Rapsakkata

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on sosiaali-ja terveysminister Paula Risikko/kokoomus.

Vakuutuslääkärijärjestelmän avoimuus  4

Nyt saatavilla tuoretta tietoa. Toivottovasti tiedotusvälineet kertovat kokonaistilanteen tarkasti. Onko lainsäädännössä tulossa parannuksia potilaiden/vakuutettujen asemaan? Ja sitten vielä konkreettiset lainkohdat jakeluun. Kiitos och samma på svenska.

"Kansalainen sairastaa, vakuutuslaitos korvaa vai korvaako?" - seminaari
"Kansalainen sairastaa, vakuutuslaitos korvaa vai korvaako?" - seminaari

Ilmoittautumiset esimerkiksi seuraavan linkin kautta, jossa myös kommentointimahdollisuus avoinna:

Ei oikeutta maassa saa, ken itse sit ei hanki?

13.05.2014, 08:31
Päivi Opari, erityisasiantuntija

"Vakuutuslääkäreiden lausuntoja on joskus kuvailtu hulvattoman hauskaksi vitsikirjaksi. Paitsi, että tilanteet eivät ole mitään vitsejä, vaan paloja ihmisten todellisesta elämästä. Päätösten ja todellisen elämän välillä tuntuu vallitsevan kuilu.

Ihmiset eivät koe olevansa osallisia omassa prosessissaan, eivätkä saa riittäviä perusteita heitä koskeville päätöksille. Järjestelmää koskeva epäluottamus on yleistä ja oikeustaju välillä koetuksella. Myös sosiaali- ja terveysalan järjestöt ovat ilmaisseet huolensa tilanteesta.

Ajankohtaisseminaari vakuutuslääkärijärjestelmästä

SOSTE ja STM järjestävät vakuutuslääkärijärjestelmää koskevan aamuseminaarin 21.5. Café Pirittassa, Helsingissä. Mukaan keskustelemaan toivotaan erityisesti kansalaisjärjestöjä, tervetuloa paikalle sankoin joukoin! Ilmoittautumaan pääset tästä.

Haastan sinut tuomaan omia näkemyksiä ja ideoita esiin jo ennen seminaaria. Millaisia kokemuksia sinulla on vakuutuslääkärijärjestelmästä? Uskotko, että esitetyillä kehittämisehdotuksilla päästään jatkossa parempiin lopputuloksiin? Mitä muuta pitäisi tehdä tilanteen parantamiseksi?

Kysy, kommentoi, ihmettele, ehdota! Saatuja vastauksia hyödynnetään toukokuun seminaarin paneeliosiossa.

Lue lisää
Ihminen tapaturmavakuutusten vidakossa, lakisäätäiset työtapaturmavakuutukset, osa 1, Päivi Rouvinen-Wilenius kuvaa työtapaturmavakuutusten viidakkoa kokemuksen näkökulmasta SOSTEblogissa 14.1.2014

Raha vai terveys, Lakisääteiset työtapaturmavakuutukset, osa 2, Päivi Rouvinen-Wilenius jatkaa pohdintaa työtapaturmavakuutusten logiikasta ja kysyy käytetäänkö vakuutusmaksuja esimerkiksi työturvallisuuden edistämiseen SOSTEblogissa 16.1.2014"

+ + + +

Mielenkiintoista kuulla. Tännekö ne todelliset parannukset sitten haudataan/haudattiin? Vai onko vielä tämän hallituksen ja eduskunnan aikana tapahtumassa jotain?


Vakuutuslääkärijärjestelmää kehittäneen työryhmän muistio  5

Yksi mielenkiinnoisimmista asiakirjoista on ollut pari päivää kaikkien saatavilla. Sosiaali- ja terveysministeriön nettisivuilta. Latausnäkymä .pdf-muodossa olevalle noin 100 A-4 sivun katsaukselle näyttää tältä:

Ministeri Risikon vetämä työryhmä on ollut murtamassa tabuja.
Ministeri Risikon vetämä työryhmä on ollut murtamassa tabuja.

Isot rispektit ministeri Risikolle, että on ottanut asiakokonaisuuden avoimeen käsittelyyn. Painetta tulee varmasti kokoomuksen ja vakuutus- sekä finanssialan sisältä.

Toivottavasti avoimen joukkoistamisen avulla kaikki kiinnostuneet voivat antaa lisäyksiään ja huomioitaan jatkotyöskentelylle. Perusteilla oleva neuvottelukunta tulee olemaan ratkaisevassa asemassa, mitä oikeasti tapahtuu. Vai jämähtävätkö hyvät aikeet paikalleen? Taas kerran.

On siis hyvä tiedostaa, ettei hetkessä tapahdu mitään. Eikä ehken 10-15 vuoden kuluessakaan. Aiheesta kiinnostuneille oivia monitorointivinkkejä aikajanoista, jotka koskevat aiempia yrityksiä suitsia vakuutusalan ylivertaista asemaa:

1. Riitta-Leena Paunion apulaisoikeusasiamiehenä toimiessaan antamassa päätöksessä dnro 489/2/96, hänen lainsäädäntömme vastaiseksi katsomansa , liitepäätösmenettely on edelleen vakuutusoikeudellisessa tuomioistuinjärjestelmässä täysimääräisessä käytössä.

2. Myös Riitta-Leena Paunion apulaisoikeusasiamiehenä toimiessaan antama päätös 1124/2/99 sosiaali- ja terveysministeriölle on parannusten kohdalta jäänyt toteutumatta. Tuo päätös koski nk. asiantuntijalääkäreiden puolueettomuutta.

3. Oikeuskanslerin antama päätös 496/1/05 lääkärijäsenten ja lääkäriasiantuntijoiden riippumattomuutta koskien on jäänyt myös mielestämme toteutumatta.

4. Kelan tutkijana toimineen, Maija Sakslinin, vuonna 2003 vakuutusoikeutta koskevassa selvityksessä esiintuomat epäkohdat ovat käsittääksemme edelleen vuonna 2014 voimissaan vakuutusoikeudessa ja sen alaisissa lautakunnissa.

5. Ulla Nevalaisen kirja vuodelta 2004 > Haista home vakuutusoikeus - kuuluu jokaisen vakuutustaisteluun joutuvan potilaan perusvarustukseen.

Lähde: Oikeusturvan ajankuvan VOLF - työryhmä

Tiesitkö muuten jo tämän? Maija Sakslin - niminen henkilö toimii tällä hetkellä eduskunnan apulaisoikeusasiamiehenä, joten hänen näkemyksiään koko kuvan hahmottamiseksi lienee saatavilla?

Vaan, voisivatko eduskunnan oikeusasiamiehenä toiminut Riitta-Leena Paunio sekä sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston ylijohtajana toiminut Tarmo Pukkila; eläkkeeltä käsin antaa tietotaitoaan potilaiden/vakuutettujen aseman parantamiseksi?

Kukkosen listasta pääsee hyvään alkuun. Siis, jos ollaan tosissaan korjaamassa epäkohtia ja perustuslain vastaisuuksia.

Eikä tässä kaikki. Tuon viimeisen postauksen kommenttiosiossa tietoa täydellä työkyvyttömyyseläkkeellä (työeläkejärjestelmä) ja täydellä tapaturmaeläkkeellä (tapaturmavakuutusjärjestelmä) työtapaturman tai ammattitaudin takia olevien määristä.

Vakuutuslääkärijärjestelmää koskevaa keskustelussa vakuutusala puhuu mielellään vain toisesta. Ja toimittajatkin tuntuvat menevän vipuun. Ainakin tähän mennessä.


Toimitusjohtaja palkkakuopassa  1

Kevan toimitusjohtaja Merja Ailus on hitonmoisessa palkkakuopassa!

Joko Ailuksen palkkaa nostetaan? Tai miesjohtajien palkkaa lasketaan?
Joko Ailuksen palkkaa nostetaan? Tai miesjohtajien palkkaa lasketaan?

Mikä mahtaa olla Pohjoismaiden kollegojen palkkahaitari?

Merja Ailus, Keva, vuosipalkka 261 000 €
Harri Sailas, Ilmarinen, vuosipalkka 612 292 €
Matti Vuoria, Varma, vuosipalkka 757 517 €
Lähde: Nelosen uutiset 20.11.2013

Onkohan Helsingin Sanomat palaamassa vallan vahtikoiraksi? Toivottavasti vertailuun saadaan myös muiden eläkeyhtiöiden toimitusjohtajien vuosipalkat. Työeläkevakuuttajat TELA ry on työeläkevakuuttajien etujärjestö, joka voinee avata aihetta kaikista parhaiten?

Tästä linkistä hyvää HS - alustusta aiheeseen:
- Kevan Ailus ei pärjää palkkakilpailussa 20.11.2013 18:24
- toimittajana Jyri Hänninen
( jotkut HS materiaalit saattavat olla piilotetut maksumuurin taakse)

Euromiljönäärejä tosin eläkejohtajat ovat eläkkeelle päästessään kaikki tyynni. Toiset nopeammin. Toiset hitaammin. Palkkojen suhdetta tehtävien vaativuuteen on mahdotonta näin maallikkona arvioida. Johtajien eläkkeet ovat noilla palkoilla takuuvarmasti muhkeat. Eikä siinä mitään. Kunhan nyt naisjohtajien palkkaukset vedetään samalle tasolle! Tai sitten vain ilmoitetaan reilusti, että miesjohtajien palkoissa on ainiaan ns. kassilisä.

* * * *

Vaan mitä kaikkea, emme vielä tapaus Merja Ailus ja sen koko kuvasta vielä tiedä? No se jää arvailtavaksi.

Yksi mielenkiintoinen haara seurattavaksi on tässä Ylen uutisessa 25.6.2009. Swanljung: Eläkeyhtiöissä ei ole selvitettävää | Yle Uutiset | yle.fi

"Työeläkevakuuttajien kattojärjestön Telan mukaan eläkeyhtiöiden mahdollisia poliittisia kytköksiä ei ole tarpeellista selvittää. Telan toimitusjohtaja Esa Swanljung tyrmää täysin pääministeri Matti Vanhasen keskiviikkoisen lausunnon."

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tuntuu olevan puheidensa perusteella avoimuuden kannattaja. Itse olen sitä mieltä, että esimerkiksi vakuutus- ja finanssialan suorassa tai välikäsien kautta hoidetussa vaalirahoituksessa piilee vielä paljon valaisemattomia katvealueita. Joten jatkoa seurannee?

Isot sijoitusvarat ja sen myötä kaapattavissa oleva valta kiinnostavat aina. Yksi huhu tuoreeseen Kevagate - tapaukseen liittyen on sellainen, että käynnissä on jonkin sortin valtataistelu. Kokoomus/rkp vetoinen Varma - klusteri (sisältäen Sampo/If/Mandatum/Nordea) ja sdp/keskusta vetoinen Ilmarinen - klusteri (OP-Pohjola/A-vakuutus/Pohjola Pankki Oyj) vastaan Kevan julkishallintoon nojaava koneisto.

* * * *

Vuosi sitten Ryhmäteatterissa pyöri Eduskunta 2 - dokumenttinäytelmä, joka paljasti osan Suomen todellisesta hallintamuodosta ja hallitsijoista. Jokohan aika on, Keva-kohun edetessä kohti omaa kliimaksiaan, kypsä Suomessa vallitsevan todellisuuden avaamiseen?

Perustuslain vastainen ja parlamentaarisen valvonnan ulkopuolella toimiva valtakoneisto esiteltiin lyhyesti Helsingin Sanomien seuraavissa uutisissa:

HS 5.11.2013 – EK kaatoi eläkejohtajien kauppojen julkistamisen
HS 1.11.2013 – Risikko: Enemmän avoimuutta eläkeyhtiöihin
HS 23.10.2013 – Eläkejohtajien omat pörssikaupat jäämässä piiloon

Eli ministerin ex-valtiosihteeri selättää ministerin! Kyseessä lienee niin kutsuttu kahden pallin taktiikka. Joka on viety pisimmälle vakuutus- ja finanssialan toiminnassa. Maan tapaa tämäkin?

* * * *

Perusjutuksi tulee nostaa viimeinkin se, että kenellä Suomessa on todellinen valta? Esimerkiksi lainsäädäntövalta. Eduskunnallahan sitä ei missään merkittävässä asiassa ole.

Pahimmillaan samat henkilöt/organisaatiot pääsevät perustuslain vastaisesti käyttämään lainsäädäntö-, toimeenpano – ja tuomiovaltaa. Hyvin ajoitettuna eri palleilla istuen. Pitkäkestoisesti. Vuosikymmenten ajan.

Sdp:n kansanedustaja Jukka Kärnä nosti kissaa pöydälle ja onneksemme Uusi Suomi - verkkolehti uutisoi yhteiskunnallisesti erittäin merkittävästä asiasta. Kansanedustaja: Ministerin ja ”vanhojen kavereiden” työryhmä oli silmänlumetta - 18.11.2013

* * * *

Mielenkiinnolla odotankin, kuinka innokkaasti sdp ajaa koko kuvan avaamista tuosta kuviosta? Ja seuraavista vastaavan kaltaisista työryhmistä:

1.
Tapaturmavakuutus- ja ammattitautilainsäädännön uudistaminen (lausuntokierroksella - päättyy 8.1.2014)
STM114:00/2009

2.
Vakuutusoikeuden toiminnan kehittäminen (käynnissä)
OM016:00/2008

3.
Vakuutuslääkärijärjestelmän läpinäkyvyyttä parantava työryhmä (käynnissä)
STM091:00/2012


Tapaturma- ja ammattitautilain uudistaminen (TAU)  2

Otsikko ei varmasti ole kiinnostava. Vaan, jos kerron, että kyseinen lakihanke koskee kaikkia työikäisiä suomalaisia, niin joku muukin saattaa minun lisäkseni kiinnostua aiheesta. Valtioneuvoston hankerekisterissä hankkeen tiedot näyttävät tältä, joka ei itsessään paljasta sitä, että kyseessä on miljardien eurojen lakisääteisesti synnytetty liiketoiminta:

Toivottavasti päävastuullinen on vakuutusalan sidonnaisuuksista vapaa?
Toivottavasti päävastuullinen on vakuutusalan sidonnaisuuksista vapaa?

Sitten aiheesta välitettyyn avoimeen avunpyyntöön, jonka lähde on Oikeusturvan ajankuva - yhteisön Facebook:

Oikeutta vakuutetuille ry tiedottaa.

Nyt tarvitaan kaikkien apua.Työtapaturma- ja ammattitautitapauksen kokeneiden huomiot tervetulleita. Tutustukaa alla olevan linkin kautta löytyvään massiiviseen aineistoon (noin 300 sivua) ja levittäkää ystävällisesti tietoa asiasta. Mitä useampi aiheen omakohtaisesti tunteva silmäpari papereita lukee, niin sitä paremmin ongelmakohdat saadaan esiin.

Lausunnoille annettu aika on erittäin lyhyt, koska vuosien ajan käynnissä olleessa valmistelussa ei ole (taaskaan) ollut mukana yhtään vakuutettujen/potilaiden edustajaa. Vaan ei lannistuta.

Etusivu > Vireillä > Lausuntopyynnöt
Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyynnöt
STM114:2009

"Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi työtapaturma-ja ammattitautilaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi sekä esitykseen liittyvästä ammattitautiasetuksesta. Lausuntoaika päättyy 8.1.2014."

Materiaalit ladattavissa osoitteessa:
http://www.stm.fi/vireilla/lausuntopyynnot

Lausuntopyyntö (pdf, 62 kB)
Luonnos: Hallituksen esitys eduskunnalle työtapaturma- ja ammattitautilaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (pdf, 1581 kB)
Luonnos: Ammattitautiasetus (pdf, 41 kB) Luonnos: Muistio ammattitautiasetuksesta (pdf, 131 kB)

#politiikka #laki #tapaturma #tapaturmat #ammattitauti #ammattitaudit #Sote #eduskunta #etujärjestöt #Suomi

* * * *

Ja jos aihe ja taustalla olevat lähtötilanteet kiinnostavat Sinua, niin tästä Aurinkokuningatar ja Kukkosen listaan johtavasta ajankuvakatsaus linkistä lisää.

Perusjuttuhan on se, että ensin sosiaali-ja terveysminister Paula Risikon/kokoomus pitää antaa julkisuuteen tieto siitä, tuleeko perustuslakia Suomessa vieläkään noudattaa? Jonka jälkeen on helpompi suhtautua tähänkin hankkeeseen tarkemmin, kun tietää millä niin kutsutulla peruspelikirjalla tapaturma- ja ammattitautilainsäädäntöä sekä miljardien eurojen liiketoimintaa todellisuudessa hoidetaan.

* * * *

12.12.2013 kattava TAU-tietopaketti vs. perustuslaki