Rapsakkata

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on vakuutuslääketiede.
Seuraava

Hoitajat vailla vakuutusturvaa  2

Jostain syystä tämä ohjelma ei ole saanut parasta mahdollista iltakatseluaikaa Ylen kanavilla. Hyvä, että edes joku hokasi aamun tv-virrasta ja vinkkasi.

Näin ohjelman mukaan Ruotsissa. Kannattaa katsoa, jos aihe suinkin kiinnostaa. Mitkä mahtavat olla tilanteet hoitajilla Suomessa?

* * * *

Hoitajat vailla vakuutusturvaa
http://areena.yle.fi/tv/1721252

Lähihoitaja Helena loukkasi selkänsä työssä, mutta vammaa ei luokiteltu työperäiseksi. Ruotsissa hoitoalalla työskentelevien on lähes mahdotonta saada työtapaturmavakuutuksesta korvausta työssä aiheutuneista vammoista.

Kesto: 58 min
Katsottu: 926 kertaa
Esitetty: Su 25.11.2012 klo 10.00 Yle TV1
Katseltavissa vain Suomessa
27 pv jäljellä

* * * *

Sitten linkkaus Suomen tilanteisiin vuonna 2008:

torstaina, marraskuuta 27, 2008
Lakisääteinen vakuutusturva ja sen mustat aukot
http://ajankuva.blogspot.fi/2008/11/lakisteinen-vakuutusturva-ja-sen-mustat.html

Suomalaisten tabujen hengenvaarallisista sivuvaikutuksista pitää pystyä vihdoinkin keskustelemaan avoimesti. Nelikannasta huolimatta.

Julkaisemme tämän kattavan tietopaketin Teidän kaikkien vapaaseen käyttöön, koska meillä on tällä hetkellä perusteltu syy olettaa, että päättäjille tarkkaa tutustumista varten 13-6-2008 toimitetut tietopaketit ovat "hukkuneet matkalla."

Toivomme, että Te kaikki voitte välittää tätä tietoa eteenpäin omissa verkostoissanne. Voimavarojenne sallimissa puitteissa. Kiitokset. Vain yhdessä toimien olemme enemmän.

Vuorineuvos Paavo V. Suomisen tervetulopuheeseen > tästä linkistä - ; olkaa hyvät.

* * * *

Toivotaan, että saamme kuulla aiheesta lisää.

Varsinkin tilanteista suomalaisten hoitajien keskuudessa, jotka ovat vammautuneet tai sairastuneet työssään pysyvästi, mutta vakuutusyhtiö kiistää korvausvelvotteensa. Ilman tosiasiallisia perusteluita.

Ainakin perussuomalaisten kansanedustaja Jari Lindström uskaltaa puhua epäkohdista niiden oikeilla nimillä: http://uutiset.perussuomalaiset.fi/?p=557


A2 - Sisäilman myrkyistä sairastuneet  2

Käsittääkseni myös rakennuksissa käytettävät uudet sisäpinnoitteet ja uudet liimat ovat osoittautuneet ongelmallisiksi.

Tässä tuoretta katsausta eiliseltä sisäilmaongelmista pysyvästi sairastuneiden näkökulmasta.

Ajankohtainen kakkonen
Miksi homepakolaisia ohjataan psykiatriseen hoitoon?

Julkaistu: 1.11.2011 klo 21.00
Katsottu: 1895 kertaa
Poistuu: 1.12.2011 klo 21.00
Katseltavissa ulkomailla

Osuus on heti ohjelman alussa:
http://areena.yle.fi/ohjelma/4935

Vakuutusyhtiöiden ja vakuutuslääkäreiden lähestymisestä aiheeseen saa lisätietoa avoimesta netistä.

Hakusanasetiksi esimerkiksi:
haista home vakuutusoikeus


Vakuutusoikeudellinen syy-yhteys  1

Olen seurannut jonkin verran Pandremix-rokotteen saamisen jälkeen narkolepsiaan sairastuneiden uutisointia.

Pari päivää sitten uutisvirrassa vilahti Lääkevahinkovakuutuspoolin johtajan Asko Nion sanomana termi "vakuutusoikeudellinen syy-yhteys".

Sama kaveri löytyy muuten potilasvahinkoja Suomessa käsittelevän organisaation alaisuudesta:
Asko Nio, yksikönjohtaja, Potilasvakuutuskeskus

No sittenpä etsiskelin tietoa tuolla hakusanasetillä:
"vakuutusoikeudellinen syy-yhteys".

Toivon alla olevan tiedotteen luettuani sitä, että narkolepsiaan sairastuneiden omaisille kerrotaan mitä tuo termi käytännössä tarkoittaa.

Korvauspäätöksethän tehdään kirjallisessa ja suljetussa käsittelyssä.

* * * * * * * *

Asianajajaliiton tiedotteita ja lausuntoja

7.3.2011 9.30
Asianajajaliitto huolissaan vakuutusoikeuden ratkaisuista

Tiedote
Julkaisuvapaa

Asianajajaliitto huolissaan vakuutusoikeuden ratkaisuista

Suomen Asianajajaliitto on huolissaan vakuutusoikeuden muista tuomioistuimista poikkeavasta ratkaisulinjasta. Korkein oikeus on todennut viime aikoina useissa tapaturma-asioita käsittelevissä ratkaisuissaan, että uhri on ollut oikeutettu sellaiseen korvaukseen, jonka vakuutusoikeus on häneltä evännyt.

Korkeimman oikeuden kumoamissa tapauksissa vakuutusoikeus ei ole hyväksynyt väitettä vamman ja siihen johtaneen tapaturman välisestä yhteydestä. Toisin sanoen vakuutusoikeuden ratkaisun jälkeen uhri on jäänyt ilman korvauksia. Esimerkiksi vuonna 2010 korkein oikeus oikaisi ennakkopäätöksinä kahdeksan tällaista vakuutusoikeuden kielteistä korvausratkaisua. Korkeimman oikeuden mukaan tapauksissa oli kyetty todentamaan, että uhrien vammat johtuivat äkillisistä tapaturmista, eikä vammojen syynä ollut esimerkiksi pitkäaikainen sairaus tai rappeuma.

Asianajajaliiton mukaan vakuutusoikeus ei pidä riittävänä näyttönä sellaista laajaa lääketieteellistä tai muuta selvitystä, joka käräjä- ja hovioikeuksissa riittäisi korvausten myöntämiseen. Tapaturmavakuutusasioita ei käsitellä käräjäoikeuksissa. Jos työtapaturman uhri on tyytymätön vakuutusyhtiön korvausratkaisuun, hänen tulee valittaa tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakuntaan ja sieltä edelleen vakuutusoikeuteen. Kaikkiaan vakuutusoikeudessa käsitellään vuosittain noin tuhat tapaturmavakuutusasiaa.

- Yleisten tuomioistuinten ja vakuutusoikeuden käsitykset tapaturmien ja niistä johtuvien vammojen välisestä yhteydestä näyttävät erkaantuneen huolestuttavasti toisistaan. Korkeimman oikeuden vuosittain julkaisemasta noin sadasta ennakkopäätöksestä huomattava osa näyttää kohdistuvan vakuutusoikeuden linjan korjaamiseen, kritisoi asianajaja Kai Kuusi. Hän toimii Asianajajaliiton hallinto-oikeudellisen asiantuntijaryhmän puheenjohtajana.

- Korvauslinjojen erilaisuus näkyy esimerkiksi siten, että jos vammaudut liikenneonnettomuudessa, niin saat käräjäoikeuden ratkaisun kautta korvauksen. Mutta jos vammaudut samalla tavalla työtapaturmassa, ei vakuutusoikeuden korvauspäätös välttämättä olekaan myönteinen.

Tuorein esimerkki vakuutusoikeuden linjaan kohdistuvasta kritiikistä on helmikuun lopulla annettu korkeimman oikeuden ratkaisu (KKO 2011:16). Ratkaisussa käsitellään työtapaturmaa, jossa uhrin sormi vioittui työpaikalla painavaa peitepakettia siirrettäessä. Vakuutusoikeuden ratkaisun mukaan sormen vioittuminen ei ollut seurausta työtapaturmasta, vaan kyse oli ”spontaanista repeämästä”. Vakuutusoikeuden mukaan kyse oli jopa tyypillisestä tapauksesta, jossa oikeutta korvaukseen ei synny. Korkein oikeus sen sijaan katsoi, että sormi vioittui työtapaturmassa ja kumosi vakuutusoikeuden ratkaisun. Korkeimman oikeuden mukaan uhri oli oikeutettu saamaan vakuutuskorvauksen.

Lisätietoja:
•Kai Kuusi, asianajaja, Asianajajaliiton oikeuspoliittisen valiokunnan jäsen ja hallinto-oikeudellisen asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, p. 050 3413 966
•Janne Laukkanen, Asianajajaliiton viestintäpäällikkö, 040 588 1925


Seuraava