Rapsakkata

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on Stora Enson kirjanpidon tutkituttaminen.

Jatkoa > Ruotsin tv:n jymyjuttuun Stora Ensosta  1

Kirjoitin aiemmin juuri ennen juhannusta, tuosta Yleltä tulleesta tv-dokumentistä. Oli mielestäni jo silloin kova juttu. Vaan hautautui kesän helteisiin. Tuntui, että myrskyn silmään joutunut Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen oli sanonut viimeisen sanan. Hänhän on joutunut selvittämään edeltäjänsä ja eläkeläisen Jukka Härmälän toimia. Tämän kertaisen kirjoitukseni tavoite on päästä perille tapauksen saloista.

Asia loppuunkäsitelty. Tilanne kesäkuussa 2013.
Asia loppuunkäsitelty. Tilanne kesäkuussa 2013.

Kesäkuussa annettiin Stora Enson taholta vielä toimitusjohtaja Jouko Karvisien nimissä avoin sidosryhmäkirje, jonka luulin päättäneen asian käsittelyn.

Ote toimitusjohtaja Jouko Karvisen sidosryhmäkirjeestä. Kesäkuu 2013.
Ote toimitusjohtaja Jouko Karvisen sidosryhmäkirjeestä. Kesäkuu 2013.

Vaan nyt syksyn edetessä juttu on ponnahtanut isosti otsikoihin. Mistä kaikesta mahtaakaan olla kysymys? Onko sittenkin tapahtunut väärinkäytöksiä? Tuorein jatkojuttu tuli FST Spotlightista, joka on katsottavissa vielä 24 päivän ajan Yle Areenalta:
http://arenan.yle.fi/tv/2016000/
- oikeasta reunasta löytyy tekstityspainike

"Stora Ensos stora hemlighet. Textad. Stora Ensos bokföring ifrågasätts. Men bolaget tiger. Nu kräver aktiespararna att Stora Enso lägger korten på bordet."

Redaktör: Kjell Lindroos. Sändningstid: To 3.10.2013 kl. 21.30 Yle Fem Uppspelad: 1815 gånger ( Går att ses på utomlands )

* * * *

Tuore Ylen uutinen 7.10.2013 asiasta: "Stora Enso ei ole jakanut osinkoja laittomasti"

Osakkeen omistajien tuntoja FST Spotlightin sivulla: "Lägg korten på bordet Stora Enso!"
Toivottavasti nuo osakkeenomistajien vaatimat toimenpiteet käynnistyvät. Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala/vihr. on avainasemassa. Tässäkin ajankohtaisessa asiassa.

* * * *

Mielenkiintoiseksi asiakokonaisuuden tekee se, että Helsingin Sanomat pitää juttua selvitettynä. Helsingin Sanomat 8.10.2013 - Uutiset > Talous
"Selvitykset vapauttavat Stora Enson väitetystä kirjanpidon peukaloinnista"


"Tausta - Lähde otti yhteyttä Helsingin Sanomiin"

* * * *

Uusi Suomi Puheenvuoro - Risto Rumpunen: Hesari morkkaa kuollutta miestä - päivitys 9.10.2013 kello 19:10

Tuo Rumpusen Riston uusin kirjoitus ja sen edeltäjä avaavat taustakuviota, joten se kannattaa aiheesta kiinnostuneiden ehdottomasti lukea.

* * * *

Jotenkin voisi olettaa ilmassa olevien tietojen perusteella sitä, että kohina jutun ympärillä jatkuu. Itse toivon, että myös kaupanteon alkupäätä selvitetään, mihin dokumentaatioon ja laskelmiin perustuen tappiolliseksi osoittautunut kauppa aikanaan tehtiin?

Eikä tässä kaikki.

Oliko Consolidated Papers - kaupan selvitystä tekemässä jokin investointipankki tai -pankkiiri? Jos oli, niin minkä niminen ja keitä avainhenkilöitä sieltä löytyykään. Suosittivatko kauppaa vai juoksemaan karkuun?

Olen myös sitä mieltä, että aina kun kovan luokan liikejuristit laitetaan tutkimaan jotain mahdollista väärinkäytösasiaa, niin tilaajan haluamaan lopputulemaan yleensä päästään aina. Selvityksen toimittaminen pelkästään Finanssivalvontaan tuntui oudolta. Toivottavasti se saadaan myös Stora Enson kautta jakoon suomeksi.

Sillä tuossa tuoreimmassa FST Spotlightin dokumentissa tutkija ja metsäteollisuuden asiantuntija Jakob Donner - Amnell toteaa, että Finanssivalvonnan toimivaltaan eivät liity verotukseen eikä kirjanpitolakiin liittyvät valvonta-asiat. Jos tuo pitää paikkansa, niin asiaahan on vasta tutkittu turvallisessa ja omassa sisäpiirissä.

Tämä keskuskauppakamarin antama päätös saanee toivottavasti oman huomionsa, kun asiaa selvitellään eri kanteilta tarkasteluna lisää.

Stora Enson tekemät osakkeiden takaisinostot olivat laittomia.
Stora Enson tekemät osakkeiden takaisinostot olivat laittomia.

Itse olen täysi amatööri arvioimaan, miten vakavasta asiasta on kysymys. Osakkeen hintaan ja siten osakkeen omistajien omistuksen arvoon tuolla on ainakin vaikutuksensa. Jos nyt rahamaailman saloista jotain ymmärrän.

* * * *

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että perussuomalaisten riveistä löytyy halua ja taitoa selvittää asiaa lisää.

Uusi Suomi - Puheenvuoro 23.7.2013
Näin toimii siis valtion omistajaohjaus
kansanedustaja Jari Lindström /ps kirjallinen kysymys KK 613/2013

Mielenkiintoista olisikin, jos saatavilla olevat aineistot annettaisiin esimerkiksi perussuomalaisten riveistä löytyvien rautaisten talouden ja verotuksen asiantuntijoiden avoimeen käyttöön....

Kuin myös mielellään muidenkin puolueiden asiantuntijoiden, jotka haluavat olla selkeyttämässä, mielestäni erittäin merkittävää, yhteiskunnallista asiakokonaisuutta. Minkälaisen lausuman muuten verottaja tästä jutusta antaisi? Entä valtion omistajaohjausta hoitava Solidium?

* * * *

Sitten muutamia lisäosumia aiheesta FST Spotlight sivustolta. Jos joku huomaa näistä jutuista suomeksi - napin, niin vinkatkaa kohteliaimmin kommenttiosioon. Toivotaan siten, että tämän jutun tarkastelu eri kanteilta katsottuna ei juutu kielimuuriin:

En kafkaaktig process
Värdeförstörande dividendmaskin

* * * *

Tämän jutun ympärillä piisaa näköjään päiviteltävää - 9.10.2013 kello 19:50.

Talouselämä 7.10.2013 - Stora Enso kirjanpitoepäselvyyksistään: Useimmat väitteet perusteettomia - paitsi "eräissä tapauksissa"

Jonka jälkeen hurauttelin hakukoneita, josta löytyi sitten Stora Enson tuorein ja virallinen vastaus ilmassa velloviin väitteisiin.

Stora Enso julkaisee ulkopuolisen yhteenvedon selvityksistä, jotka koskevat väitteitä vanhoista kirjanpitoepäselvyyksistä

”Stora Enso ei ole jakanut osinkoja laittomasti. Kenelläkään ei ole syytä kyseenalaistaa Stora Enson taloudellisen raportoinnin todenmukaisuutta. Hallitus korostaa, että Stora Enson nykyjohdolla on hallituksen täysi tuki sekä sen korjatessa menneisyydessä mahdollisesti tapahtuneita virheitä että sen tänä päivänä johtaessa yhtiötä vastuullisesti ja harkitusti.”

Yhteenvedon ovat laatineet laamanni, asianajaja Tomas Lindholm Lindholm Wallgren Asianajotoimisto Oy:stä sekä asianajaja Nina Isokorpi ja asianajaja Vesa Rasinaho Roschier Asianajotoimisto Oy:stä. Yhteenvedossa käsiteltävät aiemmat selvitykset on tehnyt pääosin Tomas Lindholm yhteistyössä yhtiön omien sekä ulkoisten asiantuntijoiden kanssa. Yhteenveto on toimitettu myös Finanssivalvonnalle.

Asianajajien laatima englanninkielinen 60-sivuinen raportti on luettavissa osoitteessa http://www.storaenso.com/Documents/External_report.pdf

* * * *

Vaan kun kaikki tietää. Kaikki ymmärtää. Isojakin asiakokonaisuuksia. Joten toivotaan, että raporttipötkäle saadaan Storan Enson toimesta jakoon myös suomen ja ruotsin kielellä. Myöhemmin myös paperille painettuna ja Storan Enson kautta toimitettuna. Ainakin kaikille aiheesta kiinnostuneille osakkeenomistajille Suomessa ja Ruotsissa.

Ja kun päivittelyni aiheen ympärillä päättyy, niin kello on 20:26 ja päivämäärä 9.10.2013

* * * *

Päivittely jatkuu - 10.10.2013 kello 8:50 alkaen
Hakukoneilta ei näköjään aina löydy tietoa heti. Vaan tässä seuraavassa Yle uutisessa tehty "virhe" jo myönnetään. Tosin summaa ei kerrota. Ja kenen laariin vaikuttavuudet ovat valuneet? Ja kuinka kauan?

Talous 7.10.2013 klo 14:57 | päivitetty 8.10.2013 klo 6:35
Stora Enso: Kirjanpidossa inhimillinen virhe

Metsäyhtiön mukaan kirjanpitoa on täsmennetty, jottei inhimillinen erhe voisi enää toistua. Ketään yksittäistä työntekijää ei olisi Stora Enson mukaan oikein viedä vastuuseen – joskin epämääräisyyksistä julkisesti kertonut Gerard Goodwyn sai potkut.

Metsäyhtiö Stora Enson maajohtaja kuvaa toistunutta virhettä kirjanpidossa "inhimilliseksi".

– Se oli inhimillinen virhe, joka lähti pienenä liikkeelle ja toistui ikään kuin vuosittain. Se ei ollut mikään suuri kertaluontoinen virhe, maajohtaja Lauri Peltola sanoo Yle Uutisille.

Mikäli paljastuu, että virheen kooksi varmentuu yli miljardi euroa, niin kyseessä on Suomen teollisuus- ja taloushistorian yksi isoimmista rikoksista. Ainakin toistaiseksi.

* * * *

Joten mielenkiintoiseksi menee. Tiedonvälityksen ja journalismin kilpailutilanteen ja luotettavuuden kannalta katsottuna. Tämä Helsingin Sanomat 8.10.2013 juttu herättää enevässä määrin ihmetystä? Miksi Gerard Goodwyniin ei Helsingin Sanomien taholta uskottu? Olihan hän kuitenkin konsernilaskennan ammattilainen, joka suuren yleisön käytettövissä olevien tietojen valossa vain hoiti ammattiaan ja yritti sitkeästi oikaista itse asiaa eli toistuvaa virhettä kirjanpidossa organisaation sisällä. Josta hän taas tv-dokumentista saatujen tietojen valossa oli asemansa takia rikollisoikeudessa vastuussa Suomessa ja Yhdysvalloissa.

Entä miten on mahdollista, etteivät tilintarkastusta suorittavat yhtiötkään huomaa tällaisen koko luokan virhettä?

"Goodwynin mielestä erotus oli monta miljardia euroa."
"Goodwynin mielestä erotus oli monta miljardia euroa."

Monenlaisia motiiviepäilyjä leijuukin nyt ilmatila sakeana. Vaikka tällä asialla ei ole kuulemma merkitystä. Niin heitänpähän avoimen kysymyksen ilmoille. Kenen paperitehtaan paperille Helsingin Sanomat on painettu, esimerkiksi vuosien 2000 - 2013 aikana? Entä Sanomat konsernin muut paperilehdet? Esimerkiksi Iltasanomat?

Sillä. “Tiedotusvälineellä ei ole arvokkaampaa pääomaa kuin se, että siihen voi luottaa.” Julkisen sanan neuvoston (JNS) puheenjohtaja Risto Uimonen HS 11.7.2012.

Jotenkin ei välttyä sellaiselta ajatukselta, että tässä tapauksessa on ainakin yhden kirjan ja elokuvan ainekset kasassa. Myös suomalaisten tiedotusvälineiden lähihistoriassa on mielestäni paljon avattavaa.

* * * *

- Tiedonvälitysvalta -


Ruotsin tv:n jymyjuttu - Ulkolinja: Stora Enson tuplakirjanpito?  7

Tämä Ruotsin tv:n Suomesta tekemä ja Ylellä 20.6.2013 esitetty dokumentti lähestyy yhdestä näkökulmasta hyvin erikoiselta vaikuttavaa arvomaailmaa. Ainakin näin katu- ja ruohonjuuritason pulliaista. Uskomattomalta vaikuttava kokonaisuus.

- Ulkolinja: Stora Enson tuplakirjanpito? -

"Vuonna 2000 Stora Enso teki historiansa huonoimmat kaupat ostamalla yhdysvaltalaisen Consolidated Papers -yrityksen. Syntyi miljarditappiot, jotka Stora Enso pimitti kirjanpitoonsa, paljastaa yrityksen entinen työntekijä."

Esitetty: To 20.6.2013 klo 22.05 Yle TV1
Katsottu: 7740 kertaa ( Katseltavissa vain Suomessa )
Kesto: 58 minuuttia
Poistuu Yle Areenalta 20.7.2013 mennessä
http://areena.yle.fi/tv/1924749

Toivon mahdollisimman monen taloudesta ja politiikasta kiinnostuneen katsovan kovatasoisen dokumentin.

* * * *

Ehdotankin jo tässä vaiheessa vuotta, dokumentin tekijöille vuoden 2013 suurinta journalismipalkintoa Pohjoismaissa.

Toivottavasti aihe päätyy kattavaan jatkokeskusteluun Suomessa ja Ruotsissa. Kesästä huolimatta. Ja kuulemme esimerkiksi entisen toimitusjohtajan Jukka Härmälän kommentteja asiassa, koska hänen aikakaudelleenhan nuo uskomattomilta vaikuttavat tapahtumat ajoittuvat.

Myrskyn silmään joutunut Stora Enson uusi toimitusjohtaja Jouko Karvinen kertoo tuossa mainiossa dokumentissa, että väitettyjä epäselvyyksiä/väärinkäytöksiä käsiteltiin vuoden 2011 yhtiökokouksessa. Miten ja kuinka paljon? Se olisi nyt erittäin tärkeää tietää.

Case Gerard Goodwyn vs. Stora Enso Finland. Keskuskauppakamarin 29.3.2013 antama päätös. Salainen. Yle Ulkolinja: Stora Enson tuplakirjanpito.
Case Gerard Goodwyn vs. Stora Enso Finland. Keskuskauppakamarin 29.3.2013 antama päätös. Salainen. Yle Ulkolinja: Stora Enson tuplakirjanpito.

Tuosta ohjelmassa kerrotusta kuvan aiheesta ja monesta muusta olisi nyt tärkeää kuulla lisää. Mistä kaikessa tässä kokonaisuudessa mahtaa olla kyse? Maan tavasta? Pohjoismaiden tavasta?

* * * *

Mielenkiintoista seurata ylittääkö dokumentti suomalaisen uutiskynnyksen? Vai vaikenevatko kaikki StoraEnson sanomalehtipaperia käyttävät tiedotusvälineet aiheesta vakaasti? No toivottavasti edes UPM:n sanomalehtipaperia käyttävät uskaltavat avata kommentointia. Vaikkapa nettisivuillaan.

Eduskunnassa on jo aiheesta tehty kirjallinen kysymys hallitukselle:

KK 613/2013 vp - Jari Lindström /ps
Stora Enson kirjanpidon tutkituttaminen

Eduskunnan puhemiehelle

Vuonna 2000 Stora Enso teki historiansa huonoimmat kaupat ostamalla yhdysvaltalaisen Consolidated Papers -yrityksen. Syntyi miljarditappiot, jotka Stora Enso pimitti kirjanpitoonsa. Tämän ja monia muitakin Stora Enson kirjanpidon vääristämisiä paljasti YLE:n Ulkolinja ohjelma.

On järkyttävää, miten suuryrityksissä voidaan toimia. Stora Enson konsepti oli ohjelmassa esitetyn mukaan vääristellä kirjanpitoaan ja tilinpäätöksiään kirjaamattomilla todellisilla arvonalennuksilla useina vuosina. Arvonalennukset syntyivät epäonnistuneista liiketoimintakaupoista. Yksi niistä oli ainakin Amerikan kauppa, josta syntyi huomattava tappio. Ohjelman lopussa kävi ilmi epäonnistuneita kauppoja olleen muitakin.

Kun arvonalennuksia ei kirjattu vuosittain ajallaan, johti se siihen, että osinkoa maksettiin laittomin perustein.

Yhtiön vuositulos olisi ohjelman mukaan ollut jopa negatiivinen, siis tappiollinen, jos arvonalennuskirjaukset olisivat olleet oikein tehtyjä, joten osinkoa ei olisi voitu laillisesti jakaa. Sitä kuitenkin jaettiin. Eikä pelkästään osingonjako tapahtunut laittomasti, vaan myös johdon palkkaus ja tulospalkkiot tulossidonnaisina vääristyivät. Stora Enso siis maksoi ylisuuria palkkoja ja perusteettomia osinkoja vuosikausia ja teki samaan aikaan tosiasiallisesti tappiota.

Yhtiöllä on kuitenkin ollut tilintarkastus, ja yhtiökokoukset ovat antaneet hallitukselle synninpäästön joka vuosi, mutta miksi kukaan ei ole tehtyihin vilppeihini puuttunut? Onko yhtiön johdolla vastuuta ja voidaanko yhtiön johto vastuuttaa jälkikäteen omistajien harhauttamisesta? Tämä on hyvä osoitus siitä, kuinka vaikea on institutionaalisen sijoittajan tai vielä vähemmän piensijoittajan luottaa annettuihin tietoihin ja tehdä turvallisia sijoituksia. Nythän sijoittajat ovat hyötyneet lyhytaikaisesti, mutta pitkän tähtäimen omistajat voivat joutua kärsimään paljon, ja ainakin työntekijät kärsivät, kun iso luuta leikkaa johdon virheiden takia. Suuri kysymys ylipäätään on, miksi Stora Enson piti lähteä maailmanvalloitukseen Yhdysvaltoihin, josta analyytikot varoittelivat. Kuka kantaa vastuun, sillä näyttää olevan vain työntekijöiden roolina kantaa vastuuta, koska muut ovat jo palkkionsa kuitanneet?

Miten pitkään valhe kantaa ja miten Stora Enson kokonaisuutena käy? Sekä Suomessa että Ruotsissa eläkevaroja, valtion rahaa, on paljon kiinni Stora Ensossa, vankaksi ja hyvin hoidetuksi mielletyssä yrityksessä. Yrityksen on joko pystyttävä muuttumaan tai pystyttävä toimimaan yhteiskuntavastuuta kantaen ja lakeja noudattaen. Vai onko Stora Enson tie noussut pystyyn, jos sijoittajat äänestävät moraalin puolesta? Vai myydäänkö yhtiö palasina muille sijoittajille?

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mitä hallitus aikoo tehdä selvittääkseen Stora Enson kirjanpitovääristelyt ja saattaakseen lain rikkojat vastuuseen,

miksi kukaan ei ole aikaisemmin puuttunut nyt ilmi tulleisiin vilppeihin,

kuka suojelee ketä ja miksi ja

kuinka valtionohjaus tulee näkymään jatkossa Stora Enson toiminnassa vai luopuuko valtio Storasta hyvän sään aikana ennen suurempia tappioita?

Helsingissä 26 päivänä kesäkuuta 2013
Jari Lindström /ps

* * * *

Eikä tässä vielä kaikki.

Sen verran paljastan, että dokumentin loppu tulee olemaan meidän pienten yksilöiden kannalta järkyttävä. Erittäin järkyttävä. Joten toivon, että dokumentin aihepiiri murtautuu; kaikella voimallaan, ainakin meidän kaikkien inhimillisesti ajattelevien tietoisuuteen.

Joten, jos huomaatte tai tiedätte aihetta käsitellyn; heti Stora Enson vuoden 2011 yhtiökokouksen jälkeen tai käsiteltävän nyt dokumentin telkkarissa esittämisen jälkeen tiedotusvälineissä. Niin laittakaa kohteliaimmin linkkejä tämän kirjoituksen kommenttiosioon. Myös ruotsin ja englannn ikieliset artikkelit kiinnostavat. Kiitoksin.

* * * *

Tilien ja saldojen avaamisessa piilevät myös eurokriisiin ratkaisemisen avaimet.... Kuinka paljon mätää ja eteenpäin nakitettua hätää pankkiunioniin ollaan lataamassa? Tulevien loppulaskun maksajien sitä tietämättä.

Kun kaikki tietää. Kaikki ymmärtää. Isojakin asiakokonaisuuksia.