Rapsakkata

Lobbausrekisteri 2020

Asiantuntijatietojen mukaan koronaviruksen aiheuttama tilanne jatkuu vielä pitkään. Kuinka pitkään koronapandemian aiheuttamat tilanteet eri muodoissaan jatkuvat? Sitä ei taida kukaan asiantuntija pystyä ennustamaan. Siksi eri tahtiin koronavirustartunnat eri maanosissa ja maissa leviävät.

Vallan kulisseissa on käynneissä kovat kuhinat. Esimerkiksi talouselämän edustajat lobbaavat omia näkemyksiään poliittisia päätöksiä tekeville. Rajoitusten purkaminen on heidän ykkösprioriteettinsä. Eikä tuossa mitään.

Kyseessä on edunvalvonta eli lobbaus puhtaimmillaan. Onhan talouselämän toimivuus ja työelämään perustuva toimeliaisuus, yksi länsimaisen valtiojärjestyksen ja yhteiskuntarauhan perusta. Kovinta lobbaaminen taitaa olla EU-komissiossa. Ainakin mittasuhteiltaan.

EU:n avoimuusrekisterilainsäädäntö Suomeen 2021?
EU:n avoimuusrekisterilainsäädäntö Suomeen 2021?

Reilut 7 vuotta sitten näytti hetken siitä, että lobbaamisesta saadaan Suomessakin aikaiseksi, hyvät ja avoimet julkiset keskustelut. Joten toivottavasti 2020-luvulla onnistuu paremmin.

Erilaisten kriisien keskellä valtaa kulloinkin pitävillä on mahdollisuus pyöräyttää isojakin lakihankkeita, niin sanotusti sukkana koriin.

Hämäyksen vai minkä ihmeen takia pitkään Suomeen vireillä ollut lobbarirekisteri on nyt tulossa Suomeen avoimuusrekisterin nimellä! Liekö tuo mitään sanomaton nimike hämännyt isoa yleisöä, koska tätä kirjoittaessani tähän yhteiskunnallisesti erittäin tärkeään ja kaikille avoimeen kyselyyn on tullut vasta 14 vastausta!

Hyvää aiheessa on mielestäni se, että nyt jokainen lobbaamisesta kiinnostunut voi laittaa omat ehdotuksensa kehiin. Otakantaa.fi - palvelusta löytyvä "Kysely avoimuusrekisterivalmistelusta" on avoinna 6.5.2020 asti.

Tuosta kyselystä ja lobbausaiheen isosta kuvasta voit lukea taustaa Suomi 2017 - blogista:

"Avoimuusrekisteri"
- Julkaistu 23 huhtikuun, 2020
by Suomi 2017 - Suomi 2025?

"Suomalaisessa käytännöissä termit avoimuus ja läpinäkyvyys, saattavat erota tosielämän tilanteiden suhteen isostikin. Siksi on tervehdittävä ilolla hallitusohjelmaan kirjattua avoimuusrekisterihanketta, johon kytkeytyvä lainsäädäntöhanke kulkee hallituksen työjonossa oikeusministeriön tunnuksella OM033:00/2019."

Eikä tuossa kaikki.

Suomen lobbauskuvioissa yksi ison haaste ratkaistavaksi tulee tässä:

"Haasteelliseksi näiden asioiden korjaamisen tekee se, että vakuutusyhtiöillä on lonkerot eri kautta suoraan tai välillisesti monissa tahoissa ammattiyhdistysliikkeistä järjestöihin/yhdistyksiin ja eri sijoittajainstituutioihin. Vammautuneiden asiaa eteenpäin vietäessä tulee aina astuneeksi isoille varpaille."

Lähde: Uusi Suomi Puheenvuoro, Timo Kallioja 24.4.2020 - Pohdintaa vakuutuslääkärijärjestelmästä.


Mitä vakuutuslakimies tekee?  1

Tuohon otsikon kysymykseen ei ole vielä saatu vastausta, koska vakuutuslääkärit ottavat edelleen kuuliaisesti, toki tuhtia rahakorvausta vastaan, vakuutuslakimiehille kuuluvia julkisuuden iskuja vastaan.

Nuoremmat sukupolvet myös Kelassa johtopaikoille.
Nuoremmat sukupolvet myös Kelassa johtopaikoille.

Ensin annos virallista todellisuutta.

"Mitä vakuutuslääkäri tekee?"
Lähde: 10.10.2019 Elämässä - Media Kelan asiakkaille.

"Vakuutuslääkäritoimintaan tarvitaan lisää yhteistyötä ja avoimuutta, sanoo Kelan uusi johtava ylilääkäri Janne Leinonen."

- -

"Miten vakuutuslääkäritoimintaa on tarkoitus kehittää lähitulevaisuudessa?

Eduskunta hylkäsi äskettäin kansalaisaloitteen ”vakuutuslääkäreiden mielivallan lopettamisesta”. Sosiaali- ja terveysministeriö antaa vakuutuslääkäritoiminnasta selvityksen eduskunnalle. Vakuutuslääkäritoimintaan tarvitaan yleisesti lisää koulutusta, yhteistyötä ja avoimuutta.

Joitain hyödyllisiä, uusia työkaluja on tulossa toiminnan tueksi. Ja vakuutuslääketieteen tuleva professuuri tuo toivottavasti lisää kotimaista tutkimustietoa ja osaamista."

Koko artikkeli Kelan sivuilla:
https://elamassa.fi/yleinen/mita-vakuutuslaakari-tekee/
Linkki luettu 11.10.2019

* * * *

Sitten otteita todellisesta todellisuudesta.

Varsinkin, jos aiheen iso kuva kiinnostaa Sinua, niin tässä katu- ja ruohonjuuritason tietopaketti käyttöösi:

"Kelan vakuutuslääkärit 2019 –"
Julkaistu lokakuu 10, 2019

"Nuoremmat sukupolvet nousevat entistä enemmän myös vakuutusalan kärkipaikoille. Kelan uusi (vakuutus)ylilääkäri nimettiin 12.8.2019. Tuoko; monenlaisia tunteita toimillaan potilaiden/vakuutettujen joukossa herättänyt, ylilääkäri Janne Leinonen Kelan vakuutuslääkäritoimintaan sen läpinäkyvyyden, jota Kelan toimintaan on kaivattu vuosikymmenten ajan?"

- -

"Kelan uusin pääjohtaja valitaan uutistietojen mukaan lähiviikkojen aikana. Jos prosessi sujuu ennakoidusti, niin tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimittää Kelan uusimman pääjohtajan virkaansa marraskuun 2019 alussa. Säilyttääkö keskustan ekosysteemi ikiaikaisen Kelan pääjohtaja paikan itsellään?

SISÄLLYSLUETTELO
Katsaus Kelan lähihistoriaan
Ministerin outo vastaus Kelan asiantuntijalääkäreistä
Lääkärinlausuntojen ja -lomakkeiden ”uudistaminen”
Kho:n päätöksen (2014:83) noudattamatta jättämisestä"

Lue lisää Suomi 2017 - blogista:
https://suomi2017.wordpress.com/2019/10/10/kelan-vakuutuslaakarit-2019/

* *

Vakuutuslääketiede on itseasiassa valtaosin juridiikkaa, jolloin suurinta päätösvaltaa Kelankin korvauspäätöksissä käyttävät vakuutuslääkäreiden takaa löytyvät vakuutuslakimiehet. Toivottavasti heidätkin saadaan viimein pitkäkestoiseen päivänvaloon kertomaan omasta työstään vakuutuslääkäreiden ohjaajina.

"Pyöreään pöytään myös vakuutuslakimiehet"
Julkaistu lokakuu 13, 2017

"Toivotaan, että tähän uuteen ja vakuutuslääkärien rooleista käytävän keskustelun kärkeen nostetaan potilaan/vakuutetun valinnanvapaus olla menemättä, tietämättään myös vakuutuslääkärinä toimivan vastaanotolle."

Lue lisää Suomi 2017 - blogista:
https://suomi2017.wordpress.com/2017/10/13/pyoreaan-poytaan-myos-vakuutuslakimiehet/