Eläkepommi pamahtamassa - sittenkin...

  • WilleWau

SDP:n Osku Pajamäki tuuletteli kirjassaan Ahne sukupolvi asioita Suomessa aiemmin totuttuun menoon nähden varsin railakkaasti.

Kunnon keskustelua ei Oskun esille tuomista ongelmista tainnut sitten lopultakaan tulla. Tai sitten joku tarpeeksi isokenkäinen ja vaikutusvaltainen vihelsi julkisuuspelin poikki.

Harmin paikka, sillä Kummelin lanseeramaa "Artisti maksaa" - slogan on saamassa vääjämättä jatkokseen "Nuoriso se vasta maksaakin." Tai sitten jatkossa maksettavien eläkkeiden tasoa pitää leikkattaman.

Jotta en puhuisi ihan puppua, niin tehdäänpä lainauksia alan ihmisten lausunnoista tiedotusvälineissä.

* * * * * *

Talouselämä 29.1.07 - Pankkiiri-Huber heräsi vakuuttamaan:

Eläkeläisten määrä koko ajan kasvaa ja keskimääräinen elinikä pitenee.

"Raimo Sailaskin puhuu eläkeongelmasta jokaikisessä seminaarissa. Meillä on hyvä työeläkejärjestelmä, mutta olemme nyt erilaisessa tilanteessa kuin koskaan aiemmin. Me elämme kohta 95-100-vuotiaiksi, ja viisi viimeistä vuotta voi kulua sairaalassa.

Satu Huber
*48-vuotias Finanssialan Keskusliiton toimitusjohtaja

* * * * * *

Helsingin Sanomat 10.3.2007 - TALOUS

Vuonna 2005 tehty eläkeuudistus on siirtänyt selvästi eläkkeellejääntiä, ja ikääntyneet käyvät aiempaa enemmän töissä. Esimerkiksi vuonna 1997 kaikista 60-vuotiaista oli töissä alle 30 prosenttia, mutta vuonna 2006 jo yli puolet.

Eläke-Fennian toimitusjohtaja Lasse Heiniön mukaan muutoksen takana on se, että yksilöllisestä varhaiseläkkeestä luovuttiin. Samalla suomalaisia kannustettiin jäämään eläkkeelle entistä myöhemmin niin, että viimeisiltä työvuosilta kertyvää eläkettä nostettiin.

Aikaisin eläkkeelle jäävien eläke-etuja siis siirrettiin niille, jotka jaksavat pitempään töissä. Samalla hyvä talouskehitys on voimistanut ilmiötä.

Eläkeyhtiöiden toimintaan työssä jaksamisella on suuri merkitys, kun työeläkkeen maksajat eivät siirrykään työeläkeläisiksi entiseen tahtiin.

Kaksi kolmannesta työeläkeyhtiöiden maksamista eläkkeistä tulee nyt työssä olevien palkoista ja yksi kolmannes sijoitustoiminnasta.

* * * * * *

Eli hyvä työllisyystilanne ja työllisten korkea-aste ovat erittäin tärkeitä asioita työeläkejärjestelmämme kantokyvylle.

Muuten käy kuten ketjukirjeesssä. Nousu pyramidin huipulle tyssähtää.

* * * * * *

Uutispäivä Demari 21.02.07 - Uhkakuvat on mahdollista kellistää hallituksen hyvällä työllisyyspolitiikalla

Mahdollisuus vastata ikääntymisen haasteisiin perustuu SDP:n ajattelussa siihen, että työllisyysprosenttia on nostettava edelleen. Riittävä työssä käyvien määrä varmistaa talouden perustan, palvelujen kehittämisen ja sosiaaliturvan.

Työllisyysaste on noussut vuoden 1995 ajan 60 prosentista 70 prosenttiin, mutta se ei riitä SDP:lle.

Tavoite on ainakin 72 prosentin työllisyys vuoteen 2011 mennessä ja täystyöllisyyttä vastaava 75 prosenttia siitä seuraavalla hallituskaudella.

Kun kysymys on työn ja työntekijöiden paremmasta kohtaamisesta, vastaus ei löydy veronalennuksista vaan koulutuksesta ja aktiivisesta työllisyyspolitiikasta. Tässä on olennainen ero kokoomuksen ja myös keskustan ohjelmiin.

* * * * * *

Turun Sanomat
"Osa-aikaiselle eläkkeelle liian helposti"

Harri Sailas on Harri Sailas, ei Kari Puro kakkonen.

Kun eläkejärjestelmää seuraavan kerran rukataan, joudutaan ainakin puuttumaan osa-aikaeläkkeisiin.

- Osa-aikaiselle eläkkeelle pääsee edelleen liian helposti. Putki on liian lavea. Yhä useammassa keskustelussa tämä nousee esille. Siksi lähivuosina on selvitettävä, mitä vaikutuksia tällä on järjestelmän kantokyvyn kannalta ja mitä vaikutuksia työllisyyteen, Sailas linjaa ehkä ensimmäisenä tel-poliittisena kannanottonaan.

* * * * * *

Vaalikentillä poliitikot ovat luvanneet muun muassa parannuksia eläkkeisiin.

* * * * * *

Vahvistus kaikille edellä mainituille asioille tuli tämän päivän Maikkarin internet-uutisissa (09.03.2007) - Työeläkeyhtiöt tyrmäävät eläkkeiden korotuksen:

"Eläkerahojen päällä istuvissa työeläkeyhtiöissä puheet eläkkeiden parantamisesta ihmetyttävät. Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Matti Vuoria sanoo, että ennemminkin olisi aihetta keskustella nykymuotoisen eläketurvan haasteista.

Eläkkeiden tasosta on sovittu yksissä tuumin kolmikannassa. Työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas muistuttaa, että jo pienikin lisä eläkeläisen tilipussiin aiheuttaisi vuosien saatossa jättilaskun.

Eläkejärjestelmän asiantuntijat vakuuttavat melko yksituumaisesti, että jo luvatuista eläkkeistä voidaan pitää kiinni vain jos talouskasvu pysyy reippaana, eläkesijoitukset poikivat hyvin ja työväki jaksaa töissä yhä pidempään.

Eläkkeelle pääsyä voidaan vaikeuttaa vaikkapa tekemällä uudistuksia eläkejärjestelmään."

* * * * * *

Eli Pajamäen Osku osui kirjassaan esille tuomillaan faktoillaan aivan oikeaan. Joten toivotaan, että nuoriso ja vähän vanhempikin väki on äänestämisen suhteen hereillä.

* * * * * *

Kolmikannassa on myös sovittu salattu vakuutuslääkäri-ja erityistuomioistuinjärjestelmä, joidenka ansioista sinne kansalaisten taholta tehdyistä valituksista koskien korvaus-ja eläkepäätöksiä hylätään tänä päivänä jo keskimäärin 90%.

Vakuutusyhtiöiden hyväksi.

Joten onhan siinä vielä 100%:iin matkaa.

* * * * * *

Lisää tietoa eläkkeelle pääsyn helppoudesta sairaana esimerkiksi:
Suomi24 > Keskustelu > Terveys > Homesairaudet

* * * * * *

Lisäksi huomasi juuri tämän päivän TV- tiedoista aiheeseen osuvan ohjelman. Vaikken kaikkea ruotsinkielistä selostusta ymmärtänytkään.

FST: Spotlight: Sairastuneille potkut!
TV2 klo 19.00

Måndag 12.3.07 kl. 19.00 FST5 och TV2
Onsdag 14.3.07 kl. 21.00 FST5
Sportlight - Sparken åt de sjuka

En långvarig sjukdom kan kosta människan jobbet. 25-årige Thomas Grönberg hade epilepsi, men den kunde fås under kontroll med en operation. I väntan på den var han sjukskriven, men den blev för lång för arbetsgivaren Forcit.

Thomas Grönberg blev uppsagd.

- Så nu när jag äntligen är opererad och frisk, har jag fått sparken, säger han.

Uppsägningen kom som en överraskning, eftersom han fått besked från Forcit om att tillfriskna innan han återvänder.

För honom är situationen frustrerande. När han äntligen är arbetsförmögen, har jobbet försvunnit. Men det är sannolikt att bli av med jobbet om man är sjukskriven över ett år.

I dagens läge gäller det att bli frisk inom ett år, om man vill behålla arbetsplatsen.

Redaktör är Patrik Skön.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 11:31

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus