NÄPPÄILEMÄLLÄ ENEMMÄN MAHDOLLISUUKSIA VAIKUTTAA

  • WilleWau

Kun internetissä ei voi virkamiesten mukaan vielä äänestää kotoa käsin ollenkaan turvallisesti, niin otetaanko sitten luuri käteen?

Jos äänestysprosentti sen kautta Suomessa nousisi esimerkiksi 75 prosenttiin, niin olisi jännä nähdä saisimmeko eduskuntaan uusia kasvoja. Sellaisia, jotka olisivat kansanedustajia eikä minkään etujärjestöjen kauko-ohjattavia etäispäätteitä.

Kun jo vuosia voinut maksaa laskunsa turvallisesti viitenumeroineen näppäinpuhelimella, niin tämä pelkästään kynään ja äänestyslippuun perustuva vaalitapa tuntuu paljon mainostetussa tietoyhteiskunnassamme vanhanaikaiselta.

Ehdotankin täyttä poliittista vastuuta kantaen, että vaalioikeuden ilmoittamisen yhteydessä äänioikeutettu henkilö saisi omaan sosiaaliturvatunnukseensa liittyvän kunkin vaalikerran käyttäjätunnuksen ja salasanan. Kuten pankkiasioissakin tilin käyttäjän vastuulle annetaan. Sekä tiedot vaalin ehdokkaiden numeroista. Mukana tietysti lyhyet kirjalliset käyttöohjeet näppäimistön kautta hyvin toimivan äänestysrituaalin läpikäymiseen.

Itse äänestyksen voisi hoitaa esimerkiksi millä tahansa näppäinpuhelimella ilmaiseen palvelunumeroon kotimaasta tai ulkomailta 24 tuntia vuorokaudessa. Tietysti rajatun äänestysajan. Unholaan kohta jääneet ja vielä pystyssä jököttävät puhelinkioskit voisivat toimia tämän uuden ajan äänestyskäyttäytymisen airuina. Vaalisalaisuudestaan huolissaan olevat voisivat tyydyttää näissä paikoissa turvallisuuden tunnettaan.

Jokainen kulloinkin voimassa olevan ehdokasvalintamenettelyn läpäissyt ehdokas saisi lisäksi viisi minuuttia ilmaista nauhoitusaikaa omien näkemysten julkituomista varten. Valitsemansa ehdokkaan nauhoitteen voisi kuunnella kuka tahansa äänioikeutettu ilmaiseksi omillaan tunnuksillaan palvelunumeron tai www-osoitteen kautta.

Nauhoitteista saataisiin myös hyvää aineistoa arkistoihin myöhemmin kuunneltavaksi, kun punnittaisiin myöhemmin kunkin vallankahvassa olleen ehdokkaan tehtyjä tekoja ja sanottuja sanoja.

Villinä vellova gallup-pelikin saisi rinnalleen uuden mahdollisuuden, kun jokainen voisi omilla tunnuksillaan vaikka sohvan pohjalta näppäilemällä osallistua aina kerran niin moneen galluppiin kuin niitä tilaavilla on ikinä varaa. Sillä yhteysnumerot ja www-osoitteet olisivat lailla määrättyinä kaikille äänestämään oikeutetuille halukkaille avoimet ja ilmaiset.

Kun tähän uuteen äänestysmalliin mukaan valjastetaan jatkossa tietokoneet ja internet, niin voidaan puhua pienestä vallankumouksesta demokratian alueella. Kaikkien ulottuvilla olevat kirjastot, ”Ärr-kioskit” ja nettibaarit saisivat innostumaan uuden ajan mahdollisuuksista myös monet virkeät mummot sekä vaarit.

Varmaa ainakin on, että tämä asiakaskohtaisesti räätälöitävissä oleva ja kansankunnan koon mukaan skaalautuva suomalaisen high-techin uusin vientikelpoinen tuote saa asiaan liittyvien suomalaisten tele-ja tietotekniikkayritysten osakekurssit nousemaan uusille tuhatluvuille.

Vaan riittääkö Suomessa vallankahvassa olevien etujärjestöjen avainhenkilöiden, virkamiesten ja poliitikkojen rohkeus astua tsaarin aikaisesta hallintokulttuurista kerralla nykyaikaan?

Tämä blogikirjoitus ei ole kommentoitavissa.