Lobbarit ja jobbarit päivänvaloon

  • WilleWau

Tietämättä vielä tulevaa hallitusohjelmaa ja ministereitä, niin toivon, että avoimuuden ja läpinäkyvyyden aikakausi vaalirahoituksessa kuin lobbaamisessa on alkanut.

Vihreät voinevat toimia Suomessa uuden aikakauden airueina…

* * * * *

Uusimmassa Voimassa 3/2007 on vihreiden Satu Hassin ”Lobbarit päivänvaloon” - ilmoitus, joka päättyy toteamukseen:

”Jos lobbauksessa ei ole mitään pahaa, miksi se ei voi tapahtua päivänvalossa?”

Hyvänä pointtina Satu Hassi myös toteaa, että jos lobbarilla on varaan vain sähköpostiin, hänen äänensä jää hyttysen ininäksi rekkajonon jylyssä.

Näinhän se tahtoo olla tavallisen kansalaisen kannalta. Korporaatioiden voima jyllää Suomessakin.

* * * * *

Päivän Hesarissa esittää näkemyksiään eduskunnasta pudonnut SDP:n Susanna Rahkonen.

”Kansalaiset on vedettävä politiikan katsomosta mukaan näyttämölle. Sitä ennen on opeteltava näkemään uudelleen, että asioilla on laajoja syy- ja seuraussuhteita, joihin voi vaikuttaa. Politiikka on olemassa, vaikka toisin väitetään.”

- - -

”Suurimmista puolueista juuri Sdp on se puolue, johon suurimmat odotukset markkinoiden toiminnan valjastajana kohdistuvat. Ja juuri Sdp sai vaaleissa eniten takkiin.”

- - -

”Politiikalla on merkitystä, jos sen avulla pystytään ohjaamaan markkinoiden toimintaa ihmisten parhaaksi.”

”Minä toivon, että se puolue on Sdp. Silläkin uhalla, että puolueeni vaurastuneissa riveissä jotkut ratkaisut tekevät kipeää.”

* * * * *

Kuitenkin varatuomari Susanna Rahkosen kohdalla jää usein mainitsematta se, että hänen siviilityöpaikkansa on hallitussihteeri sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosastolla.

Hän on toiminut esittelijänä Kelan tarkastuslautakunnassa 1991-1994.

Lisäksi hän on CV:nsa mukaan toiminut Ihmisoikeusliiton johtokunnassa ja Suomen kuluttajaliiton puheenjohtajana.

Eduskunnan lakivaliokunnassa 19.12.2002 – josta varapuheenjohtajana 02.04.2003 – 03/2007.

* * * * *

HE 47/2005 koskien tapaturma – asioiden ja HE 9172006 koskien työeläkeasioiden muutoksenhakulautakuntaa koskevat lakiesitykset annettiin nelikannasta, jossa neljäntenä osapuolena on vankasti suomalainen vakuutusala. Näiden hallituksen esitysten sisältöön ei puututtu lakivaliokunnankaan toimesta. Puheenjohtajana lakivaliokunnassa toimi vihreiden Tuija Brax.

Kyseisten hallituksen esitysten lakien voimaantulon myötä itse asiassa vakuutusyhtiöiden ylivertaista asemaa suhteessa yksittäiseen vakuutettuun vahvistettiin entisestään. Vaikka oikeusturva-asioiden kannalta olisi pitänyt mielestäni tapahtua päinvastoin. Ja kyse on sentään lakisääteisistä eli kaikille pakollisista vakuutuksista.

* * * * *

Tästä seuraakin jatkopohdinta siitä, että kenen joukoissa esimerkiksi Susanna Rahkonen loppujen lopuksi seisoo?

Koska jobbari on mielestäni jo sellainen henkilö, että hän on soluttautunut syvälle järjestelmään sisään. Esiintyen tarpeen mukaan oikean värisenä kuin kameleontti Kamerunin markkinoilla. Mennen aina käyttötarkoitukseen sopivana kaupaksi eteenpäin.

Jotenkin tuntuu sillä, että SAK ei ole se ainoa napanuora, jonka suhteen SDP:n pitää tehdä katkaisuhoitoa tai tunnustaa pysyvämpi luonteinen napalankous siihen avoimesti.

* * * * *

Vaikka veikkaukseni menisikin pieleen, niin sanon toisen haitallisen napanuoran olevan suomalaisen vakuutusalan kokonaisuudessaan. Varsinkin työeläkeyhtiöiden kautta.

* * * *

Toki menestyäkin saa, mutta se pitää tehdä niin, ettei heikompaan asemaan joutunutta toveria tai kaveria jätetä.

Ja sehän taas tänä päivänä on totisinta totta 200 000 kahden lääkärin loukussa olevalle suomalaiselle potilaalle. Kiitos salatun vakuutuslääkäri- ja suljetun erityistuomioistuinjärjestelmän.

Jottei kokoomuksella vaalivoitto ihan kihahda hattuun, niin tuon edellä mainitun isoksi kasvaneen ongelma-aiheuttajana voidaan pitää sosiaali- ja terveysministeriössä vaikuttanutta naisministeritrioa Mönkäre – Perho - Haatainen akselia. Entisiä työministerien akselia Kanerva – Jaakonsaari – Filatov trio ollenkaan unohtamatta.

* * * *

Varsinkin asiakirjojen valossa akseli Mönkäre – Perho – Haatainen olivat vahvasti kallellaan vakuutusyhtiöiden suuntaan.

Joten nyt jännitetään vain sitä, että muuttuko uuden hallituksen myötä mikään?

Siis todella syvään liriin joutuneen kansalaisen näkökulmasta.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 11:28

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus