nostanut Suomen tällä viikolla puheenaiheeksi tekemällä kaksi artikkelia, joissa kritisoidaan Suomen mediaa ja oikeusjärjestelmää.

Origo julkaisi tiistaina artikkelin otsikolla "Median moniäänisyys on Suomessa vakavassa vaarassa" ja keskiviikkona toisen nimellä "Suomessa ei ole itsenäistä perustuslakijärjestelmää".

Julkaisu luonnehtii Suomea kaksinaismoralistiseksi, oikeusjärjestelmän tilannetta huolestuttavaksi ja mainitsee YK:n ihmisoikeuskomitealta saadut moitteet saamelaiskäräjävaalien vaaliluetteloon liittyvistä oikeuden päätöksistä.

Lisäksi uutisissa mainitaan, että Suomella ei ole erillistä perustuslakituomioistuinta vaan perustuslakivaliokunta sekä viitataan EU-rahoitettuun raporttiin, jossa Suomen mediaa luonnehditaan korkeariskiseksi mediamarkkinoiden keskittymisen näkökulmasta.”

- -

”Lännen Media ei tavoittanut pääministeri Antti Rinnettä kommentoimaan Unkarin hallitusmedian Suomi-uutisointia torstai-iltana.” Lähde: Unkarin hallitusmedia kritisoi Suomen oikeusjärjestelmää ja mediaa – tutkija: "He pelkäävät nyt tosissaan" – Turun Sanomat Lännen Media 18.7.2019 kello 20:36

Mobiiliflaijerissa olevissa kirjoissa kerrotaan, kuinka toimittajat saavat kyllä tutkia kaikkea ja kirjoittaa kaikesta, mutta eri asia on sitten, mitä/miten julkaistaan ja kuinka yläpuolelta tulleeseen ohjaukseen kielteisesti suhtautuneen toimittajan urapolulle käy.

Eikä tuossa vielä kaikki.

Puolustusvoimien jättihankinnan eli hävittäjäkoneiden hankintapäätös lähestyy? Muistatko tämän Suomen viranomaisten eli oman hallitusmediamme tapahtumista?

”Puolustusvoimien viestintätavoitteet ovat pahasti ristiriidassa viranomaisilta vaadittavan puolueettoman ja oikean tiedon tuottamisen velvoitteen kanssa.

Viranomaisviestinnältä tippuu pohja pois, jos pyritään vaikuttamaan mielipiteisiin ja asenteisiin.”

- -

Ainakaan STT:n haltuunsa saamissa tavoiteasetteluissa Puolustusvoimien tiedotuspyrkimyksenä ei ole julkisuuden lisääminen ja avoin tiedottaminen, vaan asenteisiin vaikuttaminen viestinnän keinoin. Tähtäin on ollut vaikuttaa päätöksentekoon.

Valtionhallinnon viestintä perustuu julkisuusperiaatteen toteuttamiseen eli aivan toisenlaiseen ajatukseen. Viranomainen edistää toimintansa avoimuutta tuottamalla luotettavia aineistoja yleisölle. Viranomaistiedotuksessa ei kuulu värittää viestiään eikä muokata tosiasioita omien tarpeiden edistämiseksi olivatpa päämäärät miten jaloja tahansa. Kyllä Suomessa ymmärretään puolustustarpeet ilmankin.

Ikävä kyllä Puolustusvoimat ei ole ainoa viranomaistoimija, joka Suomessa venyttää tiedottamisen tosiasiapohjaa. Valtioneuvoston avaamalla omamaakunta-verkkosivulla muokataan mielipiteitä sote-uudistukselle myönteisiksi. Kriittisiä näkemyksiä ei löydy.

Sivuston puolueettomuus koheni, kun aloitussivulle sentään lisättiin tieto, että sote-lait ovat vasta eduskunnan käsiteltävinä. Alun perin oli annettu ymmärtää uudistuksen menneen jo läpi. Uhkat ovat suuret, mikäli viralliseen tiedotukseen pesiytyy mainosvaikuttaminen. Lopulta sellainen heikentää kaiken viranomaisviestinnän luotettavuutta kansalaisten keskuudessa.” Lähde: Vienoa propagandan tuoksua – Kaleva pääkirjoitukset 21.6.2018 kello 6:00

* *

Mobiiliflaijerin kirjoista lisätietoa:

Huonoja uutisia – kirjasta
- Julkaistu syyskuu 26, 2012

Journalismi
- Julkaistu maaliskuu 13, 2013


Lobbarit Brysselin  2

Kaksi viikkoa kuulunut ja tämä mainio dokumentti "Brysselin lobbarit" tuntuu jääneen aika pahasti pimentoon. Ainakin julkisesta keskustelusta.

Onko avoin ja läpinäkyvä valtakoneisto tosielämässä mahdollinen?
Onko avoin ja läpinäkyvä valtakoneisto tosielämässä mahdollinen?

Jos erilaiset valtakoneistot kiinnostavat, niin tässä on kyllä upeasti toteutettu paketti:

Euroopan unionin kulisseissa käy kiivas kuhina: Brysselissä työskentelee kaikkiaan yritysten, järjestöjen ja valtioiden palkkaamaa 15 000 lobbaajaa. He yrittävät saada aikaan taustaorganisaatioilleen mieleisiä päätöksiä. (U)

Esitetty: Ma 25.8.2014 klo 23.15 Yle TV1
Katsottu: 1484 kertaa ( Katseltavissa vain Suomessa )

http://areena.yle.fi/tv/1768957

* * * *

Varsinkin jos dokumentin antia vertaa, tähän virallisen, Suomen tavoitteeseen vuodelta 2006:

Suomen EU-puheenjohtajakauden tavoitteena avoin ja tehokas unioni

Suomi haluaa kaudellaan puuttua unionin ydinongelmaan, sen vähentyneeseen oikeutukseen kansalaisten silmissä.

Suomi katsoo, että unionin tarpeellisuuden osoittaminen onnistuu parhaiten tekemällä tehokasta lainsäädäntötyötä ja hoitamalla myös unionin muut tehtävät tehokkaasti.

Siksi Suomi panostaa erityisesti avoimeen ja tehokkaaseen toimintatapaan.

Avoimuuden lisääntyminen unionin toiminnassa näkyy erityisesti neuvoston istuntojen avautumisena kansalaisten seurattavaksi internetin kautta.

Suomen tavoitteena on myös unionin lainsäädäntötyön laadun parantaminen.

Tähän sisältyvät sekä säädösten vaikutusten selvittäminen että selkeyden parantaminen.

Lähde: eu2006.fi


Kultainen kädenpuristus  1

Virallisissa tiedotusvälineissä on jäänyt käsittelemättä Hesarin potkut saaneen päätoimittajan Mikael Pentikäisen erorahan suuruus. Sosiaalisessa mediassa asiaa on yritetty sitkeästi selvittää. Jo useiden kuukausien ajan. Tähän mennessä vastassa on ollut taas kerran; yksi Suomen sisäisistä ja lukuisista Berliinin muureista.

Twitter-kanavan mahdollisuuksia suoraan kysymiseen.
Twitter-kanavan mahdollisuuksia suoraan kysymiseen.

Spekulointi potkujen syistä jatkuu. Oliko Pentikäisen potkujen taustalla mahdollisesti sdp:n valta-asemien menettäminen lehden sisällä keskustalle? Tällainen uutinen herätti kevään korvalla kummastusta.

“Maaseudun lapset ovat siis vihdoin onnistuneet siinä, missä heidän esi-isänsä iskivät päitään seinään. He ovat murtautuneet vapaamielisen kaupunkilaisen Suomen pää-äänenkannattajan sisäpiiriin.

Kukin heistä on valittu näihin tehtäviinsä sukujuuristaan riippumatta, mutta jo Erkkojen yhtiön tarina itsessään todistaa, että veri on vettä sakeampaa.”

><

“Itse asiassa Sanoman yhtiökokouksessa valittuun hallitukseen sisältyy toinen, vähintään yhtä kiintoisa muutos aikaisempaan.

Uudessa hallituksessa ei ole enää yhtään jäsentä, jolla olisi suora henkilökohtainen yhteys Helsingin Sanomien toimitukseen.”

Antti Blåfield – Onko Hesari vallattu? – 4.4.2013

* * * *

Näin joulun alla Sanoma-talon lasikuutiossa on menossa YT-neuvottelut. Jälleen kerran. Uutistietojen mukaan Helsingin Sanomiin, Neloseen ja kaupunkilehti Metroon kohdistuu 70 henkilön vähennystarve (MTV3 teksti-tv 1.11.2013 - sivu 110).

Joten mielestäni on tärkeää, että potkut saaneen päätoimittajan kultaisen kädenpuristuksen suuruus tiedotetaan avoimesti. Varsinkin, kun Mikael Pentikäinen on nyt virallisestikkin keskustapuolueen meppiehdokas eurovaaleissa 2014.

Vai käykö niin, että tiedot pitää osata kaivaa Sanoman vuosikertomuksen 2013 luvuista tai sitten joku osakkeenomistaja uskaltaa kysyä asiasta kevään yhtiökokouksessa?

Lisää aiheesta Erorahat - linkistä