Eläkemiina on jo viritetty

  • WilleWau

Muutamia vuosia sitten puhuttiin eläkepommista ja kovan keskustelun kautta se saatiin ainakin huolestuneiden ihmisten mielikuvatasolta purettua.

Ennen eduskuntavaaleja monenlaisia tuntemuksia herättävä Pajamäen Osku pökkäsi kirjallaan ”Ahne sukupolvi” – asian ytimeen. Ja taas käytiin kovaa keskustelua siitä, että eihän kirjassa esitetyt faktat voi millään pitää paikkaansa. Ahneus ei nyt ainakaan.

+ + + + + + +

Kuitenkin jo 26.5.2006 kirjoitti Johannes Koroma (EK edeltäjän STK:n toimitusjohtaja) Talouselämä-lehdessä karua faktaa:

”Työeläkejärjestelmä on osa suomalaista sosiaalipolitiikkaa, ja usein maailman parhaaksi väitetty. Ja koska se on niin hyvä, julkinen puhuminen sen heikkouksista on torjuttu.

Kuitenkin kaikki osapuolet ja asiantuntijat tietävät, ettei se kestä tulevia kustannuspaineita. Julkisesti ei myönnetä sitä, mikä kahden kesken tunnustetaan.

Eläkejärjestelmän kova ydin on vakuutusmaksun, rahastojen tuoton ja etuuksien keskinäinen suhde. Tosiasia on, että nykyisiä eläke-etuuksia ei pystytä tulevaisuudessa tarjoamaan nykyisillä maksuilla, yhtä vähän kuin nykyisiä sosiaalietuuksia pystytään rahoittamaan nykyisellä veroasteella.

Eläkemaksujen osuutta palkkatuloista on korotettava viitisen prosenttiyksikköä. Samaan aikaan hyvinvointijärjestelmämme rahoitus edellyttää lähes yhtä suurta veroasteen korottamista.”

+ + + + + + +

Ainoa mistä julkista keskustelua ei ole vielä käyty on työeläkejärjestelmän kuprun tämän hetkinen suuruus miljardeissa. Euroissa.

Ehkä sutkit Sailakset kertovat ikävän totuuden kansalle. Siis Ilmarisen toimitusjohtaja Harri ja valtion pehtoori Raimo?

+ + + + + + +

Vähemmästäkin on kapinoitu. Ainakin Ranskassa.

HS:ssa kirjoitettiin 1.9.2007 talousuutisissa seuraavaa:

”Nykynuoret joutuvat ikääntyvässä Suomessa maksamaan työeläkemaksua jopa yli kolmanneksen palkastaan, jollei järjestelmää muuteta.”

Artikkelissa haastatellun Sixten Korkmanin mukaan Suomen työeläkejärjestelmä on hyvä, ja siihen on tehty hyviä uudistuksia, viimeksi 2005.

"Silloin kuitenkin entistä isompi osa laskusta siirrettiin vähin äänin nuoremmille ikäluokille", hän sanoi.

+ + + + + + +

Turun Sanomissa 6.9.07 Sailaksista Harri esitteli näkemyksiään työeläkkeistä seuraavasti:

”Suomalaisten kilpailukykyä nakertaa esimerkiksi alhainen eläkeikä.

Suomalaiset jäävät eläkkeelle keskimäärin alle 60-vuotiaina. E

liniän jatkuvan nousun myötä tilanne muuttuu Sailaksen mukaan nopeasti kestämättömäksi.

Eläkeikää pitäisikin onnistua hilaamaan ylöspäin ainakin parilla vuodella.

- Suomi ei voi pärjätä, jos töistä lähdetään 59-vuotiaina. Ei kaikki lisääntynyt elinaika voi olla vapaa-aikaa, Sailas lataa.”

+ + + + + + +

Ja sitten annetaan kommentointipuheenvuoro hänen kollegalleen Eino Haloselle, joka loihe lausumaan HS:ssa 25.8.07 seuraavaa:

”Henkivakuutusyhtiö Suomen toimitusjohtaja Eino Halonen, 57, jää eläkkeelle ensi vuoden alusta 58-vuotiaana. Poikkeuksellisen alhainen eläkeikä selittyy sillä, että hänen työsopimuksensa antaa siihen oikeuden.

Normaali eläkeikä on työsuhteissa ollut 65-vuotta, ja työeläkelain uudistuksilla on kannustettu ihmisiä jatkamaan töissä vieläkin pitempään.

"Ei minun tarvitse tätä ratkaisua erikseen perustella. Ratkaisu on oma eikä ympäristön sanelema. Minulla on yksi elämä, eikä siitä saa uusintaa", Halonen sanoo.

Vaimo Tuulikki Halonen jäi eläkkeelle jo toukokuun lopulla. Rakas kesäasunto on Viitasaarella, Espanjassa odottelevat talviasunto ja golfkentät.”

+ + + + + + +

Ai niin. Mistäkö tuo tämän kirjoituksen otsikkoni? Eläkemiina.

Kun eläke-etuja pikku hiljaa leikataan ja maksuosuuksia korotetaan, niin jokainen nuoremmista sukupolvista pääsee vuorollaan kokemaan eläkemiinan vaikutukset juuri omalla kohdallaan.

Suurta kertatuhoa aiheuttavan eläkepommin sijaan eläkemiina vaikuttaa pirullisemmin. Se voi olla piilotettuna jo nyt niihin kuuluisiin sopimusten pikkuteksteihin, jotka vuonna 2005 eduskunnassa saatettiin voimaan.

Se tunnustettakoon, että itse en niiden sisältöä tunne tarkemmin enkä ole toistaiseksi jaksanutkaan penkoa esille.

Muuten. Kuinka moni Teistä tietää minkälaisesta eläkkeestä ja minkälaisin tarkoin ehdoin Te maksatte lakisääteistä työeläketurvaa?

Toisaalta olisi erittäin reilua saada voimaan eläke-ehtoihin sellainen diili, että jokaisen meidän sisään maksamat eläkemaksut tulisivat perintökaaren piiriin.

Näin lähiomaiset saisivat sen mikä heille näin kansanlogiikalla kuuluukin, nääs jo tulee vaihdettua ns. hiippakuntaa ennen kulloistakin virallista eläkeikää.

Ellei tämä ole mitenkään mahdollista, niin kyseessähän on mielessäni virallistettu valtiollinen pyramidihuijaus.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 11:16

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus